Γενική επιστράτευση για τις 1.000 μονάδες

Σε νέα υψηλά 17 μηνών έκλεισε η αγορά, χωρίς ωστόσο να καταληφθεί το "οχυρό" των 1.000 μονάδων, παρά την άνοδο του συνόλου σχεδόν των blue chips. "Άλμα" 11,2% για Alpha, 8,1% για Πειραιώς.

Η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του 25αρη, συμπεριλαμβανομένων των Τραπεζικών μετοχών, αλλά και οι τελικές δημοπρασίες έκαναν ότι μπορούσαν, προκειμένου να καταληφθεί το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, όμως το τελικό 999,2 (+2,41%), του Γενικού Δείκτη, άφησε σημαντικές εκκρεμότητες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Παρά ταύτα το σημερινό κλείσιμο είναι νέο υψηλό 17 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/8/2011 (1006,59 μονάδες).

Ξεκινώντας από τα εύκολα, δηλαδή από τις τελικές δημοπρασίες, αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις μετοχές του FTSE25, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola και Eurobank Properties.

Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλώ, που παραμένει “θερμοκήπιο μεταβλητότητας”, ο Τραπεζικός δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 10,61% και το σενάριο τεχνικής αντίδρασης φαινόταν να κερδίζει έδαφος.

“Άλλοθι” για την σημερινή Τραπεζική αντίδραση, η αλλαγή στάσης από την Κομισιόν και τη Eurostat στο θέμα της αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για να κατατεθεί νέα διάταξη που να τους επιτρέπει να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες έως και 3,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου. Παρότι δεν έχουν διαρρεύσει περισσότερες πληροφορίες, τραπεζικά στελέχη συνδέουν την αλλαγή στάσης της Eurostat με την πίεση που εκδηλώνεται και από την πλευρά της Ισπανίας να αναγνωριστεί εποπτικά ο αναβαλλόμενος φόρος, ώστε να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και των τοπικών Τραπεζών.


Πώς κινήθηκαν οι τράπεζες στο ΧΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Τραπεζικός δείκτης, όσο και οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ οι Πειραιώς και Alpha Bank έκλεισαν πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Αντίθετα απογοήτευσε η Εθνική και μαζί με αυτήν και η Eurobank. Ο τίτλος της Εθνικής, όχι μόνο υποχώρησε σημαντικότατα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1,18 ευρώ (+5,36%), αλλά έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και οριακά υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, δείχνοντας ότι έχει μόνιμο και σταθερό πωλητή.

Από εκεί και πέρα, για να υπάρξουν τεχνικές ενδείξεις αλλαγής του κλίματος στο Τραπεζικό ταμπλώ (κάτι που δεν φαίνεται εύκολο) θα πρέπει ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 229 – 237 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 246 μονάδων, η μετοχή της Alpha Bank υψηλότερα των 1,54 ευρώ, της Εθνικής υψηλότερα των 1,45 ευρώ και της Πειραιώς υψηλότερα των 0,3600 ευρώ.

Επιφυλακτικά κινήθηκε στην αρχή ο υπόλοιπος 25αρης, καθώς μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, φάνηκε να ακολουθεί την Τραπεζική αντίδραση, ενώ ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι που έδειχναν διαθέσεις κίνησης σε υψηλότερα επίπεδα από τις μετοχές των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Ήταν πασιφανές ότι η Αγορά διατηρούσε απόλυτα επιφυλακτική στάση πιστεύοντας ότι η Τραπεζική αντίδραση θα αποδειχθεί για πολλοστή φορά βραχύβια, κάτι που στις πρώτες τέσσερις ώρες συνεδρίασης επιβεβαιωνόταν και από τον συγκρατημένο τζίρο.
Και μιας και ο λόγος για τον τζίρο, να σημειωθεί ότι το 56% στης συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αφορά συναλλαγές μόλις πέντε τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνικής και Alpha Bank.

Λίγο μετά τις 14.30 και ενώ ο Δείκτης έδειχνε ότι θα διεκδικήσει με απαιτήσεις πιθανό κλείσιμο υψηλότερα των 1000 μονάδων, άρχισε η κινητικότητα και σε άλλες μετοχές του FTSE25, ενώ σχετικά πιο επιφυλακτική εικόνα έδινε η μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, ίσως αξίζει αναφοράς η συμπεριφορά που επιδεικνύουν ορισμένες μετοχές όπως οι Τιτάν, Coca-Cola, ΟΠΑΠ, Ελ. Πετρέλαια και Μέτκα.

