ΧΑ: Ελπίζει σε τραπεζική ανάταση

Το ΧΑ δεν «συγκινήθηκε» από το πράσινο φως για τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ. Υπό προϋποθέσεις αναστροφή του κλίματος στις τράπεζες εάν υπάρξει... κοινοτικό δώρο. Στις 318-335 παραμένει το εύρος για τον FTSE Large Cap.

Στην πτώση με... όγκο στις τράπεζες αναφερόταν στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Με τον Γενικό Δείκτη οριακά υψηλότερα -σε κλείσιμο- στις 975,67 μονάδες, με βαρίδι τις τράπεζες και μικτές τάσεις στη «μεγάλη» και στη «μεσαία» κεφαλαιοποίηση.

Ο FTSE Large Cap διαμορφώθηκε στις 327,10 μονάδες, με εύρος διακύμανσης τις 324,06 - 332,62 μονάδες. Εμφανής μία καταρχήν διερευνητική προσπάθεια πάνω από τις 330 μονάδες, εξίσου εμφανής όμως η σπουδή να διασφαλιστούν οι 318 μονάδες για τον δείκτη.

Στα χθεσινά σχόλιά μας, κυρίως στο προσυνεδριακό, είχαμε αναφερθεί στην κατά τι αναθεώρηση του χαμηλού ορίου του... 25άρη στις 318 μονάδες από τις 310. Τεχνικότητα του μεγάλου δείκτη, που παρά τις ισχυρές πιέσεις-ρευστοποιήσεις στις τράπεζες δεν διαψεύστηκε, δεν ακυρώθηκε. Αυτό το στοιχείο από τεχνική πλευρά αφήνει ένα μικρό παράθυρο σε όποια προσπάθεια αναστροφής επιχειρηθεί σήμερα-αύριο.

Θυμίζουμε πως ο κλαδικός δείκτης εμφάνισε... άθλια εικόνα εχθές με υψηλό σημείο τις 208,67 μονάδες, χαμηλό τις 189,78, για να κλείσει στις 194,58 μονάδες.

Τα νέα χαμηλά για τον δείκτη των τραπεζών, κυρίως όμως η αδυναμία αντίδρασης, έστω τεχνικής μορφής, είναι όντως αποθαρρυντική ένδειξη. Ωστόσο, σε σχετικό θέμα του ο Χρ. Κίτσιος κάνει λόγο για... δωράκι Βρυξελλών (λόγω Ισπανίας) που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να μετρήσει και να αποτυπωθεί στον κλάδο. Αναφερόμαστε πάντα στο ενδεχόμενο μιας καθαρά τεχνικής μορφής κίνηση, καθώς οποιαδήποτε μονιμότερη προσέγγιση κρύβει πολλούς κινδύνους εγκλωβισμού. Τουλάχιστον μέχρι την αποσαφήνιση των όρων αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως στις επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, ειδικότερα της πρώτης, θα σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα για το πού πηγαίνει ο όμιλος και για το τι αναμένεται για τις άλλες τρεις συστημικές.

Αποθαρρυντική, για πολλοστή φορά, η εικόνα της Εθνικής Τράπεζας στο 1,120 με συναλλαγές 6,697 εκατ. μετοχών, στα ίδια της Alpha Bank με 7,244 εκατ. τμχ. στο 1,160 ευρώ. Στις τράπεζες βγαίνει προσφορά και αυτό δεν... κρύβεται, όσο και αν τα προγράμματα πώλησης ακολουθούν στοιχειωδώς τον κανόνα πώλησης-συνόλου θέσης.

Και αυτό είναι πλέον κοινός τόπος τόσο μεταξύ των ίδιων των τραπεζιτών όσο και στην ευρύτερη επενδυτική κοινότητα. Επιπλέον, όπως μας εκμυστηρευόταν έμπειρος παράγοντας, το κλίμα και η διάθεση του κόσμου για τις τράπεζες δεν μπορεί να είναι τα καλύτερα, μετά μάλιστα τον τελευταίο εγκλωβισμό(;) της πλειονότητας των 72.000 ιδιωτών μετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η διαφαινόμενη ολοκληρωτική «καταστροφή» για χιλιάδες επενδυτές, που εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις τους, τα κεφάλαιά τους και τις επενδύσεις τους συμμετέχοντας στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Τ.Τ., αποτελεί «κόλαφο» για την επενδυτική κοινότητα.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το... δάκτυλό μας. Όσα μεθοδεύτηκαν σε βάρος του 40% των μετόχων του Τ.Τ. είναι εντελώς διαφορετικό θέμα από αυτό της Αγροτικής. Στην ΑΤΕ το Δημόσιο έλεγχε το 85% (εάν δεν απατώμαι), στο Τ.Τ. το 34% (και 9,9% τα ΕΛΤΑ).

Εν πάση περιπτώσει, θα τα πούμε σε εύθετο χρόνο και για το Τ.Τ.

Μένει να φανεί εάν όντως μπορεί να αναστραφεί η διόρθωση στις τράπεζες γιατί οι χθεσινές ρευστοποιήσεις σε μη τραπεζικά χαρτιά αποδόθηκαν -και μάλλον δικαιολογημένα- στις επίμονες και πιεστικές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες.

Το ότι κατοχυρώθηκε μέρος των διψήφιων υπεραξιών λ.χ. στον ΟΤΕ οφείλεται, εν μέρει, στη διόρθωση των τραπεζών. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η αύξηση της μεταβλητότητας σε μετοχές του... 25άρη (εκτός τραπεζών), η ενίσχυση τζίρου-συναλλαγών έχει μεταφερθεί και στα ΣΜΕ συγκεκριμένων μετοχών.

Τάση που πρακτικά σημαίνει πως από συνεδρίαση σε συνεδρίαση θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερες διακυμάνσεις για μετοχές όπως λ.χ. ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή, η Βιοχάλκο αλλά και σε ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot κ.ά.

Ακόμα μεγαλύτερο... παιχνίδι στο μη τραπεζικό μέρος του FTSE Large Cap, με μεγαλύτερη συσχέτιση με τις αγορές παραγώγων-συμβολαίων και αναμφίβολα με περισσότερες ευκαιρίες και κινδύνους. Ας το έχουμε κατά νου αυτό.

Τεχνικά εμμένουμε στη διασφάλιση των 318-310 μονάδων για τον FTSE L.C., καλοδεχόμαστε οποιαδήποτε προσπάθεια... ανάσυρσης των τραπεζών και πάλι πάνω από τις 200 μονάδες και περιοριζόμαστε έως τις 330-335 μονάδες ως άνω όριο και επίπεδο μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεών μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v