Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με... όγκο στον τραπεζικό κλάδο

Ρευστοποιήσεις θέσεων στις τράπεζες με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Μεταφορά κεφαλαίων σε άλλους κλάδους. Πτώση για ΕΤΕ (6,7%), Eurobank (6,9%) και Alpha Bank (4,9%). Άνοδος για ΔΕΗ (5,7%), ΟΠΑΠ (1,7%).

Δεν άλλαξε η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων και στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Ρευστοποιήσεις θέσεων στον Τραπεζικό κλάδο, με καθυστερημένες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και μεταφορά κεφαλαίων σε άλλους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας, ενώ σχετικά χαμηλότερα κινήθηκε ο ημερήσιος τζίρος, παρά το γεγονός ότι τα 17,8 εκατ. της πρώτης ώρας συναλλαγών προϊδέαζαν για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Εκείνο όμως που μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, είναι το γεγονός ότι οι σημερινές ρευστοποιήσεις στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, συνδυάστηκαν με ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη αύξηση του όγκου συναλλαγών, σαφή ένδειξη ότι οι αποχωρήσεις από τις Τραπεζικές μετοχές παίρνουν επιθετικότερο χαρακτήρα, κάτι που έχει σημαντικότατο αντίκτυπο τόσο στις κινήσεις “stop loss”, όσο και στα αυτοτροφοδοτούμενα “margin calls”.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι στην σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της Alpha Bank πραγματοποίησε τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 34 συνεδριάσεων (ο αμέσως μεγαλύτερος στις 28/11 με 7501852 τεμ.), της Εθνικής των τελευταίων 16 συνεδριάσεων (ο αμέσως μεγαλύτερος στις 21/12 με 6915019 τεμ.), της Πειραιώς των τελευταίων 11 συνεδριάσεων (ο αμέσως μεγαλύτερος στις 4/1 με 13299502 τεμ.) και της Eurobank των τελευταίων 6 συνεδριάσεων (ο αμέσως μεγαλύτερος στις 11/1 με 4803492 τεμ.).

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδική “ουρά” και με πρωταγωνιστές τους “γνωστούς ύποπτους” των τελευταίων συνεδριάσεων, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Coca-Cola και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης (11.27) ο Δείκτης “έβλεπε” το υψηλό ημέρας των 990,98 μονάδων.

Με τον Τραπεζικό κλάδο, μετά τα πρώτα λεπτά να κινείται μόνιμα στο “κόκκινο” και τους αγοραστές σταδιακά να χάνουν τον αρχικό τους ενθουσιασμό, κυρίως στον τίτλο του ΟΤΕ, η πάροδος του χρόνου έφερε μείωση στο τέμπο συναλλαγών και διάβρωση των αρχικών κερδών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης όχι μόνο να χάσει τα αρχικά του κέρδη, αλλά να γυρίσει και σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι το χαμηλό ημέρας των 967,78 μονάδων (-0,63%, στις 13.40).

Όμως η επιμονή των αγοραστών σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Coca-Cola, τον επανέφερε μόνιμα σε θετικό πρόσημο, μετά τις 15,58, για να κλείσει τελικά στις 975,67 μονάδες με κέρδη 0,18% και βέβαια σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Μειωμένο το “rotation” χαμηλότερα του 25αρη, είχε σαν αποτέλεσμα το τέλος της συνεδρίασης να βρει τους τίτλους με αρνητικό πρόσημο να υπερτερούν αυτών με θετικό, παρά την αντίθετη αρχική εικόνα.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι Coca-Cola, Frigoglass, Jumbo, ΟΠΑΠ και Τιτάνας, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Από εκεί και πέρα και μεταφερόμενοι στους Δεικτοβαρείς, όσο αυτοί μπορεί πλέον να είναι, τίτλους του Τραπεζικού κλάδου, η μετοχή της Alpha Bank επιβεβαίωσε την καθοδική διαφυγή χαμηλότερα της στήριξης των 1,23 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται “νότια” όλα θα παιχτούν στην ζώνη 1,00 – 0,98 ευρώ.

