ΧΑ: "Αχτίδα φωτός" μέσα στη μπόρα

Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων επέστρεψε η αγορά με πρωταγωνιστές τις τράπεζες και τους τίτλους των ΟΤΕ (+7,1%) και ΟΠΑΠ (+4,79%). Νευρικότητα ενδοσυνεδριακά, στο μισό υποχώρησε ο τζίρος. 

Οι αγοραστές σήμερα απέδειξαν ότι μπορούν και στην βροχή (!)

Σε με συνεδρίαση όπου οι “long” πήραν μία εντυπωσιακή, έως και ανέλπιστη ρεβάνς, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε την αρχική επιφυλακτικότητα και την διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 981 μονάδων και μετά τις 13.05 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, επανακατέκτησε το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και μάλιστα έκλεισε και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, αιφνιδιάζοντας και τους πλέον αισιόδοξους.

“Μελανό” σημείο της σημερινής εντυπωσιακής αντίδρασης ήταν ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος. Πιο συγκεκριμένα η σημερινή μικτή αξία συναλλαγών ήταν κάτι περισσότερο από το 50% του χθεσινού τζίρου, όπου σημειώθηκε η τόσο σημαντική διόρθωση, κάτι που σημαίνει, ή ότι το χθεσινό μίνι “sell off” αδυνάτισε σημαντικά τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, ή ότι η σημερινή αντίδραση ήταν περισσότερο ανακωχή πωλήσεων και λιγότερο δριμεία επιστροφή των αγοραστών.

Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις, επιβεβαίωσαν όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι σε μία “bullish” Αγορά, δεν μπορούν να αποκλειστούν σημαντικές ημερήσιες μεταβολές, ιδιαίτερα αν ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου προέρχεται από αμετανόητους “traders” που κινούνται όχι βάσει των θεμελιωδών των εταιρειών, αλλά βάσει του γενικότερου κλίματος, ενδυναμώνοντας την υπάρχουσα τάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν τόσο μεγάλη η επιφυλακτικότητα με την οποία ξεκίνησε η Αγορά, που δεν υπάρχει τίτλος του 25αρη που να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αντιδρώντας στην χθεσινή σημαντική διόρθωση.

Αντίθετα, η τάση ανέβασε στροφές μετά τις 15.20, όταν και άρχισε να γίνεται ευρύτερα αντιληπτό ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και ο Δείκτης θα κλείσει εκ νέου υψηλότερα των 1000 μονάδων.


Οι τίτλοι που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεπεραστούν οι αρχικοί ενδοιασμοί και αρκετοί τίτλοι του FTSE25 να κλείσουν στο υψηλό ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, MIG.

Σε κάθε περίπτωση, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν οι αγοραστές διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις, ή η σημερινή αντίδραση έγινε απλά για να “διασκεδάσει” τις χθεσινές ανησυχίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ παραμένει αδύναμη, ενώ τα χθεσινά “προβλήματα” του ΟΠΑΠ, δεν βρήκαν σε μία μέρα την λύση τους.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδωσε κέρδη 4,17% στον Γενικό Δείκτη και κέρδη 3,35% στον Τραπεζικό.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 11,74% και ο Τραπεζικός απώλειες 6,06%.

Επίσης κατά την εβδομάδα που έληξε η μέση ημερήσια, μικτή, αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82,9 εκατ.

Μένοντας στον τζίρο, αξίζει σημείωσης ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορά μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Alpha Bank.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στο κλείσιμο των μεγάλων Ασιατικών Αγορών, όπου ξεχώρισε το +2,88% του Nikkei, καθώς το γεν διολισθαίνει σε νέα χαμηλά πολλών ετών.

Πράσινα” ταμπλώ στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, όπου ξεχωρίζει ο DAX, με κέρδη μεγαλύτερα του 1%, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στο NYSE, στις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Προβλέψεις για την πορεία βασικών μακροοικονομικών μεγεθών για Κράτη και οικονομικές ζώνες παρουσίασε η Citigroup στο “Global Economic outlook and Strategy 2013”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα "τρέξει" με ρυθμό 1,9% και 1,3% στην Ιαπωνία. Φέτος η παγκόσμια ανάπτυξη (συνολικά) θα κινηθεί στο 2,6% με "λοκομοτίβες" Κίνα (+7,8%), Ινδία (+6,2%) και Νιγηρία (6,8%). Για την Ευρωζώνη προβλέπεται ύφεση 0,6% ενώ για τη Γερμανία, ειδικότερα, ανάπτυξη 0,5%.


