Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τραπεζική βοήθεια έγινε το 6x6

Σε νέο υψηλό 17 μηνών έκλεισε ο ΓΔ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Πρωταγωνιστής ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 6,39%. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν 11 μετοχές του FTSE 25. Κέρδη για ΕΤΕ (6,19%), Αlpha (8,53%).

Από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο η στήλη αναφερόταν στην “γενική επιστράτευση για τις 1000 μονάδες” και σήμερα οι αγοραστές έκαναν το 6Χ6 για τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε όχι μόνο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων και σε νέα υψηλά 17 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 5/8/2011 και στις 1062 μονάδες), αλλά και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι 11 από τις 25 μετοχές του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola, Jumbo, Frigoglass, Alpha Bank, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η σημερινή αποφασιστική διάσπαση δεν είχε την βοήθεια της Coca-Cola που καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, για να γυρίσει με οριακά κέρδη μέσω των τελικών δημοπρασιών.

Αξιοπρόσεκτη ενίσχυση του τζίρου
(ο μεγαλύτερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), με μόλις πέντε τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank, να “απασχολούν” περίπου το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ασφαλώς το +6,39% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αμφισβήτησης για τους πρωταγωνιστές ημέρας, έναντι του +2,59% του FTSE25 και του +0,36% του δείκτη Μεσαίας – Μικρής κεφαλαιοποίησης, που επιβεβαιώνει την σχετική επιφυλακτικότητα που επικράτησε στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ.


Πως κινήθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι

Ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι το 2013, ο εν λόγω δείκτης δεν έχει “δει” περισσότερες από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Μένοντας στο τραπεζικό ταμπλώ, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν μόνο οι τίτλοι των Αττικής, Γενικής και Ελλάδος, ενώ σχετική κινητικότητα σημειώθηκε και στις μετοχές των Κυπριακών Τραπεζών, εν μέσω ανεπιβεβαίωτων φημών, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν κάποιες πρώτες σκέψεις για πιθανή συγχώνευση Κύπρου με CPB.

Στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, που ακολούθησε την νέα Τραπεζική αντίδραση με σχετική διστακτικότητα, δύο τίτλοι έδωσαν σήμερα νέο σήμα εισόδου, καθώς διέσπασαν ανοδικά σημαντικές αντιστάσεις και δεν είναι άλλοι από τους ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο.

Ο τίτλος της πρώτης, άφησε πίσω του την σημαντική αντίσταση των 5,15 ευρώ και αν την μετατρέψει σε στήριξη, βάζει σαν επόμενο στόχο τα 5,72 ευρώ.

Υψηλότερα από την αποφασιστική αντίσταση των 5,1 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Μυτιληναίος, βάζοντας τις τεχνικές παρακαταθήκες για κίνηση προς την ζώνη 5,40 – 5,80 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυτός έκλεισε μέσα στην “διακεκαυμένη ζώνη” των 340 – 350 μονάδων και αν δώσει ανοδική διαφυγή θα κινηθεί προς τις 360 μονάδες. Η κύρια στήριξη έχει ανέβει στις 331 μονάδες και το “stop loss” για τους “long” στις 324 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και εκτός Τραπεζικού κλάδου, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν την άποψη της στήλης, σύμφωνα με την οποία, σε αυτή την Αγορά οι σημαντικές υπεραξίες θα σημειωθούν από τις θέσεις και όχι από το trading, καθώς αν κλειστεί μια θέση τασική είναι δύσκολο, ψυχολογικά, στους περισσότερους να ξαναπάρουν την θέση αυτή σε υψηλότερες τιμές. Όμως, συνήθως οι τίτλοι που έχουν “ξεφύγει” είναι αυτοί που δίνουν και τις μεγαλύτερες αποδόσεις (!)


Πέμπτη ανοδική συνεδρίαση για ΟΠΑΠ

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, ίσως αξίζει αναφορά η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο του ΟΠΑΠ που μπορεί να υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 7,20 ευρώ, όμως πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 7,00 ευρώ, διατηρώντας “ζωντανές” τις προσδοκίες για πιθανή προσέγγιση των 7,50 – 8,00 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος είχε να “δει” κλείσιμο υψηλότερα των 7,00 ευρώ από τις 2/4/2012 (είχε κλείσει στα 7,05 ευρώ).

