Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κέρδη 33,44% έκλεισε τη χρονιά ο ΓΔ

Με μεγάλη άνοδο σε επίπεδο ΓΔ ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά ταραχώδης χρονιά για το ΧΑ. Η «ολική επαναφορά» από το χαμηλό Ιουνίου και οι πρωταγωνιστές. Απώλειες 14% για το δείκτη τραπεζών. Τα στατιστικά της χρονιάς.

Εξαιρετικά ταραχώδης η χρηματιστηριακή χρονιά που ολοκληρώθηκε, καθώς το Χ.Α. ακολούθησε κατά πόδας τις εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, καταγράφοντας πολυετή χαμηλά, αλλά και σημειώνοντας σημαντική ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, τουλάχιστον όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη.

Τόσο οι περισσότεροι από τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, όσο και δεκάδες μετοχές αντίκρισαν μέσα στο 2012 χαμηλά δεκαετίας και πλέον, ενώ δεν ήταν λίγοι οι δείκτες, αλλά και οι επιμέρους τίτλοι που κατέγραψαν χαμηλά ever, ανατινάζοντας τα χαρτοφυλάκια που είχαν ακολουθήσει τη στρατηγική της διακράτησης θέσεων.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλότερο κλείσιμο έτους στις 5/6 (476,36 μονάδες), παραπέμποντας σε τιμές Ιανουαρίου 1990 ή σε χαμηλά 12 και πλέον ετών.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα στον τραπεζικό δείκτη καθώς ο κλάδος αποδείχθηκε σάκος του μποξ για τους εν δυνάμει πωλητές και ο αδύναμος κρίκος της αγοράς. Ο κλαδικός δείκτης του μαλακού υπογάστριου του ελληνικού χρηματιστηρίου είδε κλείσιμο στις 155,95 μονάδες (5/6), παραπέμποντας σε επίπεδα τιμών Δεκεμβρίου 1987 ή σε χαμηλά 15ετίας και πλέον!

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλότερο κλείσιμο για τον τραπεζικό δείκτη σημειώθηκε στις 20/2 (502,11 μονάδες) και για τον Γενικό Δείκτη στις 27/12 (912,7 μονάδες), γεγονός που επιβεβαιώνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε στο δεύτερο μισό του έτους.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή μισή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού έτους.

Ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε πέμπτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη χαρίζοντας κέρδη 12,21%, ενώ κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί για τον τραπεζικό δείκτη, που συνέχισε να κινείται αντιστρόφως ανάλογα σημειώνοντας μηνιαίες απώλειες 4,25%. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 3,5 δισ ευρώ περίπου.

Σε ετήσια βάση, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε το 2012 με κέρδη 33,44% και ο τραπεζικός με απώλειες 13,92%. Η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου το 2012 αυξήθηκε κατά περίπου 7,1 δισ.

Μετοχή της χρονιάς, με ελαχιστότατες συναλλαγές, ο τίτλος των Τεχν. Εκδόσεων που σημείωσε ετήσια κέρδη 580,39%! Κέρδη μεγαλύτερα του 300% για Σωλ. Κορίνθου και Profile, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 265% ολοκλήρωσε τη χρηματιστηριακή χρονιά ο τίτλος της Ιντρακόμ.

Αντίθετα, ετήσιες απώλειες μεγαλύτερες του 90% σημειώθηκαν για τη μετοχή της Olympic Catering και του 80% για τις CPB, Πήγασος και Καθημερινή.

Ασφαλώς μία συνεδρίαση με τζίρο 18,4 εκατ. από τα οποία τα 3,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), δεν χρειάζεται ιδιαίτερα σχόλια προκειμένου να χαρακτηριστεί απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα.

Από εκεί και πέρα, ίσως αξίζει αναφοράς ότι το τελικό θετικό πρόσημο του Δείκτη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον τίτλο της Coca-Cola που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε στο υψηλό ημέρας, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και οι Τιτάν και MIG.
Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν (από τους τίτλους του FTSE25) οι Βιοχάλκο, Εθνική, ΟΠΑΠ και Eurobank.

