Που θα κριθεί η αναμέτρηση με τις 1.000 μονάδες

Τι χρειάζεται η αγορά για να συνεχίσει το ράλι. Τα βαρίδια που "φωτογραφίζουν" την ανάγκη συσσώρευσης. Ο ρόλος των τραπεζών και τα σενάρια για τις αυξήσεις κεφαλαίου. Τα "ισχυρά χέρια" και η τάση. Τι δείχνουν τα στατιστικά.

Με κατοχύρωση σημαντικών θέσεων και το βλέμμα στραμμένο στις κρίσιμες εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας έκλεισε ένα από τα εντυπωσιακά σερί του ΧΑ. Πράγματι επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις σε αρχή χρονιάς δεν βρήκαμε στα αρχεία μας ανατρέχοντας μέχρι το 1997 με το ενδιαφέρον στατιστικό (για το 2013) να προστίθεται στις ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια.

Σχεδόν 7,85% τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη από την αρχή του έτους και 7,75% για τον Ftse Large Cap σε έναν κύκλο επτά συνεδριάσεων με υψηλές συναλλαγές (για τα επίπεδα της αγοράς συμπεριλαμβανόμενης δε της πρώτης συνεδρίασης της 2/1).

Κύκλος, που «χρωματίστηκε» από την διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση του «υγιούς ΤΤ» και τον...γάμο που εν τέλει δεν έγινε. Αναλυτικά το θέμα παρακολουθήθηκε και αναλύθηκε τις τελευταίες ημέρες από τους Αναστασία Παπαϊωάννου και Χρήστο Κίτσιο.

Πλέον το πιθανότερο είναι, πως τον άχαρο ρόλο για τη... βρώμικη δουλειά στο ΤΤ θα την αναλάβει η Τρόικα και το ΤΧΣ και αναφερόμαστε βέβαια σε περικοπές, νέες συμβάσεις με τους 3.662 εργαζόμενους, λύση στο πρόβλημα των 670 δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.

Ωστόσο φαίνεται, πως η εξέλιξη αυτή βολεύει και τους τρεις εμπλεκόμενους/ενδιαφερόμενους ενώ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, δίνει πόντους στο ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας διενέργειας των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Πιθανότατα όχι για μετά το καλοκαίρι, όπως...μαξιμαλίστικα έθεσε το ζήτημα η διοίκηση της Εθνικής αλλά όπως υποστηρίζεται για ένα δίμηνο, δηλαδή μέχρι τέλος Ιουνίου.

Ενδεχόμενο, που αν και σε στενό χρονικό περιθώριο θα βρει έτοιμο τον όμιλο (θα έχει ολοκληρωθεί η απορρόφηση της Eurobank) που θα μπορεί να παρουσιάσει σε ξένους και έλληνες επενδυτές τον ενιαίο σχεδιασμό της NBG.

Λόγω Εθνικής θα δοθεί περισσότερος χρόνος και στους άλλους συστημικούς να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια.

Από αυτή την άποψη θα λέγαμε...τέλος καλό όλα καλά, παρά το «ναυάγιο» του ΤΤ.

Από τεχνική πλευρά ούτε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επιφύλαξε εκπλήξεις, καθώς το κλείσιμο κυρίως του...25άρη έγινε εντός της ζώνης τιμών που ορίζονται από το κάτω όριο των 320 και 325 μονάδων.

Κατά την εκτίμηση μας η αγορά έχει «αέρα» και περιθώριο να διορθώσει χαμηλότερα με βαρίδι ενδεχομένως τις τράπεζες. Χαμηλότερες τιμές, σύμφωνα με έμπειρο χρηματιστηριακό παράγοντα, θα ήταν χρήσιμες εν όψει της επόμενης εβδομάδας. Σύνοδος κορυφής, ΔΝΤ και αποφάσεις για την επόμενη δόση. Εάν η πληροφόρηση μας από Νέα Υόρκη επαληθευθεί δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με ότι αυτό προοιωνίζεται για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Παράλληλα καθημερινά διαπιστώνεται πως παρά τις μη θετικές εξελίξεις στις τράπεζες βγαίνουν «ισχυρά χέρια», που απορροφούν την προσφορά. Μέχρι στιγμής αυτές οι κινήσεις γίνονται χωρίς να απειλούνται οι στηρίξεις και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 11/1 η μετοχή της Εθνικής διόρθωσε μέχρι τα 1,30 και της Alpha Bank μέχρι τα 1,48 ευρώ. Σημεία στήριξης θεωρούνται οι περιοχές πέριξ των 1,20 και 1,40 αντίστοιχα.