Τι λέει η Citigroup για την Ευρωζώνη

Αν και η ΕΚΤ έχει μειώσει δραστικά τις πιθανότητες μιας διάσπασης της Ευρωζώνης και τα πρώτα βήματα μιας Τραπεζικής ένωσης είναι ορατά, η δημοσιονομική κρίση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, αναφέρει η Citi. Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα περικόψει τα επιτόκια κατά 0,25% το β΄ τρίμηνο και θα προχωρήσει σε ακόμη μια μείωση έως το τέλος του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε το 2014 να βρει τα επιτόκια στο 0,25%.

Σε ότι αφορά τα Κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου "βλέπει" ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα λάβουν φέτος κάποια μορφή βοήθειας από τον ESM, η Πορτογαλία θα χρειαστεί ένα πλήρες δεύτερο πρόγραμμα, ενώ συμφωνία θα υπάρξει και για την Κύπρο. Μακροπρόθεσμα “στοιχηματίζει” υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και σε μια αναδιάρθρωση χρέους για Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

“Το Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής μιας Τράπεζας δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνο για συστάσεις ή προτάσεις του τμήματος Αναλύσεων της ίδιας Τράπεζας και το αντίστροφο”, είναι η απάντηση που έδωσε η Citigroup, εγγράφως, στις αιτιάσεις ότι συνιστά αντίφαση η συμμετοχή της ως οικονομικού συμβούλου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, σε συνδυασμό με τις αρνητικές εκτιμήσεις της για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας.

Απροσδόκητη άνοδος καταγράφηκε στο δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Γερμανικού ινστιτούτου Ifo. Συγκεκριμένα ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 104,2 ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με το Reuters - έβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 103.

Η Πορτογαλία δεν θα καταφέρει να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις Αγορές, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch, που χαρακτηρίζει “credit positive” την έκδοση ομολόγων στην οποία προχώρησε η Χώρα, ωστόσο προειδοποιεί ότι οι προκλήσεις παραμένουν. Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, η Πορτογαλία θα χρειαστεί επιπλέον οικονομική στήριξη και νέο πρόγραμμα, ενώ το πολιτικό ρίσκο παραμένει αυξημένο.

Σε ύφεση βρέθηκε η Βρετανική οικονομία το δ΄ τρίμηνο του 2012 καθώς το ΑΕΠ "έτρεξε" με ρυθμό -0,3% έναντι εκτιμήσεων για -0,1%. To γ΄ τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,9%. Η συγκεκριμένη "επίδοση" συνιστά τη χειρότερη μεταβολή σε τριμηνιαίο επίπεδο από το β΄ τρίμηνο του 2002. Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη συνεισφορά στο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης ήταν το πετρέλαιο και τα μεταλλεύματα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα της επιστραφούν 137 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα από 278 Τράπεζες, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα των φθηνών τριετών δανείων (LTRO). Σύμφωνα με το Reuters, το ποσό αυτό είναι υψηλότερο του αναμενόμενου, καθώς οι αναλυτές περίμεναν ότι θα επιστραφούν 100 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το χρέος που εκδίδει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις πράξεις αναχρηματοδότησης.

Βουτιά 7,9% κατέγραψαν το Δεκέμβριο οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 369.000. Οι αναλυτές του MarketWatch περίμεναν ότι οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών θα διαμορφωθούν στις 385.000.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Μόλις τρεις οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Μέτκα (-0,8%), Εθνική (-0,83%) και Eurobank (-1,11%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Μυτιληναίο (+8,16%), ΟΤΕ (+7,10%), ΟΛΠ (+6,18%). Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Ελλάκτωρα, ΕΧΑΕ και Alpha Bank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος περίπου 35 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 981,23 (11.35) και υψηλό τις 1016,56 (16.59) για να κλείσει στις 1014,53 μονάδες με κέρδη 2,74%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 69,2 εκατ. από τα οποία τα 2,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Τιτάν, ΔΕΗ, Σωλ. Κορίνθου, Motor Oil).

