Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Γλίτωσαν οι 900" μονάδες στη Σοφοκλέους

Η επιστροφή των πωλητών στις τράπεζες και η έλλειψη διάθεσης για πρωτοβουλίες από τις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη οδήγησαν τον ΓΔ στα χαμηλά ημέρας. Καθίζηση τζίρου. Υπεραπόδοση για Μέτκα, ΕΛΠΕ, ΕΥΠΡΟ.

Αναμενόμενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή διόρθωση και η καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων), όπως και η επιστροφή των πωλητών στον Τραπεζικό κλάδο.

Όμως η έλλειψη διάθεσης για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, είχε σαν αποτέλεσμα μετά τις 11.18 ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα μετά τις 16.40 οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών να ενταθούν και ο Δείκτης να κλείσει στο χαμηλό ημέρας, και μαζί του και οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Εθνική, Κύπρου, Frigoglass, Eurobank, MIG.

Από την άλλη, έστω και σχεδόν οριακά ο Δείκτης κράτησε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, όμως τόσο αυτός όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασαν τα θετικά τεχνικά ερείσματα που κατάκτησαν χθες.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 910 μονάδες και πρέπει να τις επανακτήσει άμεσα αν θέλει να ελπίζει σε κίνηση προς τετραψήφια νούμερα.

Έστω και οριακά, χάθηκαν και οι 310 μονάδες για τον FTSE25 και παραπέμπουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις προκειμένου να εξαχθούν “ασφαλέστερα” συμπεράσματα για την πιθανή διεκδίκηση των 324 και 340 – 350 μονάδων.

Το “stop loss” για όσους διατηρούν θέσεις “long” στον FTSE ανέβηκε στις 299 μονάδες, ενώ κοντινή στήριξη έχει το 302 και κύρια το 290.

Αντίθετα, δεν φάνηκαν να πτοούνται οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, που έστω και με σχετικά χαμηλές συναλλαγές, διατήρησαν το αξιοπρόσεκτο premium στα συμβόλαια του Μαρτίου.

Από την άλλη, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις απέδειξαν ότι οι σημαντικές αποδόσεις έρχονται από θέσεις διακράτησης και όχι από συνεχές trading, στην λογική “του πιο χαρτί έχει μείνει πίσω”.

Και την σημερινή συνεδρίαση συνεχίστηκαν οι “τελευταίες πινελιές” στην προσπάθεια “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με θετικό πρόσημο να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η εβδομάδα των μόλις δύο συνεδριάσεων, έδωσε φτωχά στατιστικά, όπως και αναμενόταν.

Έτσι, σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,5% και ο Τραπεζικός απώλειες 0,49%. Από την αρχή του χρόνου και ενώ απομένει μία “κουτσή” συνεδρίαση (την Δευτέρα είναι ημιαργία για το Χ.Α. και η συνεδρίαση ολοκληρώνεται στις 15.20), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 32,48% και ο Τραπεζικός απώλειες 11,66%.


Η τεχνική εικόνα του 25άρη

Ασφαλώς, οι δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε, δεν πρόσθεσαν πολλά πράγματα στην τεχνική εικόνα των επιμέρους τίτλων του 25αρη.

Ξεκινώντας από τον ΟΤΕ, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι είναι από τους τίτλους που δημιουργούν σημαντικούς τεχνικούς προβληματισμούς, καθώς συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και μάλιστα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας.

Θα πρέπει να ολοκληρώσει την όποια διόρθωση χωρίς να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ και τάχιστα να επιστρέψει υψηλότερα των 5,20 ευρώ.

Μία συνεδρίαση κρατήθηκε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ η ΔΕΗ και σήμερα διόρθωσε σημαντικά από τα νέα υψηλά 14 μηνών. Η διόρθωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί υψηλότερα των 5,70 ευρώ.

Αντίθετα, τα Ελ. Πετρέλαια κράτησαν τα πρόσφατα κεκτημένα και μαζί με αυτά και τον πρώτο τεχνικό στόχο στα 7,49 ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ, την εβδομάδα που πέρασε, δεν κατάφερε να σπάσει το 5,70 επίπεδο που είναι και “make or break” για συνέχιση προς τα 6,20 ευρώ, με την πρώτη στήριξη να είναι στα 5,42 – 5,32 ευρώ και το ημερήσιο “take profit” στα 5,30 ευρώ, σε κλείσιμο.

Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε αξιοπρόσεκτη διόρθωση η μετοχή της Frigoglass, που όπως προαναφέρθηκε ήταν και από τους τίτλους που έκλεισαν και στο χαμηλό ημέρας. Παραμένει ο στόχος των 6,00 ευρώ, αν η όποια διόρθωση ολοκληρωθεί χωρίς καθοδική διάτρηση της ζώνης στήριξης 5,06 – 4,94 ευρώ, ενώ απαιτούνται κινήσεις άμεσου “stop loss” σε περίπτωση κίνηση χαμηλότερα των 4,58 ευρώ.

Ο Ελλάκτωρ συνεχίζει την κίνηση πέριξ της σημαντικής ζώνης 1,90 – 2,01 ευρώ. Η κοντινή στήριξη στα 1,82 ευρώ, ενώ κατοχύρωση των 2,01 ευρώ δίνει που είναι κίνηση προς τα 2,20 ή και 2,40 ευρώ.

Τέλος ο Μυτιληναίος έχει στήριξη το 4,32 – 4,20 “take profit” το 4,03 σε κλείσιμο και επόμενο ανοδικό στόχο τα 4,64 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ίσως αξίζει αναφοράς η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Τρ. Ελλάδος, με σταδιακή αύξηση των συναλλαγών. Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία θεωρούν πιθανή την αργή “επιβίβαση” “διορατικών” χαρτοφυλακίων (!)


Η έκθεση της Credit Agricole για Ελλάδα

Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος για αποτυχία στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, κατά το 2013, προειδοποιεί στην τελευταία έκθεσή της η Credit Agricole.. που μεταξύ άλλων επισημαίνει:

Το Ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,2% στο τρίτο τρίμηνο του 2012. Η Ελλάδα, έλαβε ανάσα και χρόνο από τους πιστωτές της, μέσω της 2ετούς παράτασης του οικονομικού της προγράμματος (μέχρι το 2016), καθώς και μέσω μιας σειράς μέτρων με στόχο την ελάφρυνση μέρους του Ελληνικού χρέους.

Η οικονομική δραστηριότητα της Χώρας έχει πληγεί καίρια.
Ο πιστωτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η χορήγηση δανείων έχει δραστικά μειωθεί. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις κάθετες μειώσεις στα εισοδήματα, υπό το βάρος των δρακόντειων μέτρων λιτότητας που υιοθετούνται στην Ελλάδα, θα καταστήσουν τη Χώρα δέσμια της ύφεσης και το 2013.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, οι προοπτικές για την Αγορά εργασίας στην Ελλάδα παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνες. Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνει, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει το 26% κατά το 2013.

"Ο κίνδυνος υποχωρήσεων και αποτυχίας του Ελληνικού προγράμματος παραμένει υψηλός, κυρίως όσον αφορά στην εφαρμογή του. Η τρικομματική Κυβέρνηση παραμένει εύθραυστη, ενώ και η Κοινωνική οργή ολοένα και ενισχύεται", προσθέτει ο οίκος.

Επικριτικός προς τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και λιγότερο αισιόδοξος από ότι άλλοι πολιτικοί για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής οικονομίας το 2013 εμφανίζεται σε άρθρο του στην “Die Zeit” ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, παρότι πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες της Ευρωκρίσης, ο ίδιος θεωρεί ότι η κρίση χρεών δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. “Το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ή στην Ισπανία”, τονίζει, “δεν έχει επιλυθεί”, κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει “αποτυχία των Ευρωπαϊκών Κοινωνιών εν γένει”. “Η μία σύνοδος μετά την άλλη, έμειναν χωρίς λύσεις. Η Μέρκελ προσπαθεί να μεταθέσει τη μεγάλη διαγραφή Ελληνικών χρεών μετά τις Γερμανικές εκλογές. Ίσως τα καταφέρει αλλά δεν είναι σίγουρο”, αναφέρει ο πρώην Καγκελάριος.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιφυλακτικών συνεδριάσεων συνέχεια για μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και Wall Street, σε αντίθεση με τα μεγάλα Ασιατικά Χρηματιστήρια που επικράτησαν τα θετικά πρόσημα.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της Ιαπωνικής οικονομίας δίνουν νέα επιχειρήματα στην επιθετική πολιτική που επιδιώκει ο νέος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Η Βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε το Νοέμβριο κατά 1,7%, ποσοστό τριπλάσιο από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Παράλληλα, ο ΡΜΙ για τον Ιαπωνικό μεταποιητικό κλάδο κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων τριών ετών.

