Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Προβληματίζει η... ανακεφαλαιοποίηση

Η ανησυχία των επενδυτών πριν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πιέζει το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Προβληματίζει η καθοδική διάσπαση των στηρίξεων του τραπεζικού δείκτη και η αρνητική εικόνα της ΕΤΕ.

Έτρεξαν με...1.000 οι πωλητές αφορμής δοθείσης από τις τράπεζες και συγκεκριμένα την περίπτωση της Attica Bank.

Χαμηλότερα στις 968,29 ο Γενικός Δείκτης, στις 328,50 μονάδες ο FTSE Large Cap με βαρίδι και πάλι τις τράπεζες.

Η επαναπροσέγγιση των χιλίων μονάδων, μετά από σχεδόν 17 μήνες, ενεργοποίησε εντολές ρευστοποιήσεων από τα υψηλά του ΧΑ, που με αφορμή τις επιφυλακτικές εκτιμήσεις για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών οδήγησαν τον κλάδο σημαντικά χαμηλότερα. Με διάσπαση της σημαντικής στήριξης (των 220 μονάδων) όπως σημείωνε στο χθεσινό σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος που ως συνέπεια είχε την δοκιμασία εξίσου σημαντικών στηρίξεων για μετοχές όπως η Εθνική και η Alpha Bank.

Σημαντικές οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές με εμφανή την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, τους όρους & τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις α.μ.κ.

Οι τράπεζες «τρέχουν» ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες για τη έκδοση των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, που θα αποτελέσουν μέρος της ανακεφαλαιοποίησης τους.

Πρακτικά από το ύψος των δανείων που θα εκδοθούν θα καθορισθούν τα κεφάλαια, που θα πρέπει να αντλήσουν οι τέσσερεις (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς) για να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου. Το μέρος, που δεν θα καλυφθεί θα δοθεί από το ΤΧΣ αλλά το «κλειδί» είναι η κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού συμμετοχής (10%) των υφιστάμενων/παλαιών μετόχων.

Και εδώ, όπως επανειλημμένα έχει σημειωθεί από το euro2day αρχίζουν τα δύσκολα. Πόσο από το 10% θα καλυφθεί από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό και ποιο θα αναλογεί στους μεγαλομετόχους.

Σε ένα από τα ενδοσυνεδριακά χθεσινά σχόλια σημειώναμε εμφαντικά πως από τεχνική πλευρά «μόνο πειστική ανοδική διάσπαση των 1.030 μονάδων θα έθετε τις προυποθέσεις για επαρκή & άμεση αναστροφή». Παράλληλα αναδεικνύαμε την παράμετρο ...Attica Bank (κάτι, που επισημάνθηκε έγκαιρα στον Χαμαιλέοντα) και πως θα μπορούσε να επενεργήσει αντανακλαστικά, σαν ντόμινο και για τις τέσσερεις συστημικές τραπεζικές μετοχές.

Σε σχετικό θέμα των Αν. Παπαϊωάννου- Χρ. Κίτσιου αναζητούνται τα...γλυκαντικά για τους ιδιώτες θα είμαστε ωστόσο συντηρητικοί μετά τα αλλεπάλληλα παθήματα των χιλιάδων ιδιωτών στις περιπτώσεις της Proton Bank, ATEbank και όπως όλα δείχνουν του Ταμιευτηρίου. Ετσι έχει, κατά την ταπεινή εκτίμηση μας, η κατάσταση στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό, μερίδα του οποίου σπεύδει να κατοχυρώσει- και απόλυτα φυσιολογικά- μέρος των κερδοφόρων θέσεων του από εναλλακτικές τοποθετήσεις δηλαδή σε μη τραπεζικές μετοχές.

Από τεχνική πλευρά ζητούμενη παρέμενε και παραμένει η επιβεβαίωση ή μη των 320 και διαδοχικά των 315-310 μονάδων για τον...25άρη, με το ερώτημα να αφορά κυρίως τις τράπεζες, καθώς η ΕΤΕ «βλέπει» χαμηλότερα και η τεχνική απεικόνιση της Alpha Bank δεν είναι τόσο ισχυρή όσο μέχρι πρότινος.

Τι κρύβει η μάχη του....χιλιάρικου λοιπόν, όπως εύστοχα σημειώνει και αναλύει ο Στ. Κοτζαμάνης εστιάζοντας και στα τεχνικά σήματα της αγοράς.

Και στην τεχνική προσέγγιση της αγοράς, δεικτών, μετοχών είναι αλήθεια, πως έχουμε μεγάλη αδυναμία. Για αυτό αργότερα θα (ξανά) «ανεβάσουμε» στον Εκηβόλο το κατατοπιστικότατο διάγραμμα (από τον calculator-analysis.gr) που εχθές λόγω ψήφισης των επτά προαπαιτούμενων δεν προβάλλαμε ιδιαίτερα. Ατυχώς γιατί το διάγραμμα ήταν όλα...τα λεφτά, που λένε και προειδοποιούσε έγκαιρα για ότι ακολούθησε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v