Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βάζουν "πλάτες" 3Ε, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ

Προς τις 990 μονάδες επανακάμπτει το Χ.Α. εν μέσω συνεχιζόμενων πιέσεων στις τράπεζες. Πάνω από τις 330 μονάδες ο 25άρης, με βοήθειες από 3E, και νέα υψηλά από ΟΤΕ, ΔΕΗ. Κέρδη 4% για τον ΟΠΑΠ.

Πάνω το Χ.Α., κάτω οι τράπεζες. Υψηλότερα αντιδρούν βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, τη στιγμή όπου ο τραπεζικός δοκιμάζεται χαμηλότερα και στην περιοχή των 200 μονάδων.

Νωρίτερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε έως τις 989,50 μονάδες, ο FTSE Large Cap έως τις 332,73 και ο FT Mid ακόμη πιο ψηλά, στις 1.266,39 μονάδες.

Εν μέσω εντεινόμενων ρευστοποιήσεων και πιέσεων στις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επιστρατεύεται κάθε διαθέσιμη δύναμη ώστε να εξισορροπηθεί η υποχώρηση των τραπεζικών.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η συνδρομή, από σήμερα, της 3E, η μετοχή της οποίας έφτασε έως τα 17,80 ευρώ. Με αποτίμηση 6,51 δισ. ευρώ, η 3E μπορεί να βάλει πλάτη σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Σημειωτέον πως υψηλή τιμή 52 εβδομάδων έχει καταγραφεί στα 18,24 ευρώ στις 7 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από λίγες ημέρες.

Περνά και πάλι το όριο των 3 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ΟΤΕ, με τη μετοχή του να γράφει στα 6,24 ευρώ νέο τοπικό υψηλό σε σχέση με το προηγούμενο των 6,15 ευρώ στις 18/1.

Νέο υψηλό και για τη ΔΕΗ, που με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις ενισχύει περισσότερο τη θέση της. Αποτιμάται στο 1,77 δισ. ευρώ, με τη μετοχή να γράφει νωρίτερα στα 7,69 ευρώ νέο διαδοχικό υψηλό μετά τα 7,36 ευρώ επίσης στις 18/1.

Στις τράπεζες οι πιέσεις φέρνουν τη μετοχή της Εθνικής προς το 1,13 ευρώ, της Alpha Bank προς το 1,15 ευρώ, ενώ απώλειες 7,18% μετρά η Eurobank και 6,90% η Πειραιώς.

Όσον αφορά τη μετοχή της ΕΤΕ, τα σημερινά χαμηλά αντιστοιχούν στα επίπεδα της 27ης Ιουλίου 2012, που εάν διασπαστούν ανοίγουν την… κατηφόρα προς τα ελάχιστα της 5ης Ιουνίου 2012. Θυμίζουμε πως σε εκείνη τη συνεδρίαση οι τιμές της Εθνικής ήταν στο 1 ευρώ το άνοιγμα, στο 1,03 ευρώ το υψηλό ημέρας, η τιμή κλεισίματος στο 0,915 και το ελάχιστο ημέρας στο 0,898 ευρώ.

Ομολογουμένως ανησυχητική η επιστροφή κυρίως για τη μετοχή της Εθνικής στα χαμηλά του Ιουλίου και του Ιουνίου του 2012. Γι’ αυτό θα πρέπει στο 1,10 ευρώ να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια ανάσχεσης της διαφαινόμενης υποχώρησης προς τις ελάχιστες τιμές.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στις τράπεζες, οι εταιρείες Ελλάκτωρ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, MIG, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια επιμένουν στη βραχυμεσοπρόθεσμη ανοδική φορά τους.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν από πλευράς συναλλαγών Fourlis, Intracom, ενώ με επίσης υψηλή απόδοση συνεχίζουν ΓΕΚ Τέρνα, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Πλαστικά Θράκης, Νηρέας, Ελληνικά Καλώδια.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ήπια ανοδικές τάσεις, με τον DAX στις 7.725 μονάδες. Συγκριτικά σταθερή και η σχέση του ευρώ με το δολάριο.

Φυσιολογικές οι ήπιες πιέσεις που ασκούνται στην αγορά ιταλικών ομολόγων, καθώς στη γειτονική χώρα γίνεται λόγος για επιπρόσθετα μέτρα 9 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr σημειώνεται πως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, το ταμείο θα διενεργήσει την επόμενη άνοιξη stress tests σε ιταλικές τράπεζες. Ως μέρος ευρύτερης αξιολόγησης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, συνεκτιμώντας δε πως στα τέλη Φεβρουαρίου διεξάγονται οι κρίσιμες εκλογές στη χώρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v