Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μαρκέτα βρίσκει το δρόμο της...

Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία αναστροφής τόσο σε επίπεδο δεικτών όσο και για επιμέρους μετοχές - σηματωρούς. Επιβεβαιώθηκαν οι κρίσιμες στηρίξεις για FΤSE LC. Συνεχίζουν στο ανοδικό κανάλι τα mid caps. Τα στατιστικά.  

Αχτίδα φωτός μέσα στη μπόρα έβλεπε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας.

Και, πως να του δώσεις άδικο, αφού αναφερόμαστε στην μάλλον πιο χαλαρή και πειστική συνεδρίαση ενός κύκλου, που τα έχει όλα. Στο κλείσιμο του κύκλου ο Γενικός Δείκτης επανήλθε προς τις 1.041,53 μονάδες με κέρδη 2,74% (στη συνεδρίαση της 25/1), ο Ftse Large Cap στις 342,20, ο τραπεζικός στις 212,57 μονάδες ενώ η «μεσαία» κεφαλαιοποίηση συνέχισε στο βραχυ-μεσοπρόθεσμα ανοδικό κανάλι της.

Εβδομάδα με ενδιαφέροντα στατιστικά, χρήσιμα συμπεράσματα, υπεραξίες αλλά και παγίδες. Το euro2day κάλυψε, κατά την εκτίμησή μου, από πολύ κοντά τον ρυθμό των συνεδριάσεων, τις εξελίξεις που σημάδεψαν την αγορά (με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αποκάλυψη για τα σχέδια της S&B και την ανάλυση για τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ), τα απρόοπτα και τις ανατροπές. Τόσο με τα χρηματιστηριακά σχόλια, όσο με την αναλυτικότερη προσέγγιση που συνηθίζει ο Γιώργος Σαββάκης.


Επιβεβαιώθηκαν στηρίξεις

Η...μαρκέτα βρίσκει τον δρόμο της, και αυτό φάνηκε και την τελευταία εβδομάδα. Η περίπτωση των τραπεζών, η...βουτιά του ΟΠΑΠ είναι ενδεικτικές περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν την παρουσία ισχυρών χεριών, την δράση όλο και περισσότερων παικτών. Ξένων και ελλήνων σε μία προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος, που διευκολύνει τους περισσότερους.

Η εβδομάδα μας έδωσε μία επαρκή επιβεβαίωση των χαμηλών ορίων- στηρίξεων βάσει των οποίων θα επιχειρήσουμε άλλη μία επαναπροσέγγιση των 350/360 μονάδων. Στις 318(310) έχει διαμορφωθεί μία πειστική στήριξη για τον Large Cap και με αυτήν θα κινηθούμε και την επόμενη εβδομάδα.

Θυμίζουμε, πως μόνο με πειστική ανοδική διάσπαση των 360 μονάδων ενεργοποιείται η επαναφορά του δείκτη προς τις 400 μονάδες. Εχουμε αναφέρει αρκετές φορές παλιότερα πως σύμφωνα με τη μακροχρόνια μέτρηση μας ενδεχόμενη υπέρβαση και των 450 μονάδων βγάζει το ΧΑ εκτός μακροπρόθεσμου καθοδικού κύκλου οριστικά και αμετάκλητα.

Βέβαια ακόμη έχουμε δρόμο, ο δείκτης πιθανότατα θα δοκιμάσει την ζώνη των 340-350 μονάδων- που από αρκετούς θεωρείται «πονηρή»- με πολλαπλούς εγκλωβισμούς και ισχυρή εν δυνάμει προσφορά. Απαιτείται αυξημένη προσοχή λοιπόν.

Οι τράπεζες είχαν μετά από καιρό συγκριτικά καλή συμπεριφορά ωστόσο ούτε η Εθνική ούτε η Alpha Bank πλησίασαν καν τις δεύτερες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις τους.

Στο μετασυνεδριακό σχόλιο του Θανάση (25/1) αναφέρονται χρήσιμα στοιχεία για την τεχνικότητα συγκεκριμένων μετοχών και δεικτών. Μέσα στην εβδομάδα αμβλύνθηκαν δύο ανοιχτά μέτωπα, το σοβαρότερο στην σύγκρουση κυβέρνησης- ΜΜΜ που βρήκε νικητή στα σημεία την πρώτη. Και το δεύτερο στο παρ΄ ολίγον... έμφραγμα στο ΤΤ, το πρωί της Παρασκευής που έκλεισε αίσια και για τους εργαζόμενους και για τον κλάδο.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαιωάννου εκτιμάται, πως θα δοθεί πίστωση χρόνου προκειμένου να παραταθεί η περίοδος των α.μ.κ πέραν της 30/4 που έχει οριστεί.

