Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλειδί οι 320-325 μονάδες για τον 25άρη

Όλο και εγγύτερα στις 1.000 μονάδες το ΧΑ με τις εξελίξεις στο ΤΤ να «τρέχουν», το πολιτικό σκηνικό σε αναβρασμό και το Βερολίνο να επιμένει στις νουθεσίες του. Κλειδί οι 320-325 μονάδες για τον FTSE Large Cap.

Το Χ.Α. έμεινε... αδιόρθωτο (σε κλείσιμο) και τη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη πλέον σε απόσταση μόλις 14 μονάδων από τον στόχο των 1.000. Με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να κάνουν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση... ταμείο, τους αγοραστές να ισορροπούν μετοχές-κλειδιά και τον FTSE Large Cap να μην χάνει τις 330 μονάδες.

Πολύ σημαντική ειδικά η κίνηση του... 25άρη, ό,τι προοιωνίζεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Αναλυτικότατη, όπως πάντα, η μετασυνεδριακή ανάλυση του Θανάση Σταυρόπουλου, υπεισέρχεται σε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, σε τεχνικά στοιχεία και σε στατιστικά μεγέθη.

Ώρα για έξυπνα λεφτά στο ΧΑ λέει ο Φαίδων Ταμβακάκης. Ο αντιπρόεδρος της Alpha Trust Ανδρομέδα εκτιμά ότι «...όπως η Ελλάδα, έτσι και οι ΑΕΕΧ θα διαψεύσουν τους απαισιόδοξους. Η πτώση των αξιών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν τεράστια, με ενδεικτική την υποαπόδοση κατά 79,8% στη διάρκεια της κρίσης σε σχέση με τον S&P 500».

Στο σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη αναφέρονται περισσότερα για τις θέσεις και τις εκτιμήσεις ενός ανθρώπου της αγοράς, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας και όχι μόνο. Και θα επιμείνουμε πως φωνές όπως του Φαίδωνα έχουν και τη βαρύτητα και τη σημασία τους να ακούγονται.

Ωστόσο, και η χθεσινή συνεδρίαση επιφύλαξε τις εκπλήξεις και λόγω του Τ.Τ. τις ανατροπές της. Το euro2day κι η στήλη παρακολούθησαν από όσο πιο κοντά γινόταν τις εξελίξεις και στα τρία μέτωπα (ΤΧΣ, ΕΤΕ και Alpha Bank) για να υπάρχει πληρέστερη εικόνα, καταλήγοντας από αρκετά νωρίς στο ότι η «τρίτη λύση» κέρδιζε αίφνης πολλούς πόντους.

Η Αναστασία Παπαϊωάννου παρείχε πλήρη ενημέρωση, ενώ σε σημερινό άρθρο με τον Χρ. Κίτσιο αναλύονται οι λεπτομέρειες του παρασκηνίου. Συγκεκριμένα: «... Στην τελική ευθεία, με 'μνηστήρες', όμως, που δείχνουν απρόθυμοι, εισέρχεται η διαδικασία διάσπασης και πώλησης του υγιούς τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο το Τ.Τ. να σπάσει αλά Proton και η πώληση της good bank να μετατεθεί για αργότερα.

Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, ως τη 10η πρωινή της Παρασκευής οι τράπεζες που έλαβαν προέγκριση από το Τ.Χ.Σ. (Alpha, ETE, Eurobank) και την ΤτΕ (Αττικής) έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Προς το παρόν, όμως, ουδείς ανοίγει τα χαρτιά του. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει διαρρεύσει αν η ΕΤΕ, η Alpha και η Eurobank προτίθενται να συγκαλέσουν σήμερα ή αύριο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να εγκρίνουν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών
».

Στα υπ' όψιν πως η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στο 1,38 ευρώ με συναλλαγές 3,848 εκατ. τεμαχίων και η Alpha Bank στο 1,61 με 2,499 εκατ. μετοχές. Κατά 6,98% έχει ενισχυθεί η μετοχή της ΕΤΕ στις πρώτες έξι συνεδριάσεις της χρονιάς, κατά 11,81% της Alpha Bank, δηλαδή μικρές οι διαφορές, που είτε ανατρέπονται είτε διευρύνονται.

Όμως, πέραν των εξελίξεων στο Τ.Τ., σημαντικό μέρος του ταμπλό δείχνει πως επηρεάζεται όλο και λιγότερο από τις διακυμάνσεις των μετοχών των συστημικών ομίλων. Ενδεικτικά, κατά 14,18% ενισχύεται από την αρχή του 2013 η μετοχή της ΕΧΑΕ, όπου ενεργούν άλλες δυνάμεις και ισχυρά χέρια. Κατά 18,75% της Ελλάκτωρ, που με αφορμή τις χθεσινές εξαγγελίες Χατζηδάκη ενισχύθηκε έως τα 2,33 ευρώ. Έως τα 3,67 ευρώ αντέδρασε η παντός καιρού -τελευταία- Τέρνα Ενεργειακή, ενώ 12,5% κερδίζει στο ίδιο διάστημα ο Μυτιληναίος. Αναμφίβολα πρωταθλητής για το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου με 24,94% η μετοχή της Marfin Investment Group ενισχύοντας την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως με τις τράπεζες ακόμη και σε πλαγιοκαθοδική κίνηση ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό θα συνεχίζει.

Όλο και περισσότεροι οι σχηματισμοί αναστροφής ακόμη και για κλαδικούς δείκτες, με τον Γενικό να επαναπροσεγγίζει την τοπική κορυφή των 1.030 μονάδων σε μία αρμονικότατη πορεία επαναφοράς προς τις κορυφές του Ιουλίου - Αυγούστου του 2011. Ικανό διάστημα για να θεωρείται πλέον ο διαμορφούμενος σχηματισμός όλο και πιο αξιόπιστος. Και αυτές τις κορυφές παρακολουθούμε σαν στόχους και σημεία επαναφοράς, τις 1.030 για τον Γενικό Δείκτη και τις 350 και άνω για τον FTSE Large Cap.

Το αν η στόχευση θα επαληθευθεί σύντομα ή μετά από μία απόλυτα φυσιολογική και για πολλούς επιβεβλημένη διόρθωση δεν έχει και τόση σημασία. Το θέμα είναι η κατάκτηση της κορυφής των 1.030 μονάδων σε αυτόν τον γύρο της αγοράς. Δηλαδή μέσα στον Ιανουάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v