Ανάλογη ένδειξη και για τον κλαδικό δείκτη, που υποχώρησε στις 232 με όριο ασφαλείας μέχρι τις 220 μονάδες.

Συμπερασματικά οι τράπεζες δεν έχουν λόγους να ενισχυθούν και οι όποιες ανοδικές εξάρσεις περιορίζονται στις; πρώτες- πρώτες αντιστάσεις. Δεν έχουν όμως ακόμη λόγο να υποχωρήσουν δραματικά τουλάχιστον μέχρις ότου γίνουν γνωστοί οι όροι των αυξήσεων κεφαλαίου.

Πιθανόν μέχρι τότε ο κλάδος θα συνεχίσει να συσσωρρεύει σε αυτά τα επίπεδα, εκτός θεαματικού ή δραματικού απροόπτου. Το αν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών θα υποχωρήσουν σημαντικά εξαιτίας των όρων των α.μ.κ. συνεκτιμάται από την στήλη αλλά προσώρας παρακολουθούμε από πολύ κοντά το ημερήσιο παιχνίδι, χωρίς να εντοπίζουμε ανησυχητικές ενδείξεις. Για αργότερα, εάν και...όταν θα δούμε.

Στάση ή και μικρή υποχώρηση για πλειάδα μετοχών που τελευταία υπεραπέδωσε με τον ΟΤΕ στα 5,69, τον ΟΠΑΠ στα 6,40 και τη ΔΕΗ στα 6,58 ευρώ. Σε καλή φορά μετοχές όπως Μυτιληναίος, Μέτκα, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot.

Η τελευταία, όπως και του ΟΠΑΠ, έδειξαν αντανακλαστικά στις τελευταίες εξαγγελίες (για την εκχώρηση του 33% του Οργανισμού, που έχει απομείνει στο Δημόσιο) ενισχύοντας την εκτίμηση, πως αφορμής δοθείσης τα «ισχυρά χέρια» ενεργούν ανάλογα.

Παρεμφερής ανταπόκριση σημειώθηκε και στις μετοχές των ΟΛΠ, ΟΛΘ αλλά και Κυριακούλη, Lamda Development ελέω των εξαγγελιών του ΥΠΑΝ και της συμφωνίας Dogus- Κυριακούλη.

Στα συν των ημερών η μεσοσταθμική ενίσχυση των συναλλαγών ένδειξη, πως όλο και νέοι παίκτες μπαίνουν στο παιχνίδι, πως όλο και περισσότερα χρήματα (πολλά από αυτά αφορούν σε βραχυπρόθεσμες υπεραξίες) επανατοποθετούνται στη... μαρκέτα.

Ο στόχος των 1.030 μονάδων για τον ΓΔ θα υποδήλωνε μεν την επαναφορά του ΧΑ προς τα τοπικά υψηλά της περιόδου Ιουλ- Αυγ. του 2011 ωστόσο θα χρειαστεί ένα γερό κίνητρο/δέλεαρ για να επιτευχθεί.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 979,72 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 1,61%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 0,45%, ο Mid Cap με άνοδο 5,29% και ο Small Cap με άνοδο 1,39%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Ταξίδια- Αναψυχή (10,82%), Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (6,55%), και Βιομηχανικά Προϊόντα (6,31%).

Εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-7,69%), Τρόφιμα- Ποτά (-3,18%) και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-3,14%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τηλέτυπος (140,09%), ΑΤΤΙ – ΚΑΤ (138,71%) Sato (135,48%), Audiovisual (127,14%), Αθηνα (61,90%), Μπουτάρης (60,98%), Unibios (48,94%), ΝΕΛ (47,52%), Αttica Συμμετοχών (45,92%), Altec (41,86%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τεχνικές Εκδόσεις (-58,50%), Σέλμαν (- 32,14%), Attica Bank (- 27,64%), Sprider (-26,42%), Δούρος (-23,08%) Μοτοδυναμική (-18,50%), Ιπποτούρ (-18,41%), Dionic (-17,25%), Μηχανική (ΚΟ) (-15,89%), και Τράπεζα Πειραιώς (-15,60%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v