Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στο Χ.Α.

Η "βουτιά" 11,5% του ΟΠΑΠ και η έλλειψη αντίβαρου, με τις τράπεζες να υποχωρούν εκ νέου, έστειλε την αγορά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Πτώση άνω του 5% για Alpha, ΔΕΗ, Πειραιώς.

Οι Τραπεζικοί τίτλοι κράτησαν την παράδοση που έχουν δημιουργήσει εδώ και πολλές συνεδριάσεις, σύμφωνα με την οποία η όποια ανοδική αντίδραση να αποδεικνύεται εξαιρετικά βραχύβια, προέκυψε το ανακοινωθέν τύπου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ΟΠΑΠ και βέβαια η σχετική επιβάρυνση του κλίματος ήταν ένα πρώτης τάξεως σήμα για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να προχωρήσουν σε κινήσεις καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Και αν η σημερινή συνεδρίαση έχει ήδη περάσει στην ιστορία του Χ.Α., ασφαλώς και εγείρονται σημαντικά ερωτήματα, στο τι μέλλει γενέσθαι (βραχυπρόθεσμα), αν διατηρηθούν οι συνθήκες που δημιούργησαν την σημερινή σημαντική υποχώρηση.

Με αποδεδειγμένα αδύναμους τους Τραπεζικούς τίτλους, τον ΟΠΑΠ να “χαρίζει” μία ακόμα αρνητική έκπληξη στους “οπαδούς” του και να μπαίνει σε νέα πιθανή φάση ταλαιπωρίας, αφού όλα δείχνουν ότι η αποκρατικοποίηση για μία ακόμα φορά θα πάει πίσω και τους υπόλοιπους τίτλους του 25αρη με σαφείς ενδείξεις κοπώσεως, ποιες μετοχές θα αναλάβουν τον δύσκολο ρόλο να διακρατήσουν τα κεκτημένα του Δείκτη και βέβαια, βραχυπρόθεσμα, δεν τίθεται θέμα για πειστική κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα αν δεν υπάρξει η επόμενη είδηση – καταλύτης που θα επαναφέρει το κλίμα αισιοδοξίας, όταν μάλιστα η Κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει μέτωπα, με σημαντικές ομάδες εργαζομένων.


Η μεγαλύτερη πτώση του ΓΔ στις τελευταίες 49 συνεδριάσεις 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή σημαντική υποχώρηση είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγράψει ο Δείκτης κατά τις τελευταίες 49 συνεδριάσεις, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 12/11/2012 (-3,63%).

Μάλιστα η σημερινή διόρθωση συνοδεύτηκε με τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 8 μηνών, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 31/5/2012 (168,2 εκατ.), ενώ το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αφορούσε συναλλαγές στον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Τεχνικά, θα είναι θετικό για τον Γενικό Δείκτη η όποια διόρθωση να ολοκληρωθεί χωρίς να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 975 μονάδων (σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 978,43 μονάδες), ενώ υποχώρηση χαμηλότερα των 950 μονάδων (με κλείσιμο) θέτει εν αμφιβόλω το μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Από την άλλη, ο FTSE25 δεν κατόρθωσε να δώσει ανοδική διαφυγή από την ζώνη 340 – 350 και οι τελευταίες εξελίξεις τον οδήγησαν σε σχετική διόρθωση. Τεχνικά, ανεκτή η υποχώρηση μέχρι τις 330 μονάδες (σημερινό ημερήσιο χαμηλό στις 328,3 μονάδες), ενώ θα επιστρέψουν οι τεχνικές ανησυχίες με κλεισίματα χαμηλότερα των 320 μονάδων.


Η απόφαση του Ευρωπαικού δικαστηρίου για ΟΠΑΠ

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, το ανακοινωθέν τύπου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προσφυγή των Stanleybet International, William Hill Organization Ltd, William Hill Plc και Sportingbet Plc κατά του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ δίνει στην Ελλάδα δύο επιλογές:

α) Αν εκτιμά ότι η ελευθέρωση της Αγοράς των τυχερών παιγνίων αντιβαίνει στο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και της κοινωνικής τάξεως, το οποίο η Ελληνική Δημοκρατία σκοπεί να διασφαλίσει, μπορεί να περιοριστεί στη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου μονοπωλίου και στην υποβολή του σε αποτελεσματικό και αυστηρό έλεγχο εκ μέρους των Δημόσιων αρχών.

β) Αντιθέτως, αν το Κράτος - Μέλος επιλέξει την ελευθέρωση της Αγοράς -η οποία δεν του επιβάλλεται κατ’ ανάγκην από το Δίκαιο της Ένωσης-, οφείλει να τηρεί τις αρχές της ίσης μεταχειρίσεως και της απαγορεύσεως των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας, καθώς και την υποχρέωση διαφάνειας.

To Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι το Ελληνικό Κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να ελευθερώσει την Αγορά των τυχερών παιγνίων, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΟΠΑΠ, τονίζοντας ότι συμβατότητα της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις επιταγές της Ευρωπαϊκής νομολογίας θα κριθεί οριστικά από την Ελληνική δικαιοσύνη.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ εκτιμά η Beta Sec. Στη χειρότερη περίπτωση η καθυστέρηση μπορεί να διαρκέσει έως το τέλος του 2013 αλλά σε κάθε περίπτωση το “ορόσημο” της 5ης Απριλίου δεν είναι πλέον ρεαλιστικό. Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορεί να ζητήσουν χρονική παράταση της διαδικασίας ώστε να επαναξιολογήσουν την κατάσταση ή να ζητήσουν συγκεκριμένες ρήτρες λαμβάνοντας υπόψη σενάρια για μια “ανοικτή” Αγορά στο διαδικτυακό στοίχημα.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση η ΑΧΕ αναμένει ότι αυτή θα προκαλέσει νομοθετική δράση ώστε να καθοριστούν συγκεκριμένοι όροι που θα δικαιολογούν τα μέτρα που αναλαμβάνουν Πολιτεία και ΟΠΑΠ ώστε να διατηρηθεί το μονοπώλιο του Οργανισμού. Εν τω μεταξύ η Αγορά θα παραμείνει “ανοικτή” σε εναλλακτικούς φορείς για το στοίχημα (sports betting). Η νομοθεσία δεν αναμένεται να είναι έτοιμη έως το Καλοκαίρι καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, εκτιμά η χρηματιστηριακή.

Υπερβολική χαρακτηρίζει η Eurobank Equities την πτώση της τιμής της μετοχής του ΟΠΑΠ, λόγω της ανακοίνωσης της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, διατηρώντας τη σύσταση “buy” και την τιμή στόχο των 7,60 ευρώ ανά μετοχή. Όπως σχολιάζει η χρηματιστηριακή, αναφερόμενη στην απόφαση, το Ευρωδικαστήριο δεν κατακρίνει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, αμφισβητεί όμως την νομική βάση του μονοπωλίου.

Το γεγονός ότι η υπόθεση θα μεταφερθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σημαίνει πως θα χρειαστούν μερικοί μήνες ακόμα μέχρις ότου οι επενδυτές αποκτήσουν μια ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την νομιμότητα του Ελληνικού μονοπωλίου. Το ενδιαφέρον είναι πως το ΣτΕ ήταν αυτό που έθεσε το ζήτημα στο Ευρωδικαστήριο προκειμένου να υπάρξει προκαταρκτική απόφαση και θα είναι αυτό που μελλοντικά θα αποφασίσει, αν και με διαφορετική σύνθεση σε σχέση με το 2009.

Εξαιρετικά ικανοποιημένη, σύμφωνα με ανακοίνωση αισθάνεται η Stnleybet, καθώς η καθαρότητα και σαφήνεια της απόφασης ξεπερνά τις εύλογες προσδοκίες που είχε από την έως τώρα νομολογία του Δ.Ε.Ε και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το μη σύννομο με την Συνθήκη της Ε.Ε του επίγειου μονοπωλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε και του Ελληνικού νομικού πλαισίου αναφορικά με το αθλητικό στοίχημα.

Όμως τα αξιοσημείωτα της ημέρας δεν σταματούν εδώ, καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω φημών – εκτιμήσεων για πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης από την S&B Βιομ. Ορυκτά, η μετοχή της οποίας είχε επισημανθεί από την στήλη ότι από χθες είχε ανεβάσει συναλλαγές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – πληροφορίες, η κίνηση θα συνδυαστεί με τη μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό και την εισαγωγή σε ξένο Χρηματιστήριο, ενδεχομένως στο Λονδίνο.

Από την άλλη, η S&B Βιομ. Ορυκτά ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της, Sibimin, του 50% της Chaoyang GoldCommon Mining Co. Ltd.. Πωλητής του εξαγοραζόμενου μεριδίου είναι η εταιρεία Beijing Dongxinlian GoldCommon Investment Management Co., Ltd. η οποία και θα διατηρήσει το υπόλοιπο 50%. Η τιμή αγοράς για το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της GC ανέρχεται σε 37,1 εκατ. CNY (περίπου €4,4 εκατ.) και θα χρηματοδοτηθεί από υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα. Η οριστική συμφωνία υπόκειται σε έγκριση των αρμοδίων οργάνων καθώς και σε επιβεβαιωτικό έλεγχο (confirmatory due diligence).

