Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε υψηλό 16μήνου ο Γενικός Δείκτης

Σημαντική άνοδο κατέγραψε το ΧΑ στην πρώτη συνεδρίαση του έτους. Κέρδη για Εθνική (5,4%), Eurobank (5,9%), Αlpha (4,9%), OTE (6,8%), ΕΧΑΕ (6,9%). Κινητικότητα και στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Xαμηλός ο τζίρος.

Η περίπου απόλυτη απουσία πωλητών, έδωσε σχεδόν πανηγυρικό χαρακτήρα στην πρώτη συνεδρίαση του 2013 και έτσι ο χαμηλός τζίρος δεν εμπόδισε σημαντικό αριθμό μετοχών να κλείσουν με τουλάχιστον αξιοσημείωτες ημερήσιες επιδόσεις, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο έκλεισε σε νέα υψηλά 16 και πλέον, μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 30/8/2011 (958,12 μονάδες).

“Καταπράσινο” το σύνολο του ταμπλώ στον 25αρη, έδωσε τις απαιτούμενες βοήθειες στον Δείκτη να κινηθεί επιθετικά ψηλότερα, ενώ σημαντικότατη κινητικότητα σημειώθηκε σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου πολλοί τίτλοι δείχνουν να αφυπνίζονται συναλλακτικά και όχι μόνο και όλα προϊδεάζουν για μία ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Έτσι, παρά τον χαμηλό τζίρο, η σημερινή, πρώτη για τον καινούργιο χρόνο, συνεδρίαση άφησε θετικότατες τεχνικές παρακαταθήκες για την συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε, με κλείσιμο, υψηλότερα των 910 μονάδων και αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικά αρνητικό, θα αναμετρηθεί με την ενδιάμεση αντίσταση των 950 – 960 μονάδων, στον δρόμο για τις 1010 – 1030 μονάδες.

Περίπου η ίδια εικόνα για τον FTSE25 που επέστρεψε εύκολα υψηλότερα των 310 μονάδων, κλείνοντας μάλιστα και σε απόσταση ασφαλείας. Δύσκολα η ασθενής αντίσταση των 324 μονάδων θα αποτρέψει την κίνηση προς την αποφασιστική ζώνη των 340 – 350 μονάδων.

Στο επίκεντρο η συμφωνία στις ΗΠΑ

Από εκεί και πέρα Δυτικός άνεμος (Ζέφυρος ή Πουνέντες για τους ναυτικούς) “φούσκωσε” σήμερα τα “πανιά” των Αγορών, μετά την συμφωνία (έστω και στο και πέντε) για την αποφυγή του “δημοσιονομικού γκρεμού” στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έλευση του νέου έτους, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama και οι ηγέτες της Αμερικανικής Γερουσίας “έδωσαν τα χέρια” στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό που επιτρέπει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν 20 ετών, διατηρεί τα επιδόματα ανεργίας για εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες και αμβλύνει τον αντίκτυπο των περικοπών δαπανών που απειλούσαν να ρίξουν την οικονομία σε ύφεση.

Περισσότερο συγκρατημένοι από τις Αγορές, δήλωσαν αρκετοί διεθνείς αναλυτές για τις τελευταίες εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

“Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από τη Γερουσία θα συμπιέσει την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ. Η εξάλειψη της μείωσης του φόρου επί της μισθοδοσίας, σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων εισοδήματος για τους πλούσιους, θα συμβάλει στη μείωση της ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο στο 1%, από 3,1% το τρίτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με οικονομολόγους της JPMorgan Chase & Co και Bank of America.

“Το μεγαλύτερο χτύπημα στην οικονομία, από τη δέσμη φορολογικών μέτρων, κατά πάσα πιθανότητα θα προέλθει από τη λήξη της περικοπής φόρου μισθωτών υπηρεσιών”, αναφέρει ο Michael Feroli της JP Morgan.

Η διαδικασία ήταν τόσο χαοτική και το αποτέλεσμα τόσο μη ικανοποιητικό που είναι πιθανό να δούμε μια περαιτέρω υποβάθμιση των ΗΠΑ κάποια στιγμή, σύμφωνα με τον Steve Englander της Citi.

