Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει... αδιόρθωτη η Σοφοκλέους

Οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις μετρά το ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας και σήμερα στο πράσινο καθώς επιστρατεύτηκαν ο ΟΠΑΠ (+7%) και οι τελικές δημοπρασίες. Κέρδη για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάνα και Eurobank Properties.

Στο πράσινο έκλεισε και σήμερα η Σοφοκλέους, που μετρά 8 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και 11 θετικές στις τελευταίες 12 (!)

Βέβαια, για να εξασφαλιστεί, σήμερα το θετικό πρόσημο, χρειάστηκε να “επιστρατευτούν” ο ΟΠΑΠ και οι τελικές δημοπρασίες.

Ο πρώτος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα έκλεισε στο υψηλό ημέρας, σε υψηλό 8 μηνών και στο κάτω μέρος της αποφασιστικής ζώνης αντίστασης που ορίζουν τα 6,41 – 6,77 ευρώ.

Παρά την αποφασιστικότητα του ΟΠΑΠ, ο Γενικός Δείκτης άλλαξε, συνολικά, 7 φορές πρόσημο, μετά τις 14.05 κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο”, πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 976,99 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 984,85 με κέρδη 0,10%.

Πλην του ΟΠΑΠ, σημαντικό ρόλο για το τελικό κλείσιμο του Δείκτη έπαιξαν οι ΔΕΗ (στις 17.00 βρισκόταν στα 6,31 ευρώ και τελικά έκλεισε στα 6,40 ευρώ με κέρδη 1,11%), Ελ. Πετρέλαια (στις 17.00 βρισκόταν στα 8,22 ευρώ και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στα 8,30 ευρώ, +0,12% και στο υψηλό ημέρας), ενώ βοήθειες πρόσφεραν οι Intralot (+0,47%), Motor Oil (+0,12%), Τιτάν (+1,11%), Κύπρου (+0,75% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Eurobank Properties (κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο).

Επίσης ίσως αξίζει αναφοράς η σχετική “ανάδυση” της Εθνικής, που στις 17.00 βρισκόταν στα 1,34 ευρώ και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στα 1,37 ευρώ (-0,72%).

Στην περίπτωση των Ελ. Πετρελαίων, αξίζει να σημειωθεί το δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο, κοντά σε συμφωνία για τη σύναψη δανείου της τάξεως των 525 εκατ. ευρώ από ξένους πιστωτές, φέρεται να βρίσκεται η εισηγμένη. Τo ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, μεταδίδει ότι η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου.

“Καύσιμα” για περαιτέρω ανοδική κίνηση έδειξε να παίρνει η Μέτκα από την έκθεση της Citigroup, αναρριχόμενη μέχρι τα 10,82 ευρώ, όμως μετά τις 15.00 έμεινε από δυνάμεις και έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και απώλειες 0,75%.

Πιο συγκεκριμένα, στα 12,9 ευρώ από 8,5 πριν αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή η Citigroup, διατηρώντας τη σύσταση “Buy”. O διεθνής οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας. Ειδικότερα προβλέπει ότι τα EPS θα ανέλθουν στα 1,42 ευρώ το 2013 και στα 1,39 το 2014.

Ο τίτλος βρίσκεται “μία ανάσα” από την “super” αντίσταση στα 11,00 ευρώ και αν δώσει ανοδική διαφυγή θα κινηθεί προς τα 12,50 ευρώ.


Η τεχνική εικόνα της αγοράς

Τεχνικά,
το μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι (από τις αρχές Ιουνίου του 2012) παραμένει σε ισχύ και αν ο Γενικός Δείκτης κατορθώσει να παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα υψηλότερα των 950 μονάδων, θα επιβεβαιωθεί η “ακύρωση” του πτωτικού καναλιού της τελευταίας τριετίας, σηματοδοτώντας σημαντική μεταβολή – προς το θετικότερο - της τεχνικής εικόνας σε 24μηνο ορίζοντα.

Πιθανή η minimum κίνηση προς τις 1030 – 1060 μονάδες.

Από την άλλη, ο FTSE25 έδειξε ότι “θέλει τον χρόνο του” για να διασπάσει την ισχυρή ζώνη αντίστασης που οριοθετείται μεταξύ των 340 και 350 μονάδων.

Η κύρια στήριξη μας είναι στις 330 μονάδες, ενώ το “take profit” στο “intraday” μας σήμα, που μας έχει “long” ουκ ολίγες μέρες ανεβαίνει στο 327.

Παραμένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, ακόμα δύο τίτλοι έδωσαν θετικές τεχνικές ενδείξεις.
Κατ΄ αρχήν η μετοχή της Eurobank Properties, που, όπως προαναφέρθηκε, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αν μετατρέψει την αντίσταση των 5,18 ευρώ σε στήριξη, θα έχει βάσιμες τεχνικές ελπίδες να κινηθεί προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 6,00 ευρώ.