Παρά ταύτα ο Nikkei άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2011.

Η Γαλλική οικονομική ανάπτυξη για το γ΄ τρίμηνο αναθεωρήθηκε πτωτικά από τη Στατιστική Υπηρεσία “Insee” στο 0,1% από την προηγούμενη εκτίμηση για 0,2%, καθώς υποχώρησαν οι επενδύσεις.

Η Ιταλία άντλησε 5,87 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 10ετών και 5ετών τίτλων, ενώ ο στόχος είχε τεθεί μεταξύ 4 και 6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Ρώμη άντλησε 3 δισ. ευρώ από 10ετή ομόλογα με μέση απόδοση στο 4,48% από 4,45% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Επίσης άντλησε 2,87 δισ. ευρώ από πενταετή ομόλογα με μέση απόδοση στο 3,26% από 3,23% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία αυξήθηκαν το Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία έξι χρόνια, δείγμα ότι η Κτηματαγορά της Χώρας περνά σε νέα φάση.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε ανατίμηση 1,1%, ποσοστό που είχε να εμφανιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2006. Το δωδεκάμηνο Οκτώβριος 2011 – Οκτώβριος 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής, οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 5,7% και ήταν 49% χαμηλότερα από το ρεκόρ του 2007.

H Ισπανική οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση για αρκετό καιρό ακόμα, δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Mariano Rajoy, τονίζοντας ότι το 2013 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

O κ. Rajoy ανέφερε ότι η Ισπανική Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει βραχυπρόθεσμα διάσωση από την ΕΚΤ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να το κάνει στο μέλλον, ενώ επεσήμανε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε ο κ. Draghi ηρέμησε τις Αγορές κεφαλαίου.

Κατά 3,7% αυξήθηκαν οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου. Πρόκειται για θετική αναθεώρηση της πρώτης εκτίμησης του Υπουργείου για αύξηση κατά 3,6%.

Ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI αυξήθηκε το Δεκέμβριο στο 51,6 από 50,6 τον προηγούμενο μήνα, όπως μετέδωσε το Marketwatch. Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης Chicago PMI θα ανέλθει στο 51. Σημειώνεται ότι κάθε ανάγνωση του δείκτη πάνω από το 50 υποδεικνύει επέκταση της δραστηριότητας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να παρουσιάσει σήμερα μια νέα πρόταση στους ηγέτες του Κογκρέσου ώστε να αποφευχθεί ο “δημοσιονομικός γκρεμός”, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν είναι ακόμα γνωστές, ωστόσο ο Λευκός Οίκος πιέζει για την επέκταση των υφιστάμενων φορολογικών συντελεστών για τα Νοικοκυριά με εισοδήματα έως 250.000 το έτος, καθώς και για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με καλύτερες προϋποθέσεις ξεκινάει χρηματιστηριακά το 2013 αφού πολλές εκκρεμότητες εντός του 2012 ολοκληρώθηκαν, με κυριότερες αυτές που αφορούν την χρηματοδότηση του Ελληνικού χρέους και την οριστικοποίηση των αναγκαίων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε επίπεδο αποδόσεων το 2012 ήταν ένα έτος δυνατών συγκινήσεων καθώς η διακύμανση της Αγοράς ήταν ιδιαίτερα αυξημένη αφού ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ -30% και +30% και πλέον.