Στα καλύτερα της ημέρας η τελική εικόνα με 118 ανοδικές μετοχές έναντι 57 πτωτικών, ενώ για 23 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Στα επιμέρους και χαμηλότερα του 25αρη, επέστρεψαν οι traders σε ΑΝΕΚ και Audiovisual, το Ιασώ επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 33 μηνών, ενώ στον Περσέα και μετά την κούρσα που έχει ξεκινήσει από τα 0,039 ευρώ (κλείσιμο 11/1), σήμερα “μοιράστηκαν” κάποια κομμάτια.

Νέα υψηλά 35 μηνών για την τουλάχιστον εντυπωσιακή Lamda Development, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον και συναλλακτική αφύπνιση σημειώθηκε στην μετοχή της Επίλεκτος.

Σημαντικά ημερήσια κέρδη σε μετοχές που χθες διακίνησαν “πακέτα” και πιο συγκεκριμένα σε Κορρέ και Alco, με την περίπτωση της δεύτερης η Neon Energy να ανακοινώνει τη συμφωνία για την εξαγορά του ποσοστού των 4,46% της Ελληνικής εισηγμένης.

Επίσης, στην πώληση του 55% της θυγατρικής εταιρείας Alco Deutschland AGA στην Γερμανική GSI German Service International GmbH, προχώρησε η εισηγμένη, έναντι συνολικού τιμήματος 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Ελινόιλ, που σταδιακά ανεβάζει συναλλαγές και δεύτερη μέρα σημαντικών κερδών στον Μαϊλλη που ανέβασε εντυπωσιακά συναλλαγές μετά την είσοδο του νέου μετόχου. Πιο συγκεκριμένα, η The Seaport Group Europe, εταιρεία που ανήκει στο The Seaport Group LLC Delaware, απέκτησε το 5,98% του μετοχικού κεφαλαίου της Μαΐλλης. Πωλητής η Principal Insurance Life, η οποία είχε κεφαλαιοποιήσει τα δάνειά της όπως και οι Ελληνικές Τράπεζες.

Τέλος, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τους τίτλους των δύο Λιμανιών, καθώς η Κυβέρνηση καταθέτει την ερχόμενη εβδομάδα το πολυνομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ εξουσιοδοτείται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να καταστούν υλοποιήσιμες συγχωνεύσεις Λιμανιών (οι τρεις ανώνυμες εταιρείες των Λιμένων του Λαυρίου, της Ελευσίνας και της Ραφήνας μετατρέπονται σε 100% θυγατρικές εταιρείες του ΟΛΠ.

Αντίστοιχα, οι τρεις ανώνυμες εταιρείες των Λιμένων Βόλου, Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης μετατρέπονται σε θυγατρικές του ΟΛΘ. Παράλληλα οι δύο ανώνυμες Λιμενικές εταιρείες της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας μετατρέπονται σε θυγατρικές του Οργανισμού Λιμένα Πατρών ΑΕ, ενώ το Λιμάνι του Ηρακλείου παραμένει ως έχει.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στα τέλη Φεβρουαρίου το Ταμείο θα παρουσιάσει, μετά και τις εισηγήσεις των συμβούλων του, Morgan Stanley και Πειραιώς, το σχέδιο για την αξιοποίηση των Λιμανιών. Η τελική απόφαση ανήκει στην Κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι στο “μικροσκόπιο” της Παγκόσμιας Τράπεζας μπήκε το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα δίκτυα των εφοδιαστικών αλυσίδων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και η ικανότητα του σιδηροδρομικού δικτύου της Χώρας να συμβάλει στη διεύρυνση των εμπορευματικών μεταφορών με αιχμή τα Βαλκάνια, κάτι που επιβεβαιώνει το γεωγραφικό πλεονέκτημα του ΟΛΘ (!)


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εντυπωσιακές ήταν για άλλη μια εβδομάδα η εξελίξεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των εγχώριων επενδυτών, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αυτή την φορά οι αγοραστές έδειξαν περισσότερο οργανωμένοι και δεν αρκέστηκαν σε μια στιγμιαία επαφή με το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, αλλά κατάφεραν να πετύχουν και κλείσιμο πάνω από αυτό το επίπεδο.