Μέσα στην ύστατη ζώνη στήριξης 1,14 – 1,09 ευρώ, έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής, ενώ ενδοσυνεδριακά δοκίμασε το κάτω άκρο της ζώνης, καθώς υποχώρησε μέχρι τα 1,09 ευρώ (-9,16%). Σε περίπτωση καθοδικής διάτρησης και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ο τίτλος θα οδηγηθεί προς νέα χαμηλά.

Στην περίπτωση της Πειραιώς, παραμένει σαν ύστατη στήριξη η ζώνη 0,25 – 0,2450 ευρώ.
Στον υπόλοιπο FTSE25, ο τίτλος του ΟΤΕ αναρριχήθηκε μέχρι τα 6,24 ευρώ, όμως μετά την συμπλήρωση της δεύτερης ώρας συνεδρίασης έδειξε ότι αργά αλλά σταθερά έμενε από δυνάμεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει με αρνητικό πρόσημο και αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας.


Υψηλότερη τιμή στόχο για ΟΤΕ

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 9,2 από 6,8 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση "buy". Η αύξηση στην τιμή-στόχο οφείλεται στον περιορισμό τόσο του κινδύνου Χώρας όσο και του κινδύνου αναχρηματοδότησης του χρέους του Οργανισμού, τονίζει η χρηματιστηριακή.

Παράλληλα, σημειώνει ότι διατηρεί σύσταση "αγοράς" λόγω της ισχυρής παραγωγής ταμειακών ροών, των πρωτοβουλιών περικοπής κόστους και της βελτίωσης του πιστωτικού προφίλ.

Αντίθετα κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΔΕΗ, συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, χωρίς να χρειαστεί να αυξήσει εκ νέου τις συναλλαγές. Όλες οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν ότι δεν αποκλείεται να “αναμετρηθεί” με την αποφασιστική τεχνική αντίσταση στα 8,60 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή του ΟΠΑΠ που υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 6,77 ευρώ και έκλεισε μέσα στην αποφασιστική ζώνη αντίστασης των 6,60 – 6,75 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα, που υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 2,28 ευρώ και έκλεισε ακριβώς επάνω στην αντίσταση των 2,20 ευρώ. Η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στα 2,40 ευρώ.

Στο ταμπλώ του FTSE25, σχετικά λιγότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο, όπου ξεχώρισε το +5,71% της ΔΕΗ. Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι MIG, Jumbo, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Eurobank Propertiesm Frigoglass, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, των τεσσάρων η Alpha Bank, των δύο οι Μυτιληναίος και Motor Oil και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 66,2 εκατ. και η τελική εικόνα σε 78 ανοδικές μετοχές έναντι 85 πτωτικών, με 20 τίτλους να κλείνουν με κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλους 21 με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Στα επιμέρους, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Trastor, κινητικότητα με αυξημένες συναλλαγές στην ΕΛΓΕΚΑ, πύκνωσαν κάπως οι τάξεις των πωλητών στον Αστέρα που υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας, ενώ η μετοχή της Τεχν. Ολυμπιακής συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μεταφερόμενοι εκτός των τειχών, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2007 έκλεισαν οι Dow Jones και S&P 500 την Παρασκευή καθώς ενισχύθηκαν αποφασιστικά λίγο πριν την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Ακολούθησαν σήμερα το πρωί μικτά πρόσημα στα Ασιατικά Χρηματιστήρια, με τους Ιαπωνικούς δείκτες, ωστόσο, να καταγράφουν αξιοσημείωτη πτώση, με τους επενδυτές να φαίνονται επιφυλακτικοί για το αποτέλεσμα της διήμερης συνεδρίασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, καθώς η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να λάβει μια σειρά νέων νομισματικών μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Μικρά κέρδη και σχετικά χαμηλές συναλλαγές στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, που κινούνται επηρεασμένα από την αργία στην Wall Street (κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Αγορά της Wall Street, λόγω της εορτής της Ημέρας του Martin Luther King. Σημειώνεται επίσης, ότι λόγω της σημερινής εορτής δεν πραγματοποιούνται ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ).