Μπορεί να μην κατόρθωσε θετικό κλείσιμο και να υποχώρησε σημαντικότατα από το υψηλό των 18,96 ευρώ, όμως συνεχίζεται η συναλλακτική δραστηριότητα για την μετοχή του ΟΛΠ, που όσο διατηρεί απόσταση ασφαλείας από την στήριξη των 17,00 ευρώ, διατηρεί “ζωντανές” τις ελπίδες για κίνηση προς τα 20,00 και 22,80 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, τα μηνύματα από το μέτωπο της ανεργίας παραμένουν τουλάχιστον μαύρα και όλα δείχνουν ότι τα στοιχεία θα επιδεινωθούν κι άλλο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι πραγματικά δραματικά καθώς οι επίσημοι άνεργοι φτάνουν το 1.345.715 άτομα (26,8%), σχεδόν το ένα τρίτο των 3.680.894 απασχολούμενων. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 368.102 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο του 2011 (αύξηση 37,7%) και κατά 36.219 άτοµα σε σχέση µε τον Σεπτέµβριο του 2012 (αύξηση 2,8%).


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Αξιοπρόσεκτα κέρδη στα Ασιατικά Χρηματιστήρια, λόγω Κίνας, πιο διστακτικοί οι αγοραστές στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.

Απροσδόκητη χαρακτηρίστηκε η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας κατά το Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο 7 μηνών. Αρκετοί αναλυτές έσπευσαν να διακηρύξουν το τέλος της Κινεζικής επιβράδυνσης, καθώς οι εξαγωγές κατέγραψαν άλμα 14,1% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν αύξηση κατά 4%.

Τον προηγούμενο μήνα οι Κινεζικές εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 2,9%. Τον ίδιο μήνα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6% έναντι πρόβλεψης για ενίσχυση κατά 3%. Το Νοέμβριο, οι εισαγωγές είχαν μείνει αμετάβλητες. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας εκτινάχθηκε στα 31,6 δισ. δολ. ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 19,6 δισ. δολ.

Η S&P αναφέρει ότι το 2013 μπορεί να αποτελέσει για την Ευρωζώνη ένα σημείο εκκίνησης για την υπέρβαση της μεταβλητότητας των Αγορών. Επίσης, σημειώνει η S&P, μπορεί να είναι η χρονιά που θα δρομολογηθεί η επιστροφή της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας στις Αγορές κεφαλαίου. “Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη θα επιστρέψει πλήρως μόνο αν τα Κράτη - Μέλη συνεχίσουν να κάνουν βήματα προόδου στην εξισορρόπηση των οικονομιών τους, τόσο μέσα από την δομική σταθεροποίηση του χρέους όσο και με την περαιτέρω μείωση των εξωτερικών ελλειμμάτων” ανέφερε ο αναλυτής της S&P, Moritz Kraemer. “Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί μια πειθαρχημένη και ξεκάθαρη απάντηση από τις πολιτικές ηγεσίες τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο” πρόσθεσε.
 
Παράλληλα, ο κ. Kraemer τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα “δίχτυ προστασίας” για τα Κράτη - Μέλη που αντιμετωπίζουν υψηλή ανεργία, υπερβολική ιδιωτική απομόχλευση και πτώση του επιπέδου ζωής.


Ισπανία: Η πρώτη δημοπρασία ομολόγων για το 2013

Επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές, η πρώτη δημοπρασία ομολόγων, για το 2013, της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, από τα ομόλογα λήξεως το 2018, τα πρώτα που περιλαμβάνουν ρήτρες συλλογικής ευθύνης, αντλήθηκαν 1,950 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση μειώθηκε στο 3,988% από 4.680%. Από τα ομόλογα λήξεως το 2026, η Ισπανία άντλησε 470 εκατ. ευρώ. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,555%. Από τα ομόλογα λήξεως το 2015, η Ισπανία άντλησε 3,397 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,476%.

Αμετάβλητα, στο 0,5%, διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκιά της κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Επίσης δεν ανακοινώθηκε καμία αλλαγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 375 δισ. στερλινών.


Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Αμετάβλητα στο 0,75% διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απόφαση ήταν ευρέως προεξοφλημένη στις Αγορές.

Η οικονομική αδυναμία στην Ευρωζώνη θα παραταθεί και το 2013, αλλά αργότερα την ίδια χρονιά θα υπάρξει μια σταδιακή ανάκαμψη, ανέφερε ο κ. Draghi κατά την συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη. Ο κ. Draghi τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συνεχίζει να είναι επεκτατική, αλλά υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό οι Κυβερνήσεις να μειώσουν τις δημοσιονομικές και δομικές τους ανισορροπίες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 4.000 την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, στα Ταμεία εμφανίστηκαν 371.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 365.000 αιτήσεις. Στην προηγηθείσα εβδομάδα είχαν κατατεθεί 367.000 αιτήσεις.


