Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έμεινε από δυνάμεις η τραπεζική αντίδραση

Κοντά στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης αφού οι τράπεζες έχασαν πολύ γρήγορα δυνάμεις. Κέρδη για ΕΤΕ (0,8%), Eurobank (6,1%), OTE (3,7%). Πτώση για ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ. Τι λέει η τεχνική ανάλυση για τον τραπεζικό κλάδο.

Από το χθεσινό σχόλιο η στήλη ανέφερε ότι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Τραπεζικό δείκτη με αθροιστικές απώλειες 15,99% ήταν πολλές και το σενάριο για αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, κέρδιζε πόντους.

Σε αυτή ακριβώς την κίνηση έγιναν μάρτυρες, όσοι παρακολούθησαν τα σημερινά δρώμενα στο ταμπλώ της Σοφοκλέους.

Οι τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν “φουριόζες” παρασύροντας σε υψηλότερα επίπεδα Γενικό και Τραπεζικό δείκτη, με τους δύο να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 970,87 μονάδες (+2,08%) και ο τραπεζικός μέχρι τις 224,20 (+5,72%).

Ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 1,38 ευρώ (+7,81%), της Εθνικής μέχρι τα 1,31 ευρώ (+4,8%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,3180 ευρώ (+9,66%).

Δυστυχώς για όσους συνεχίζουν να ασχολούνται με το Τραπεζικό trading, η σημερινή τραπεζική ανοδική αντίδραση δεν βρήκε “θαυμαστές” και πολύ γρήγορα άρχισε να χάνει δυνάμεις, ενώ λίγοι είχαν την διάθεση να ακολουθήσουν από τον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 952,78 μονάδες με κέρδη 0,18%, ενώ από τους πρωινούς πρωταγωνιστές, στο χαμηλό ημέρας και με οριακά κέρδη έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας ο τίτλος της Alpha Bank.


Τι λέει η τεχνική ανάλυση για τις τράπεζες

Με τον κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση και μόνο, για να υπάρξουν τεχνικές ενδείξεις βραχύβιας αλλαγής τάσης, πρέπει ο τραπεζικός δείκτης να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 246 μονάδων, η Alpha Bank υψηλότερα των 1,54 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 1,45 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 0,36 ευρώ.

Στην περίπτωση του FTSE25 για να πάρουμε καινούργιο σήμα εισόδου στο “intraday” χρειαζόμαστε μία διάσπαση των 336 μονάδων. Αντίθετα καθοδική διάτρηση των 320 μονάδων θα φέρει έξαρση πωλήσεων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν αποκλείεται να αναζητήσει στήριξη στις 313 μονάδες.

Για τον τραπεζικό δείκτη, όλα θα συνεχίσουν να παίζονται στις στηρίξεις των 206 και 200 μονάδων.

Μένοντας στο τραπεζικό ταμπλώ, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης σημειώθηκε και από τις Αττικής, Ελλάδος, αλλά και από τους τίτλους των Κυπριακών Τραπεζών.


Τι λέει η Pimco για τις κυπριακές τράπεζες

Ξεκινώντας από τις τελευταίες, αναθεώρησε χαμηλότερα η Pimco το ακραίο σενάριο για τις κεφαλαιακές ανάγκες των Κυπριακών Τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ. Ειδικότερα, ο οίκος περιορίζει την εκτίμηση κοντά στα 9 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα υπερισχύσουν του Τραπεζικού χρέους καθιστώντας τη Χώρα μια από τις πιο αξιόχρεες στην Ευρωζώνη, εκφράζει σε έκθεσή της η Royal Bank of Scotland (RBS), που θεωρεί απίθανο το Κυπριακό PSI.