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει, είναι ότι η “θεραπεία” αυτή αποτρέπει ένα δυνατό βραχυπρόθεσμο μακροοικονομικό πλήγμα, όμως κάνει ελάχιστα σε ότι αφορά την μακροπρόθεσμοι δημοσιονομική βιωσιμότητα και έτσι η μακροπρόθεσμη επίπτωση πιθανότατα θα είναι αρνητική και για το Αμερικανικό δολάριο. Είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω μεγάλες διαμάχες αναφορικά με τα κατασχετήρια –που παίρνουν αναβολή δυο μηνών αλλά δεν εξαλείφονται- και το πλαφόν του χρέους.

Ο Mohamed El – Erian της PIMCO, εκτιμά ότι η συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων προσφέρει πολύ λίγα εργαλεία για την αντιμετώπιση των "αντίθετων ανέμων" που υπονομεύουν την ανάπτυξη, αποθαρρύνουν τις Επιχειρηματικές επενδύσεις και περιορίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε άρθρο του στο CNN, επισημαίνει ότι ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο κομμάτων παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα, αντί να την απομακρύνει. Παράλληλα, αφήνει άλυτα πολλά ζητήματα που αφορούν την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος. Επιπλέον, ο κ. El – Erian τονίζει ότι ο συμβιβασμός στο Κογκρέσο δεν αναμένεται να δώσει μια βραχυπρόθεσμη τόνωση στην Αμερικανική οικονομία, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς.

Ωστόσο, ο αναλυτής της PIMCO υποστηρίζει ότι η συμφωνία για το “δημοσιονομικό γκρεμό” εμπεριέχει ένα ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, καθώς είναι η πρώτα φορά μετά από πολλά χρόνια που λαμβάνεται μια απόφαση για την προστασία της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Θετικό κλίμα από τα μακροικονομικά στοιχεία

Παραμένοντας στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στο 54 ανήλθε το Δεκέμβριο ο δείκτης PMI μεταποίησης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Markit.

Όπως μετέδωσε το Marketwatch, το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους εφτά μήνες. "Με τις πρόσφατες ενδείξεις ότι η ανάπτυξη ενισχύεται σε άλλες σημαντικές οικονομίες, κυρίως σε αναπτυσσόμενες Αγορές όπως η Κίνα και η Βραζιλία και ότι υποχωρεί η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, οι Επιχειρήσεις στις ΗΠΑ θα επωφεληθούν, καθώς η ισχυρότερη ζήτηση θα αυξήσει τις εξαγωγές στις αρχές του 2013" αναφέρει σε ανακοίνωση, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.

Από την άλλη, η δραστηριότητα της Βιομηχανίας των ΗΠΑ επεκτάθηκε τον Δεκέμβριο, μετά από ελαφρά συρρίκνωση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη ISM μεταποίησης.

Ο δείκτης Institute for Supply Management αυξήθηκε στο 50,7 από 49,5 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα ανέλθει στο 50,5. Κάθε μέγεθος άνω του 50 υποδεικνύει ανάπτυξη του κλάδου, ενώ κάτω του 50 δείχνει ύφεση.

Ιδιαίτερα θετική, όπως προαναφέρθηκε, η εικόνα και στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν πως είναι περίπου απίθανο, η Καγκελάριος Μέρκελ να θελήσει να πάει στις εκλογές, με την Ευρώπη στα πρόθυρα της διάσπασης. Άρα υπάρχει η αίσθηση ότι θα δούμε τη Γερμανίδα Καγκελάριο να κάνει ακόμα περισσότερες υποχωρήσεις προκειμένου η Ευρωπαϊκή κρίση να μην σημειώσει κάποια επιδείνωση.

