Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρώτη "νίκη" για τους πωλητές το 2013

Αναμενόμενη διόρθωση στην αγορά, μετά από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Συνέχισαν χαμηλότερα οι τράπεζες πλην Eurobank, "βουτιά" 26,9% για Αττικής. Κέρδη για ΔΕΗ, Μέτκα. Άνοδος 1,64% στην εβδομάδα για ΓΔ.

Σε συνεδρίαση αυξημένου ενδιαφέροντος εξελίχθηκε η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι οκτώ συνεχόμενες ανοδικές, για τον Γενικό Δείκτη, συνεδριάσεις έφεραν την απόλυτα λογική και αναμενόμενη διόρθωση.

Όμως ακόμα και σήμερα το “έργο” των πωλητών δεν αποδείχθηκε εύκολο, καθώς οι αγοραστές έδειξαν ότι έχουν “εναλλακτικές προτάσεις” και πλέον έχει πάψει να εντυπωσιάζει και να προβληματίζει η παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική πορεία του Τραπεζικού κλάδου.

Αξίζει να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι οι σημερινοί αγοραστές, στερήθηκαν και την βοήθεια του πλέον Δεικτοβαρούς τίτλου, δηλαδή της Coca-Cola, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ επίσης μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν (από τις μετοχές του FTSE25) και οι Εθνική και Κύπρου.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Το τέλος της χρηματιστηριακής εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαία κέρδη 1,64% και τον Τραπεζικό με εβδομαδιαίες απώλειες 7,7%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 7,91% και ο Τραπεζικός κέρδη 2,97%.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο που ασφαλώς και δεν επηρεάστηκε από τις εξελίξεις για την πιθανή πώληση του Ταχ. Ταμιευτηρίου, που η Αγορά τις θεώρησε περίπου αναμενόμενες, πρώτες βρέθηκαν υπό πίεση οι μετοχές των Κυπριακών Τραπεζών και ο τίτλος της Τρ. Αττικής.


Η υποβάθμιση της Κύπρου από τη Moody's

Οι πρώτες στον απόηχο της σημαντικής υποβάθμισης της Κύπρου από την Moody’ς. Πιο συγκεκριμένα, στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες και συγκεκριμένα σε “Caa3” από “B3” προηγουμένως, προχώρησε οίκος της Moody’s, διατηρώντας το αρνητικό outlook για την οικονομία.

Όπως αναφέρει, αφορμή για την νέα υποβάθμιση της Κύπρου στάθηκε η αναμενόμενη αύξηση του Δημόσιου χρέους της Χώρας εξαιτίας της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζών. Επιπλέον ο οίκος αξιολόγησης βλέπει αυξημένο τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Κύπρου αν και αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για το 2013.

Μένοντας στην Κύπρο, ετοιμότητα να χαλαρώσει τους όρους για την αποπληρωμή του δανείου που έδωσε στην Κύπρο εξέφρασε η Ρωσία, όπως μετέδωσε το Stockwatch. O Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov σε δηλώσεις του στο “Prime News”, σημείωσε ότι οι όροι αποπληρωμής αφορούν το δάνειο ύψους €2,5 δισ. που έλαβε η Κύπρος από τη Ρωσία το 2011.

Δήλωσε ότι ο ίδιος και οι ηγέτες της ΕΕ έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη μείωση του Δημόσιου χρέους της Κύπρου που αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της Χώρας. Το Ρωσικό δάνειο λήγει το 2016 και όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή γίνεται προσπάθεια για αποπληρωμή το 2021 και για αναστολή πληρωμής τόκων μέχρι το 2018.


Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Αττικής

Με πτωτικό “gap” ξεκίνησε ο τίτλος της Τρ. Αττικής που ανακοίνωσε τους όρους της κεφαλαιακής της ενίσχυσης, δίνοντας έτσι μία “πρόγευση” τι περιμένει τους μικρομετόχους και των άλλων Τραπεζών που θα προχωρήσουν σε ΑΜΚ.

Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε reverse split (1ν/7π) με αύξηση και μείωση της ονομ. αξίας για διαγραφή συσσωρευμένων ζημιών και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των €199.406.822,10 με καταβολή μετρητών μέσω της έκδοσης 664.689.407 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας €0,30 και προτεινόμενης τιμής διάθεσης € 0,30 ανά μετοχή, η οποία θα δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων κατόχων κοινών μετοχών σε αναλογία 19 νέες κοινές μετοχές για κάθε μία παλαιά κοινή μετοχή με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι € 199,4 εκατ.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ ο αριθμός των μετοχών της Τράπεζας θα είναι περίπου τριπλάσιος από αυτόν που είναι τώρα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές που θα προκύψουν από την μετατροπή του ομολογιακού δανείου ύψους έως 200 εκατ. ευρώ.
Μιλάμε για τον απόλυτο “πληθωρισμό χαρτιών”, ενώ δεν είναι ανυπόσταστος ο φόβος της Αγοράς, πως δεν αποκλείεται η τιμή της μετοχής να πάει να βρει την τιμή της ΑΜΚ (!)

Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε σήμερα η περίοδος για την ολοκλήρωση του deal της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι μέτοχοι της Eurobank θα μπορούν έως τις 15 Φεβρουαρίου να αποδεχτούν τη δημόσια πρόταση που κατέθεσε η Εθνική.

Η δημόσια πρόταση της Εθνικής προβλέπει σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές Εθνικής για κάθε 100 μετοχές Eurobank, ενώ υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι που κατέχουν το 43,6% των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν τις μετοχές τους. Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, οι νυν μέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν μέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης θα ανακοινωθούν εντός δύο εργάσιμων ημερών από τη λήξη της περιόδου αποδοχής, ήτοι στις 18/2, ενώ στο διάστημα από 21/2 έως 26/2 θα πραγματοποιηθούν όλες οι ενέργειες , ώστε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Εθνικής να ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου.

Στην λογική του “να κλείσει η ψαλίδα του 58:100” κινήθηκε σήμερα κάπως καλύτερα η μετοχή της Eurobank, χωρίς να αποκλείεται στις επόμενες συνεδριάσεις η “ψαλίδα” να κλείσει με περαιτέρω υποχώρηση του τίτλου της Εθνικής.


Οι τεχνικές ενδείξεις στο ΧΑ
 
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνικές ενδείξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.

Αν εξαιρεθεί ο τίτλος της Alpha Bank που ακόμα κρατάει την στήριξη των 1,50 ευρώ, η Πειραιώς έκλεισε ακριβώς επάνω στο τελευταίο τεχνικό “ανάχωμα” των 0,3300 ευρώ και η Εθνική έχασε οριακά την στήριξη των 1,32 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, θεωρείται βέβαιο ότι θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 1,22 ευρώ.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, έχει μία τελευταία στήριξη στις 230 μονάδες, πριν “χτυπήσουν” “margin calls” και ενεργοποιηθούν κινήσεις “stop loss”.

Από εκεί και πέρα, το εν εξελίξει “rotation” καλούσε σήμερα του ΔΕΗ και ΟΤΕ να “αναλάβουν τις ευθύνες τους”, ενώ ο ΟΠΑΠ διακράτησε το μέγιστο από τα πρόσφατα κτηθέντα, κλείνοντας με οριακές απώλειες.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, η Μέτκα δοκίμασε σήμερα στην “σκληρή” αντίσταση στα 11 ευρώ και έκλεισε οριακά χαμηλότερα, ενώ δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση κατέγραψε η Eurobank Properties που όμως υποχώρησε εντυπωσιακά από το υψηλό ημέρας των 5,60 ευρώ.

Στην υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank Properties θα προχωρήσει υποχρεωτικά η Εθνική Τράπεζα, εφόσον αποκτήσει τον έλεγχο της Eurobank, καταβάλλοντας ως αντάλλαγμα τίμημα σε μετρητά ανά μετοχή. Το τίμημα θα πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στη μέση τιμή εξαμήνου της Eurobank Properties εκτός και αν σε αυτό το διάστημα η Εθνική έχει αγοράσει μετοχές της ΕΥΠΡΟ σε υψηλότερη τιμή της μεσοσταθμικής εξαμήνου, οπότε ισχύει η υψηλότερη τιμή μεταξύ των δύο.

Τεχνικά, δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας, όσο ο Γενικός Δείκτης διατηρείται υψηλότερα των 950 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 330 μονάδων. Για τον δεύτερο, το “stop loss” στο “long” έχει ανέβει στο 329 και διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 320.

Από εκεί και πέρα, την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 19 Απριλίου 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.


Τι βλέπει η Credit Suisse για Ελλάδα

Στο -4% εκτιμά την ύφεση στην Ελλάδα το 2013 η Credit Suisse, επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει έρθει χωρίς κόστος, με ταχείες διαρθρωτικές αλλαγές στην Αγορά εργασίας και μείωση των αποδοχών που θα συμβάλλουν σε εξαιρετικά υψηλή κοινωνική ένταση.