Η έκθεση της Τράπεζας αναφέρει ότι η βοήθεια προς την Κύπρο θα είναι η μεγαλύτερη διάσωση στην Ευρωζώνη όσον αφορά το μέγεθος της οικονομίας επί του ΑΕΠ φθάνοντας κοντά στο 100%. Το Δημόσιο χρέος θα αναρριχηθεί πάνω από το 140% του ΑΕΠ, πολύ πιο πάνω από το σημείο αναφοράς του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Αν περαιτέρω γεωτρήσεις έχουν την επιτυχία των πρώτων ευρημάτων, αναφέρεται, τότε η αξία μπορεί να ανέλθει στα €530 δισ. (2950% του ΑΕΠ). Με περιθώριο κέρδους 20%, η αξία της Κύπρου υπολογίζεται στο 580% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, ίσως αξίζει υποσημείωσης το report της IBG σύμφωνα με το οποίο όλες οι μεγάλες Ελληνικές Τράπεζες επέστρεψαν την Τρίτη στις πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόκειται για θετική εξέλιξη για τις Τράπεζες, σημειώνει η χρηματιστηριακή, καθώς το κόστος δανεισμού από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) διαμορφώνεται δυο ποσοστιαίες μονάδες ακριβότερα από τις πράξεις της ΕΚΤ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να περιορίσει τις πιέσεις στις δαπάνες τόκων, υποστηρίζοντας τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και την καθαρή κερδοφορία των Τραπεζών.

Από την άλλη και σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, ξεκίνησε και επισήμως από σήμερα η “εποχή της επιτροπείας” στον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο, με την εγκατάσταση των ελεγκτικών οίκων στις “συστημικές” Τράπεζες. Δάνεια κάθε είδους, επενδυτικό και πιστωτικό ρίσκο, καθώς και οι απολαβές των τραπεζικών στελεχών θα περάσουν από το “κόσκινο” τριών ελεγκτικών οίκων. Η Grant Thornton θα αναλάβει ρόλο “Monitoring Trustee”, ήτοι Επιτρόπου Παρακολούθησης, σε Εθνική και Eurobank, η Mazars στην Alpha Bank και η KPMG στον όμιλο της Πειραιώς.


Μόνιμα σε θετικό πρόσημο η ΔΕΗ, θετικές τεχνικές ενδείξεις για ΟΤΕ, Μέτκα

Από εκεί και πέρα και μένοντας πάντα στο ταμπλώ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ίσως αξίζει αναφοράς η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για τον τίτλο της ΔΕΗ που, όμως, υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 6,61 ευρώ και οι θετικές τεχνικές ενδείξεις που έδωσαν οι μετοχές των Μέτκα και ΟΤΕ.

Η μετοχή της πρώτης αναρριχήθηκε μέχρι τα 11,30 ευρώ, αλλά γύρισε και έκλεισε μέσα στην αποφασιστική ζώνη αντίστασης 11,00 – 11,20 ευρώ διεκδικώντας νέα υψηλά 34 μηνών. Αν δώσει ανοδική διαφυγή μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 12,20 ευρώ, ενώ όσο κινείται υψηλότερα των 10,40 ευρώ, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν όσοι έχουν πάρει θέσεις “long” στην μετοχή.

Σε υψηλό 17 μηνών ο τίτλος του ΟΤΕ, δείχνει να μαζεύει δυνάμεις για να αναμετρηθεί με την εξαιρετικά δύσκολη ζώνη αντίστασης στα 6,00 – 6,50 ευρώ. Από την άλλη, συνεχίζονται οι καθυστερημένα “αβανταδόρικες” εκθέσεις για τον τίτλο του Οργανισμού.

Πρόσφατα η Piraeus Sec. αύξησε την τιμή – στόχο, από τα 4,7 ευρώ, στα 7,00 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση σε "Outperform". Η ΑΧΕ αυξάνει τις προβλέψεις στα κέρδη ανά μετοχή για την περίοδο 2013-2014 κατά 8%, εξαιτίας της μείωσης κόστους στην εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ παράλληλα, προβλέπει μείωση στα έσοδα του ομίλου το 2013 κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.


Τι λέει η Deutsche Bank για ΟΤΕ

Ακολούθησε η σημερινή έκθεση της Deutsche Bank που βλέπει βελτιωμένη εικόνα αναφορικά με την αναχρηματοδότηση και τα θεμελιώδη του ΟΤΕ και δίνει σύσταση “Hold” με τιμή - στόχο τα 8,9 ευρώ από τα 3,7 ευρώ προηγουμένως (!)