Ο τίτλος του Τιτάνα, έδωσε δεύτερο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο, στην προσπάθεια να αντιδράσει μετά τις τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν και ενώ πλησίαζε την αποφασιστική στήριξη στα 13,75 ευρώ.


Αύξηση της τιμής στόχου του Τιτάνα από Alpha Finance

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Τιτάν, στα 12,6 ευρώ από 12,3 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Alpha Finance, διατηρώντας παράλληλα σύσταση “neutral” και κάνοντας λόγο για σημάδια αισιοδοξίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αποτίμηση δεν είναι ακόμη ελκυστική.

Την ίδια στιγμή η Alpha Finance υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα EBITDA της εισηγμένης την περίοδο 2012-2014 σε ποσοστό 10% κατά μέσο όρο, επικαλούμενη την αδυναμία στην Ελλάδα αλλά και τα μηδενικά κέρδη από πώληση δικαιωμάτων εκπομπής CO2 τη χρήση 2013.

Η ΑΧΕ επισημαίνει ότι η Τιτάν εξακολουθεί να διαπραγματεύεται υψηλά (10% premium σε σχέση με τους ανταγωνιστές) και με το ευρύτερο τοπίο να εξακολουθεί να βρίθει προκλήσεων.


Tι λέει η UBS για Coca Cola

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για την μετοχή της Coca-Cola, που όπως προαναφέρθηκε έκλεισε και στο υψηλό ημέρας. Τεχνικά, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 18,20 ευρώ για να δημιουργηθούν τεχνικές ελπίδες για κίνηση προς τα 18,96 ευρώ.
 
Δύσκολο Q4 βλέπει για την Coca Coca η UBS. Προβλέπει οργανική ανάπτυξη σε επίπεδο πωλήσεων κατά 2,1%, αντίστοιχη με την εικόνα του εννεαμήνου. Ταυτόχρονα προβλέπει ότι τα κέρδη EBIT θα διαμορφωθούν σε 71 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει μείωση περιθωρίου κατά 30 μονάδες βάσης, σε ετησιοποιημένη βάση.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι συνθήκες θα είναι δύσκολες στις Αγορές της Κεντρικής Ευρώπης αλλά, αντίθετα, η Coca Cola θα επωφεληθεί από τη θέση της σε αναδυόμενες Αγορές.

Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα τονώσει τη ρευστότητα της μετοχής και διατυπώνει την πεποίθηση ότι η ένταξη στον FTSE-100 θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου. Η UBS θέτει τιμή - στόχο τα 16 ευρώ (από 14,5 ευρώ) και διατυπώνει σύσταση “neutral”.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή του ΟΠΑΠ (που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο), η οποία δοκίμασε τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 7,05 ευρώ) για να κλείσει σχετικά χαμηλότερα και σε υψηλά 10 μηνών. Ο τίτλος διέφυγε από την ζώνη αντίστασης 6,60 – 6,75, αλλά και από την αμέσως επόμενη αντίσταση των 6,90 ευρώ και ελπίζει να αναμετρηθεί με την ισχυρή ζώνη 7,50 – 8,00 ευρώ.

Υψηλά 34 μηνών για τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων που άφησαν πίσω τους την αντίσταση στα 8,40 ευρώ, βάζοντας σαν επόμενο τεχνικό στόχο τα 8,97 ευρώ.

Σε υψηλό 52 μηνών και υψηλότερα από την ζώνη 11,00 – 11,20 η μετοχή της Μετκα. Αν μετατρέψει την παραπάνω αντίσταση σε στήριξη, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 12,20 ευρώ.


Τρεις οι κόκκινοι τίτλοι στον 25άρη

Μόλις τρεις οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (-0,63%), Frigoglass (-0,38%) και ΟΛΠ (-0,7%).