Για “χρονιά της Ελλάδας” κάνουν λόγο εκπρόσωποι μεγάλων ταξιδιωτικών ομίλων, μεταδίδει η Deutsche Welle. Σημαντική αύξηση των τουριστικών κρατήσεων προς την Ελλάδα καταγράφουν Touroperator και ταξιδιωτικά γραφεία στην Αυστρία. Με αφορμή τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Τουρισμού της Βιέννης, τουριστικοί παράγοντες της Αυστρίας διαπιστώνουν αύξηση έως και 20% των κρατήσεων για Ελληνικούς προορισμούς σε σχέση με πέρυσι.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στα μεγάλα Ασιατικά Χρηματιστήρια, οριακές μεταβολές στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, ενώ το ευρώ ενισχύεται υψηλότερα των 1,3340 δολαρίων μετά την έκθεση της Goldman Sachs που δημοσίευσε σύσταση προς τους πελάτες της με την οποία συστήνει αγορές για την ισοτιμία EUR/USD με στόχο στα 1,3700 και με “stop loss” στα 1,2900.

Αναπτυξιακό πακέτο ύψους 10,3 τρισ. γεν (116 δισ. δολ.) ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δηλώνοντας πως στόχος είναι να ενισχυθεί το ΑΕΠ της Χώρας κατά 2% και να δημιουργηθούν 600.000 θέσεις εργασίας. Αναλυτές, επισημαίνουν ότι με αυτή την πρωτοβουλία η ήδη κακή δημοσιονομική θέση της Ιαπωνίας επιδεινώνεται περαιτέρω. Επισημαίνεται ότι το χρέος της Ιαπωνίας διαμορφώνεται ήδη στο 220% του ΑΕΠ.


Ο πληθωρισμός στην Κίνα

Στο 2,5% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα, σε επίπεδα υψηλότερα από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές. Επισημαίνεται ότι μέσα σε ένα μόλις μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, εξέλιξη που σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, μειώνει τα περιθώρια ελιγμού της Κινεζικής Κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν πληθωρισμό στο 2%.

Στο 7,7% ανήλθε ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας κατά το 2012 σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Zhang Xiaoqianq, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ, όπως μετέδωσε το Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων “Xinhua”.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε μάλιστα πως για το 2013 προβλέπεται επιβράδυνση στο 7,5%.
Κατά 7,2% συρρικνώθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας σε ετήσια βάση το Νοέμβριο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Χώρας. Είναι ο 15ος διαδοχικός μήνας μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Ισπανία. Τον Οκτώβριο είχε καταγραφεί συρρίκνωση 3,1%.

Οι δανειακές ανάγκες των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων θα υποχωρήσουν το 2013, εκτιμά σε έκθεση της η Fitch. O διεθνής οίκος, αναφέρει ότι σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις αναμένεται να έχουν χαμηλότερες δανειακές το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω περικοπών στους προϋπολογισμούς και πτώση στις λήξεις ομολόγων. Εξαίρεση στην γενικότερη τάση θα αποτελέσουν, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Όσον αφορά τη Χώρα της Ιβηρικής η Fitch προβλέπει ότι ο δανεισμός της θα αυξηθεί στα € 200 δισ.

Το Εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε 15,8% στα 48,7 δισ. δολ. τον Νοέμβριο και ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, σε σχέση με 42,1 δισ. δολ. τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3,8% στα 231,3 δισ. δολ. ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1% στα 182,6 δισ. δολ. Οι αναλυτές περίμεναν συρρίκνωση του ελλείμματος στα 41,3 δισ. δολ.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με ένα εντυπωσιακό σερί οκτώ συνεχόμενων συνεδριάσεων ξεκίνησε η χρηματιστηριακή χρονιά, παρά την αδύναμη εικόνα του Τραπεζικού κλάδου, για να ακολουθήσει η σημερινή απόλυτα αναμενόμενη διόρθωση, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η αισιοδοξία έχει εδραιωθεί για τα καλά στην Λ. Αθηνών η οποία κινείται σε θετικούς αυτόνομους ρυθμούς, σε σχέση με το εξωτερικό, προεξοφλώντας καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις για την Χώρα το 2013, αλλά και βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας για την οικονομία μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Ειδικότερα σε αυτό το θέμα παρατηρούνται οι πρώτες κινήσεις άντλησης κεφαλαίων από την Αγορά είτε με την εξουσιοδότηση των διοικητικών Συμβουλίων να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες (Alpha bank) είτε με την προκύρηξη των σχετικών συνελεύσεων που θα έδιναν το πράσινο φως στις διοικήσεις (Τρ. Πειραιώς, Τρ. Αττικής).

