Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετά τον… μη γάμο του ΤΤ

Με ένα ανεπανάληπτο σερί (7 στις 7 για το 2013) το ΧΑ πλησιάζει τις 1.000 μονάδες. Κλειδί παραμένουν οι 320 και 325 μονάδες για τον FTSE Large Cap και η συμπεριφορά των μετοχών/ διεκδικητών του ΤΤ.

Παραμένει αδιόρθωτη η...Σοφοκλέους σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Με το...ταμπλώ να μετρά οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που φέρνουν πλέον το ΧΑ στις παρυφές των 1.000 μονάδων. Συγκεκριμένα στις 984,85 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 336,53 ο FTSE Large Cap, στις 240,85 ο τραπεζικός ενώ ο δείκτης ιχνηλάτης της τάσης ο Ft Mid παραμένει εντός του βραχυμεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού. Ειδικά ο τελευταίος δείκτης έχει ολοκληρώσει έναν αρμονικό σχηματισμό αναστροφής, όπως συχνά έχουμε αναφέρει από το euro2day και τις σελίδες του ΜΕΤΟΧΟΥ ήταν ο πρώτος ισχυρός δείκτης, που έδωσε δείγματα δημιουργίας πυθμένα και εν συνεχεία προϋποθέσεων αναστροφής.

Όπως μας θυμίζει ο Θανάσης σερί ανάλογο με αυτό των αρχών του 2013 δεν καταγράφεται (σε βάση δεδομένων μέχρι το 1997). Μόνο δύο φορές στο παρελθόν είχαν σημειωθεί αξιόλογες εκκινήσεις και συγκεκριμένα το 2007 με πέντε (5) συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και το 2006 όταν μετά την πρώτη αρνητική/πτωτική συνεδρίαση εκείνης της χρονιάς σημειώθηκε ένα ανεπανάληπτο 10 στα 10 θετικά/ανοδικά κλεισίματα.

Να θυμίσουμε, πως στη διετία 2006-07 σημειώθηκαν οι τελευταίοι ανοδικοί κυματισμοί μίας μακροχρόνιας πορείας (από τα υψηλά του 1999-2000) που οδήγησαν στις υψηλότατες «κορυφές» το φθινόπωρο του 2007.

Επαναφέρουμε ορισμένα στοιχεία από το παρελθόν γιατί συγκρινόμενα με την τρέχουσα περίοδο θεωρούνται ενδεικτικά της ισχνής έστω, αδύναμης βεβαίως αλλαγής που αποτυπώνεται πρωτίστως σε έναν κατ΄ εξοχήν μηχανισμό προεξόφλησης όπως είναι τα χρηματιστήρια, το ΧΑ.

Θα επιμείνουμε στο χθεσινό θέμα (του Στέφανου Κοτζαμάνη ) για τον Φαίδωνα Ταμβακάκη, με την εκτίμηση μας να ενισχύεται όταν αργότερα διαβάσαμε στο euro2day πως το διορατικό Third Point ψάχνει για επενδύσεις στην Ελλάδα. Συν τα αποτελέσματα & ευρήματα της δημοσκόπησης της Public Issue έχουμε ακόμη καλύτερη εικόνα.

Με κόστος βεβαίως, πρωτοφανές & δραματικό ότανη ανεργία «σπάει» παγκόσμιο ρεκόρ (αύξησης από χρόνο σε χρόνο κατά επτά 7 ολόκληρες μονάδες !) και με προβολή της τάσης «δείχνει» το εφιαλτικό 34,8% για το 2013.

Για αυτό επιμένουμε στην εκτίμηση μας, πως το ταχύτερο δυνατόν θα πρέπει να επαναλειτουργήσει - ως χρηματοδοτικός μηχανισμός- το τραπεζικό σύστημα. Από αυτή την άποψη οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του ΤΤ δεν μας εκπλήσσουν, με την στήλη να προϊδεάζει έγκαιρα από το μεσημέρι της 9/1 αποκαλύπτοντας, πως προκρίνεται η «τρίτη λύση».

Για το ΤΤ θα μπορούσε να ειπωθεί, πως πολύφερνος νύφη κινδυνεύει τελικά να μείνει στο ράφι, στο ΤΧΣ για εύθετο χρόνο και με τους φορολογούμενους να «φορτώνονται» τα βάρη άλλης μίας- της τρίτης- bad bank. Εάν μάλιστα σε Proton Bank, ΑΤΕBank, «κακό ΤΤ» προσθέσουμε και τα βάρη της Aspis Bank (για να μην ξεχνιόμαστε) που επωμίσθηκε το ΤΤ έχουμε μία τάξη μεγέθους/ βάρους που μπορεί να φτάνει και στο 5% του ΑΕΠ.

Χρηματιστηριακά οι εξελίξεις από το ΤΤ προφανώς και θα επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη αλλά και τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση. Εύλογο το ερώτημα κατ΄αρχήν τι θα γίνει με τους 72.000 μετόχους, που πιθανότατα θα προστεθούν στους «καμένους» της Proto Bank, ATEbank.

«Εξαιρετική» εξέλιξη σε βάρος χιλιάδων μικρομετοχων για τους οποίους ουδείς υπεύθυνος προνόησε και βεβαίως ουδείς αρμόδιος θα κληθεί να εξηγήσει πως εν τέλει εγκλωβίστηκε τόσος κόσμος.

Ρυθμιστής το ΤΤ αλλά και τα νεότερα από το μέτωπο της Εθνικής (δηλαδή πότε και με ποιούς όρους θα γίνει η γενναία αύξηση κεφαλαίου. Σε τι τιμές, με τι προϋποθέσεις και με τη συμμετοχή ποίων).

Οσο μένουν αναπάντητα αυτά τα ουσιώδη ερωτήματα η Εθνική, ο κλάδος δύσκολα θα ξεπεράσουν τις πρώτες ισχυρές αντιστάσεις με τις 320-360 για τον κλαδικό δείκτη να φαίνονται «βουνό».

Για αυτό θα πρέπει να θεωρούμε πολύ πιθανό και μέσα στο παιχνίδι το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης (που θα μπορούσε να φτάσει στο 33% της τελευταίας ανοδικής κίνησης). Ωστόσο η εμφανής προσπάθεια τω ισχυρών χεριών να κρατήσουν ψηλά την αγορά, ενδεχομένως να δοκιμάσουν τις 1.030 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη (τοπικές κορυφές Ιουλ-Αυγ. 2011) θα πρέπει να συνεκτιμάται εξίσου.

Εχθές έδειξαν, πως με την κατάλληλη προετοιμασία και με δυνάμεις όπως ο ΟΠΑΠ μπορεί να συντηρηθεί η ανοδική φορά, παρά τα όσα διαδραματίζονται στις τράπεζες. Εχθές ήταν ο ΟΠΑΠ, μένει να δούμε εάν...αύριο θα μπορούσε να είναι λ.χ. ο ΟΤΕ ή...μεθαύριο η ΔΕΗ ή η . Για τη μετοχή της παραμένουμε επιφυλακτικοί τουλάχιστον μέχρις ότου ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες που αφορούν στη παράταση (εισαγωγής της στον FTSE 100).

Από τεχνική πλευρά «κλειδί» παραμένουν για τον...25άρη οι στηρίξεις στις 320 και 325 μονάδες και η συμπεριφορά μετοχών όπως η ΕΤΕ, η Alpha Bank αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v