ΧΑ: Ταμείο στη ΔΕΗ, μάχη στον τραπεζικό κλάδο

Αντιδρούν οι τράπεζες, με αιχμή την Alpha και τη συνδρομή της Εθνικής.
Δεύτερη συνεχόμενη διερεύνηση της περιοχής λίγο πάνω από τις 330 μονάδες και κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών κυρίως στην... turboΔΕΗ.

Προϋποθέσεις τραπεζικής ανάτασης στο Χ.Α., καθώς από τις πρώτες κιόλας εντολές φάνηκαν οι διαθέσεις των ισχυρών χεριών σε Εθνική και Alpha Bank. Άμεσες τοποθετήσεις, άνοιγμα των τιμών με ανοδικό χάσμα και προσπάθεια αντίδρασης πάνω από το 1,15 για τη μετοχή της ΕΤΕ και υψηλότερα του 1,20 για την Alpha Bank.

Ενδιαφέρον το ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας επικεντρώνεται στη μετοχή της Alpha, ενώ ακολουθεί της ΕΤΕ. Αυτό αποτυπώθηκε στα πρώτα 5-10 λεπτά της συνεδρίασης στον τζίρο των δύο μετοχών, στο εύρος διακύμανσης και στην αξία συναλλαγών σε σχέση με το σύνολο των 5,8 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως στις 10.45 στην τραπεζική μετοχή οι συναλλαγές κάλυπταν σχεδόν το 50% των συνολικών. Λιγότερες -και αυτό κάτι σημαίνει- στη μετοχή της Εθνικής. Υπενθυμίζουμε το προσυνεδριακό σχόλιό μας, κυρίως όμως το σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου αναφορικά με τις πιο τελευταίες εξελίξεις και σενάρια για τον τραπεζικό κλάδο.

Προσπάθεια επαναφοράς του Δείκτη των Τραπεζών προς τις 200 μονάδες, υψηλότερες τιμές για τον Γενικό Δείκτη έως τις 985, για τον FTSE Large Cap έως τις 331,7 μονάδες. Δεύτερη συνεχόμενη προσπάθεια διερεύνησης των περιοχών πάνω από τις κρίσιμες 330 μονάδες, με τον δείκτη να ισχυροποιεί τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 318 μονάδων.

Δεδομένων της ενίσχυσης των δύο τραπεζικών μετοχών και της αντίδρασης του κλαδικού δείκτη, δίνεται περιθώριο να κατοχυρωθεί μέρος βραχυπρόθεσμων υπεραξιών στη ΔΕΗ. Θυμίζουμε πως τελευταία σημειώνονται διαδοχικά «τοπικά υψηλά» για τη μετοχή της Επιχείρησης, που νωρίτερα έφθασε και στα 7,82 ευρώ. Επίπεδα όπου καταγράφηκαν επιλεκτικές πωλήσεις περίπου όπως σημειώθηκαν εχθές από τα υψηλά του ΟΤΕ.

Είναι προφανές πως σε μία αγορά όπου επιδιώκεται να διατηρηθεί το ανοδικό momentum, εν μέσω συνεχιζόμενων ρευστοποιήσεων-πιέσεων στις τράπεζες, θα πρέπει να ακολουθείται μια στοιχειώδης κυκλική κίνηση.

Δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι διορθωτικές κινήσεις της αγοράς, κυρίως λόγω των τραπεζών, ΔΕΝ χαρακτηρίζονται από αύξηση συναλλαγών και προσφοράς, δίνεται η εντύπωση μιας μάλλον ελεγχόμενης κατάστασης. Μόνο στην περίπτωση όπου υπάρξει για 1-2 συνεδριάσεις σημαντική διόρθωση, με αυξανόμενο τζίρο και καθοδική διάσπαση των 310 μονάδων, θα απαιτηθούν ΑΜΕΣΗ αναθεώρηση της τακτικής μας και πιο συντονισμένες πωλήσεις.

Η αγορά όμως βαραίνει στα πρώτα 30-35 λεπτά και λόγω των απωλειών της μετοχής της καθώς η τιμή της μετοχής διορθώνει στα 17,36 ευρώ.

Λίγο μετά τις 11:00 τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη εξανεμίζονταν, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς τις 974 μονάδες (-0,15%). Χρονικό σημείο όπου εντάθηκαν οι πωλήσεις σε μετοχές των ΔΕΗ, με σταθερό τον ΟΤΕ στα 6,04 ευρώ.

Ενδεικτική η διεύρυνση των απωλειών στο -2,31% για τη μετοχή της ΔΕΗ. Στη συνέχεια της συνεδρίασης θα ανεβάσουμε επικαιροποιημένο διάγραμμα της μετοχής της ΔΕΗ λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες.

Μικρές απώλειες, έως -0,85%, για τις μετοχές των Motor Oil, Intralot, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ κ.ά., λίγο ως πολύ αναμενόμενες.

Ανάλογης έκτασης και έντασης κατοχύρωση θέσεων και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με διασφάλιση υπεραξιών σε ΓΕΚ Τέρνα, Σιδενόρ, Fourlis, Σωληνουργεία κ.ά.

Στις 11:10 ο Γενικός Δείκτης κυμαινόταν στις 973 μονάδες (-0,28%), ο... 25άρης στις 328 (0,48%), με την ΕΤΕ στο 1,16 ευρώ (3,36%) και την Alpha Bank κατά 6,90% ανοδικά στο 1,24 ευρώ, με συναλλαγές 2,8-2,9 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως υποχωρούσαν ελαφρώς η και περισσότερο η ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v