Και επίσημα η περίοδος των αυξήσεων κεφαλαίου έχει ξεκινήσει για τις Τράπεζες θέτοντας τον συγκεκριμένο κλάδο σε μια κατηγορία “ειδικής συμπεριφοράς” και πάντως όχι στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος για όσο διαρκέσει η διαδικασία.

Αντίθετα σε μικρότερες κατηγορίες κεφαλαιοποιήσεων παρατηρείται σταθερή ροή ζήτησης, βελτιώνοντας πολύ την γκάμα των επενδυτικών επιλογών σε επίπεδο εμπορευσιμότητας.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι η επανεπένδυση των κερδισμένων κινήσεων σε “χαρτιά” τα οποία είτε έχουν μείνει πίσω σε επίπεδο απόδοσης από την αρχή του έτους, ή δικαιολογούν κάποια καλύτερη σχέση αποτίμησης με την κερδοφορία τους ή την λογιστική τους αξία.

Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας είναι η διατήρηση της ρευστότητας και των νέων εισροών εντός της Αγοράς και η εναλλαγή πρωταγωνιστών σε καθημερινή βάση.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 992 μονάδες όπου η δυσκολία συνέχισης ήταν εμφανής χωρίς την μαζικότερη συνδρομή των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αν και οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις της εβδομάδας που πέρασε βοήθησαν να μην “χαλάσει” η ανοδική δυναμική, ώθησαν τεχνικά τον Δείκτη σε ζώνες βραχυπρόθεσμων υπερτιμήσεων ενώ σε επιμέρους μετοχές καταγράφονται τιμές ισχυρών τεχνικών βραχυπρόθεσμων υπερβολών.
Διαγραμματικά το κανάλι ανόδου δικαιολόγησε το άνω εύρος του, ως την κυριότερη αντίσταση της Αγοράς, θέτοντας τέλος στο σερί των ισχυρών ανοδικών τάσεων.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι τάσεις με πολύ ισχυρή και γρήγορη ανέλιξη δεν εξαντλούνται μετά το πρώτο στάδιο διόρθωσης.

Το υψηλό της κίνησης καταγράφεται αμέσως μετά όπως έγινε τον περυσινό Οκτώβριο και τον Νοέμβριο όπου οι ταλαντωτές κατέγραψαν μεγάλες αποκλίσεις.

Ως εκ τούτου αναμένουμε μετά την ολοκλήρωση της διόρθωσης, νέα υψηλά και υπέρβαση των 1000 μονάδων και σε ότι αφορά το βάθος της διόρθωσης μια πολύ περιορισμένη κίνηση στην παρούσα φάση.

Η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας έχει σημαντικά οικονομικά και χρηματιστηριακά γεγονότα εντός και εκτός των τειχών.

Την Τρίτη επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα για να εξετάσει τα προαπαιτούμενα των δράσεων για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ ευρώ.

Θα ξεκινήσει η δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για την Eurobank ενώ θα διανεμηθεί η σύμβαση απόκτησης μετοχών (SPA) στις ενδιαφερόμενες διεκδικήτριες κοινοπραξίες για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.

Τα εταιρικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου στο ΧΑ δεν θα ξεκινήσουν πριν την έλευση του Φεβρουαρίου ωστόσο στην Αμερική οι ανακοινώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στις κυριότερες δημοσιεύσεις δ’ τριμήνου της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται την Τετάρτη 16/1 JPMorgan, Goldman Sachs, Ebay, την Πέμπτη 17/1 ακολουθούν οι BlackRock, Citigroup, Intel και την Παρασκευή 18/1 η εβδομάδα κλείνει με Morgan Stanley και General Electric, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Με θετικό πρόσημο 11 τίτλοι του FTSE 25

Έντεκα από τους τίτλους του FTSE25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+2,81%), Ελλάκτωρ (+0,45%), Μέτκα (+3,58%), ΟΛΠ (+0,11%), ΟΤΕ (+0,18%), Eurobank Properties (+1,15%), Intralot (+0,47%), Motor Oil (+2,06%), Jumbo (+2,17%), Eurobank (+2,29%).