Λίγο πάνω από το 4% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Προγνωστικών κατέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Αμερικανικό hedge fund Baupost Group, που φαίνεται να έχει ξεκινήσει μεθοδικές τοποθετήσεις από το περασμένο Καλοκαίρι.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη εξακολουθεί να αποτελεί πιθανότητα για φέτος, σύμφωνα με την Citigroup. Όπως επισημαίνει ο οίκος, αν και η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να θελήσει να αποφύγει ένα “Grexit” τους μήνες που θα προηγηθούν των Γερμανικών εκλογών και ο Μάριο Ντράγκι έχει αναλάβει έκτακτες ενέργειες, το μόνο που δεν μπορούν να ελέγξουν είναι η σταθερότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία πρέπει να περάσει ορισμένα από τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας που έχει περάσει ποτέ Κυβέρνηση του Αναπτυγμένου Κόσμου.

Το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα θα επιβιώσει, αλλά τα Κράτη - Μέλη θα συγκροτήσουν μια βαθύτερη πολιτική ένωση και θα αφήσουν Χώρες σαν την Ελλάδα έξω από τον σκληρό πυρήνα, δήλωσε ο Kenneth Rogoff στο Bloomberg. "Πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει γίνει πιο ανθεκτική, αλλά δεν βλέπω ανάπτυξη" πρόσθεσε. “Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, πως θα λυθεί το πρόβλημα του χρέους;" τόνισε ο κ. Rogoff (πρώην στέλεχος του ΔΝΤ).


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ, με αρνητικό τελικό πρόσημο μόνο οι: Eurobank Properties (-0,75%), Motor Oil (-1,96%), Folli Follie Group (-0,83%) και ΟΛΠ (-2,48%).

Στην πλευρά των “πράσινων”, κέρδη μεγαλύτερα του 8% για Πειραιώς και Alpha Bank, του 7% για την MIG, του 6% για την Εθνική και του 5% για ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ικανοποιητική η τελική αναλογία ανοδικών (107) – πτωτικών (71) μετοχών, ενώ 11 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιες ημερήσιες αποδόσεις.

Στα επιμέρους, έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Profile και νέα υψηλά 44 μηνών.

Τέταρτη ανοδική συνεδρίαση, με λίγες συναλλαγές για την ΕΛΓΕΚΑ που ενημέρωσε ότι προέβη σε σύναψη μνημονίου αλληλοκατανόησης (Memorandum of Understanding) με την Τουρκική εταιρεία “SΕBA DIS TICARET VE NAKLIYAT A.S.” έχοντας ως βάση τους κάτωθι κύριους άξονες:

Την από κοινού σύσταση συμμετοχικής εταιρείας, με αρχικό κεφάλαιο 50 χιλ. ευρώ, με στόχο την απόκτηση αρχικά του 50,36% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας “ΣΕΚΑΠ Α.Ε.”, με βάση τη δεσμευτική προσφορά της Τουρκικής εταιρείας, όπως αυτή κατατέθηκε στις 15.10.2012 προς τον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕ.

Το ποσοστό συμμετοχής της ΕΛΓΕΚΑ, ή θυγατρικής αυτής, στο κεφάλαιο της νεοσυσταθείσας εταιρείας θα ανέρχεται σε 19%.

Τη δέσμευση της Τουρκικής εταιρείας για την ανάθεση αφενός του έργου της παροχής 3PL υπηρεσιών των προϊόντων της “ΣΕΚΑΠ Α.Ε.” και αφετέρου της αποκλειστικής εμπορίας των εν λόγω προϊόντων εντός της Ελληνικής επικράτειας σε εταιρίες του Ομίλου ΕΛΓΕΚΑ.

Συναλλακτική αφύπνιση και συναλλαγές … εβδομάδος στην S&B Βιομ. Ορυκτά, οι αγοραστές επέστρεψαν στο Ιατρικό και έστειλαν τον τίτλο σε υψηλά 32 μηνών, νέο υψηλό 41 μηνών για την ΕΥΑΘ που ανέβασε όγκους, ενώ σε υψηλό 21 μηνών έκλεισε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ Αν η εν λόγω μετοχή μετατρέψει την αντίσταση των 2,70 ευρώ σε στήριξη, τεχνικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 3,00 και 3,66 ευρώ.