Η Αγορά ωστόσο υπενθύμισε ότι υπάρχει και το “κάτω” καθώς μετά από έξι μήνες ανόδου ήταν αναμενόμενο να υπάρχει αισιοδοξία και ενδεχομένως και κάποια υπερβολή βραχυπρόθεσμα.
Επί της ουσίας σε αυτό τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.

Οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών έχουν καθοριστεί αλλά δεν έχουν ξεκινήσει, οι αποκρατικοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί αλλά ακόμα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν θα υπάρχουν νέες καθυστερήσεις και η εκτέλεση του νέου μνημονίου συναντάει τις πρώτες σθεναρές αντιδράσεις από μέρος της Κοινωνίας.

Άρα η Αγορά ίσως να είχε φύγει πολύ πιο μπροστά από όσο ενδεχομένως να δικαιολογούσαν οι διαθέσιμες πληροφορίες. Επιπλέον η διάχυση της ανόδου είχε δημιουργήσει κάποιες επιμέρους στρεβλώσεις στις αποτιμήσεις, θέτοντας κάποιους περιορισμούς στην περαιτέρω βελτίωση των τιμών.

Όπως και να έχει, ο ΟΠΑΠ ήταν περισσότερο η αφορμή που έψαχνε η Αγορά για να διορθώσει αφού οι περισσότερες μη Τραπεζικές μετοχές καταγράφουν εξαιρετικές αποδόσεις τους τελευταίους μήνες και είναι λογικό να ενισχύσουν την τάση κατοχύρωσης κερδών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο υψηλό στις 1024 μονάδες το οποίο εκ νέου συμπίπτει με το άνω άκρο του ανοδικού καναλιού, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε μια αρκετά έντονη σε διακυμάνσεις και όγκο καθοδική κίνηση. Η διόρθωση δεν χάλασε την τάση η οποία έχει σαν κομβικό επίπεδο την ζώνη των 930 – 920 μονάδων.

Ωστόσο σε πιο βραχυχρόνιες χρονοσειρές έχουν ενεργοποιηθεί κάποια σήματα πωλήσεων (MACD) τα οποία θα αναιρεθούν μόνο σε υπέρβαση των προηγούμενων υψηλών (1024). Οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν μερικώς από την έντονη ανατιμητική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων βελτιώνοντας παράλληλα και πολλές επιμέρους περιπτώσεις ( ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, κ.α.) που είχαν δει νέες υπερτιμήσεις σε βάθος πολλών μηνών.

Γενικά αυτή η ευχάριστη ατμόσφαιρα μπορεί να ανταμείβει όσους πίστεψαν ακόμα και αργοπορημένα, έχει ωστόσο αυξημένη την πιθανότητα κάποιας νέας διόρθωσης αφού τα κέρδη που συσσωρεύουν οι μετοχές είναι πλέον άκρως δελεαστικά ακόμα και για την θεσμική διαχείριση και ως εκ τούτου ο βαθμός εγρήγορσης θα πρέπει να παραμείνει αυξημένος.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την άρση ή μη των ανοικτών πωλήσεων, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


------ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεπέρασε την αρχική επιφυλακτικότητα και εξελίχθηκε σε σημαντική ανοδική αντίδραση.

Παρά την μεταβλητότητα, οι συναλλαγές παρουσίασαν μείωση, τόσο στα συμβόλαια του FTSE25 όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 47.445 συμβόλαια.

Ακινησία από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.863, τιμή εκκαθάρισης 347) κινήθηκαν μεταξύ 331 και 348 μονάδων, εμφανίζοντας καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και αυξάνοντας το premium στο 1,39%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (100.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.673), Alpha Bank (16.973), Πειραιώς (5.857), Κύπρου (210), ΟΠΑΠ (5.805), ΟΤΕ (6.362), MIG (926), Eurobank (119), Μυτιληναίο (1.209), Ελλάκτωρα (596), ΔΕΗ (3.107), ΓΕΚ (342), Intralot (442), CPB (361), Σιδενόρ (187), ΕΧΑΕ (407), Motor Oil (111), Τέρνα Ενεργειακή (276), Βιοχάλκο (149).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, υποχώρησε περαιτέρω (στο 39%) η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE Large Cap, ενώ η ημερήσια δραστηριότητα συρρικνώθηκε στα 486 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (423 calls και 63 puts).

Δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων σε: Άβακα (2.850 τεμ.)

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.051.249 τεμ.), Εθνική (6.472.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v