Στην πλευρά των “κόκκινων”, οι μεγαλύτερες απώλειες για την Κύπρου (-6,3%). Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Εθνική και Πειραιώς, του 3% για Τιτάνα και MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Στην περίπτωση του Τιτάνα, ίσως αξίζει αναφοράς η έκθεση της Eurobank Equities που δίνει τιμή - στόχο τα 11,4 ευρώ και σύσταση “sell”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, από την τελευταία έκθεση (Σεπτέμβριο του 2012) η μετοχή έχει υποαποδώσει έναντι του Χρηματιστηρίου (άνοδος 12% έναντι 45% του Γενικού Δείκτη), κάτι που αναμένονταν.

Η Eurobank Equities εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Τιτάν είναι ένας δυνατός όμιλος με ισχυρό μάνατζμεντ, όμως στα σημερινά επίπεδα ο τίτλος τελεί υπό διαπραγμάτευση πολύ πάνω από τον “πραγματικό εαυτό του”.

Σημειώνει ότι η Κατασκευαστική Αγορά στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη, ενώ οι τιμές του τσιμέντου υποχωρούν. Έτσι, ο τζίρος στην Χώρα έπεσε 5,5% στα 61,7 εκατ. ευρώ αλλά τα EBITDA υποχώρησαν 69%. Η Eurobank Equities επισημαίνει ότι ο όμιλος προχώρησε επιτυχώς στην έκδοση χρέους 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,75% και ωρίμανση τον Ιανουάριο του 2017, το οποίο κατά το ήμισυ καλύφθηκε από ρολάρισμα των υφιστάμενων κατόχων.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 21 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 968,83 (11.21) και υψηλό τις 989,05 (14.14) και έκλεισε στις 979,72 μονάδες με απώλειες 0,52%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 72,5 εκατ. από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ, Μέτκα, Jumbo, Coca-Cola).

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 86 ανοδικές μετοχές έναντι 85 πτωτικών, παρά ταύτα για 17 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 9%.

Στα επιμέρους και ξεκινώντας από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, ασφαλώς και ξεχωρίζει το -26,9% της Τρ. Αττικής, ενώ διόρθωσε και η Ελλάδος μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Στην αντίδραση που ακολούθησε το χαμηλό ημέρας, ρόλο “σηματωρού” έπαιξαν θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, ξεκίνησε επιθετικά αλλά υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας η μετοχή της Τεχν. Ολυμπιακής, ενώ αξιοπρόσεκτη διόρθωση μετά την παρατεταμένη κούρσα έδωσε και ο τίτλος της Audiovisual.

Ο Κυριακούλης με ανακοίνωση επιβεβαίωσε αυτά για τα οποία είχε προϊδεάσει η στήλη και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο ξένος αγοραστής επέστρεψε στον ΟΛΘ ωθώντας τον σε νέα υψηλά 52 μηνών, με τον τίτλο να δοκιμάζει και επίπεδα τιμών υψηλότερα των 24 ευρώ, ενώ εντυπωσιακά πράγματα έγιναν στην ΑΝΕΚ.

Ο τίτλος κινήθηκε μεταξύ 0,2700 ευρώ (+15,88%) και 0,2210 ευρώ (-5,15%), διακινώντας 1547295 μετοχές, για να κλείσει τελικά αμετάβλητος.

----ΧΠΑ

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση, με το συμβόλαιο του FTSE25 να παρουσιάζει αυξημένα αμυντικά χαρακτηριστικά διευρύνοντας το premium στο 1,4%.

Χαμηλές οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών έφθασαν τα 44.414 συμβόλαια.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.024, τιμή εκκαθάρισης 338,25) κινήθηκαν μεταξύ 333,25 και 343,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (30.000 Eurobank, 15.000 Μυτιληναίος, 23.300 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8.383), Alpha Bank (8.505), Πειραιώς (6.108), Κύπρου (2.373), ΟΠΑΠ (4.284), ΟΤΕ (1.907), MIG (3.141), Eurobank (2.572), Μυτιληναίο (253), Ελλάκτωρα (661), ΕΧΑΕ (394), ΔΕΗ (3.086), ΓΕΚ (619), Intralot (870), Ελ. Πετρέλαια (110), Σιδενόρ (296), Τιτάνα (100), Motor Oil (212), Τέρνα Ενεργειακή (100).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ανέβηκε στο 47%, ενώ ο όγκος συναλλαγών έμεινε ισχνός, στα 381 δικαιώματα (260 calls και μόλις 121 puts).

Δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.016.249 τεμ.), Εθνική (6.188.906 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v