Στον απόηχο των φημών που κυκλοφορούσαν στην Αγορά, το Δ.Σ. του Χ.Α. αποφάσισε στις 13.31 την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εισηγμένης, όταν αυτή βρισκόταν στα 6,02 ευρώ (+3,97%), έχοντας διακινήσει 46511 τεμ.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτών προσήμων συνέχεια για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,28% του Nikkei, αξιοπρόσεκτα κέρδη στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, θετικό ξεκίνημα, πλην Nasdaq (λόγω Apple) στην Wall Street.

Σε υψηλό δύο ετών αναρριχήθηκε ο δείκτης δραστηριοτήτων του Κινεζικού κλάδου μεταποίησης επιβεβαιώνοντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC άγγιξε το 51,9 που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2011. Τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 51,5. Ο Hongbin Qu της HSBC επεσήμανε ότι ήταν ο πέμπτος συνεχής μήνας βελτίωσης “σηματοδοτώντας μία καλή αρχή για το νέο έτος”.

Σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας το 2012, παρά τη σημαντική αποδυνάμωση του γεν έναντι του δολαρίου από το Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα άγγιξε το ποσό των 6,9 τρισ. γεν (78,27 δισ. δολ.) ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις. Οι εξαγωγές της Χώρας μειώθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα κατά 5,8%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά 4,2%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,9%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη αύξηση κατά 1,5%.

Σε υψηλό 10 μηνών ενισχύθηκε ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, άγγιξε τον Ιανουάριο το 48,2 από 47,2 τον προηγούμενο μήνα. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - ότι ο ΡΜΙ θα ενισχυθεί στο 47,5. Επισημαίνεται πάντως, ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Στο 26,02% αυξήθηκε η ανεργία στην Ισπανία το δ' τρίμηνο του 2012, έναντι 25% το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Οι αναλυτές ανέμεναν πως η ανεργία θα διαμορφώνονταν στο 26% το δ' τρίμηνο. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, στο τέλος του δ' τριμήνου, 5,97 εκατ. άνθρωποι ήταν άνεργοι.

Αναβολή 4 μηνών για τις κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις του προϋπολογισμού και του ορίου χρέους πέτυχε το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζοντας χθες σχετικό νομοσχέδιο που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι. Το νομοσχέδιο πέρασε με 285 θετικές και 144 αρνητικές ψήφους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και δίνει τη δυνατότητα υπέρβασης του ορίου χρέους μέχρι τις 19 Μαϊου.

Πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα σημειώνοντας νέο χαμηλό πέντε ετών. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 30.000 στις 330.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο στις 360.000.

Η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης στις ΗΠΑ οδήγησε το ρυθμό επέκτασης του μεταποιητικού κλάδου της Χώρας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εταιρεία ερευνών Markit ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο δείκτης PMI σημείωσε τον Ιανουάριο άνοδο στις 56,1 μονάδες από 54 μονάδες το Δεκέμβριο, διαμορφούμενος στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2011.

Οι πιθανότητες επιτάχυνσης της Αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης αυξάνονται, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Conference Board, καθώς ο πρόδρομος οικονομικός δείκτης που απαρτίζει βελτιώθηκε 0,5% τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,4%. Τον Νοέμβριο ο δείκτης είχε μείνει αμετάβλητος.

Η πρόσφατη αναταραχή στις Χρηματοοικονομικές Αγορές και οι συνεπαγόμενες κρίσεις χρέους σε όλη την Ευρώπη έπληξαν τα πιστωτικά προφίλ πολλών Τραπεζών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός υποβαθμίσεων το 2012, ωστόσο οι αξιολογήσεις των Τραπεζών αναμένεται να είναι σχετικά σταθερές κατά τη διάρκεια του 2013, όπως αναφέρει η Moody’s στην έκθεσή της για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Τραπεζικής για το 2013.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση “Global Banking Outlook-2013”, ο διεθνής οίκος θα παρακολουθεί ορισμένα βασικά μοτίβα το 2013, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:
Η συνεχιζόμενη ισχνή παγκόσμια ανάκαμψη και ο κίνδυνος φερεγγυότητας για πολλά Ευρωπαϊκά Τραπεζικά Συστήματα, που παραμένει αυξημένος.

Τα άνευ προηγουμένου χαμηλά επιτόκια που περιορίζουν την κερδοφορία και μπορούν να ενθαρρύνουν την υπερβολική ανάληψη ρίσκου.

