Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένει τα... τελικά αποτελέσματα του 2012

Το μόνο ίσως ερώτημα για τη σημερινή συνεδρίαση-ημιαργία είναι το κλείσιμο βασικών δεικτών και μετοχών. Ζητούμενες οι 310 για FTSE LC και μια τελευταία επιβεβαίωση της διαφοροποίησης μη τραπεζικών από τραπεζικές μετοχές.

Τελευταία συνεδρίαση για το 2012, με εύλογη εκκρεμότητα ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του FTSE Large Cap στην περιοχή των 310 μονάδων.

Ούτως ή άλλως, από χρηματιστηριακή πλευρά η χρονιά δεν ήταν και τόσο άσχημη. Αντιθέτως θα λέγαμε, καθώς σημειώθηκαν θεαματικές ανατροπές, ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις και σημαντικές αποδόσεις.

Ποσοστά έως και τριψήφια, ακόμη και για μετοχές εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη αναλύεται το επενδυτικό σταυρόλεξο για το 2013, με σημαντικό ανοιχτό μέτωπο αυτό των τραπεζών.

Μια σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο θεωρείται η «επιτροπεία» πλέον των συστημικών ομίλων, ό,τι αυτό συνεπάγεται, με τα ονόματα των επιτρόπων να κλειδώνουν.

Δεν ήταν όμως μόνο τράπεζες το Χ.Α. Απεναντίας, από τα χαμηλά του Ιουνίου ισχυροποιήθηκε ένα σημαντικό μη τραπεζικό μέρος του… ταμπλό. Σε αυτό έχει μετακυλιστεί και θα συνεχίσει να μετακυλίεται σημαντικό μέρος ρευστότητας, επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Διορατικοί χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει συνέχεια για τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη τάση δεν περνά μόνο από τις εξελίξεις στις τράπεζες, τη διαφοροποίηση ομίλων και επιχειρήσεων από άλλους κλάδους ή από την προανακριτική για τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σχετίζεται με τις ευρύτερες εξελίξεις διεθνώς, σε μια συγκυρία όπου τα δύο σημαντικότερα χρηματιστήρια (Wall Street, Φρανκφούρτη) βρίσκονται σε οριακό σημείο. Οριακό από κάθε άποψη και γι’ αυτό στη συνέχεια θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο σχετικά διαγράμματα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v