Βλέπει το χιλιάρικο ο Γενικός Δείκτης

Σε εξέλιξη το ανοδικό σενάριο στην αγορά, με τους παίκτες να προβλέπουν συνέχιση της τάσης μετά το 3 στα 3, στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους. Τα σενάρια, το "άνοιγμα" του παιχνιδιού και οι τράπεζες. Τα στατιστικά.

Με ένα «μεστό» 3 στα 3 ξεκίνησε χρηματιστηριακά το 2013. Με τα «ισχυρά χέρια» να έχουν τον πρώτο λόγο και να συνεχίζουν την προεξόφληση εξελίξεων, που δικαιολογούν μεγαλύτερες αποτιμήσεις.

Ο αυξανόμενος τζίρος (στο τριήμερο 2-4/1) από συνεδρίαση σε συνεδρίαση παραπέμπει στην πεποίθηση μερίδας παικτών, πως η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Μάλιστα το, ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής αντέδρασαν και οι τράπεζες με αφορμή τις εξελίξεις για το «υγιές ΤΤ» αλλά και με φήμες για την Πειραιώς (περί ενδεχόμενου ενδιαφέροντος ξένου ομίλου) ενισχύουν το ανοδικό σενάριο.

Σενάριο, που από τεχνική πλευρά, θεωρείται επικρατέστερο καθώς το ΧΑ είναι σε διαδικασία δοκιμασίας των υψηλών Οκτωβρίου του 2012. Στο διάστημα 19-22/10 ο Ftse Large Cap είχε καταγράψει τοπικά υψηλά στην περιοχή των 330-340 μονάδων (αναφερόμαστε σε ενδοσυνεδριακά όρια) μετά από έναν βραχυ-μεσοπρόθεσμο ανοδικό κύκλο από τα ελάχιστα του Ιουνίου.

Θυμίζουμε, πως σχηματικά, ο...25άρης μετά από ένα αρνητικό/καθοδικό ξεκίνημα τον Ιανουάριο του 2012 (προς την ζώνη των 230-240 μονάδων στις 11-12/1) αντέδρασε έως τις 340-360 μονάδες (αλλεπάλληλες κορυφές στο διάστημα 2-20/2 ) που αποτέλεσαν και υψηλά για το 2012. Πρακτικά το ΧΑ είναι σε εμφανή φάση αναστροφής και προσπάθεια υπέρβασης αυτών των υψηλών, που εάν διασπασθούν (τώρα ή αργότερα λίγη σημασία έχει) θέτει τις βάσεις για μεσο-μακροχρόνια πλέον κίνηση.

Ωστόσο αυτή η φάση της αγοράς χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά.

Κατ΄αρχήν η θεαματική αναδιάταξη δυνάμεων -που αποτυπώνεται εδώ και καιρό σε αποτιμήσεις, συναλλαγές, αποδόσεις και στάθμιση/βαρύτητα μετοχών- έχει ανοίξει το παιχνίδι και πέρα από τις τράπεζες και τους μέχρι πρόσφατα συνήθεις «υπόπτους». Το, ότι ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις ουσιαστικές εκκρεμότητες και φυσιολογικές ρευστοποιήσεις/πιέσεις «κρατά» τις στηρίξεις του είναι αναμφίβολα ενθαρρυντικό.

Άλλωστε ο κλάδος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο έχει ανταπεξέλθει (με το γνωστό χρηματιστηριακό κόστος βέβαια) και βρίσκεται αρκετά κρίσιμα βήματα μπροστά. Στη συνεδρίαση της 4/1 φάνηκε, πως αρκεί μία ουσιαστική αφορμή (Τ.Τ) για να ενεργοποιηθεί βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, να κινητοποιηθούν δυνάμεις ικανές να ξαναβάλουν την Alpha Bank σε φορά επαναπροσέγγισης των 1,65-1,70 ευρώ.

Φάνηκε επίσης, πως με φήμες (όπως αυτές κυκλοφόρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής) υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης λ.χ. της Πειραιώς έως 12-14% με κατακόρυφη ενίσχυση των συναλλαγών.