Την εμπιστοσύνη των επενδυτών που εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, λόγω της αβεβαιότητας αναφορικά με τα προφίλ ρίσκου των Τραπεζών.

Τις νέες μεταρρυθμίσεις στους κανονισμούς που επηρεάζουν την ανάληψη ρίσκου, τα κεφάλαια, την ρευστότητα και την εκκαθάριση προβληματικών Τραπεζών.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και στο ταμπλώ του 25αρη, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Βιοχάλκο (+0,41%) και Folli Follie Group (+1,21%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Εθνικής, Eurobank και Coca-Cola.

H UBS αυξάνει την τιμή - στόχο της Coca Cola στα 16 ευρώ από 14,5 ευρώ προγενέστερα διατηρώντας την ουδέτερη σύσταση της για τη μετοχή. Η απόφαση της εταιρείας να εισάγει τις μετοχές της στο Λονδίνο και η πολύ πιθανή συμμετοχή της μετοχής στο βασικό δείκτη της Αγοράς FTSE 100 θα αυξήσει σημαντικά την εμπορευσιμότητα, την πιστωτική της αξιολόγηση, αλλά και την αναγνωσιμότητα της μετοχής από τους επενδυτές, εκτιμά η UBS.
 
Σύμφωνα και με τη διοίκηση της εταιρείας, η εισαγωγή μπορεί να καθυστερήσει, πιθανότερο το 2ο τρίμηνο του έτους, καθιστώντας ως πιθανή ημερομηνία για την εισαγωγή της μετοχής στο δείκτη FTSE 100 τις 21 Ιουνίου το νωρίτερο. Η UBS υπολογίζει ότι οι εκροές από το Χ.Α. θα είναι περίπου 3 εκατ. μετοχές και υπολογίζει σε 17 τις συνεδριάσεις που θα χρειαστούν για την αποεπένδυση, ενώ η εισαγωγή της στο FTSE 100 θα προκαλέσει εισροές στη μετοχή της τάξεως των 15 εκατ. μετοχών και αυτό θα γίνει περίπου σε 90 ημέρες.


Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΠΑΠ

Στην πλευρά των “κόκκινων” οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΠΑΠ (-11,46%).
Ο τίτλος ξεκίνησε με “ανοδική ουρά” φθάνοντας μέχρι τα 7,12 ευρώ (+0,71%), όμως η είδηση από το Ευρ. Δικαστήριο έφερε ρευστοποιήσεις που άγγιξαν τα όρια του πανικού, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρήσει μέχρι τα 5,60 ευρώ (-20,8%), για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια.

Αν συνεχιστούν, έστω και με λιγότερο επιθετικό τρόπο οι ρευστοποιήσεις, πάρα πολλά θα κριθούν στην στήριξη των 6,40 ευρώ, καθοδική διάτρηση της οποίας θα οδηγήσει τον τίτλο προς το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνει ότι το Ελληνικό μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια παραβιάζει τον νόμο της ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωση της η European Gaming and Betting Association (EGBA). Σύμφωνα με την EGBA, η σημερινή απόφαση προσφέρει περαιτέρω στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάληψη άμεσης νομικής δράσης εναντίον εκείνων των Κρατών - Μελών που δεν συμμορφώνονται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Από εκεί και πέρα, απώλειες μεγαλύτερες του 7% για Ελλάκτωρα, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, MIG, του 6% για τον Μυτιληναίο, του 5% για ΔΕΗ, Τιτάνα, Πειραιώς, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 13.15 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 978,43 μονάδες (16.50) και έκλεισε στις 987,45 με απώλειες 3,14%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 136 εκατ. από τα οποία τα 3,4 αφορούσαν “πακέτα” (Κορρές, Μέτκα, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Σωλ. Κορίνθου, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Alco, Motor Oil).

Κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 115 πτωτικών και για 27 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.

Στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, η μετοχή της Alco, έστω και αν υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 0,8150 ευρώ, με “καύσιμα” ανόδου από την προσυμφωνημένη συναλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, μεταβιβάστηκε το 4,46% της εισηγμένης στα 0,75 ευρώ ανά μετοχή. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω πακέτου 768.309 τεμαχίων.

Σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 4,27 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Κορρές, που απλά διατήρησε το θετικό πρόσημο. “Πακέτο 125.000 τεμαχίων (αφορούν το 0,9% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης) πραγματοποιήθηκε μέσω του Χ.Α. Η συναλλαγή υλοποιήθηκε στην τιμή των 4,00 ευρώ ανά μετοχή και η συνολική της αξία διαμορφώθηκε σε 500.000 ευρώ.

Η απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου φάνηκε να τυγχάνει θετικής υποδοχής από τους αγοραστές στην Centric, έστω και αν υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,4400 ευρώ.