Από την άλλη, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+11,31%), MIG (+6,12%), Πειραιώς (+8,12%) και ΟΠΑΠ (+5,14%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 29 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 970,1 (11.54) και υψηλό τις 999,4 (16.40) και έκλεισε στις 999,2 μονάδες με κέρδη 2,41%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 63,5 εκατ. από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ).

Βελτιώθηκε στο τέλος η τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 66 πτωτικών και για 13 μετοχές τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 10%. Να σημειωθεί ότι στις πρώτες θέσεις των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών βρέθηκαν τίτλοι με ελάχιστες συναλλαγές.

Στα επιμέρους, σε υψηλό 33 μηνών ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ και σε υψηλό 40 μηνών ο τίτλος της ΕΥΑΘ.

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τεχν. Ολυμπιακή με την μετοχή να κλείνει σε υψηλό 33 μηνών, ενώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση σημείωσε ο τίτλος της MLS, κλείνοντας σε υψηλό 108 μηνών (!)

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Profile, με την μετοχή να κλείνει σε υψηλό 35 μηνών, ενώ κάπως έδειξε να “αφυπνίζεται συναλλακτικά και η μετοχή της Byte. Σύμβαση για την εκτέλεση του αναληφθέντος έργου “Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία μηχανογραφικού γεωγραφικού συστήματος για το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.” υπέγραψαν η Byte και ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το συμβατικό τίμημα του έργου ανέρχεται στο ποσό των 4.323.142,42 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και η συνολική διάρκεια υλοποιήσεώς του είναι 26 μήνες από της ενάρξεώς του, όπως αυτή ειδικότερα καθορίζεται στη σύμβαση, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου εγγυήσεως.

Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης σημείωσε μικρή υποχώρηση στα 15,168 εκατ., ενώ η τελική γραμμή δείχνει ζημιές 1,655 εκατ. ευρώ.

Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στις 600 χιλ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες στα 5,789 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 2,69 εκατ. Η καθαρή θέση, στις 30/9, στα 15,378 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 9,4 εκατ.

Σχετικά διιστάμενες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου.

Οι συγκρατημένοι, υποστηρίζουν ότι η σημερινή Τραπεζική αντίδραση πολύ σύντομα θα αποδειχθεί “fake” (μία πρώτη ένδειξη έδωσε το κλείσιμο του τίτλου της Εθνικής πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας) και απαιτείται σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών στις μη Τραπεζικές μετοχές για να αντισταθμιστεί η αρνητική επιρροή των Τραπεζών στους δείκτες.

Σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, μόνο με ένα τζίρο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, που σημαίνει εισροή “φρέσκου χρήματος” μπορούμε να μιλάμε για συνέχιση του ανοδικού momentum.

Σε άλλη περίπτωση, τα περιθώρια ανόδου στενεύουν και το πιο πιθανό σενάριο είναι εκείνο της διπλής κορυφής στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς αρκετές από τις μετοχές που πρωταγωνιστούν στην άνοδο, το τελευταίο δίμηνο, έχουν φτάσει να διαπραγματεύονται σε επίπεδα Δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες και η Τραπεζική αδυναμία έχει κρατήσει την Αγορά χαμηλότερα των 1000 μονάδων.

Ασφαλώς και υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι, που εκτιμούν ότι δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που τα ξένα χαρτοφυλάκια θα κάνουν εντονότερη την παρουσία τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και ότι η επτάμηνη ανοδική αντίδραση που έχει προηγηθεί δεν είναι τίποτα άλλο από την ορθολογικοποίηση των αποτιμήσεων, οι οποίες είχαν διαλυθεί μέσα στο κλίμα πανικού που είχε ενσκήψει. Οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν ακόμη δραστηριοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως έχουν έντονο ενδιαφέρον και τοποθετούνται επιλεκτικά σε εταιρείες που θεωρούν ότι είναι υποτιμημένες.

Καταλύτης για ένα νέο ανοδικό σκέλος στην Αγορά, βραχυπρόθεσμα, αναμένεται να είναι ο βαθμός της επιτυχίας στις αποκρατικοποιήσεις.


Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup

Από εκεί και πέρα,το “πράσινο φως” έλαβε η Ελλάδα από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου των 9,2 δισ. ευρώ. Το θέμα της Ελλάδας απασχόλησε τους Υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης για λίγα μόνο λεπτά καθώς διαπιστώθηκε ότι η Χώρα είχε καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η τελική συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης της Χώρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Μέχρι τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου είναι καλυμμένες.

Ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το Ταμείο, το 2013, αναμένεται να σηκώσει από τις Αγορές ποσό μεταξύ 55 και 60 δισ ευρώ ώστε να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Για την Ελλάδα, ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι η Χώρα θα λάβει 7,2 δισ. ευρώ σε ομόλογα για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης αλλά και 2 δισ. ευρώ σε μετρητά για τις ανάγκες του προϋπολογισμού. Όπως σημείωσε, το ESM παρακολουθεί τον λογαριασμό στον οποίο κατατίθενται τα κονδύλια και η Ελλάδα έχει ήδη στείλει τα στοιχεία για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τόνισε ότι το Ταμείο παρακολουθεί από κοντά τις πληρωμές που γίνονται μέσω του λογαριασμού.

Αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέχεια και στις Αγορές ομολόγων, με το spread του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κάτω από το όριο των 900 μονάδων βάσης. Την ίδια ώρα η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς κινείται στο 4,181%, του Ισπανικού στο 5,095%, του Πορτογαλικού στο 6,093% και του Ιρλανδικού στο 4,174%.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στην Ασία, ελεγχόμενες απώλειες στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ επιφυλακτικά δείχνει να επιστρέφει μετά την χθεσινή αργία η Wall Street.

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αναβαθμίζοντας τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2% από 1%. Παρόλα αυτά, η BoJ δεν προχώρησε το ένα βήμα παραπέρα που περίμεναν αρκετοί επενδυτές. Ανακοίνωσε ότι η υιοθέτηση πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης (όπως αυτή που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) αναβάλλεται για το 2014.

Ιρλανδία και Πορτογαλία ζήτησαν από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να παρατείνουν την αποπληρωμή μέρους της διάσωσής τους, όπως δήλωσε ο Ιρλανδός Υπουργός οικονομικών, κίνηση που θα διευκολύνει την επιστροφή των δυο Χωρών στον κανονικό δανεισμό από τις Αγορές.

Εν τω μεταξύ, η Standard & Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “ΒΒ/Β” για την Πορτογαλία, ενώ το outlook παραμένει αρνητικό. Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, εκτιμά πως η Κυβέρνηση της Χώρας θα παραμείνει προσηλωμένη στην ικανοποίηση των όρων του προγράμματος διάσωσης, ενώ θεωρεί πως η οικονομία της Χώρας θα συνεχίσει να εξισορροπείται, όμως το εξωτερικό χρέος θα παραμείνει υψηλό.

Υπό πίεση θα παραμείνει ο Τραπεζικός τομέας και το 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Fitch, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα κέρδη και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των Τραπεζών.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2010 εκτινάχθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τη Γερμανική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 31,5 από 6,9 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters - προέβλεπαν πολύ μικρότερη ανάκαμψη στο 12.

Ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε ότι δεν βλέπει να επιβάλλεται στο μέλλον “κούρεμα” στα Κυπριακά ομόλογα του Ιδιωτικού τομέα. "Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτήν στην Ελλάδα, όπου η πλειοψηφία των πιστωτών της Χώρας δεν ήταν Έλληνες" πρόσθεσε. Ο κ. Nταλάρα υποστήριξε ότι η Κύπρος είναι και θα έπρεπε να αποτελεί, βασική πηγή ανησυχίας για την Ευρωζώνη και κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες να μην ελαττώσουν τις προσπάθειες τους για τη διατήρηση της νομισματικής ένωσης.

Οι διεθνείς επενδυτές τρέφουν την μεγαλύτερη αισιοδοξία των τελευταίων 3,5 χρόνων και πλέον, για τα Χρηματιστήρια και σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών σκοπεύουν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές στο ερχόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg στις παραμονές του ετήσιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός.

Ο ενθουσιασμός για τις μετοχές οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη αισιοδοξία όσον αφορά την Αμερικανική οικονομία και την εκτόνωση των φόβων όσον αφορά την Ευρώπη.