Απαισιόδοξος ο J. Stiglitz

"Ο πραγματικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην Ευρώπη", γράφει ο Αμερικανός οικονομολόγος Joseph Stiglitz σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Handelsblatt”, αναφερόμενος στις οικονομικές δυσχέρειες της Ισπανίας και της Ελλάδας. "Οι Χώρες αυτές βρίσκονται σε ύφεση από την οποία δεν εμφανίζεται κανένα σημείο εξόδου", διευκρινίζει.

Για την έξοδο από την κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη εδώ και πολλούς μήνες, ο Αμερικανός νομπελίστας απορρίπτει την ιδέα του δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο "δεν αποτελεί λύση", ενώ η επαναγορά Κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί, κατά την άποψή του, παρά να είναι "προσωρινό καταπραϋντικό". "Εάν η ΕΚΤ καθιστά τη συνέχιση της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας όρο χρηματοδότησης, θα έχει ως μόνη συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς", σύμφωνα με τον Joseph Stiglitz.

Για το έτος 2013, ο Αμερικανός οικονομολόγος δεν αποκλείει νέα αναταραχή στην Ευρωζώνη.

Μπορεί ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να βρίσκεται σε κατάσταση... “ύπνωσης”, ωστόσο η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται εκ νέου στα πρώτα στάδια μίας κρίσης που ομοιάζει σε εξαιρετικό βαθμό με αυτήν της Ελλάδας, σύμφωνα με την JP Morgan.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης είναι υπαρκτός. Αυτή τη φορά όμως δεν απειλείται από την Ελλάδα, αλλά από την Ιταλία και την Ισπανία. Δηλαδή την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομίας της Ζώνης. Όπως έγινε και στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση οδήγησε σε πολιτική, με το καίριο ερώτημα που τέθηκε να είναι εάν αξίζει η συμμετοχή στην Ευρωζώνη.

Η ίδια κρίση πλέον έχει μεταλλαχτεί σε κρίση Δημοκρατίας, καθώς οι εξτρεμιστικές ομάδες, κυρίως οι ακροδεξιές έχουν αυξήσει τα ποσοστά αποδοχής τους στην Κοινωνία. Βέβαια, πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν παγώσει, όχι επιλυθεί, σύμφωνα με την JP Morgan, μετά την επικράτηση ενός "κάπως-κεντρώου Κυβερνητικού συνασπισμού".

Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ, όπως άλλωστε τους ίδιους κινδύνους θα αντιμετωπίσουν σε λίγο η Ιταλία και η Ισπανία σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις που μπορεί να αλλάξουν την πορεία τους.

Ο ελληνικός κλάδος μεταποίησης

Επιστρέφοντας στα δικά μας, δραματική είναι η εικόνα που σκιαγραφείται για τον Ελληνικό κλάδο μεταποίησης από το δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ της Markit. Ο δείκτης μειώθηκε στο 41,4 το Δεκέμβριο από 41,8 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ο Ελληνικός ΡΜΙ βρίσκεται κάτω από 50 – που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων - από το Σεπτέμβριο του 2009, προτού φανεί το πρόβλημα χρέους.

“Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στον Ελληνικό κλάδο μεταποίησης” δηλώνει ο Fill Smith της Markit και συμπληρώνει: “Το πιο ανησυχητικό είναι η ταχύτερη συρρίκνωση στις νέες εξαγωγές, τάση που επιδεινώθηκε σημαντικά από τις αρχές του έτους”. Η Markit άλλωστε, κατέγραψε για την Ελλάδα το Δεκέμβριο νέο αρνητικό ρεκόρ στη μείωση των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό.

Επίσης, σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο κλάδος μεταποίησης φαίνεται πως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο ΡΜΙ μεταποίησης αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 46,1 για το Δεκέμβριο, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 46,3. Τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 46,2.

Η εικόνα στη Σοφοκλέους

Από εκεί και πέρα, το Χ.Α. συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση “ευφορίας” αποκαθιστώντας “αδικίες” μηνών και δημιουργώντας την αίσθηση για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον “January effect”.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των παραγόντων της Αγοράς, αν το 2013 δοθεί η αίσθηση ότι η κρίση χρέους περιορίζεται και αν δεν υπάρξουν σημαντικές αρνητικές πολιτικές εξελίξεις, τότε οι πιθανότητες για μια συνέχεια της ανόδου είναι σημαντικά αυξημένες, έστω και εν μέσω αξιοπρόσεκτων διακυμάνσεων που θα δημιουργούν οι κινήσεις καταγραφής σημαντικών κερδών.