Σταδιακά ξαναβρίσκει αγοραστές η Ιντεάλ, καθώς πλησιάζει η γ.σ. στις 31/1, που θα αποφασίσει το ποσό της επιστροφής κεφαλαίου.


Το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ

Οριακά θετικό κλείσιμο για την μετοχή της ΕΥΑΘ, που ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 6,42 ευρώ (-4,61%), Η είδηση για το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποίησης της εταιρείας, δεν έτυχε αρχικής θετικής υποδοχής.

Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2013 θα έχει περατωθεί η παραχώρηση του 51% της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες - ενώ στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ μέχρι το τέλος του 2014. Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος, ενημερώνοντας σχετικά την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έκριναν προσφορότερη την ιδιωτικοποίηση του 51% - και να δοθεί το υπόλοιπο 23% που κατέχει το Ταμείο, για ιδιωτικοποίηση μελλοντικά, υπό προσφορότερους όρους. Για άλλη μία φορά το Ταμείο εκπλήσσει αρνητικά με την ταχύτητα με την οποία κινείται.

Με οριακά θετικό πρόσημο και ο τίτλος του ΟΛΘ, που συνεχίζει να κινείται στο γνωστό εύρος μεταξύ 23,00 και 24,48 ευρώ.

Τουλάχιστον ικανοποιητικά εξελίχθηκε η πορεία της διακίνησης εμπορευμάτων στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 2012. Από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της ΟΛΘ ΑΕ το 2012 διακινήθηκαν 317.900 TEUs, αυξημένα κατά 7,45% έναντι των 295.870 TEUs, που διακινήθηκαν το 2011. Από το σύνολο των κοντέινερς που διακινήθηκαν από τη Θεσσαλονίκη το 2012 τα 34.792 TEUs αφορούσαν transit φορτία και τα 298 TEUs αφορούσαν transshipment (από πλοίο σε πλοίο) φορτία.

Ταυτόχρονα, την περσινή χρονιά, από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης διακινήθηκαν συνολικά 13.846.419 τόνοι εμπορευμάτων, ποσότητα αυξημένη κατά 5,84% έναντι των 13.082.872 τόνων, που διακινήθηκαν το 2011. Ιδιαιτέρως αυξημένη ήταν η διακίνηση του χύδην ξηρού φορτίου, που το 2012 διαμορφώθηκε στους 3.650.332 τόνους, καταγράφοντας αύξηση 12,26% έναντι των 3.251.609 τόνων του 2011.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε μέρα αμφισβήτησης και αμφιβολιών γύρω από την διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση, με προεξέχουσα περίπτωση τον ΟΠΑΠ, μετά την απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου, αναφέρει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Οι τελευταίες εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στην Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, του τρέχοντος έτους, δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες στην Αγορά, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και την επίτευξη του στόχου των αποκρατικοποιήσεων, καθώς σε άλλη περίπτωση θα απαιτηθούν και νέα μέτρα από την τρόικα.

Η επιστροφή της επιφυλακτικότητας σε συνδυασμό με τις κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, θέτουν σε αμφιβολία τις πρόσφατες κατακτήσεις του Δείκτη, γεγονός που πραγματοποιήθηκε με αυξημένο όγκο συναλλαγών.

Πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντα συμβούλου της Attica Wealth Mnagement, δείχνει αυτό της ολιγοήμερης ταλαιπωρίας και υποχώρησης σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα και θα χρειαστεί η είδηση – καταλύτης για την εκδήλωση του επόμενου ανοδικού κύματος.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του FTSE25 όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 98.543 συμβόλαια.

Αδιαφορία από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.905, τιμή εκκαθάρισης 335,5) κινήθηκαν μεταξύ 332,25 και 350,5 μονάδων, εμφανίζοντας μικρότερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και επιστρέφοντας σε premium 1%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (50.000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (15.021), Alpha Bank (25.711), Πειραιώς (12.752), Κύπρου (1.969), ΟΠΑΠ (19.261), ΟΤΕ (6.749), MIG (1.859), Eurobank (800), Μυτιληναίο (869), Ελλάκτωρα (2.073), ΔΕΗ (4.321), ΓΕΚ (754), Intralot (2.551), CPB (611), Σιδενόρ (300), ΕΧΑΕ (1.188), Motor Oil (172), Τέρνα Ενεργειακή (670), Ελ. Πετρέλαια (329), Jumbo (158).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE Large Cap παρέμεινε στα επίπεδα του 43% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 580 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (410 δικαιώματα αγοράς και 170 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.731.249 τεμ.), Εθνική (6.472.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v