Ιταλία: Επιπρόσθετα μέτρα 9 δισ. ευρώ

Η Ιταλία ίσως χρειαστεί 9 δισ. ευρώ επιπρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2013, για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, δήλωσε αξιωματούχος του Ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το Ταμείο θα διενεργήσει την ερχόμενη Άνοιξη “stress tests” σε Ιταλικές Τράπεζες, ως μέρος μια ευρύτερης αξιολόγησης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Χώρας.

Η Ιταλική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό λίγο μεγαλύτερο του 1% από το 2014, κάτι που δεν αρκεί για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την μείωση του χρέους της Χώρας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας, Vittorio Grilli.

Το ΔΝΤ χαιρέτισε, την Παρασκευή, την "εντυπωσιακή" προσπάθεια που καταβάλει η Πορτογαλική Κυβέρνηση ώστε να αναταχθούν τα βασικά οικονομικά μεγέθη στη Χώρα και να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, όμως εκτίμησε παράλληλα ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί οικονομικοί κίνδυνοι για να ευοδωθεί το μνημόνιο που εφαρμόζεται μετά τον Μάρτιο του 2011 επισημαίνοντας "το τεταμένο κλίμα στην Κοινωνία και στην πολιτική ζωή, λόγω της αυξημένης ανεργίας".

Για ραγδαία διόρθωση στις Αγορές, στο εγγύς μέλλον, προειδοποιούν τους επενδυτές αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, αναγνωρίζοντας παρ' όλα αυτά το γεγονός ότι το θετικό αίσθημα των Αγορών εμμένει.

"Οι τοποθετήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, οι παρεμβάσεις των Κυβερνήσεων, η αποφυγή των χειρότερων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τις θετικές εκπλήξεις στα μακροοικονομικά της Κίνας και της Αμερικής, έχουν πυροδοτήσει μια θετική ανάδραση και πολλές φορές, θετικές αυτο-εκπληρούμενες προφητείες στις Αγορές", αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

Οι ίδιοι πάντως, υπογραμμίζουν την επενδυτική απροθυμία που θα πυροδοτήσουν οι χρηματοοικονομικές αστάθειες στις ΗΠΑ και οι παράγοντες υψηλού ρίσκου στην Ευρωζώνη το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου (Ιταλικές εκλογές και έκβαση του Ισπανικού προϋπολογισμού). "Τα δύο αυτά θα οδηγήσουν τις Αγορές σε μια μεγάλη καθοδική διόρθωση", σημειώνουν.

Πέρα από την τρέχουσα κρίση χρέους, η γήρανση του πληθυσμού είναι ένας ακόμη κίνδυνος για τις Δυτικές οικονομίες σύμφωνα με νέα έκθεση της Fitch Raitings η οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο σοβαρού δημοσιονομικού σοκ.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι εάν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τότε κατά μέσο όρο το κόστος για το ΑΕΠ θα είναι 0,6% μέχρι το 2020 και 4.9% μέχρι το 2050 στις Χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. “Κατά συνέπεια, πολλές από αυτές τις χώρες θα δουν σημαντική επιδείνωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ” προειδοποιεί η Fitch.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 6,9% το 2020 και 119,4% το 2050. Η Fitch θεωρεί ότι σε Ιαπωνία, Ιρλανδία και Κύπρο θα καταγραφεί η μεγαλύτερη γήρανση του πληθυσμού στην επόμενη δεκαετία.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης, μετά την επαφή του με το ψυχολογικό όριο αντίστασης των 1000 μονάδων πραγματοποίησε ένα βραχυχρόνιο “pullback” προς τη στήριξη, που παρέχει η άνω πλευρά του καναλιού, στη ζώνη των 950 με 935 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Η διατήρηση της εν λόγω ζώνης θα βάλει τα τεχνικά θεμέλια για την επόμενη ανοδική κίνηση του Δείκτη προς την στοχοποιημένη περιοχή των 1080 με 1100 μονάδων. Αλλαγή “σεναρίου” θα προκληθεί μόνο με την επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση της ισχυρής γραμμής στήριξης, στις 910 μονάδες περίπου.