Ο οίκος αναμένει ότι θα συνεχιστεί η πίεση στα έσοδα του Οργανισμού λόγω κρίσης και κανόνων που θέτουν οι αρχές στην Αγορά, αλλά από την άλλη πλευρά, βλέπει θετικά το 2013 καθώς είναι καλύτερες οι συνθήκες για την αναχρηματοδότηση, προχωρά η πώληση θυγατρικών, η εθελούσια μειώνει κατά 80 εκατ. ευρώ τις λειτουργικές δαπάνες, ενώ αναμένεται οι αποφάσεις των αρχών να βελτιώσουν τις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός στην αγορά. Στα ρίσκα περιλαμβάνει αυτό της Χώρας, που αν και μειωμένο παραμένει και τις δύσκολες συνθήκες στις Αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας.

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, μέχρι να βεβαιωθούν ότι το Χ.Α. έχει τα απαραίτητα “καύσιμα” να κινηθεί ψηλότερα, χωρίς Τραπεζικές βοήθειες.

Μέχρι τότε, συστήνουν απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο και έχουν επηρεαστεί ελάχιστα από την εγχώρια κρίση, σε εταιρείες που έχουν καταφέρει να κερδίσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς επωφελούνται από την αποδυνάμωση των ανταγωνιστών, σε εταιρείες που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ή ιδιωτικοποιούνται και βέβαια σε τίτλους εισηγμένων με πολύ γεμάτο ταμείο που δεν εξαρτώνται άμεσα από τον Τραπεζικό δανεισμό.


Περίπου μοιρασμένη οι εικόνα στο ταμπλώ του 25αρη

Με αρνητικό τελικό πρόσημο οι Βιοχάλκο (-5,11% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Ελλάκτωρ (-0,48%), Ελ. Πετρέλαια (-2,08%), ΕΧΑΕ (-0,64%), ΟΠΑΠ (-0,16%), Μυτιληναίος (-0,87% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Τέρνα Ενεργειακή (-3,11% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Intralot (-2,4% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Motor Oil (-1,66% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Jumbo (-1,93% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Frigoglass (-1,86%), Folli Follie Group (-0,67%).

Στην πλευρά των “πράσινων” τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+6,9%) και Eurobank (+6,14%). Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για ΟΤΕ και Alpha Bank, του 2% για ΔΕΗ και Μέτκα, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE25.

Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 7 συνεδριάσεων (47,3 εκατ.) και αυτό δεν είναι θετικό για συνεδρίαση που επιχειρήθηκε ανοδική αντίδραση. Τα “πακέτα” στα 3,5 εκατ. (ΟΠΑΠ, Μετκα, Folli Follie Follie Group).

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών, για 20 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%, αλλά και άλλοι 19 έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

Στα επιμέρους, με ιδιαίτερα υψηλές απώλειες (17,03%) και αυξημένο όγκο συναλλαγών, συμπλήρωσε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση ο Σπύρου, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία διέψευσε τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων και σκέψεις για αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, καθώς μάλλον δεν άρεσαν στην Αγορά αυτά που ακούστηκαν από την διοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, η χρήση 2012 ολοκληρώθηκε με κέρδη περί τα 36,5 εκατ. ευρώ από 26 εκατ. ευρώ το 2011.

Ερωτηθείς ωστόσο για το μέρισμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Στέλιος Σταυρίδης, τόνισε ότι η απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της. Σε ερώτηση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, ο κ. Σταυρίδης σημείωσε ότι τον ανησυχεί η περίπτωση να υπάρξουν επιπτώσεις στη λειτουργία της εταιρείας από τις αντιδράσεις των εργαζομένων (!)

Ομολογουμένως εντυπωσιακό το “κάψιμο” των αποτελεσμάτων στην τελική γραμμή, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο εννεάμηνο η εισηγμένη είχε δημοσιεύσει καθαρά κέρδη μετά από φόρους 44,209 εκατ. (!!!)

Επιστροφή των αγοραστών στην Lamda Development, που όμως απέχει σχετικά από τα πρόσφατα υψηλά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Ελληνικού. Πιο συγκεκριμένα, εκτός διεκδίκησης του Ελληνικού βρίσκεται πλέον και επίσημα το Εμιράτο του Κατάρ (τζάμπα τα ταξίδια), καθώς αποσύρθηκε από την επόμενη φάση με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να περιοριστούν σε τρεις.