Επιστροφή στο ταμπλώ του FTSE 25

Στο ταμπλώ του FTSE25, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Eurobank, και όπου στους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχωρίζει το +7% του ΟΠΑΠ (για τους υπόλοιπους αναφορά έγινε παραπάνω), οι μεγαλύτερες απώλειες για την μετοχή της Jumbo (-4,44%, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας). Με απώλειες μεγαλύτερες του 3%, ακολούθησαν οι Alpha Bank, MIG και του 2% η ΕΧΑΕ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του 25αρη.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 99 ανοδικές μετοχές έναντι 86 πτωτικών, για 18 τίτλους η ημερήσια άνοδος είχε διψήφια ποσοστά, ενώ ο τζίρος μειώθηκε στα 68 εκατ.

Χαμηλότερα του FTSE25, έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ελλάδος που και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, νέα υψηλά 44 μηνών για την ΕΒΖ και 34 μηνών για την Χαλκόρ, ενώ η στήλη είχε επισημάνει την περίπτωση Κυριακούλη αν επαληθευτούν τα ξένα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Τουρκική Dogus Holding εξαγόρασε από την εισηγμένη το 51% της θυγατρικής MedMarinas Α.Ε.

Κοντά σε υψηλά 32 μηνών η Profile σε υψηλά 22 μηνών η Ιντρακάτ και σε υψηλά 58 μηνών η Ελτον.

Τουλάχιστον εντυπωσιακή η αντίδραση από τα χαμηλά των 0,037 ευρώ (κλείσιμο 2/10/2012) για την Audiovisual και τα χαμηλά των 0,073 ευρώ (κλείσιμο 5/9/2012) για την ΑΝΕΚ, ενώ το Πλαίσιο “αθόρυβα” συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Από τις θυγατρικές Βιοχάλκο, που συνεχίζουν, κατά πολλούς, να αποτελούν τους “σηματωρούς” για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διόρθωσε η Σωλ. Κορίνθου, ενώ συνέχισαν ανοδικά ΕΤΕΜ, ΕΛΒΑΛ και Σιδενόρ. Πάντως από αποτελέσματα εννεαμήνου, δείχνουν να είναι σε καλύτερη θέση οι Σωλ. Κορίνθου και ΕΛΒΑΛ.

Η τελευταία, στις 30/9, εμφάνισε κύκλο εργασιών 802,4 εκατ. (-1,62%) και στην τελική γραμμή κέρδη 17,3 εκατ.

Στα +11 εκατ. ευρώ οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, παρά την υλοποίηση επενδύσεων άνω των 30 εκατ. ευρώ, στα 554,7 εκατ. τα ίδια κεφάλαια του ομίλου.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στην περιοχή των 1000 μονάδων, τεχνικά, φαίνεται ότι εξαντλείται η ανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την εκτίμηση του Σέργιου Μελαχροινού.
Οποιαδήποτε διόρθωση των τιμών στα τρέχοντα επίπεδα δεν ακυρώνει την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 471 μονάδων, τον Ιούνιο.

Η άνοδος του Δείκτη κατά την τελευταία εβδομάδα, βασίστηκε σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, πλην Τραπεζών, καθώς οι επενδυτές απέχουν επιδεικτικά από τον Τραπεζικό κλάδο, αφού παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα των επικείμενων κεφαλαιοποιήσεων.

Το φαινόμενο των τελευταίων συνεδριάσεων όπου οι επενδυτές αναζητούν επιλογές σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που έχουν υστερήσει, εσωκλείει κινδύνους εγκλωβισμού.
Επιπροσθέτως το γεγονός ότι οι διεθνείς Αγορές είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα αυξάνει τον παράγοντα κίνδυνο για την εγχώρια Αγορά.

Επιπλέον ίσως αξίζει αναφοράς η υποχώρηση των τιμών στα Ελληνικά ομόλογα, αλλά και το γεγονός ότι η Ευρωζώνη έχει μπροστά της δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Κύπρο και την Ιταλία, αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με περαιτέρω συρρίκνωση των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο του 25αρη, δεν ακολούθησε την κίνηση, στο κλείσιμο, του δείκτη που επετεύχθη μέσω των δημοπρασιών, με αποτέλεσμα το premium να μειωθεί στο 0,15%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υπερτίμηση μέχρι και 0,6%.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.335, τιμή εκκαθάρισης 337,5) κινήθηκαν μεταξύ 333 και 343,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (20.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6.151), Alpha Bank (7.719), Πειραιώς (6.514), Κύπρου (931), ΟΠΑΠ (4.822), ΟΤΕ (4.027), MIG (2.483), Eurobank (1.171), Μυτιληναίο (630), Ελλάκτωρα (1.320), ΕΧΑΕ (182), ΔΕΗ (1.669), ΓΕΚ (1.031), Intralot (1.877), Ελ. Πετρέλαια (113), Σιδενόρ (261), Τιτάνα (276).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στα επίπεδα του 45% ενώ ο όγκος σημείωσε μικρή αύξηση, στα 1.175 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης, (313 δικαιώματα αγοράς και 862 δικαιώματα πώλησης).Δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.016.249 τεμ.), Εθνική (6.228.906 τεμ.), Alpha Bank (4.436.050 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,40 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v