Έχοντας ως “βαρίδια” τις Τραπεζικές μετοχές, όπου πλέον αντιπροσωπεύουν σε βαρύτητα μόνο το 19%, ο δείκτης FTSE25 φαίνεται να είναι προς το παρόν εγκλωβισμένος ανάμεσα στις 340 με 320 μονάδες.

Ανοδική ή καθοδική διάσπαση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών του εν λόγω σταθεροποιητικού σχηματισμού θα δώσει την επόμενη τιμή - στόχο, όπου είναι για μεν το καθοδικό σενάριο οι 300 με 306 μονάδες για δε το ανοδικό σενάριο οι 350 με 361 μονάδες.

Έχασε και το τελευταίο προπύργιο στήριξης των 207 με 200 μονάδων ο Τραπεζικός δείκτης, παραπαίοντας, τεχνικά, κοντά στα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου. Χαρακτηριστική είναι η αποτυχία ανοδικής διάσπασης του 200άρη στις αρχές του 2013 δηλώνοντας έτσι έντονη αδυναμία να ακολουθήσει το θετικό “crescendo” της υπόλοιπης Αγοράς και απογοητεύοντας για ακόμα μία φορά τους οπαδούς των Τραπεζικών μετοχών.

Καθοδική διάσπαση των 200 μονάδων θα σπρώξει το δείκτη προς τη mini στήριξη των 186 μονάδων “ανοίγοντας φυσικά την όρεξη για περαιτέρω κατάβαση” προς τα ιστορικά χαμηλά των 152 μονάδων. Αντιθέτως η ανοδική διάτρηση του βραχυχρόνιου επιπέδου αντίστασης των 229 με 237 μονάδων θα ενθαρρύνει την ανοδική κίνηση προς τις 250 μονάδες.

Σχεδόν οκτώ έντονα κερδοφόρους μήνες, συμπληρώνει η μετοχή του ΟΤΕ διασπώντας ανοδικά την μία αντίσταση μετά την άλλη.

Η επόμενη αντίσταση ορίζεται στα 6,26 ευρώ, όπου εάν διασπασθεί και αυτή ανοδικά, θα οδηγήσει την τιμή της μετοχής στο ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 7,80 με 9,60 ευρώ.
Ακάθεκτος συνεχίζει την ανοδική του πορεία και ο Αμερικάνικος δείκτης S&P 500.

Ο στόχος της κίνησης αυτής εντοπίζεται πλέον στις 1495 με 1520 μονάδες. Ως τεχνικά δεκτές θα δεχόμασταν διορθωτικές κινήσεις πέριξ της περιοχής στήριξης των 1470 με 1464 μονάδων, αναφέρει ο κ. Μάνθος.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του FTSE25 και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 56.647 συμβόλαια.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.451, τιμή εκκαθάρισης 331,75) κινήθηκαν μεταξύ 328,25 και 337 μονάδων, μειώνοντας το premium στο 1,41%.Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.700 Κύπρου, 13.600 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8.390), Alpha Bank (16.254), Πειραιώς (9.333), Κύπρου (2.142), ΟΠΑΠ (3.118), ΟΤΕ (2.989), MIG (5.538), Eurobank (1.249), Μυτιληναίο (515), Ελλάκτωρα (596), ΔΕΗ (3.270), ΓΕΚ (865), Intralot (757), Ελ. Πετρέλαια (115), CPB (295), Σιδενόρ (230), Τιτάνα (106), ΕΧΑΕ (362), Motor Oil (113).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE Large Cap η συμμετοχή των επενδυτών παρουσίασε επίσης έντονη κάμψη, με μόλις 373 options να καταγράφονται (275 δικαιώματα αγοράς και 98 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 44%.

Δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.981.249 τεμ.), Εθνική (6.458.906 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v