Σημαντικές τεχνικές ανησυχίες για Εθνική που έχασε εύκολα την ζώνη στήριξης στα 1,32 – 1,30 ευρώ και για Alpha Bank που παρέμεινε χαμηλότερα από την στήριξη των 1,50 ευρώ.
Από την άλλη, έστω και με ελάχιστες συναλλαγές, επιμένουν σε σημαντικό premium οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων.


Η εικόνα του 2012 και οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η έντονη μεταβλητότητα χαρακτήρισε χρηματιστηριακά το 2012 καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 500 μονάδες στις αρχές Ιουνίου, οπότε η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης μεγιστοποιούσε τα σενάρια εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη, για να προσεγγίσει τις 900 μονάδες τον Οκτώβριο όταν η επίσκεψη Μέρκελ απομάκρυνε τα σενάρια οριστικά, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η ψήφος εμπιστοσύνης, μάλιστα, της S&P με τη θεαματική αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας διαχέει ευρύτερα το μήνυμα της αποφασιστικότητας για παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη.

Τα Ελληνικά ομολόγα αποτέλεσαν χωρίς αμφιβολία τον πρωταγωνιστή των Αγορών αφενός με τη διαδικασία “κουρέματός” τους, το γνωστό PSI, που συντελέστηκε τον Απρίλιο και αφετέρου με τη διαδικασία επαναγοράς τους το Δεκέμβριο στο “βωμό” της διαμόρφωσης προϋποθέσεων βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.

Η “Ιφιγενοποίηση” των Ελληνικών ομολόγων οδήγησε αναπόφευκτα στη δραματική απομείωση των ιδίων κεφαλαίων των Ελληνικών Τραπεζών με συνέπεια να αποτελέσουν τον αρνητικό πρωταγωνιστή του Χρηματιστηρίου για το 2012. Παράλληλα, η αρνητική επίδοση του Τραπεζικού δείκτη και η ανάγκη μεγάλης ανακεφαλαιοποίησής τους που θα λάβει χώρα τους πρώτους μήνες του 2013, κλείνει ένα πολυετή κύκλο κατά τον οποίο το Ελληνικό Χρηματιστήριο χαρακτηριζόταν ως Τραπεζοκεντρικό.

Επιπλέον, ενόψει της διενέργειας των Τραπεζικών συγχωνεύσεων, ουδείς μπορεί να πιθανολογήσει τη χρονική στιγμή που οι αναλυτές θα τις περιλάβουν πάλι στις προτεινόμενες επενδυτικές επιλογές τους σε συνέχεια της επανόδου τους στις διατραπεζικές Αγορές και της επανεκκίνησης της πιστωτικής επέκτασης.

Έτσι, πέραν των Τραπεζών, το Χρηματιστήριο έχει διαμορφώσει δύο ευρείες κατηγορίες εταιρειών. Από τη μία πλευρά, τις ζημιογόνες που συχνά έχουν απολέσει τα ίδια κεφάλαιά τους και πολλές δεν έχουν καν προϋποθέσεις βιωσιμότητας. Από την άλλη, τις κερδοφόρες –υγιείς που αναπτύσσονται με πωλήσεις στο εξωτερικό και διανέμουν μέρισμα. Οι εταιρείες αυτές (της υψηλής αλλά και της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ανέπτυξαν εγκαίρως εξωστρεφή στρατηγική, είχαν πάντοτε υγιή σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια και επεδίωκαν πάντοτε να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν και οι εταιρείες Δημοσίου ενδιαφέροντος υπό ιδιωτικοποίηση πολλές από τις οποίες παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ανάπτυξη των μεγεθών τους.

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι Αγορές (όπως και η φύση εν γένει) απεχθάνονται το κενό, οι επιδόσεις των άλλων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και αρκετών από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, ώθησαν το Γενικό Δείκτη σε καταγραφή κερδών.