Κατά 4,2 εκατομμύρια άτομα αυξήθηκαν οι άνεργοι το 2012, σύμφωνα με έκθεση του ILO για τις Παγκόσμιες Τάσεις Απασχόλησης για το 2013. Ο αριθμός των ανέργων ξεπερνά πλέον τα 197 εκατομμύρια άτομα, με το ποσοστό της παγκόσμιας ανεργίας να διαμορφώνεται στο 5,9%.

Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το 2013 ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια άτομα, καταγράφοντας αύξηση κατά 5,1 εκατ. άτομα φέτος, και άλλα 3 εκατ. άτομα το 2014.

Πτώση κατέγραψε το Δεκέμβριο ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας που καταρτίζει η Federal Reserve of Chicago. Συγκεκριμένα, o δείκτης υποχώρησε στις 0,02 μονάδες από τις 0,27 μονάδες το Νοέμβριο ενώ το Δεκέμβριο του 2011 είχε διαμορφωθεί στις 0,67 μονάδες. Ο κινητός μέσος τριών μηνών σημείωσε άνοδο στις -0,11 μονάδες από -0,13 μονάδες, παραμένοντας σε αρνητικό επίπεδο για δέκατο συνεχόμενο μήνα. Σημειώνεται πως το μηδενικό επίπεδο αντιπροσωπεύει την ιστορική τάση του ρυθμού ανάπτυξης, τα αρνητικά μεγέθη ανάπτυξη κάτω από το μέσο όρο και τα θετικά άνω του μέσου όρου.

Από την Αγορά κατοικίας, η National Association of Realtors ανακοίνωσε ότι οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 1% το Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,94 εκατ. Σε ετήσια βάση οι μεταπωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 12,8%, ενώ τα μεγέθη του προηγούμενου μήνα αναθεωρήθηκαν καθοδικά στα 4,99 εκατ. από το αρχικό μέγεθος των 5,04 εκατ. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 2%.

Την ίδια στιγμή η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού σημείωσε βουτιά τον Ιανουάριο όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve Bank of Richmond. Ειδικότερα, ο δείκτης τρεχουσών επιχειρηματικών συνθηκών της Richmond Fed διαμορφώθηκε στις -12 μονάδες τον Ιανουάριο από 5 μονάδες το Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι μεγέθη κάτω από το μηδέν δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης, για δεύτερη φορά φέτος, πλησιάζει το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, έστω και χωρίς σημαντικά αυξημένο τζίρο και με την συμμετοχή των περισσότερων Δεικτοβαρών μετοχών, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την σημερινή συνεδρίαση, είχε η Τραπεζική ανοδική αντίδραση, παρά το γεγονός ότι η Αγορά παραμένει “υποψιασμένη” για τις επερχόμενες ΑΜΚ σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από τις τρέχουσες.

Από την άλλη, η Αγορά των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων συνεχίζει να κινείται ανοδικά, αποδεικνύοντας ότι σταδιακά επανέρχεται η εμπιστοσύνη στους Ελληνικούς τίτλους, καθώς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι Αγορές ομολόγων και μετοχών έχουν θετική συσχέτιση μεταξύ τους.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και αρκετοί τίτλοι που απαρτίζουν τον FTSE25, όπως οι ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil κ.λ.π. έχουν προσεγγίσει σε πολύ κρίσιμες τεχνικές αντιστάσεις, οι οποίες αν υπερκεραστούν θα ανεβάσουν στροφές στην ανοδική τάση, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.


-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανοδικής αντίδρασης, με αυξημένες συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 61.111 συμβόλαια.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.958, τιμή εκκαθάρισης 340,5) κινήθηκαν μεταξύ 327,25 και 342,5 μονάδων, μειώνοντας το premium στο 1,20%.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9.338), Alpha Bank (23.690), Πειραιώς (8.134), Κύπρου (348), ΟΠΑΠ (3.835), ΟΤΕ (3.449), MIG (3.231), Eurobank (1.534), Μυτιληναίο (608), Ελλάκτωρα (681), ΔΕΗ (3.066), ΓΕΚ (344), Intralot (1.072), CPB (396), Σιδενόρ (134), ΕΧΑΕ (868).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap κατρακύλησε στο 40%, με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα, στα 996 δικαιώματα (976 calls και μόλις 20 puts).

Δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.981.249 τεμ.), Εθνική (6.472.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v