Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέο φλερτ με το 1.000ρικο

Η νέα προσέγγιση των 1.000 μονάδων στο Χ.Α. γίνεται -αυτήν τη φορά- με καλύτερες προϋποθέσεις λόγω τραπεζών. Κλειδί οι 318 και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 350-360 μονάδων για τον Large Cap.

Μία... ανάσα λοιπόν από τις 1.000 μονάδες. Με θεαματική ανατροπή, μέσω τραπεζών, ανοδική διάσπαση των 30 μονάδων, καλές συναλλαγές και ανοδικό σερί για τον S&P στη Wall Street.

Σε «Γενική συστράτευση για τις 1.000 μονάδες» αναφερόταν ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιό του.

Ο Χρ. Κίτσιος αναφέρεται από νωρίς το πρωί της Τρίτης σε... δωράκι Βρυξελλών με αναβαλλόμενο και το euro2day βλέπει... ελπίδες για τραπεζική ανάταση, από την προσυνεδριακή αναφορά μας.

Θα έλεγα και χωρίς διάθεση να... ευλογήσω κανενός τα γένια πως η ομάδα συντονισμένα έπαιξε καλή μπάλα και λειτούργησε αποτελεσματικά. Μια χαρά μας βγήκε εχθές αλλά και σε όσους έκαναν ταμείο μετά το 8,06% των τραπεζών.

Είναι και δική μας εκτίμηση πως οι δανειστές δεν έχουν λόγο να μην κάνουν ένα... δωράκι στο εγχώριο σύστημα, ελέω Ισπανίας πιθανότατα, αλλά το βασικό προαπαιτούμενο της τρόικας ήταν η επιτροπεία των ελληνικών τραπεζών.

Οι ομάδες επιτρόπων συντάχθηκαν και πιάνουν δουλειά πριν από τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζιτών. Οι τελευταίοι, από την πλευρά τους, επιδιώκουν να πάνε με 1-2 κίνητρα στις επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις στις 25-26 του μήνα.

Το ότι ο χορός ανοίγει με Alpha Bank και Πειραιώς νομίζω πως αποτυπώθηκε επαρκώς στο ταμπλό. Και με καλές συναλλαγές. Η Εθνική αντέδρασε από το... χείλος του γκρεμού, πάλι καλά θα λέγαμε, με τη διοίκηση του ομίλου να διευθετεί ένα προς ένα τα επίμαχα, εκκρεμή ζητήματα. Ενδεικτικά όσα αναφέρει ο ισχυρός άντρας του ομίλου Αλέξανδρος Τουρκολιάς με αφορμή τον ασφαλιστικό βραχίονα.

Απόλυτος συγχρονισμός των μετοχών-σηματωρών του... 25άρη, που υπερέβη τις 330 μονάδες, έχοντας αναθεωρήσει τις τελευταίες ημέρες το χαμηλό όριο στις 318 από τις 310 μονάδες. Μικρή μεν διαφορά, πλην όμως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των ισχυρών χεριών αλλά και της τεχνικότητας (κυρίως) αυτού του δείκτη. Θυμίζουμε πως ο Ftse Large Cap έχει ενισχυθεί κατά 60,6%(!) σε διάστημα έξι μηνών. Μεταβολή που ενισχύει την εκτίμηση πως η αγορά είδε τα ελάχιστά της πέρυσι τον Ιούνιο-Ιούλιο, ότι έχει εισέλθει σε διαδικασία αναστροφής και πως με τις απαραίτητες επαναδιορθώσεις -ενίοτε «βυθίσεις»- βλέπει υψηλότερα.

Το... κολασμένο πρώτο τρίμηνο, 6μηνο κατά άλλους, με την κοινωνία καθημαγμένη αλλά τα δημοσκοπικά ευρήματα αρκετά ενδιαφέροντα. Σε αυτήν τη συγκυρία, τα εγχώρια ισχυρά χέρια δείχνουν και μετρούν τις δυνάμεις τους.

Όσα αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας στο άρθρο του για τους... μνηστήρες του Γραμματικού είναι ενδεικτικά. Οι ενδιαφερόμενοι είναι στην πλειονότητά τους οι παίκτες, οι πόλοι που επιδιώκουν να έχουν λόγο και ρόλο στην επόμενη μέρα.

Ο διαγωνισμός δε για τα... σκουπίδια μας προϊδεάζει για το πώς εννοούν οι ξένοι και οι Έλληνες παίκτες αυτήν την επόμενη ημέρα. Πάνω-κάτω είναι αυτοί που περίμενε η αγορά, λίγο ως πολύ παλιοί μας γνώριμοι (αρκεί να έχουν μάθει από τα... παθήματά τους), τα νέα-παλιά τζάκια. Όμως, οι business της «νέας εποχής» θα γίνουν σε βάρος των ιδιωτών, καταναλωτών καθώς τεράστια φιλέτα δημόσιων παροχών θα ιδιωτικοποιηθούν και θα παρέχονται για παράδειγμα «με το κιλό και ανά οικογένεια», όπως θα ισχύσει σταδιακά στην αποκομιδή σκουπιδιών. Ωστόσο, τους παίκτες, και δη του χρηματιστηρίου, όλα αυτά δεν φαίνεται να τους πολυαπασχολούν, τουλάχιστον όσο τρέχουν οι δείκτες και το ταμείο αρχίζει να γεμίζει σιγά-σιγά.

Από τεχνική πλευρά, η υπέρβαση και σε κλείσιμο των 330 μονάδων ανοίγει -βραχυπρόθεσμα- τον δρόμο για την επαναπροσέγγιση των 350-360 μονάδων (σε εύλογο διάστημα), όπου και θα δοκιμαστούν αγοραστές-πωλητές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η βραχυπρόθεσμη τάση του Δείκτη Τραπεζών με χαμηλό όριο προς τις 195 και άνω στις 210-212 μονάδες, που εάν διασπαστεί σήμερα-αύριο προοιωνίζεται περισσότερο ενδιαφέρον. Σημειωτέον πως οι συναλλαγές κυμάνθηκαν εχθές στα 63,53 εκατ. ευρώ, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να παραμένουν φειδωλοί στις ρευστοποιήσεις τους-κατοχύρωση διψήφιων υπεραξιών.

Προφανώς γιατί ποντάρουν σε υψηλότερες τιμές και άμεσες εξελίξεις, τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται προεξοφλητικά σε μετοχές-σηματωρούς όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΠΑΠ και δευτερευόντως όπως ο Ελλάκτωρ, ο Μυτιληναίος ή η ΓΕΚ-Τέρνα και σε ακόμη 2-4 χαρτιά-οδηγούς στις κατηγορίες τους.

σ.σ.: Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΛΣΤΑΤ δικαιώνουν όσους επέμεναν σε όχι και τόσο χαλεπούς καιρούς. Μεταξύ αυτών και το euro2day, ο Εκηβόλος με δήγματα και αναφορές που με περισσή ευκολία είχαν λοιδορηθεί. Θα ασχοληθούμε αργότερα με αυτήν την εξέλιξη από τον Εκηβόλο. Για να μην ξεχνιόμαστε..

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v