Αν και η Ελληνική οικονομία διάνυσε το 5ο συνεχόμενο έτος ύφεσης το 2012 και πορεύεται προς το 6ο το 2013, η παραμονή της στην Ευρωζώνη και η απόφαση για εκταμίευση των 52,4 δισ. ευρώ από το Eurogroup διαμορφώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για έναρξη και αναπτυξιακής πορείας, που ωστόσο δεν μπορεί να συντελεστεί νωρίτερα από το 2014 σε συνέχεια της προόδου στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών (με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις) και άλλων στοχευμένων ενεργειών.

Με αυτά τα δεδομένα, οι μετοχικές επιλογές εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτήρα και των υπό ιδιωτικοποίηση μπορούν και το 2013 να παρουσιάσουν θετικές αποδόσεις. Λαμβάνοντας πάντα υπ όψιν τους πιθανούς επενδυτικούς κινδύνους, καθώς σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου τα πάντα αναδιατάσσονται, οι εξωγενείς διαταραχές και η υψηλή μεταβλητότητα στις Αγορές οφείλουν να θεωρούνται ως τουλάχιστον ως ενδεχόμενες, επισημαίνει ο σύμβουλος επενδύσεων.


Οι προβλέψεις για το 2013
 
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των παραγόντων της Αγοράς, το 2013 θα είναι έτος μεγάλων προκλήσεων καθώς πέρα από την προσπάθεια επίτευξης των στόχων του μνημονίου η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά θα κληθεί να διεκπεραιώσει τις αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών σε μια περίοδο που θα ξεκινήσουν σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που αφορούν το Χρηματιστήριο. Η πορεία της αγοράς θα μείνει σταθερά εστιασμένη στους δύο αυτούς παράγοντες οι οποίοι θα αποτελέσουν και τους βασικούς επενδυτικούς καταλύτες για το Χ.Α., αν δεν υπάρξουν σημαντικές αρνητικές πολιτικές εξελίξεις.

Ήδη ο βαθμός διαφοροποίησης στην χρηματιστηριακή απόδοση πολλών μετοχών είναι έντονα διακριτός σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά και είναι συνδεδεμένος με την οπτική και την ποιότητα των κεφαλαίων που σταδιακά εισέρχονται σε αυτές.

Η απεμπλοκή της Αγοράς από μακροχρόνια “συμπλέγματα” που συνέδεαν την πορεία της με την πορεία των Τραπεζικών μετοχών σηματοδοτεί ένα “τέλος εποχής” για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς δίνεται η ευκαιρία σε “νέες δυνάμεις” να αποκτήσουν “ερείσματα” στην επενδυτική κοινότητα και να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της Αγοράς με νέες ιδέες.

Πιθανόν, οι επενδυτές να απελευθερώσουν σημαντική ρευστότητα από τις Τράπεζες, καθώς θεωρείται βέβαιη η περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, όταν την ίδια ώρα αυξάνεται η φορολόγηση των τόκων, διοχετεύοντάς τη στην Χρηματιστηριακή Αγορά, έστω και αν οι περισσότεροι από τους “παροικούντες στην Σοφοκλέους” δεν αναμένουν κάποια εντυπωσιακή ανάκαμψη στην εταιρική κερδοφορία για το 2013.

Η Ελληνική οικονομία θα σταματήσει να συρρικνώνεται το 2013, εκτιμούν οι αρθρογράφοι των Financial Times. Σε σχετικό άρθρο τους επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στην ανάπτυξη το 2011, μετά το 2012, το 2013 και τώρα το 2015. Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους αυτή η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική.

Πρώτον, το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας φέρνει την Ελλάδα “βασανιστικά” κοντά σε πρωτογενές ισοζύγιο, ενώ πολλαπλές αναδιαρθρώσεις έχουν βάλει σε αναμονή την εξυπηρέτηση του Ελληνικού χρέους για χρόνια.

Δεύτερον, υπενθυμίζει ότι οι Τράπεζες δεν ήταν οι “ένοχοι” στην Ελλάδα. Αλλά κανένα Τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει σε ύφεση και αναδιάρθρωση Κρατικού χρέους χωρίς βοήθεια. Πλέον, τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού συστήματος, είναι καθ οδόν.

Τρίτον, τμήματα του Ιδιωτικού τομέα είναι σε καλύτερο επίπεδο από το Δημόσιο τομέα. Έχει ανακτηθεί μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας.