Αυτό μεταφράστηκε σε αποδόσεις πάνω από 100% για πολλές μετοχές (37) και παρά την απουσία της πλειοψηφίας των ενεργών κωδικών από το εξωτερικό δημιουργήθηκε μια πολύ αξιόλογη δυναμική από εγχώρια χαρτοφυλάκια που συμπεριέλαβε και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το βαθμό δυσκολίας που θα έχει η επόμενη χρονιά στον τομέα των επενδύσεων στην εγχώρια Αγορά. Το 2013 παραμένει ένα έτος μεγάλων προκλήσεων καθώς πέρα από την προσπάθεια επίτευξης των στόχων του μνημονίου, η Ελληνική Αγορά θα κληθεί να διεκπεραιώσει τις αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών σε μια περίοδο που θα ξεκινήσουν σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που αφορούν το Χρηματιστήριο.

Η πορεία της Αγοράς θα μείνει σταθερά εστιασμένη στους δύο αυτούς παράγοντες οι οποίοι αποτελούν και τους βασικούς επενδυτικούς καταλύτες για το ΧΑ.

Βαθμιαία, ειδήσεις όπως η συνεπής (ή μη) εκτέλεση του προϋπολογισμού, η επιστροφή των καταθέσεων, η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου, η μείωση του κόστους χρήματος, μπορούν να δώσουν καύσιμα στην οικονομία επιβραδύνοντας την ύφεση και βελτιώνοντας προοδευτικά την επενδυτική ορατότητα.

Στην Ευρώπη το βλέμμα θα παραμείνει στραμμένο στην προσπάθεια και το αποτέλεσμα εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων που αποφασίστηκαν το 2012 αλλά και της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της εναρμόνισης των Τραπεζών τους όρους ανακεφαλαιοποίησης της Βασιλείας ΙΙΙ.

Στα προγραμματισμένα γεγονότα του 2013 που αναμένεται να επηρεάσουν την Ελληνική Αγορά επισημαίνουμε τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Κύπρο και Ιταλία τον Φεβρουάριο, σε Γερμανία, Νορβηγία και Αυστρία το Φθινόπωρο αλλά και την εισδοχή της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης το 2012 έκλεισε κοντά στο υψηλό της χρονιάς φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί κατά τα έτη 1986, 1993, 1998, 2003, 2004, 2005 και 2006. Σε όλες τις περιπτώσεις πλην του 1993 η επόμενη χρονιά έκλεισε με άνοδο και συνοδεύτηκε από ισχυρή ανοδική τάση.

Πέρα από την στατιστική εμφάνιση της σύμπτωσης του υψηλού με το κλείσιμο του έτους, η ερμηνεία της κορύφωσης των προσδοκιών στο τέλος της χρονιάς είναι μια ισχυρή ένδειξη αισιοδοξίας για την συνέχεια, ειδικά δε όταν ο Τραπεζικός δείκτης κλείνει με απώλειες και η μετοχή της Coca Cola έχει πάψει πλέον να “αλλοιώνει” την γενική εικόνα της Αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κρατήσει το σήμα αγοράς από τον κινητό μέσο των 200 ημερών με επόμενο ψυχολογικό σημείο αντίστασης τις 1.000 μονάδες και ουσιαστικό την ζώνη μεταξύ 1.180 – 1.200 μονάδων.

Τεχνικά αυτός ο στόχος θα μπορούσε να τεθεί ως ένα ρεαλιστικό επίπεδο προσέγγισης με τους καθημερινούς τζίρους τους οποίους η Αγορά διακινεί στο τελευταίο τρίμηνο (50 – 80 εκατ. ευρώ) και ένα ικανοποιητικό ανοδικό περιθώριο (~30%) από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το 2013 θα παραμείνει επιλεκτικό στην επενδυτική προσέγγιση των εγχώριων μετοχών, καθώς το ασφάλιστρο κινδύνου στην Ελληνική Αγορά παραμένει απαιτητικό περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των τίτλων που καλύπτουν το σχετικό κριτήριο στις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.

Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των περισσότερων οικονομικών κλάδων θα παραμείνει εκτός επενδυτικής εστίασης, αναμένοντας καλύτερα δεδομένα ζήτησης στην οικονομία δεδομένης της ελαστικότητας που παρουσιάζουν οι περισσότερες κατηγορίες της οικονομικής δραστηριότητας.

Στις βασικές επιλογές για το 2013 θα συνιστούσαμε εταιρείες που συμμετέχουν σε διαδικασίες αποκρατικοποίησης ή μερικής πώλησης, εξωστρεφείς ομίλους και ισχυρούς ισολογισμούς τόσο στην τελική γραμμή όσο και στην χρηματοοικονομική δομή τους.