Από εκεί και πέρα, οι πρώτοι μήνες του 2013 φαίνεται να είναι πολύ κρίσιμοι για την Ελληνική οικονομία, καθώς η Κυβέρνηση καλείται να ακολουθήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και να ολοκληρώσει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σημερινή σημαντική ανοδική κίνηση, ρόλο έπαιξαν και οι Τραπεζικές μετοχές, με το σύνολο του τραπεζικού ταμπλώ να κλείνει με θετικό πρόσημο.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, ίσως χρήζει υπενθύμισης, ότι σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, για να δοθεί κάποια πρώτη ένδειξη εξόδου από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, θα πρέπει ο Τραπεζικός δείκτης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 238 μονάδων, ο τίτλος της Alpha Bank υψηλότερα των 1,54 ευρώ, της Εθνικής υψηλότερα των 1,45 ευρώ και της Πειραιώς υψηλότερα των 0,3600 ευρώ.

Θετικά πρόσημα και για τις Κυπριακές τράπεζες, που επίσης έχουν μπροστά τους σημαντικά ανοιχτά μέτωπα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση του 2012 στις 114,86 μονάδες καταγράφοντας ετήσια πτώση 61,2%.

Από το τέλος του 2009, όταν είχε αναρριχηθεί στις 1.597 μονάδες, ο δείκτης υποχώρησε 93%. Οι ανησυχίες για την κατάσταση των Τραπεζών και για τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών προκλήσεων στη μετοχική τους σύνθεση αποτυπώθηκαν στο Χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έχασε 58,9% από τη χρηματιστηριακή της αξία και η CPB 85,2%. Ηπιότερες ήταν οι χρηματιστηριακές απώλειες για τη μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας (-51,5%).

Στον υπόλοιπο 25αρη, δύο τίτλοι παρουσιάζουν σημαντικό τεχνικό ενδιαφέρον.

Ο τίτλος του ΟΤΕ έκλεισε ακριβώς επάνω στην αντίσταση των 5,45 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 5,56 ευρώ. Αν τα 5,45 ευρώ μετατραπούν από αντίσταση σε στήριξη, η μετοχή μπορεί να ελπίζει σε minimum κίνηση προς τα 5,85 ευρώ.

Στο υψηλό ημέρας και οριακά υψηλότερα από την ζώνη αντίστασης 5,60 – 5,65 ευρώ, έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ και αν το επιβεβαιώσει, θα είναι θέμα χρόνου η κίνηση προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 6,00 ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 944,15 μονάδες (16.05) και έκλεισε στις 941,26 με κέρδη 3,67%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 48,2 εκατ. από τα οποία τα 3,3 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, ΟΛΠ, Μέτκα, Motor Oil, Jumbo).

Ιδιαίτερα ικανοποιητική η τελική εικόνα με 154 ανοδικές μετοχές έναντι 18 πτωτικών και με 17 τίτλους να τερματίζουν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου. 

"Διακριθέντες" στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση

Στα επιμέρους, αξίζει αναφοράς η συναλλακτική αφύπνιση για πολλούς τίτλους, όπως οι Κορδέλλου, Γαλαξίδι, Δομική Κρήτης, Kleeman, συνεχίζει ανοδικά η Ιντρακόμ και πλαγιοανοδικά (με ελάχιστες συναλλαγές) η Nexans, ενώ από τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο τις περισσότερο επιθετικές διαθέσεις δείχνει ο τίτλος της ΕΤΕΜ.