Βρίσκουμε λογική την εκτίμηση παραγόντων του κλάδου, πως ένα περιθώριο εύλογο θα δοθεί. Να ολοκληρωθεί η συγχώνευση/απορρόφηση ΕΤΕ/Eurobank, θα καλύψει η Alpha Bank τα απαιτούμενα, θα βρει τους νέους εταίρους η Πειραιώς. Τώρα εάν δοθεί ακόμη μία μικρή παράταση άντε μέχρι τα τέλη Ιουνίου-μέσα Ιουλίου δεν χάλασε ο κόσμος.

Μέχρι τότε όμως μεσολαβεί χρόνος αρκετός, η αγορά θα έχει ένα πειστικό δείγμα γραφής από την αύξηση της Alpha Bank που φαίνεται πως θα προηγηθεί, θα δούμε και ακριβώς τι θα γίνει με το μέσο όρο τιμών 50 συνεδριάσεων, σε ποιές τιμές ενδεχομένως να γίνουν οι αυξήσεις.

Από τη μη τραπεζική 3άδα ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάλυση της Deutsche Bank βάσει της οποίας ο πήχης για τη μετοχή του ΟΤΕ ανεβαίνει στα 8,9 από τα 3,7 ευρώ. Τεράστια διαφορά με τη μετοχή στα 6+ με αυξανόμενες συναλλαγές. Εάν η Deutsche Bank βλέπει τα 8,9 ευρώ για τον ΟΤΕ, μεγαλομέτοχος του οποίου είναι η Deutsche Telekom, τι να υποθέσουμε, που θα αντιστοιχήσει ο Γενικός Δείκτης ή ο Ftse Large Cap;

Για τον ΟΠΑΠ θα πρέπει να μιλήσουν πρώτα άλλοι, εμείς ότι είχαμε να πούμε τα είπαμε στον Εκηβόλο. Για τη ΔΕΗ το διάγραμμα της μετοχής δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Τουλάχιστον άλλο ένα 25-30% από τα τρέχοντα επίπεδα σε ορίζοντα 3-4 μηνών.

Για την πλειονότητα των μετοχών του...25άρη και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης η διαδικασία αναστροφής εξελίσσεται τεχνικότατα. Από τον Μυτιληναίο, τη Motor Oil, την ΕΧΑΕ, τη Βιοχάλκο, τον Τιτάνα, την Ενεργειακή μέχρι τον Φουρλή, την ΓΕΚ/Τέρνα, τη Σιδενόρ και αρκετές ακόμη ο σχηματισμός ξεπερνά σε διάρκεια τους 6-8 μήνες πλέον, που πρακτικά σημαίνει πως βρισκόμαστε στην επόμενη φάση- το δεύτερο ανοδικό σκέλος- που μας οδηγεί στην έξοδο μας από το πτωτικό τούνελ που ξεκίνησε από τα υψηλά του 1999/2000, με ενδιάμεσο χαμηλό τέλη Μαρτίου του 2003, ενδιάμεση κορυφή το φθινόπωρο του 2007..

Όσον αφορά στο ΧΑ, σαν προεξοφλητικό μηχανισμό, είμαστε σε όλο και καλύτερο δρόμο...

Καλό σας Σαββατοκύριακο!


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.014,53 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 4,17%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 4,22% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με άνοδο 3,08%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν όλοι οι κλάδοι μεταξύ αυτών: Υγεία (12,22%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (9,45%), Τηλεπικοινωνίες (8,5%) και Ακίνητης Περιουσίας (8,3%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Olympic Catering (97,01%), Αττικές Εκδόσεις (58,97%) Δούρος (52,08%), Λεβεντέρης (50,29%), ΠΕΡΣΕΥΣ (40,43%), Nutriart (40%), Σφακιανάκης (39,72%), Μαίλλης (37,35%), ΕΛΙΧΘ (27%), Logismos (23,49%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Yalco (-41,18%), Φιερατέξ (- 29,21%), Μπουτάρης (- 22,22%), Μηχανική (ΠΟ) (-20,82%), Γιουρομπρόκερς (-20,36%) Εριουργία 3Α (-19,69%), Παπουτσάνης (-19,27%), Λανακάμ (-19,08%), Σαραντόπουλος Κυλ/Μύλοι (-18,18%), και Lavipharm (-15,63%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v