Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χιλιάρικο... ζάλισε το Χρηματιστήριο

Με το μη τραπεζικό κομμάτι το Χ.Α. έπιασε κορυφή στις 1.000 μονάδες. Το τραπεζικό, με αφορμή τη «βύθιση» της Attica Bank οδήγησε τον Γενικό Δείκτη από το +2% σε ζημιές. Μεγάλη πτώση για Alpha, ETE, Πειραιώς, Eurobank.

Ταμείο στις 1.000 μονάδες κάνουν οι βραχυπρόθεσμοι. Η επαναφορά του Χ.Α. στα υψηλά του Αυγούστου του 2011 ενεργοποιεί τις πρώτες, σχεδόν αντανακλαστικές, ρευστοποιήσεις-κατοχυρώσεις θέσεων-υπεραξίες για όσους ακολουθούν την τάση από την αρχή του έτους.

Ο Γενικός Δείκτης στις 16:00 βρίσκεται να υποχωρεί οριακά με τις τράπεζες να καταγράφουν μεγάλες ζημιές.

Η Σοφοκλέους έπιασε τις 1.000,05 μονάδες λίγο μετά τις 12.00, τοπική κορυφή που έχει κυρίως ψυχολογικό και σημειολογικό χαρακτήρα παρά ουσιαστικό. Αυτό γιατί, όπως μας θυμίζει επανειλημμένα εδώ και καιρό η eZMarket, οι 1.030 μονάδες, τα υψηλά της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2011, είναι το ουσιαστικό σημείο αναφοράς.

Για τον FTSE Large Cap υψηλό σημειώθηκε στις 340,87 μονάδες, με ζητούμενη τη προσέγγιση των 350 μονάδων. Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές και στον Εκηβόλο, μόνο πειστική ανοδική διάσπαση των 350 μονάδων θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για μεσοπρόθεσμη πλέον αναστροφή της τάσης.

Είναι ενδεικτικό πως από τις 11.30 έως τις 12.10-12.15 που επιχειρήθηκε η προσέγγιση του 1000ρικου άλλαξαν χέρια περίπου 4-4,5 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος στις τράπεζες.

Διαπιστώνεται για ακόμα μία φορά πως η αγορά κινείται με δύο ταχύτητες, την τραπεζική και τη μη τραπεζική, με την πρώτη να επηρεάζει αδιαμφισβήτητα τη δεύτερη.

Επισημαίνεται επίσης πως στα υψηλά της σημερινής συνεδρίασης σημειώθηκαν νέες κορυφές 52 εβδομάδων για 6 μετοχές και συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ στα 6,83 ευρώ, για τον ΟΤΕ στα 5,84 ευρώ, για την Intralot στα 2,29 ευρώ, για τη Μέτκα στα 11,09 ευρώ, για τη Motor Oil στα 8,83 ευρώ και για τον ΟΛΠ στα 19,45 ευρώ.

Ωστόσο, οι πιέσεις στις τράπεζες, με μεγαλύτερες τις απώλειες για τη μετοχή της Alpha Bank, στέλνουν προς τις 975 μονάδες το Γ.Δ. και προς τις 330 μονάδες τον 25άρη.

Είναι ενδεικτικό πως η Alpha Bank από το 1,55 ευρώ, με σημαντικές πιέσεις λίγο μετά τις 11.55, υποχώρησε έως το 1,40 ευρώ, μετρώντας απώλειες 10%, με συναλλαγές σχεδόν 3,6 εκατ. ευρώ. Η επιβάρυνση της Alpha Bank έσυρε χαμηλότερα την Εθνική στο 1,23 ευρώ, τη Eurobank από το 0,68 και την Πειραιώς από το 0,29 ή 10% χαμηλότερα.

Εύλογα, οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές του FTSE Large Cap, αποδίδονται και εν μέρει δικαιολογημένα στη «βύθιση» της μετοχής της Attica Bank. Κατά 20% διορθώνει και σήμερα η μετοχή της Attica Bank, που μετρά απώλειες 38,378% σε διάστημα εβδομάδας.

Έγκαιρα ο Θανάσης Σταυρόπουλος είχε αναφερθεί, σε χρηματιστηριακό σχόλιό του, στο discount της μετοχής, ενώ από νωρίς ο Χαμαιλέων έχει αναφερθεί στο ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με την αναφορά του Χαμαιλέοντα «…η Αττικής αποτελεί προπομπό, σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, για τις αρκετά χαμηλότερες τιμές στις οποίες θα διενεργηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και των συστημικών τραπεζών. Στην πλειονότητά τους οι τράπεζες έχουν αρνητική καθαρή θέση και για να επιχειρηθεί η κάλυψη ελάχιστης συμμετοχής από τους ιδιώτες οι τιμές θα βγουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα».

Εκτίμησή μας, αυστηρά προσωπική και γι’ αυτόν την… διακινδυνεύουμε, είναι πως η συμμετοχή των μικροεπενδυτών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί εξασφαλισμένη υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Έχω τονίσει επανειλημμένα πως οι τραπεζίτες και οι μεγαλομέτοχοι των τεσσάρων συστημικών ομίλων «κινδυνεύουν» να υποχρεωθούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος από το ελάχιστο απαιτούμενο του 10%, εάν και εφόσον δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση από τους μικροεπενδυτές.

Και πάντα κατά την προσωπική εκτίμησή μου, η αποκλίνουσα πορεία τραπεζικών-μη τραπεζικών μετοχών ενισχύει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς τίτλοι/εισηγμένοι από τη δεύτερη ομάδα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και συνάμα επενδυτικό ενδιαφέρον και πολύτιμη ρευστότητα.

Σημειώνουμε πως σε εμφανή ανοδική βραχυ-μεσοπρόθεσμη φορά βρίσκονται όχι μόνο οι 6 μετοχές που προαναφέραμε αλλά και στην πλειονότητά τους τα μη τραπεζικά χαρτιά του 20άρη.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Βιοχάλκο αντέδρασε νωρίτερα έως τα 4,87 ευρώ, όταν υψηλό 52 εβδομάδων σημειώθηκε τελευταία στις 10/1 στα 5 ευρώ. Επίσης, η Τέρνα Ενεργειακή αντέδρασε έως τα 5,63 ευρώ, όταν στις 10/1 είχε ενδοσυνεδριακή κορυφή στα 5,68 ευρώ.

Άλλες δύο μετοχές (Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank Properties) έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τα νέα υψηλά τους που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, η μετοχή των ΕΛΠΕ αντέδρασε έως τα 8,34 ευρώ, με κορυφή (11/1) στα 8,35 ευρώ, ενώ η μετοχή της Properties έως τα 5,37 ευρώ, έναντι του υψηλού των 5,60 ευρώ.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς ενισχύεται η εκτίμησή μας πως από τη μία αναδεικνύονται οι ευκαιρίες που καθημερινά διαμορφώνονται στο ταμπλό, αλλά συνάμα οι σοβαροί κίνδυνοι εγκλωβισμού που ελλοχεύουν. Κυρίως λόγω των ΑΜΚ των τραπεζών που ακολουθούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v