Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τραπεζικές απώλειες "φρενάρουν" το ΧΑ

Αδύναμες, μετά τη χθεσινή αντίδρασή τους, εμφανίζονται οι τράπεζες. Πτώση  για Εθνική (3,6%), Εurobank (2,5%), Πειραιώς (3,4%). Διατηρούν δυνάμεις τα μη τραπεζικά χαρτιά. Στα επίπεδα των 320 μονάδων ο FTSE Large Cap.

Οι σχεδόν άμεσες ρευστοποιήσεις-πιέσεις που δέχθηκαν κυρίως οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών γύρισαν τον Γενικό Δείκτη από τις 945,89 μονάδες έως τις 935.

Περίπου στις 11.30, ο Γ.Δ. υποχωρούσε κατά 0,24% στις 939 μονάδες. Περίπου ανάλογη η διακύμανση για τον FTSE Large Cap, που μέχρι στιγμής κινείται μεταξύ υψηλού στις 324,80 μονάδες και χαμηλού στις 320,03 μονάδες.

Το ότι διατηρείται η μέχρι χθες αντίσταση και από σήμερα στήριξη των 310 μονάδων θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Το πρόβλημα όμως παραμένουν οι τράπεζες, με το euro2day.gr να σημειώνει από το προσυνεδριακό σχόλιο πως «η μη ανοδική διάσπαση ισχυρών αντιστάσεων για ΕΤΕ και Alpha απαιτεί προσοχή». Όντως η Εθνική αντέδρασε έως το 1,38 ευρώ, για να γυρίσει έως το 1,32 ευρώ. Όπως επίσης η Alpha Bank από το 1,54 έως το 1,45 ευρώ.

Όπως στο προσυνεδριακό σχόλιο, έτσι και σε αυτό επιμένουμε στην ουσία όσων αναφέρει ο Χρ. Κίτσιος, που κάνει λόγο στο σχετικό θέμα του για τραπεζικές ΑΜΚ που σπάνε… κοντέρ.

Επίσης, οι δύο πιο δεικτοβαρείς μετοχές, δηλαδή η 3E και ο ΟΤΕ, κινούνται η μεν πρώτη με απώλειες 1,53% στα 17,60 ευρώ και η μεν δεύτερη κατά 0,73% υψηλότερα στα 5,49 ευρώ.

Κατά συνέπεια, μετά το χθεσινό ξέσπασμα, έχουμε τη λογική κατοχύρωση κεκτημένων, με τους βασικούς δείκτες, του τραπεζικού συμπεριλαμβανομένου, να διατηρούν τη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά τους.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε και στο αρχικό σχόλιό μας, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς «στις επόμενες 3-4 συνεδριάσεις θα φανεί εάν πρόκειται για μια στημένη προσπάθεια αποκόμισης πρώιμων υπεραξιών ή για ανοδική παγίδα».

Ήπια η αντίδραση και των υπόλοιπων, μη τραπεζικών, μετοχών, με τον Μυτιληναίο στα 4,72 ευρώ (δες σχετικό θέμα για Αλουμίνιον της Ελλάδος - Glencore), την Τέρνα Ενεργειακή στα 3,44 ευρώ, την Ελλάκτωρ στα 2,08 ευρώ, τη Βιοχάλκο στα 4,21 ευρώ.

Διατήρηση δυνάμεων και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, από όπου ξεχωρίζουν και λόγω των αυξημένων συναλλαγών τους Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Λαϊκή και Fourlis.

Ειδικότερα στις μετοχές των Σωληνουργείων Κορίνθου και Fourlis η αξία των συναλλαγών φτάνει περίπου στις 450.000 και στις 670.000 ευρώ αντίστοιχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v