Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Με το… δεξί

Παρά την πτώση της Wall το ΧΑ μπορεί να συνεχίσει υψηλότερα των 950 μονάδων. Παραμένουν οι πιέσεις στις τράπεζες, συνεχίζεται η αποκλίνουσα διαδρομή των μη τραπεζικών-σηματωρών. Κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Free to go το Χ.Α., όπως εύστοχα σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται περισσότερο στις 952,30 μονάδες, με τον FTSE Large Cap πάνω από τις 320 και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να συνεχίζει ακάθεκτη προς τις 1.220 μονάδες.

Άλλη μία ανοδική προσπάθεια, επιτυχής στο μεγαλύτερο μέρος της, ακόμη μία κίνηση κόντρα στις ρευστοποιήσεις-πιέσεις, που από την αρχή της συνεδρίασης δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος.

Η αποκλίνουσα διακύμανση μη τραπεζικών από τραπεζικές μετοχές-εισηγμένες που χαρακτήρισε το δεύτερο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιά συνεχίζεται στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του 2013.

Ο κλάδος των τραπεζών έχει δρόμο, πολύ δρόμο, και θέλει δουλειά, πολλή δουλειά, ακόμη μέχρι να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων και να λάβει τη μορφή που θα έχει την επόμενη ημέρα.

Σπάνε κοντέρ οι ΑΜΚ  σημείωνε εχθές ο Χρ. Κίτσιος και κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς θα απαιτηθούν αντοχές και δυνάμεις τουλάχιστον μέχρι και τον Μάρτιο - Απρίλιο. Θα μπορέσει να τραβήξει μέχρι τότε το μη τραπεζικό κομμάτι του Χ.Α., ενισχύοντας περισσότερο την αποκλίνουσα συμπεριφορά, ό,τι αυτό συνεπάγεται, ή αργά ή γρήγορα το Χ.Α. θα λυγίσει υπό το βάρος των αυξήσεων κεφαλαίου. Θα φανεί, καθώς ακόμη είναι πολύ νωρίς για να στοιχηματίσει κάποιος.

Βέβαια, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η αγορά θα μπορούσε να μείνει ζεστή εάν βοηθήσει η διεθνής συγκυρία, εάν υλοποιηθούν μερικές από τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας.

Σημειώνουν δε πως η περίπτωση λ.χ. του ΑτΕ με την ελβετική Glencore είναι ενδεικτική καθώς τέτοιες συμφωνίες κι ενέργειες ελκύουν ενδιαφέρον και κεφάλαια από το εξωτερικό, αλλά πλέον και από το εσωτερικό μέτωπο.

Δεν είναι τυχαίο πως και στις πρώτες δύο συνεδριάσεις του 2013 συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις και Ελλήνων θεσμικών, ισχυρών χεριών αλλά και επενδυτικών τμημάτων τραπεζών. Με βάση τον μέσο όρο συναλλαγών των προηγούμενων 20-30 συνεδριάσεων, φαίνεται πως στην αγορά και νέο χρήμα μπαίνει και οι κερδισμένες θέσεις... ανακυκλώνονται.

Πρακτικά, οι αγοραστές από τα χαμηλά κατοχυρώνουν μέρος μόνο των θέσεών τους -συνήθως κερδοφόρων- και ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι δημιουργώντας ένα ασθενές μεν, εμφανές δε σπιράλ αναστροφής.

Το ότι ο... 25άρης επιβεβαιώνει σταθερά τις 295 και βεβαίως τις 270 μονάδες είναι ενθαρρυντικό. Πρώιμο ακόμη να εκτιμηθεί εάν στις 270 έχουμε όντως τη νέα στήριξη του δείκτη και το νέο σημείο αναφοράς για τον επόμενο κύκλο, αλλά από συνεδρίαση σε συνεδρίαση κερδίζεται χρόνος και έδαφος. Και σταδιακά εισρέει νέο χρήμα στην αγορά.

Το Χ.Α. χρειάζεται αναμφίβολα τις δέουσες προωθητικές ενέργειες κι ο Ζαφείρης Σταθόπουλος θεωρεί το 2013 χρονιά deals. Εάν όντως το 2013 σηματοδοτηθεί από ουσιαστικές συμφωνίες, εάν οι τράπεζες στη νέα τους μορφή αρχίσουν να λειτουργούν σαν τράπεζες, εάν η διεθνής συγκυρία βοηθήσει, τότε η εκτίμησή μας ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι «η αγορά του 2013» μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο, ας μην πάμε τόσο μακριά, καθώς παρακολουθούμε κυρίως την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης τάσης. Σύμφωνα με διορατικούς παίκτες, αυτή η κίνηση μπορεί να φέρει τον 25άρη προς τις 350 μονάδες. Με μία ή δύο ενδιάμεσες απαραίτητες διορθώσεις δεν έχει και τόση σημασία, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναπτύσσεται επιπλέον δυναμική ικανή να ωθήσει τον δείκτη και πέραν των 350 προς τις 370-380 μονάδες, που είναι και ο στόχος αυτού του κυματισμού.

Το ενδιαφέρον είναι πως νέες δυνάμεις με υψηλή στάθμιση μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Και αναφερόμαστε συγκεκριμένα τόσο στον ΟΤΕ όσο και στη ΔΕΗ, με τη μετοχή του Οργανισμού να έχει ισχυροποιηθεί θεαματικά μετά την ανοδική διάσπαση των 5 ευρώ. Ομοίως η ΔΕΗ συνεχίζει να ελκύει κεφάλαια κυρίως από το εξωτερικό, αλλά τελευταία και από εγχώριες δυνάμεις. Για τον ΟΠΑΠ μερίδα παικτών παραμένει επιφυλακτική και λόγω των τελευταίων εξελίξεων αλλά και των κινητοποιήσεων των πρακτόρων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v