Προφανώς και μεγάλο μέρος των συναλλαγών (της 4/1) αφορά κυρίως βραχυπρόθεσμες κινήσεις προεξόφλησης που μπορεί άμεσα να τραβήξουν υψηλότερα μία μετοχή ή να ρευστοποιηθούν/διορθώσουν. Το ότι και μετά την αντίδραση της Παρασκευής τόσο ο κλαδικός δείκτης όσο οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δεν διέσπασαν καν τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις επιβεβαιώνει το πόσο ριψοκίνδυνο παραμένει το...παιχνίδι αλλά και πως οι τράπεζες έχουν πολύ δρόμο ακόμη.

Είναι όμως κέρδος για την αγορά το ότι το 2013 ξεκινά με bonus κερδών περίπου 6,5% σε επίπεδο ΓΔ και περίπου 7,5% για τον Ftse L.C με την διαφορά/απόκλιση να οφείλεται στην αυξημένη βαρύτητα μη τραπεζικών μετοχών.

Σε σχετικά θέματα του euro2day (των Χρ. Κίτσιου και της Αναστ. Παπαιωάννου) αναλύονται τα θέματα των ΑΜΚ, των τριών επιτρόπων και οι εξελίξεις από το μέτωπο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Για το ευαίσθητο ζήτημα του ύψους των α.μ.κ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το...δήγμα του Χαμαιλέοντα για «τις επισφάλειες και τα...καπέλα στις αυξήσεις» που ανεβάζουν αισθητά τον λογαριασμό.

Όπως φάνηκε και από την... αφορμή του ΤΤ οι αγορές, το ΧΑ χρειάζονται (και) ουσιαστικές επιχειρηματικές κινήσεις, συμφωνίες και στρατηγικές. Ο Ζαφείρης Σταθόπουλος κάνει λόγο για ένα 2013, χρονιά των deals, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αποτιμά τον «πυρετό» στην περιφέρεια.

Επίσης ενθαρρυντική ένδειξη για μία αγορά, που αγωνίζεται να βγει από τον μακροχρόνιο καθοδικό της κύκλο η διεύρυνση του ενδιαφέροντος και πέραν της μεγάλης- μεσαίας κεφαλαιοποίησης, της επανεμφάνισης παικτών & επενδυτικών σχημάτων στην κατηγορία 20 και κάτω (ομάδα υγιών εισηγμένων που αποτιμώνται λιγότερο από είκοσι και...εκατ. ευρώ).

Η ομάδα ανάλυσης eZMarket εκτιμά (στην ημερήσια επισκόπηση της 2/1) το ανοδικό σενάριο βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι δεικτοβαρείς μετοχές είναι έτοιμες να ενισχύσουν το ενδεχόμενο της ενίσχυσης των βασικών δεικτών.

Μία ομάδα επτά μετοχών «ανεβάσαμε» στον Εκηβόλο (της 4/1) δίνοντας περισσότερη έμφαση στον τίτλο του ΟΤΕ. Συνεκτιμώντας τον αριθμό τωνπακέτων & προσυμφωνημένων πράξεων σε μετοχές της «δεύτερης ταχύτητας»(ενδεικτική η περίπτωση των ΕΧΑΕ, του Φουρλή ή των Πλαστικών Θράκης) θα λέγαμε πως και το...παιχνίδι έχει ανοίξει- διαχυθεί και αλλαγές θεματοφυλάκων επιχειρούνται σε υψηλά μηνών και η εκτίμηση πως η αγορά θα «δοκιμάσει»τις 1.000 μονάδες κερδίζει πόντους.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 964,19 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 6,97%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 7,41%, ο Mid Cap με άνοδο 8,38% και ο Small Cap με άνοδο 9,54%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τεχνολογία (9,75%), Tράπεζες (8,69%), Πρώτες Ύλες (8%) και Κατασκευές- Υλικά (7,36%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Προοδευτική (97,30%), Μοχλός (73%) ΑΤΤΙ – ΚΑΤ (55%), ΕΤΕΜ (52,62%), Lavipharm (51,88%), Αudiovisual (50,54%), ΦΙΕΡΑΤΕΞ (46,47%), Ιντεάλ Όμιλος (46,18%), Γιουρομπρόκερς (43,23%), Χατζηιωάννου (42,86%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βαρβαρέσος (-33,15%), Πήγασος Εκδοτική (- 20%), Καραμολέγκος (- 17,65%), Compucon (-17,02%), Δούρος (-14,95%), Κλω/για Ναυπάκτου (-10,77%), Ιονική Ξενοδοχειακή (-10%), Καθημερινή (-8,93%), Quality & Reliability(-7,39%) και Mινωικές Γραμμές (-7%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v