Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικό γύρισμα στο φινάλε!

Σε οριακά θετικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης μέσω των δημοπρασιών, με την άνοδο για ΟΠΑΠ (+7%) να αντισταθμίζει την αδυναμία των τραπεζικών μετοχών. Κέρδη για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Μotor Oil.

Αυξήθηκαν οι ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο λίγο μετά τις 15:00, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 48 εκατ. ευρώ (στις 15:50).

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 970 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 970,49 μονάδες, με τον Ftse Large Cap στις 333 (και ελάχιστο τις 329,95 μονάδες).

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών εντοπίζεται σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ ακολουθεί η Εθνική.

Στην κινητικότητα που σημειώνεται στο μέτωπο του ΟΠΑΠ αποδίδεται η σχεδόν παράλληλη αύξηση των συναλλαγών και η ανοδική κίνηση των δύο μετοχών ΟΠΑΠ και Intralot, που μάλιστα μετά τις χθεσινές εξαγγελίες για την εκχώρηση του ποσοστού (του Δημοσίου) θεωρείται αναμενόμενη. Τουλάχιστον για λογαριασμό των βραχυπρόθεσμων παικτών. Οι δύο τίτλοι είναι οι μόνοι στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που διαφοροποιούνται από την πτωτική τάση.

Ωστόσο, αυξημένο ενδιαφέρον διατηρείται στις τράπεζες, με αφορμή κυρίως τα... νεότερα από το Τ.Τ. Πάντως, μέχρι τώρα, το ταμπλό δείχνει να δικαιώνει τα τελευταία νέα (αναλυτικά στο θέμα των Αναστ. Παπαϊωάννου - Χρ. Κίτσιου) και να επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως οδεύουμε σε επιλογή της «τρίτης λύσης».

Το τι θα μπορούσε να σημαίνει μία λύση αλά Proton Bank (άλλη μία περίπτωση λεγόμενης bridge bank) με ενδιάμεσο κάτοχο το ΤΧΣ το αποτιμούν ήδη οι αναλυτές των χρηματιστηριακών. Εάν μάλιστα συνεκτιμηθεί το ενδεχόμενο παράτασης της ΑΜΚ της ΕΤΕ (που αναπόφευκτα θα παρασύρει και τις άλλες συστημικές), τότε η εικόνα αποσαφηνίζεται περισσότερο.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις στο Τ.Τ. καταδεικνύουν το σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Και το λέμε αυτό γιατί αποτελεί κοινό μυστικό πως η Εθνική έχει εδώ και καιρό διερευνήσει το ενδεχόμενο ενδιαφέρον ξένων (και στην περίπτωση απόκτησης του υγιούς Τ.Τ.) με πενιχρά αποτελέσματα.

Από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά ξεχωριστή περίπτωση, η ΤτΕ έχει κινήσει τις τελευταίες ημέρες την προσοχή διορατικών παικτών. Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε όλο και υψηλότερες τιμές για τη μετοχή της ΤτΕ με εύλογο το ερώτημα ποιος (ή ποιοι) μαζεύουν το «χαρτί».

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, αυτή του ΟΤΕ ανέκαμψε από τα χαμηλά ημέρας των 5,53 ευρώ προς τα 5,59, αμβλύνοντας τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες. Μερική αναστροφή, που συνέβαλε στη μικρή βελτίωση των δύο βασικότερων δεικτών.

Έως τα 17,25 ευρώ υποχώρησε νωρίτερα η μετοχή της Coca Cola 3E, αλλά με μέτριες συναλλαγές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυξημένων συναλλαγών θεαματική αντίδραση της Eurobank Properties κατά 6,67 % στα 5,28 ευρώ. Προς τα 4,90 ευρώ υποχωρεί η μετοχή του Μυτιληναίου, που για υψηλό έχει τα 5,08 ευρώ της 8ης/1/13.

Νέο υψηλό στα 10,82 ευρώ δοκίμασε η Μέτκα (προηγούμενο το προχθεσινό στα 10,77 ευρώ), διαδοχικά υψηλά για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής στα 3,68 μετά το χθεσινό 3,67 ευρώ.

Νέο τοπικό-διαδοχικό υψηλό σημειώθηκε και για τη μετοχή της Βιοχάλκο στα 5 ευρώ, μετά τα 4,97 ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης, ο τίτλος όμως τώρα βρίσκεται στα 4,87 ευρώ. Περιπτώσεις ενδεικτικές της ομάδας όλο και περισσότερων μετοχών (όλες από μη τραπεζικούς κλάδους και τομείς), όπου επιχειρείται σχηματισμός αναστροφής.

Από τις διεθνείς αγορές, σημαντική εξέλιξη θεωρείται η υπέρβαση των στόχων που είχε θέσει η Μαδρίτη. Συγκεκριμένα, η Ισπανία ξεπέρασε τους στόχους κατά την τριπλή δημοπρασία ομολόγων, την παρθενική για το 2013, και μάλιστα την πρώτη με ρήτρες συλλογικής ευθύνης.

Η Μαδρίτη άντλησε συνολικά περισσότερα από 5,8 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος δανεισμού μειώθηκε έως και κατά 80 μονάδες βάσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, από τα ομόλογα λήξεως το 2018, τα πρώτα που περιλαμβάνουν ρήτρες συλλογικής ευθύνης, αντλήθηκε 1,950 δισ. ευρώ.

Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,6 φορές από 1,6, ενώ η μέση απόδοση μειώθηκε στο 3,988% από 4,680%. Από τα ομόλογα λήξεως το 2026, η Ισπανία άντλησε 470 εκατ. ευρώ. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,6 φορές έναντι 2,1, ενώ η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,555%. Από τα ομόλογα λήξεως το 2015, η Ισπανία άντλησε 3,397 δισ. ευρώ. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,1 φορές και η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,476%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v