Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδική τροχιά οι τράπεζες

Σε βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά το Χ.Α. που περιμένει τη δόση του ΔΝΤ. Προς τις 965 μονάδες ο ΓΔ, προς τις 330 μονάδες ο FTSE Large Cap. Ανοδικά οι τράπεζες (5% ο κλαδικός δείκτης) που από σήμερα έχουν και τον… επίτροπό τους.

Διατηρείται η ανοδική φορά στο Χ.Α. για την πλειονότητα των βασικών δεικτών και για τις περισσότερες μετοχές-σηματωρούς.

Λίγο μετά τις 13.30 ο Γενικός Δείκτης κυμαινόταν στις 961 μονάδες (1,11%), διολισθαίνοντας από το υψηλό ημέρας στις 970,87 μονάδες. Ανάλογη διακύμανση για τον FTSE Large Cap στις 327 μονάδες από τις 330,76 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών περίπου στα 24 εκατ. ευρώ, με πρώτο τον ΟΤΕ (3,8 εκατ. ευρώ), δεύτερο τον ΟΠΑΠ (2,8 εκατ. ευρώ) και τις Alpha Bank, Εθνική, Μέτκα και Πειραιώς να ακολουθούν.

Σημειωτέον πως στη μετοχή της Μετκα έχει αλλάξει χέρια ένα πακέτο 95.152 μετοχών στα 11,08 ευρώ, αξίας 1.054.284 ευρώ. Να συνεκτιμηθεί πως το εύρος διακύμανσης της μετοχής για σήμερα διαμορφώνεται από τα 10,86 έως τα 11,17 ευρώ. Να σημειωθεί επίσης πως πρόκειται για πακέτο που γίνεται στα νέα υψηλά 52 εβδομάδων, μετά τα 11,09 ευρώ της Δευτέρας.

Επιμένουμε στη Μέτκα, καθώς παραμένει μεταξύ των σηματωρών μας.

Ισχυρότερος σημαρωρός μας παραμένει και λόγω κεφαλαιοποίησης/στάθμισης ο ΟΤΕ. Ο Οργανισμός αποτιμάται στα 2,83 δισ. ευρώ, η δε στάθμισή του τείνει να γίνει διπλάσια από αυτήν της Εθνικής.

Για τον ΟΤΕ έχει σημασία πως πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων και συγκεκριμένα στα 5,84 ευρώ.

Εξίσου ισχυρή σηματωρό θεωρούμε τη μετοχή της ΔΕΗ, με αποτίμηση 1,51 δισ. ευρώ. Και αυτή με αυξημένες συναλλαγές έως τα 6,61 ευρώ, με υψηλό 52 εβδομάδων τα 6,82 ευρώ της Δευτέρας.

Πρακτικά βλέπουμε πως μη τραπεζικές μετοχές, υψηλής στάθμισης και με ενεργούς αγοραστές ξένους παίκτες είτε παραμένουν είτε σημειώνουν νέα τοπικά υψηλά σήμερα.

Κατά την εκτίμησή μας, σε αυτές τις μη τραπεζικές δυνάμεις έχουν δημιουργηθεί οι εφεδρείες της ανοδικής τάσης, τα αντίβαρα στην πίεση που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Alpha Bank αντέδρασε έως το 1,38 ευρώ, ενώ θα πρέπει να προσεχθεί πως το χαμηλό ημέρας, στο 1,32 ευρώ, δημιουργεί σχηματισμό διπλού πυθμένα με το χαμηλό της 17ης/12/2012.

Χειρότερη η διαγραμματική εικόνα της Εθνικής, με υψηλό για σήμερα το 1,32 ευρώ και την χαμηλή του 1,27 ευρώ να «κουμπώνει» με το χαμηλό της 17ης/12/2012.

Φαίνεται πως σε Εθνική και Alpha Bank κάτι επιχειρείται να γίνει, τουλάχιστον να δημιουργηθεί «μαξιλάρι» εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μέχρι τώρα ο 25άρης φαίνεται να αποφεύγει τη δοκιμασία των 310 μονάδων.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδιδαν τη σημερινή αντίδραση και στην αφορμή της αναμενόμενης έγκρισης από το ΔΝΤ της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ, και στον ορισμό και τυπικά των επιτρόπων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Φαίνεται πως οι τράπεζες θέλουν τον… επίτροπό τους, σημείωνε χαριτολογώντας έμπειρος χρηματιστής συστημικής τράπεζας, ο οποίος εκτιμά πως τουλάχιστον Alpha Bank και Πειραιώς έχουν εξασφαλίσει ήδη τα κεφάλαια για την κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού 10% των ΑΜΚ.

Εκτίμησή μας είναι πως και η Εθνική θα βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για τη δική της αύξηση, με ανοικτό πάντα το ενδεχόμενο να δοθεί εύλογος χρόνος-παράταση πέραν της 30ης Απριλίου.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η αντίδραση των θυγατρικών της Βιοχάλκο (Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου), η προσπάθεια σταθεροποίησης της Σιδενόρ πάνω από τα 2 ευρώ με ικανοποιητικές συναλλαγές.

Προσπάθεια αντίδρασης και στις μετοχές των Fourlis, Intracom, μάζεμα από το χαμηλό ημέρας των 2,31 ευρώ στη ΓΕΚ Τέρνα, προσπάθεια αντίδρασης προς το 0,45 ευρώ της Αττικής που «δένει» τη δική της ΑΜΚ, και επαναφορά της Lamda Development προς τα 4,93 ευρώ με αφορμή και τις εξελίξεις από το μέτωπο του Ελληνικού.

Στις διεθνείς αγορές στο 2,2% διαμορφώνεται ο πληθωρισμός της ευρωζώνης το Δεκέμβριο, η Παγκόσμια Τράπεζα «κόβει» στόχο για τη διεθνή ανάπτυξη στο 2,4%, η δε Deloitte δημοσιεύει την έκθεσή της για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου το 2013.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v