Η κραυγαλέα διαφορά μεταξύ καθαρής θέσης και τρέχουσας κεφαλαιοποίησης, έβγαλε αγοραστές σε Τεχν. Ολυμπιακή και Μοχλό. Υπενθυμίζεται ότι τα ίδια κεφάλαια της Τεχν. Ολυμπιακής στις 30/9 ήταν στα 304 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 54 εκατ., ενώ για τον Μοχλό τα ίδια κεφάλαια στο εννεάμηνο ήταν στα 59,47 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 6,5 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος έχει εκχωρήσει εργοληπτικό πτυχίο, Κατασκευαστικό κλάδο και τα εν εξελίξει δημόσια έργα (πλην των ήδη περαιωμένων), με εισφορά του στην “Πόρτο Καρράς” της οποίας κατέχει το 11,42%.

Σε αυτή την λογική, δεν αποκλείεται να έχει σημαντική συνέχεια και η κινητικότητα που παρουσιάστηκε κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις στην μετοχή της Μουζάκης. Η εταιρεία έχει τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 8 εκατ. όταν στις 30/9 τα ίδια κεφάλαια έφθαναν στα 42,77 εκατ. οι βραχυχρόνιες δανειακές υποχρεώσεις στα 7,4 εκατ. και οι μακροχρόνιες στα 1,4 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 5,5 εκατ. (!)

Προβλέψεις για Wall Street, Dax 30 και το ευρώ

Πάρτι και στις διεθνείς Αγορές και κοντά στην στήλη το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, προκειμένου να “διερευνήσει” τις τεχνικές τους διαθέσεις.

Ξεκινώντας από το ευρώ και σύμφωνα με την Fast Finance, η συσσώρευση στο επίπεδο 1,32 δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Το 1,3180 δείχνει κύρια στήριξη, που διάσπαση μπορεί να μας δώσει κίνηση προς το 1,3120 ενώ διάσπαση του 1,3240 μπορεί και πάλι να δώσει κίνηση προς το 1,3284 που είναι και πάλι αντίσταση.

Για τον Γερμανικό DAX 30, πολλά θα κριθούν στην αντίσταση των 7.800 μονάδων, καθώς ανοδική διάτρηση θα οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 8000 μονάδων. Πρώτες στηρίξεις στις 7736 και 7700 μονάδες, ενώ όσο παραμένει υψηλότερα των 7600 μονάδων δεν έχουν λόγους ανησυχίας οι “long”.

Για την περίπτωση του S&P 500, μόνο με το “short covering”, μπορεί να αναρριχηθεί μέχρι τις 1.470 μονάδες. Πρώτη στήριξη στις 1431 μονάδες και σημαντική στην ζώνη 1.417 – 1.413.

Τέλος για τον Dow Jones η ανοδική διάσπαση των 13.370 μονάδων θα δώσει κίνηση προς τις 13.450 – 13.500 μονάδες, με κοντινή κύρια στήριξη τις 13.100 – 13.080 μονάδες.

Το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance επισημαίνει ότι οι περισσότερες διεθνείς Αγορές άνοιξαν σήμερα μα ανοδικό “gap” και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.

Δανεισμός μετοχών - ανοικτές πωλήσεις

Έντονα ανοδική συνεδρίαση που δεν συνοδεύτηκε με έξαρση των συναλλαγών, τόσο στα Σ.Μ.Ε. του 25αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 23.660 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.568, τιμή εκκαθάρισης 326,5), κινήθηκαν μεταξύ 319 και 327,25 μονάδων, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 1,2%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές σε Εθνική (3.175), Alpha Bank (2.791), Κύπρου (1.409), ΔΕΗ (1.804), ΟΤΕ (1.944), ΟΠΑΠ (1.420), Πειραιώς (3.555), Μυτιληναίο (367), Eurobank (746), ΓΕΚ (779), Intralot (763), MIG (3.086), Ελλάκτωρα (593), Ελ. Πετρέλαια (113), Σιδενόρ (193), ΕΧΑΕ (427), Μέτκα (216), Τέρνα Ενεργειακή (105).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 υποχώρησε στα επίπεδα του 46%, με τον όγκο συναλλαγών και εδώ χαμηλό στα 370 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (234 δικαιώματα αγοράς και 136 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.966.249 τεμ.), Εθνική (6.309.906 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v