Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τράπεζες και blue chips

Προσπάθεια αντεπίθεσης εκδηλώνεται στο ΧΑ μετά τη βουτιά του ΓΔ στις 941 μονάδες. Σε θετικό έδαφος περνούν blue chips, αμβλύνονται οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Άνοδος για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, MIG, Ελλάκτορα.

Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ από τα χαμηλά των 941 μονάδων, η οποία στέλνει το ΓΔ προς τις 960 μονάδες.

Νωρίτερα, το ΧΑ κατέγραφε απώλειες μεγαλύτερες του 2%, με βασικούς δείκτες και μετοχές να δοκιμάζουν ή και να χάνουν τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και τον ΓΔ να χάνει μαζεμένες 50 μονάδες από τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά υψηλά. Στις 322 μονάδες ο Ftse Large Cap, που νωρίτερα διόρθωσε έως τις 318 μονάδες με ισχυρά σημεία αναφοράς τις 315 και τις 310 μονάδες.

Από τεχνική πλευρά σε ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρηση πέριξ των 310 μονάδων θα κριθεί το... βάθος της υποχώρησης και εάν υπάρχει περίπτωση νέας πτώσης προς την γνωστή μας ζώνη τιμών γύρω από τις 270 μονάδες. Ωστόσο ακόμη είναι νωρίς να εκτιμηθεί εάν ο εν εξελίξει κυματισμός μπορεί να έχει βαθύτερο σκέλος χαμηλότερα και των 310 μονάδων.

Για αυτό προσώρας μένουμε στην εικόνα των τραπεζικών μετοχών, βεβαίως του κλαδικού δείκτη (χάνει πάνω από 4%), και εν γένει αυτής της ομάδας καθότι αυτή «ευθύνεται» για την οπισθοχώρηση του ΧΑ.

Οι συναλλαγές στα περίπου 50 εκατ. ευρώ κοντά στο μέσο όρο των πρώτων ημερών του 2013 ωστόσο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι πωλητές είναι υπεράριθμοι σε Εθνική και Alpha Bank. Χαμηλό ημέρας στα 1,18 ευρώ για την ΕΤΕ, που έχει χάσει από εχθές την βραχυπρόθεσμη στήριξη κάτι που δικαιολογεί την επίμονη προσφορά μέχρι πριν από λίγο. Εως τα 1,28 ευρώ η μέχρι τώρα υποχώρηση για τη μετοχή της Alpha Βank, που αποκτά και πάλι καθοδική τάση. Χαμηλότερες τιμές προφανώς και για Πειραιώς, Eurobank.

Ηδη στο ΧΑ γίνεται λόγος για την πρώτη σημαντική ομάδα- κυρίως- βραχυπρόθεσμων παικτών που εγκλωβίζονται σε τιμές αρκετά πάνω από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Και αυτό ενδεχομένως να συνιστά πρόβλημα για όσους περίμεναν άμεση συνέχιση της ανοδικής κίνησης προς τις 1.030 μονάδες και επίσης άμεση δοκιμασία αυτή της τόσο καθοριστικής περιοχής/αντίστασης.

Ο τραπεζικός δείκτης οριακά στις 210 μονάδες με ορατό το ενδεχόμενο της δοκιμασίας των 200 μονάδων, που θα άνοιγαν την... κατηφόρα προς χαμηλότερα επίπεδα στήριξης.

Στην αγορά αίφνης «ανακαλύπτονται» διάφοροι λόγοι της διόρθωσης πέραν των προφανών. Για παράδειγμα γίνεται συζήτηση για νέα εμπόδια στην συλλογή εσόδων κ.λπ., Λίγο ως πολύ αναμενόμενα καθώς μόλις εχθές (στα μέσα της συνεδρίασης) κυριαρχούσαν οι θετικοί λόγοι και αφορμές. Σαν να μην εξακολουθούσαν να είναι μπροστά μας η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι ΑΜΚ των ομίλων και δη των συστημικών.

Εν πάση περιπτώσει.

Στον...25άρη η διόρθωση έχει διαχυθεί στο σύνολο των μετοχών από τη στιγμή που και αφορμή δόθηκε και σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες είχαν κερδηθεί και εύλογα θα πρέπει να κατοχυρωθούν.

Frigoglass και Intralot οι μόνες δύο του δείκτη, που επέμεναν να αντιστέκονται στην διόρθωση. Αξιοπρόσεκτη η συγκριτικά ανθεκτικότητα των μη τραπεζικών κυρίως των ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και ΟΠΑΠ που παρέχουν σχετικές στηρίξεις στους δείκτες. FFG, Eurobank Properties, Ελλάκτωρ με επίσης καλύτερη (πάντα συγκριτικά) εικόνα έναντι του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v