Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή σε τράπεζες και Wall

Σε θέση πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν στην αρχή του έτους κλείνει το 2012. Διευκολύνει την... ωραιοποίηση των χαρτοφυλακίων η τραπεζική "αφύπνιση". Στο επίκεντρο το ενδεχόμενο συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος.

Μία και σήμερα για το χρηματιστηριακό κλείσιμο του 2012.

Με επίπεδα τιμών, κλίμα και διάθεση μάλλον καλύτερα από ό,τι στην αρχή του χρόνου, με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, τον FTSE Large Cap να διεκδικεί τις 310, τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σε σταθερή βραχυμεσοπρόθεσμη ανοδική φορά και τις τράπεζες στην περιοχή των 250 μονάδων.

Το χθεσινό τίναγμα του κλάδου, με αιχμή τις τέσσερις συστημικές, μπορεί να σχετίστηκε με τις τελευταίες εξελίξεις (για τα απαιτούμενα κεφάλαια), κατά γενική εκτίμηση όμως συνέβαλε και στη βελτίωση της θέσης θυγατρικών χαρτοφυλακίων, άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένων εταιριών κ.λπ.

Η περίπτωση της μετοχής της ΕΒΖ θεωρήθηκε από γνώστες της αγοράς ενδεικτική αυτής της προσέγγισης.

Ωστόσο, ο κλάδος αντέδρασε, υπήρξε μόχλευση, η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε προς διάσπαση σημαντικής αντίστασης (χωρίς όμως να επιτευχθεί σε κλείσιμο), βοηθήθηκε γενικότερα το κλίμα και οι αποτιμήσεις θεσμικών αλλά και επενδυτικών-επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων.

Προφανώς και οι εκτιμήσεις της ΤτΕ διαδραματίζουν ρόλο στην τελευταία προσπάθεια για το 2012, αλλά σε σημαντικό βαθμό τα νεότερα είναι ουσιαστικά.

Αν και... προεξοφλημένα, ο κλάδος και το Χ.Α. χρειάζονταν αυτήν την αφορμή. Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου σημειώνεται: "Με συντηρητικές εκτιμήσεις, που αφήνουν εκτός τόσο το μεγαλύτερο μέρος του αναβαλλόμενου φόρου, όσο και τις τυχόν ευεργετικές επιδράσεις από τις εξαγορές, υπολογίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα διαθέτουν ικανό 'μαξιλάρι' κεφαλαίων, ως και το 2014. Το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών για τον κλάδο ανέρχεται, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που έλαβε υπόψη της και το χειρότερο σενάριο της BlackRock, σε 40,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,5 δισ. αντιστοιχούν στις τέσσερις συστημικές (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς)".

Από τεχνική πλευρά, ο Θανάσης Σταυρόπουλος, αποτιμώντας τη χθεσινή συνεδρίαση, εκτιμά πως δίνεται σήμα για υψηλότερα, σε μια συγκυρία όπου συνεχίζεται η επιλεκτική αξιολόγηση και τοποθέτηση μετοχών-εισηγμένων.

Το euro2day.gr εδώ και καιρό αναλύει, συγκρίνει και εκτιμά (σε σχετικά θέματα των Στ. Κοτζαμάνη και Γ. Σαββάκη) μετοχές/εισηγμένες που για διάφορους λόγους (κυρίως όμως ουσιαστικούς) χρήζουν δεύτερης ματιάς και ενδεχομένως την επενδυτική προτίμησή μας.

Ωστόσο, το βραχυπρόθεσμα ανοδικό... κύμα θα πρέπει να υπερκεράσει το πτωτικό σερί της Wall Street και τη ρευστότητα που σημειώνεται σε πολιτικό επίπεδο αναφορικά με τη διαχείριση του χρέους.

Εάν οι δύο πλευρές (δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι) τα βρουν, τότε η εν εξελίξει διόρθωση θα μπορούσε να αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως αφορμή για έναν επόμενο κύκλο από τις αρχές Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία νεότερα και τις εκτιμήσεις, το σενάριο της συμφωνίας των δύο είναι και το πιθανότερο, θα πρέπει όμως να επιβεβαιωθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και πρακτικά μέχρι και την 31η/12.

Από αυτήν την άποψη το κλείσιμο του Χ.Α. -για το 2012- αποκτά και ουσιαστική σημασία εάν πυροδοτηθεί ένας επόμενος ανοδικός κύκλος (ή περαιτέρω υποχώρηση) από τη Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v