Στα υψηλά 44 μηνών δείχνει να επαναπροσεγγίζει ο τίτλος της ΕΒΖ, καθώς αύριο λήγει η προθεσμία για την υποβολή βελτιωμένων προσφορών οι οποίες ζητήθηκαν από τους 5 υποψήφιους επενδυτές που είχαν προκριθεί στην τελική φάση και κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές στα τέλη του 2012. Με την υποβολή των βελτιωμένων προσφορών εισέρχεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία ανάδειξης της καλύτερης προσφοράς από τους αξιολογητές εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

Ξαφνικό, σχετικό, αγοραστικό ενδιαφέρον, για τον ξεχασμένο (συναλλακτικά) Κανάκη.
Στις 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης για την επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ στους μετόχους, με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των επτακοσίων πενήντα χιλιάδων (750.000,00) Ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής της Εταιρείας κατά 0,10 Ευρώ (από 0,66 Ευρώ σε 0,56 Ευρώ) και επιστροφή - καταβολή του αντίστοιχου ποσού στους μετόχους της Εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30/9, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 16,3 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι 9,8 εκατ. Επίσης, η εισηγμένη σημείωσε στο εννεάμηνο θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 2,68 εκατ. ευρώ, οι οποίες:

α) χρηματοδότησαν επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους ύψους 599 χιλ. ευρώ β) μηδένισαν τον προϋπάρχοντα Τραπεζικό δανεισμό γ) αύξησαν τα διαθέσιμα της εταιρείας στο 1,7 εκατ. ευρώ.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στα μεγάλα Χρηματιστήρια της Ασίας και της Ευρώπης, όπως και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE, καθώς το ζήτημα του ανώτατου επιτρεπτού ορίου χρέους στις ΗΠΑ αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών, παρά το μπαράζ σημαντικών αποτελεσμάτων από το μέτωπο των Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι Ρεπουμπλικάνοι θα παρουσιάσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων την πρόταση για την αναστολή του ανώτατου ορίου των 16,4 τρισ. δολ. στο χρέος μέχρι τις 19 Μαΐου. Σε αυτό το σημείο, το χρέος θα μπορεί αυτόματα να αυξηθεί για να απορροφήσει το ποσό που δανείστηκε το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια των τριών αυτών μηνών.

Από εκεί και πέρα, στο 90% του ΑΕΠ (από 86,8% στο γ΄ τρίμηνο του 2011) διαμορφώθηκε το Δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης, στο γ΄ τρίμηνο του 2012 και στο 85,1% (από 81,5% στο γ΄ τρίμηνο του 2011) της Ευρωπαϊκής Ένωσης “των 27”, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Στο β΄ τρίμηνο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 89,9% και 85%. Το υψηλότερο Δημόσιο χρέος εμφάνισαν στο γ΄ τρίμηνο η Ελλάδα (152,6%), η Ιταλία (127,3%), η Πορτογαλία (120,3%) και η Ιρλανδία (117,0%), ενώ το χαμηλότερο εμφανίζουν η Εσθονία (9,6%), η Βουλγαρία (18,7%) και το Λουξεμβούργο (20,9%).

Υψηλή παραμένει η αβεβαιότητα όσον αφορά στην οριστική επίλυση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, προειδοποιεί στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως τονίζει το ΔΝΤ, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι σημαντικοί και απορρέουν τόσο από τη συνεχιζόμενη κρίση της Ευρωζώνης, όσο και από τις δημοσιονομικές ανησυχίες στις ΗΠΑ.

Ειδικά για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει καθυστερήσει. Για το λόγο αυτό υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για το 2013, προβλέποντας ύφεση 0,2% για την Ευρωζώνη, έναντι της πρότερης πρόβλεψής του για ανάπτυξη 0,2%. Αυτό σημαίνει πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σε υφεσιακό καθεστώς για δεύτερο διαδοχικό έτος.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του και για την παγκόσμια οικονομία, την ανάπτυξη της οποίας τοποθετεί πλέον στο 3,4% για το 2013, από 3,5% προηγουμένως.

Προβληματίζουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ως προς την ύφεση της Χώρας. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το Ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το 2012 κατά 1,3% ενώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο είχε μειωθεί κατά 0,4%. Το τέταρτο τρίμηνο μάλιστα, η ύφεση επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια βάση.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την Ευρώπη δεσμεύτηκε να διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε διάστημα δυόμισι ετών από τις επόμενες γενικές εκλογές του 2015.

Η ασθενική οικονομική ανάκαμψη και η καθυστερημένη πρόοδος στις περικοπές των δαπανών, αναμένεται να στοιχίσουν στην Βρετανία την αξιολόγηση με "ΑΑΑ", δείχνει δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Reuters και στην οποία συμμετείχαν 31 οικονομολόγοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης υπάρχει 60% πιθανότητα η Μ. Βρετανία να χάσει την αξιολόγηση με "AAA" το 2013. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, ανέφερε ότι ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί η Μ. Βρετανία έχει “ξεκάθαρα αυξηθεί”, προειδοποιώντας ότι “θα τραβήξει την σκανδάλη” αν ο προϋπολογισμός του Μαρτίου δείξει ότι τα επίπεδα του χρέους συνεχίζουν να αυξάνονται.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι τιμές των κατοικιών αναρριχήθηκαν 5,6% τον Νοέμβριο στο 12μηνο, καθώς οι αγοραστές πλειοδότησαν για το αποκλιμακούμενο απόθεμα απούλητων ακινήτων, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στέγασης, FHFA. Οι τιμές αυξήθηκαν 0,6% από τον Οκτώβριο σε σχέση με 0,7% που περίμεναν οι αναλυτές.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τις τεχνικές διαθέσεις των μεγάλων διεθνών Αγορών, θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει για λογαριασμό της στήλης το τμήμα ανάλυσης της Fast Fianance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τον Γερμανό DAX, ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει την κίνησή του μέσα στα όρια που μας έχει συνηθίσει.

Το 7727 και 7739 παραμένουν κοντινές αντιστάσεις που κατοχύρωση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει το κύριο “make or break” επίπεδο στην περιοχή του 7770-7780. Κοντινή στήριξη το 7702 και 7685 με κύρια την περιοχή του 7650. Θυμίζουμε πως το ημερήσιο “stop loss” είναι στο 7590.

Η διάσπαση του 1486, μετά και τα αποτελέσματα της Google έδωσαν περαιτέρω ορμή στον S&P 500. Κοντινή στήριξη το 1484, ενώ το 1495 είναι επόμενος στόχος. Το 1478 είναι η κύρια κοντινότερη στήριξη, ενώ το 1468 είναι το επίπεδο που μας βγάζει εκτός “long view”.

To “January effect” καλά κρατεί και για τον Dow Jones. Η διάσπαση του 13570 μας έδωσε καινούργια έξαρση και το διάγραμμα έχει επόμενο σοβαρό στόχο τις 13780 και 13840 μονάδες, ενώ, πλέον, το 13665 και 13620 είναι το επίπεδο που κρατάει το επιθετικό momentum.

Το 13550 είναι επόμενη στήριξη που θα μπορούσε να γίνει το πιο κοντινό “take profit” στα “long” ενώ όσο ο εν λόγω δείκτης κινείται πάνω από το 13470 δεν αλλάζει το “long view”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.


----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στα συμβόλαια του FTSE25 και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 65.187 συμβόλαια.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.345, τιμή εκκαθάρισης 345) κινήθηκαν μεταξύ 328,25 και 349 μονάδων, μηδενίζοντας το premium, ενώ μετά τις 17.00, οι τελευταίες πράξεις έγιναν με υπερτίμηση έως 0,8%.Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10.000 ΓΕΚ, 5.000 CPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10.075), Alpha Bank (22.830), Πειραιώς (11.528), Κύπρου (1.778), ΟΠΑΠ (3.313), ΟΤΕ (3.409), MIG (1.883), Eurobank (1.323), Μυτιληναίο (1.146), Ελλάκτωρα (1.413), ΔΕΗ (1.971), ΓΕΚ (493), Intralot (2.113), CPB (264), Σιδενόρ (223), ΕΧΑΕ (700), Motor Oil (107), Τέρνα Ενεργειακή (196).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 43% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 405 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (174 δικαιώματα αγοράς και 231 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.981.249 τεμ.), Εθνική (6.472.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v