Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κατεύθυνση η Σοφοκλέους

Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων στη Σοφοκλέους. Στήριξη από τον ΟΤΕ που καταγράφει κέρδη άνω του 2,4%. Απώλειες για Εθνική (0,7%), Eurobank (3,5%), Αlpha (3%), Τιτάνα. Ανοδος για Κύπρου, ΔΕΗ.

Συνεχείς είναι οι εναλλαγές στη διακύμανση των βασικών δεικτών από τις 11.30 μέχρι πριν από λίγο.

Στις 948 μονάδες (-0,45%) ο Γενικός Δείκτης, στις 323 μονάδες ο FTSE Large Cap. Με την αξία των συναλλαγών, λίγο μετά τις 13.30, στα 24 εκατ. ευρώ, με τις περισσότερες σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Μέσω αυτών των δύο μετοχών «γυρίζουν» οι βασικοί δείκτες, πρωτίστως με τον ΟΤΕ, η μετοχή του οποίου ενισχύεται κατά 2,43% έως τα 5,9 ευρώ.

Πρόκειται για νέο διαδοχικό υψηλό για τη μετοχή του Οργανισμού, που με τη στάθμιση των σχεδόν 3 δισ. ευρώ πλέον αποδεικνύεται αξιόπιστος πυλώνας και για τους χρηματιστηριακούς παίκτες σημαίνων ρυθμιστής και της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Πολύτιμες είναι οι βοήθειες που δίνονται και από τον ΟΠΑΠ, αλλά την παράσταση «κλέβει» ο ΟΤΕ.

Η επαναφορά της μετοχής του ΟΤΕ στα υψηλά της περιόδου Ιουλίου - Αυγούστου 2011 μας θέτει σε ένα ενδιαφέρον δίλλημα. Πρακτικά, εάν η μετοχή του ΟΤΕ υπερβεί το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 6,10 ευρώ (11/7/2011), ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για επαναφορά προς τις κορυφές τριετίας.

Σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας εάν ένας ΟΤΕ αρκεί για να μην απορυθμιστεί η ανοδική φορά. Αμφίβολο το θεωρούσαμε, αλλά υπό προϋποθέσεις και με τις δέουσες στηρίξεις από ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, 3E, μπορεί να γίνει η υπέρβαση.

Συγκεκριμένα, στον ΟΠΑΠ (αποτιμάται στα 2,07 δισ. ευρώ) υψηλό ημέρας έχει σημειωθεί στα 6,53 ευρώ, με κορυφή 52 εβδομάδων τα 7,90 ευρώ στις 31/1/2012. Ο ΟΠΑΠ φαίνεται πως θέλει δουλειά…

Για τη ΔΕΗ (αποτιμάται στο 1,53 δισ. ευρώ) η τεχνική εικόνα είναι καλύτερη από αυτήν του ΟΠΑΠ. Υψηλό ημέρας στα 6,66 ευρώ(!), με τοπική κορυφή στα 6,83 ευρώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Η μετοχή της ΔΕΗ δείχνει πιο «έτοιμη».

Συνεκτιμούμε πως και στη μετοχή της Επιχείρησης ο μέσος όρος συναλλαγών έχει ενισχυθεί περίπου 50% σε σχέση με το μ.ο. του δ΄ τριμήνου του 2012.

Χαμηλότερες τιμές για Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Αντίρροπα λειτουργούν μη τραπεζικές μετοχές-σηματωροί, με ενδεικτική την περίπτωση των Μέτκα, Motor Oil, Μυτιληναίος.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ισορροπεί στα 2,32 ευρώ, με χαμηλό ημέρας στα 2,25 ευρώ και υψηλό στα 2,35 ευρώ. Απώλειες για Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Fourlis και Intracom.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο χρίζει αναφοράς η «αλλαγή του σχεδίου αναχρηματοδότησης δανεισμού» του ΟΤΕ. Στο σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα σημειώνεται πως με βάση τη σύμβαση ανταλλαγής που υπογράφηκε χθες, 187 εκατ. ευρώ, από το ομόλογο που λήγει τον επόμενο Αύγουστο, θα ανταλλαχθούν με νέα έκδοση ομολόγων ποσού 187,7 εκατ. ευρώ με λήξη των Αύγουστο 2015.

Πρόκειται, όπως διαπιστώνει η έγκυρη συνάδελφος, για κομβική εξέλιξη, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή του ΟΤΕ στις ομολογιακές εκδόσεις.

Θα εντάσσαμε αυτήν την εξέλιξη, υπό την ευρύτερη έννοιά της, και την επισήμανση για τον Fourlis (στον Χαμαιλέοντα της 15ης/1), στο πλαίσιο βραδύτατης μεν, εμφανούς όμως βελτίωσης του κλίματος σε επιμέρους τομείς και δραστηριότητες.

Στις διεθνείς αγορές ξεχωρίζει, κατά την εκτίμησή μας, η επιβεβαίωση της επιβράδυνσης σε διεθνές επίπεδο. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται λόγος για την υποχώρηση της παραγωγικότητας διεθνώς σε χαμηλό 10ετίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v