Η κίνηση στο ΧΠΑ

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και εξαιρετικά χαμηλών συναλλαγών, με το συμβόλαιο του FTSE25 να υποαποδίδει έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη και να μειώνει την υπερτίμηση στο 1,35%, όμως οι τελευταίες πράξεις έγιναν με premium 2,25%.

Τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών συρρικνώθηκαν στα 9.308 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.155, τιμή εκκαθάρισης 314) κινήθηκαν μεταξύ 311,5 και 318,5 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2.302), Alpha Bank (1.799), Πειραιώς (1.523), Κύπρου (260), ΟΠΑΠ (758), ΟΤΕ (738), MIG (414), Eurobank (495), CPB (400), Μυτιληναίο (172).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 49% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα μόλις 291 δικαιώματα (283 δικαιώματα αγοράς και 8 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.966.249 τεμ.), Εθνική (6.309.906 τεμ.).


Οι διεθνείς αγορές

Επιφυλακτικών συνεδριάσεων συνέχεια, για τις διεθνείς Αγορές, καθώς όλα τα επενδυτικά βλέμματα είναι στραμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ξεκινώντας από Ανατολικά, η ανάκαμψη της Κινεζικής μεταποίησης επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα της HSBC. Ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC για την Κίνα ανήλθε στο 51,5 σε σχέση με 50,5 τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το καλύτερο μέγεθος από τον Μάιο 2011.

Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης απέχει μακράν από τη λήξη της, αν και τα μέτρα για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίσουν τις ρίζες του προβλήματος, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, αναφέρει στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία της η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τους Γερμανούς να δείξουν μεγαλύτερη υπομονή, αν και η κρίση της Ευρωζώνης έχει ήδη τραβήξει για τρία χρόνια.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση τον ΗΠΑ δεν επηρεάζεται από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού", υποστηρίζει ο διεθνής οίκος S&P, που διατηρεί την αξιολόγηση “ΑΑ+/Α-1” για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς όπως αναφέρει ακόμα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε θα εφαρμοστούν αυτόματες περικοπές δαπανών και κατάργηση φοροαπαλλαγών που θα ενισχύσουν τα έσοδα της Κυβέρνησης κατά 500 δισ. δολάρια (ήτοι 3% του ΑΕΠ) τo 2013. Ωστόσο εκτιμά ότι τα ανωτέρω μέτρα θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση την Αμερικανική οικονομία κατά 0,5% το 2013 και αντίστοιχα η ανεργία θα αυξηθεί στο 9% το 2014.

Οι Αγορές θα επηρεαστούν αρνητικά αν οι Αμερικανοί βουλευτές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο σχέδιο νόμου για την συγκράτηση των δημόσιων δαπανών, προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο “δημοσιονομικό βάραθρο”, δηλαδή η εκτός ελέγχου εκτίναξη των δημοσιονομικών δαπανών των ΗΠΑ, κάτι που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Αμερικανική, αλλά και στην Παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του και κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει άμεσα ώστε να επεκταθούν οι μειώσεις στους φόρους για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, ενώ ακόμα και αν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία την τελευταία στιγμή, αυτό θα αφορά μόνο τα πιο επείγοντα μέτρα και όχι μια πολιτική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων όπως τονίζουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αντιστροφή της πορείας της ανεργίας στις ΗΠΑ και άνοδό της προβλέπει για το 2013 ο Bill Gross της Pimco, σύμφωνα με το CNBC. Παράλληλα, αναμένει χαμηλότερες αποδόσεις από μετοχές και ομόλογα, αλλά και αύξηση της τιμής του χρυσού.

Συγκεκριμένα, ο Β. Gross προέβλεψε ότι οι μετοχές και τα ομόλογα θα αποδώσουν λιγότερο από 5%, η ανεργία θα κινηθεί στο 7,5% ή και υψηλότερα, ενώ η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί.


Υ.Γ. Το 2013 να είναι μια καλή χρονιά σε κάθε επίπεδο της ζωής σας

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v