Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοιτά ξανά το 1.000άρικο ο Γενικός Δείκτης

Πάνω από τις 990 μονάδες ο Γ.Δ. καθώς ισχυροποιείται η άνοδος. Υψηλότερα από τις 330 μονάδες ο FTSE Large Cap. Υπεραποδίδουν οι τράπεζες, με αιχμή την Alpha Bank. Νέα βραχυπρόθεσμη κίνηση για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Intralot.

Διατηρείται η αντίδραση στο Χ.Α. Με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 990-995 μονάδων, τον FTSE Large Cap στις 332 μονάδες και τον Τραπεζικό οριακά στις 200 μονάδες, ενώ συνεχίζει και η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Το ενδιαφέρον εστιάζει, σήμερα, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να αναταχθεί ο Τραπεζικός Δείκτης, που κινείται στο εύρος των 195,79-203,73 μονάδων.

Ο δείκτης των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με βάση τη μέχρι τώρα βραχυπρόθεσμη διακύμανσή του, φαίνεται να ισχυροποιεί περισσότερο τη στήριξη των 318 μονάδων.

Θυμίζουμε πως από χθες έχουμε αναθεωρήσει κατά 8 μονάδες το κάτω όριο της στήριξης του δείκτη, καθώς οι 310 αποδείχθηκαν ισχυρό σημείο αναφοράς.

Η πλαγιοανοδική κλίση του μας υποχρεώνει να μετρήσουμε έναν επιμέρους κυματισμό λόγω της δυναμικής που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες συγκεκριμένες μετοχές-σηματωροί.

Ο λόγος για τη μη τραπεζική τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, η αυξημένη βαρύτητα των οποίων επηρεάζει πλέον περισσότερο τη διακύμανση των βασικών δεικτών.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της ΔΕΗ, μετά από απόδοση 31,07% από την αρχή του έτους, διόρθωσε σήμερα μέχρι μόλις τα 7,58 ευρώ για να γυρίσει εν συνεχεία σε θετικό έδαφος. Αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά, που για ορισμένους κρύβει θεαματικές επιχειρηματικές εξελίξεις. Γι’ αυτόν τον λόγο ανεβάσαμε νωρίτερα απ’ ό,τι προγραμματίζαμε διάγραμμα της μετοχής της ΔΕΗ στον Εκηβόλο.

Οριακά στα 3 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ΟΤΕ, με τα 6 ευρώ να διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμη στήριξη. Σημαντική ενίσχυση της μετοχής του ΟΠΑΠ έως τα 6,94 ευρώ, με υψηλό μάλιστα τζίρο. Στα 8 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών στον ΟΠΑΠ, στα 5 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ και στα 4,8 εκατ. ευρώ επίσης στη ΔΕΗ.

Στις τράπεζες, 6,2 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στην Alpha Bank έναντι 3,6 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής. Κατά 6,90% αντιδρά η πρώτη προς το 1,24 ευρώ, κατά 2,6% στο 1,15 ευρώ η ΕΤΕ.

Το ταμπλό δείχνει πως οι εξελίξεις στην Alpha Bank είναι αμεσότερες απ’ ό,τι στην Εθνική και στη Eurobank, ενώ οι κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου είναι περίπου στο 1/3 των αναγκών της ETE - Eurobank.

Καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός το Χ.Α., αποτυπώνει στην αποκλίνουσα συμπεριφορά των δύο τραπεζικών μετοχών αφενός τον χρόνο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αφετέρου τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής διαδικασίας.

Με τον 25άρη να επιχειρεί και πάλι πάνω από τις 330 μονάδες, επανέρχονται ανοδικά και σύντομα μάλιστα Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, MIG, Μυτιληναίος, Τιτάν, Βιοχάλκο.

Ανάλογη εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη να ενισχύεται σταδιακά μετά τις 12.40-12.45, φτάνοντας έως τις 1.390 μονάδες. Με υπεραπόδοση που συνοδεύεται από αυξημένες συναλλαγές στις μετοχές των Fourlis, Πλαστικών Θράκης, ΓΕΚ Τέρνα.

Ο σχηματισμός και του Γενικού Δείκτη και του FTSE Large Cap, εφόσον δεν εκδηλωθούν σύντομα περισσότερες ρευστοποιήσεις, βλέπει προς τις 995 για τον Γ.Δ. και προς τις 335 για τον Large Cap.

Με τη μετοχή του ΟΠΑΠ προς τα 6,85 ευρώ και της Alpha Bank για πάνω από το 1,25 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v