Στην επόμενη φάση, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, περνούν τελικά η Ισραηλινή Elbit Cochin Ltd., η Βρετανική London & Regional Properties και η Lamda Development. Οι τρεις όμιλοι θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές μαζί με το επιχειρησιακό τους σχέδιο για την ανάπτυξη του ακινήτου του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Στην τελευταία εμπλέκεται και ο Παρνασσός που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο και θα ήθελε να έχει ρόλο στις εξελίξεις.

Σε υψηλό 39 μηνών ο τίτλος του Αστέρα, που φαίνεται από σήμερα και μετά να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς προκηρύχθηκε ανοικτή διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή, στο πλαίσιο της σκοπούμενης από κοινού αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ομίλου ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ στη χερσόνησο “Μικρό Καβούρι” της Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, προθεσμία μέχρι τις 19 Μαρτίου έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές για την αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης και την παραχώρηση της χερσονήσου. Εκτός από το συγκρότημα του Αστέρα, οι επενδυτές θα αναλάβουν την εκμετάλλευση της μαρίνας Βουλιαγμένης που πέρασε πρόσφατα στην “Αστήρ Παλλάς” καθώς και παραλίας 2.100 μέτρων. Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις και προκειμένου να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα, στα μεγάλα Ασιατικά και Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αλλά και στο ξεκίνημα της Wall Street, ενώ το ευρώ φλερτάρει με επίπεδα τιμών χαμηλότερα από τα 1,33 δολάρια, μετά τις δηλώσεις Juncker.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε σε ποσοστό 2,6% τερματίζοντας στις 10.600,44 μονάδες εν μέσω ανησυχιών ότι η Αγορά είναι υπεραγορασμένη. Ήταν οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη από τις 18 Μαΐου. Ο Topix υποχώρησε σε ποσοστό 2% στις 888,11 μονάδες.

“Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ευάλωτη και αβέβαιη θολώνοντας τις προοπτικές για ταχεία βελτίωση” δήλωσε ο Jim Yong Kim, ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία της έκθεση για τη διεθνή οικονομία.

Σε αυτή την έκθεση, η Παγκόσμια Τράπεζα προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών της τόσο για τις αναπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το διεθνές ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος κατά 2,4% (από2,3% το 2012) έναντι αρχικής πρόβλεψης το 3%.

Η κρίση δεν έχει τελειώσει καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και το 2013 προειδοποίησε ο Ewald Nowotny (Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ), σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους θα είναι σημείο καμπής για τη Γηραιά Ήπειρο.


Τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι τιμές παρέμειναν σταθερές στον τελευταίο μήνα του έτους σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ αυξήθηκαν 1,7% στο 12μηνο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης τιμών λιανικής θα αυξηθεί 1,8% στο 12μηνο. Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός είχε “τρέξει” με ρυθμό 1,8%.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, καθώς συνεχίστηκε η ανάκαμψη των Επιχειρήσεων από την σούπερ καταιγίδα Σάντι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve, η παραγωγή των Αμερικανικών Εργοστασίων, Ορυχείων και Κοινωφελών Επιχειρήσεων αυξήθηκε 0,3% τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,2%. Στο σύνολο του δ΄ τριμήνου η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1% στο 12μηνο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Jean Claude - Juncker δήλωσε την Τρίτη στο Bloomberg ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι "επικίνδυνα υψηλά".


Μεταφορά χρυσού από τη Γερμανία

Ακολούθησε ανακοίνωση της Γερμανικής Bundesbank ότι θα μεταφέρει χρυσό με αξία στην Αγορά 27 δισ. ευρώ από τα θησαυροφυλάκια στο Παρίσι της Banque de France και στη Νέα Υόρκη της Federal Reserve, ως το 2020. Με την επιχείρηση, θα αποσυρθεί το σύνολο των αποθεμάτων 374 τόνων χρυσού που είναι αποθηκευμένοι στο Παρίσι και 300 από τους 1.500 τόνους οι οποίοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και θα μεταφερθούν στα αρχηγεία της Bundesbank στα προάστια της Φρανκφούρτης. Θα είναι η μεγαλύτερη προγραμματισμένη μεταφορά χρυσού στην ιστορία.

