"Βουτιά" στη Σοφοκλέους λόγω... δικαστηρίου

Απώλειες καταγράφει η Σοφοκλέους λόγω της ισχυρής πτώσης που σημειώνει η μετοχή του ΟΠΑΠ (-17%) μετά την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου. Κέρδη για Εθνική, Eurobank. Στο προσκήνιο και η S&B.

Διορθώνει το ΧΑ, μετά την αρχικά ανοδική αντίδραση έως τις 1.022 μονάδες.

Υπαίτιος ο... ΟΠΑΠ και το ΄΄άδειασμα΄΄θέσης με συνέπεια το κατακόρυφο γύρισμα της μετοχής με σημαντικές απώλειες έως 17% στα χαμηλά των 5,7 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν την... βουτιά της μετοχής του Οργανισμού στην ανακοίνωση του ευρωπαικού δικαστηρίου η οποία αναφέρει ότι αντιβαίνει προς το δίκαιο της ΕΕ η ρύθμιση που δίνει μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ.

Ενδεχομένως insiders γνωρίζουν κάτι περισσότερο και αρκετά νωρίτερα και για αυτό σπεύδουν να ξεφορτωθούν τόσο σημαντικές θέσεις τους στη μετοχή.

Δεδομένης της εικόνας της μετοχής στην υποκείμενη αγορά θα πρέπει να παρακολουθείται άμεσα & παράλληλα η διακύμανση των θέσεων σε παράγωγα και ειδικότερα οι θέσεις ΄πώλησης΄΄ , που ανοίγονται τις τελευταίες ημέρες.

Περίπου στις 11.00 οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες ξεπερνούσαν το 2% με αυξημενους τζίρους μάλιστα. Και με την τάση να παρασύρει χαμηλότερα τραπεζικούς και μη τίτλους.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη εικόνα της αγοράς είναι εμφανές πλέον πως το παιχνίδι έχει περάσει στα «ισχυρά χέρια» και ότι η προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος διευκολύνει τους σχεδιασμούς και των τραπεζιτών αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις που θέλει να «ξεμπλοκάρει» η κυβέρνηση.

Οι συναλλαγές που έγιναν εχθές στην Εθνική και στην Alpha Bank είναι μεν αυξημένες, ωστόσο δεν αρκούν για μία τέτοια υπέρβαση. Και αν η Alpha Bank επείγεται για τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η Εθνική φαίνεται να αργεί ακόμη. Η Alpha Bank συγκαλεί επαναληπτική γενική συνέλευση τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα θα χρειαστεί και τρίτη, αλλά... η μέτρηση για το απαιτούμενο διάστημα διαμόρφωσης της μέσης τιμής (που θα συνεκτιμηθεί με την τιμή της ΑΜΚ) αρχίζει αμέσως, με τη χθεσινή... σπουδή της μετοχής να παραπέμπει σε ταχύτατες κινήσεις της διοίκησης.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου γίνεται λόγος για τη δραστική μείωση καταστημάτων των τραπεζών, για προγράμματα εθελούσιας εξόδου και για άλλες ενέργειες αναπόφευκτες για τον κλάδο.

Η κυβέρνηση επείγεται να ξεκινήσουν πάλι τα 2-3 μεγάλα έργα που σύμφωνα με το ΥΠΑΝ θα αποφέρουν σταδιακά 25.000 θέσεις εργασίας. Όμως, πρωτίστως θα πρέπει να επαναλειτουργήσει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνουν τα πάντα, δεδομένης της ασφυξίας στην πραγματική οικονομία.

Ο ένας στους πέντε δεν αποδίδει ΦΠΑ κι οι ληξιπρόθεσμες έχουν εκτιναχθεί στο εφιαλτικό ποσό των 56,6 δισ. ευρώ σε ύψη/μεγέθη που δεν είναι πλέον διαχειρίσιμα.

Γι' αυτό εκτιμούμε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από ισχυρές δυνάμεις εκτός και εντός συνόρων ώστε η βελτίωση του κλίματος να έχει συνέχεια. Προ πάντων για να διαμορφωθεί ένα πιο ελκυστικό για τους ιδιώτες επενδυτές περιβάλλον ώστε να καλυφθούν τα ελάχιστα απαιτούμενα (10%) των ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών.

Παράλληλα, όμως, παίζονται και στοιχήματα σε μετοχές εταιρειών που είτε αποκρατικοποιούνται, είτε περνούν σε άλλα χέρια, σε μετοχές επιχειρήσεων που συμμετέχουν για παράδειγμα στο μοίρασμα της πίτας των σκουπιδιών (ύψους 2 δισ. ευρώ), στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Ποντάρισμα προεξόφλησης πολλών ταυτόχρονα θετικών εξελίξεων και σεναρίων και γι' αυτό απαιτείται όλο και περισσότερη προσοχή. Προεξόφληση μεν, χωρίς ενεργό τραπεζικό σύστημα εδώ και καιρό δε, κάτι που επίσης θα πρέπει να συνεκτιμάται.

Γι' αυτό εστιάζουμε στην παρακολούθηση του Large Cap καθώς το εύρος των 340-350 μονάδων θεωρείται «πονηρό», με τον δείκτη να έχει διευρύνει το περιθώριο ασφαλείας από την αναθεωρημένη στήριξη των 318 μονάδων και να βρίσκεται κοντά στις 360, όπου φαίνεται ότι θα κριθούν πολλά.

Στο θέμα του Φώτη Κόλλια για το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρονται λεπτομέρειες για το φλέγον ζήτημα του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, που είναι πολύ πιο σύνθετο από μία απλή εκχώρηση ή ιδιωτικοποίηση. Πιθανότατα από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού να έχουμε καλύτερη εικόνα και για τις γεωστρατηγικές ισορροπίες, τον συσχετισμό δυνάμεων κ.λπ., που ξεφεύγουν από το στενό επιχειρηματικό πλαίσιο.

Όσον αφορά τα...θρυλούμενα για την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, λίγο ως πολύ εδώ και καιρό αναμενόμενα είναι, με τη διοίκηση της εταιρείας να έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της. Μικρό το κακό, κατά την εκτίμησή μας.

Στην αγορά δημιουργούνται ήδη οι νέες δυνάμεις και οι νέοι συσχετισμοί που θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη συνέχεια. Και σε αυτές συνεχίζουμε να εστιάζουμε και όχι στην... όποια S&B, που ελάχιστα έχει προσφέρει στο ευρύτερο παιχνίδι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v