Ήδη ο βαθμός διαφοροποίησης στην χρηματιστηριακή απόδοση πολλών τέτοιων εταιρειών είναι έντονα διακριτός σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά και είναι συνδεδεμένος με την οπτική και την ποιότητα των κεφαλαίων που σταδιακά εισέρχονται στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Η καθήλωση του Τραπεζικού κλάδου κατά την διάρκεια των προγραμματισμένων αυξήσεων κεφαλαίου και οι εσωτερικές ζυμώσεις αναδιάρθρωσης που αναμένονται κατά το α’ εξάμηνο του 2013 ενδεχομένως να δώσουν κάποιο προβάδισμα και σε άλλες “υγιείς δυνάμεις” από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων οι οποίες παρά την χρηματιστηριακή τους περιθωριοποιήση κατά τα προηγούμενα χρόνια έχουν εξαιρετικές επιχειρηματικές επιδόσεις και άρα ένα “άλλοθι” προσέλκυσης ενδιαφέροντος σε μια Αγορά με περιορισμένο εύρος επιλογών.

Η απεμπλοκή της Σοφοκλέους από μακροχρόνια συμπλέγματα που συνέδεαν την πορεία της με την πορεία των Τραπεζών σηματοδοτεί ένα “τέλος εποχής” για το Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς η Αγορά σταδιακά στρέφεται σε νέες μετοχές-σηματωρούς που θα ηγηθούν της νέας πορείας της.

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μια μεγάλη νίκη, όχι γιατί οι Τράπεζες δεν μπορούν να ακολουθήσουν στην παρούσα φάση την πορεία της πλειοψηφίας των άλλων blue chips ή των μεσαίων κεφαλαιοποίησεων αλλά γιατί δίνεται η ευκαιρία σε νέες δυνάμεις να αποκτήσουν ερείσματα στην επενδυτική κοινότητα και να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της Αγοράς με νέες ιδέες, τονίζει με έμφαση ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετέβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και Μυτιληναίου, πέντε οι μετοχές με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,25%), Ελ. Πετρέλαια (+0,41%), Μέτκα (+2,07%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,62%), Τιτάν (+0,07%) και Eurobank Properties (+1,23%).

Στην αντίθετη πλευρά οι μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική (-6,25%). Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Πειραιώς και Eurobank, και του 4% για Κύπρου, Alpha Bank, MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 18 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 919,19 (10.38) και χαμηλό εκεί που έκλεισε (901,36) με απώλειες 1,24%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 35,7 εκατ. από τα οποία τα 0,5 αφορούσαν “πακέτα” (Folli Follie Group).

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές έναντι 74 πτωτικών, ενώ για 21 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Μεταξύ των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών και οι ΑΝΕΚ, Κορρές, Αλουμύλ, Ελαστρον, Κορδέλλου, Επίλεκτος, Ικτίνος, θυγατρικές Βιοχάλκο κ.λ.π.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση που εξελίχθηκε σε αξιοσημείωτη διόρθωση, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν περαιτέρω υποχώρηση.Τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών μειώθηκαν στα 27.010 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.039, τιμή εκκαθάρισης 317,25), κινήθηκαν μεταξύ 316 και 324 μονάδων, ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και διατήρησαν την υπερτίμηση στο 2,6%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (400.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές σε Εθνική (7.109), Alpha Bank (4.210), Κύπρου (571), ΔΕΗ (1.211), ΟΤΕ (1.518), ΟΠΑΠ (825), Πειραιώς (5.022), Μυτιληναίο (854), Eurobank (353), ΓΕΚ (255), Intralot (625), CPB (374), MIG (2.479), Ελλάκτωρα (275), Ελ. Πετρέλαια (152), Σιδενόρ (191), Folli Follie Group (425).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE large cap εκτινάχθηκε στο 52%, με την δραστηριότητα να παραμένει περιορισμένη αφού καταγράφηκαν συνολικά 751 options (491 calls και 260 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.966.249 τεμ.), Εθνική (5.909.906 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 800 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Δεκεμβρίου 2013, με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ και άλλα 800 δικαιώματα αγοράς για τον ίδιο τίτλο, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 9,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v