Τον κίνδυνο νομισματικών πολέμων αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης της Ρωσίας Alexei Ulyukayev επισημαίνοντας πως η πολιτική που ασκείται από πολλές Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο ωθεί την κατάσταση στα άκρα.

Επεσήμανε τις κινήσεις της νέας Κυβέρνησης της Ιαπωνίας η οποία ανακοίνωσε πακέτο ώθησης της οικονομίας ύψους 116 δισ. δολ. και δραστηριοποιείται έντονα ώστε να υποχωρήσει το γεν και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα οι Ιαπωνικές εξαγωγές. Η ποσοτική χαλάρωση της Fed επίσης ασκεί πιέσεις σε όλα τα νομίσματα που συνδέονται με το δολάριο.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Βαδίζουμε στην ολοκλήρωση μιας ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από το Καλοκαίρι και έδωσε ανάσα στα μετοχικά χαρτοφυλάκια, επιβραβεύοντας εκείνους που πόνταραν σε τίτλους με γερά θεμελιώδη και κράτησαν αποστάσεις από τον Τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας έκλεισαν, στην πλειοψηφία τους, με μεγάλη ταχύτητα την ψαλίδα των αποτιμήσεων με τις Ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρίες, όπως αποκαλύπτουν βασικοί χρηματοοικονομικοί αριθμοδείκτες P/BV, EV/EBITDA.
Έτσι, σε πολλούς από αυτούς τους τίτλους δεν μπορούμε να αποκλείσουμε υποχώρηση των τιμών ως και 15%-20%.

Επιπλέον, έχουμε εισέλθει στην περίοδο που οι εξελίξεις στις Τράπεζες θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς το επενδυτικό δίλημμα για τους ήδη μετόχους είναι “αμείλικτο’’ .

Η συμμετοχή για εκείνους που έχουν την δυνατότητα μοιάζει μονόδρομος, καθώς το “dillution’’ που θα υποστούν σε διαφορετική περίπτωση είναι καταστροφικό. Από την άλλη, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι οι επερχόμενες αυξήσεις θα είναι και οι τελευταίες, υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, όπου το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται συνεχώς λόγω της φοροεπιδρομής και οι επισφάλειες των Τραπεζών ενδεχομένως να μην έχουν κορυφώσει.

Τέλος, σημειώνουμε ότι οι βασικοί τεχνικοί δείκτες εμφανίζουν τον Γενικό Δείκτη σε υπεραγορασμένη ζώνη, ενώ εκτιμούμε ότι δεν έχει χωνευτεί η ζώνη των 900-920 μονάδων, γύρω από την οποία αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα.

Συμπερασματικά, συστήνουμε προσοχή στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς βίαιες διορθώσεις τιμών είναι πιθανές και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να εγκλωβίσουν κεφάλαια μέχρι για περισσότερο χρονικό διάστημα από ότι αναμένουμε, αναφέρει ο αναλυτής της Merit ΑΧΕΠΕΥ.


-----ΧΠΑ

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, αλλά με ιδιαίτερα χαμηλούς όγκους, τόσο στα συμβόλαια του FTSE25 όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 31.099 συμβόλαια.

Σε απραξία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.545, τιμή εκκαθάρισης 328,5) κινήθηκαν μεταξύ 327 και 335 μονάδων, επιδεικνύοντας καλύτερη συμπεριφορά και αυξάνοντας το premium στο 1,3%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (20.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7.102), Alpha Bank (6.888), Πειραιώς (5.459), Κύπρου (219), ΟΠΑΠ (1.491), ΟΤΕ (3.512), MIG (1.485), Eurobank (506), Μυτιληναίο (524), Ελλάκτωρα (190), ΕΧΑΕ (380), ΔΕΗ (1.193), ΓΕΚ (411), Intralot (608), Ελ. Πετρέλαια (307), CPB (239).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap σκαρφάλωσε στο 47%, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών κινήθηκε σε χαμηλότερα σε σχέση με χθες επίπεδα, στα 1401 δικαιώματα (1146 calls και μόλις 255 puts).

Δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.056.249 τεμ.), Εθνική (6.388.906 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v