Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποχαιρετά τα πρωινά κέρδη η Σοφοκλέους

Συνεδρίαση με συγκρατημένα καλή διάθεση αλλά και... αστερίσκους. Παραμένει εντός του «πονηρού» εύρους των 340-350 μονάδων ο FTSE Large Cap. Σηματωρός η Alpha Bank στο τραπεζικό κλάδο.

Με κεκτημένη ταχύτητα ξεκίνησε η συνεδρίαση. Με βασικούς δείκτες και μετοχές να συνεχίζουν από τα επίπεδα της Παρασκευής και με τον FTSE Large Cap προς τις 350 μονάδες.

Με μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις στην Alpha Bank και στα υψηλά του ΟΤΕ στο 5λεπτο 10.45-10.50 και με τους αγοραστές-πωλητές να ελέγχουν προσώρας το παιχνίδι και την τάση.

Συγκρατημένη αισιοδοξία σε επιμέρους αλλά και διάθεση αναμονής και επιφυλακτικότητας (με αφορμή κυρίως το θέμα του ΟΠΑΠ), με εναλλαγή τάσης μέχρι τις 11.00-11.05. 

Ενώ η αξία των συναλλαγών ήταν στα 3,5 εκατ. ευρώ στις 10.39 και στα 29 εκατ. ευρώ στις 13.05, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δείχνουν τις διαθέσεις τους.

Είναι νωρίς ακόμη βέβαια για να θεωρηθεί πως τα «ισχυρά χέρια» επιχειρούν να διαμορφώσουν ευνοϊκό κλίμα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δα κι έξω από τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά τους.

Σταδιακή η κάλυψη διαδοχικών μικρών χασμάτων για τον Γενικό Δείκτη (προς τις 1.030 μονάδες), με τις τράπεζες σιγά-σιγά να ανακτούν έδαφος ωθώντας τον κλαδικό δείκτη προς την πρώτη αντίστασή του (περισσότερα είχαν αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας).

Ο κλάδος δείχνει να ποντάρει και στις επαφές του διοικητή της ΤτΕ, καθώς ο Γ. Προβόπουλος έχει σειρά επαφών (και παρουσιάσεων) με εκπροσώπους της Morgan Stanley και της Goldman Sachs.

Σε αυτήν τη φάση της αγοράς και της οικονομίας ό,τι γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση (συμπεριλαμβανόμενης και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Κατάρ) συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος. Έστω σημειολογικά, έστω σε επίπεδο εντυπώσεων.

Πάνω από το 1,20 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, μικρές πιέσεις στη μετοχή της Alpha Bank, με σημείο στήριξης λίγο χαμηλότερα στο 1,35 ευρώ. Ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ βελτιώνουν περισσότερο τη θέση τους σε μία εμφανή προσπάθεια επαναφοράς στα τελευταία υψηλά.

Νωρίτερα, ο ΟΤΕ υπερέβη τα 6,67 προς τα 6,78 ευρώ, που αποτελούν νέο σημείο αναφοράς. Αναμφίβολα η... εξωπραγματική αναθεώρηση της τιμής-στόχου από την Deutsche Bank για τον Οργανισμό (μεγαλομέτοχος του οποίου είναι η Deutsche Telekom) επηρεάζει βραχυπρόθεσμα την τάση. Επιπρόσθετα, όσο μένει ανοιχτό το μικρό ενδεχόμενο πιθανής διανομής μερίσματος μετά την άνυδρη διετία, αυτό επενεργεί ανάλογα στο ταμπλό.

Έως τα 7,91 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της ΔΕΗ, με επίσης ισχυρή βραχυμεσοπρόθεσμη φορά εδώ και καιρό.

Λίγο μετά τις 10.50 οι πωλητές προχώρησαν σε περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις -κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank-, πιέζοντας την τιμή έως 1,58% χαμηλότερα προς τη στήριξή της. Σχεδόν ταυτόχρονα βγήκαν πωλήσεις και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, στον μεν πρώτο για κατοχύρωση θέσεων, στον δε δεύτερο λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

Επιμένουμε πως το θέμα του Γιώργου Παπανικολάου χρήζει και... τρίτης ανάγνωσης, καθώς αφορά ευρύτερα το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ πιέζεται έως τα 6,45 ευρώ με μάλλον αυξημένες συναλλαγές. Αντιθέτως, στα πρώτα 25-35 λεπτά της συνεδρίασης οι μετοχές των 3E, Frigoglass, Μυτιληναίος, MIG, Intralot, EXAE, METKA, Βιοχάλκο ενισχύονται προς τις τελευταίες τοπικές κορυφές.

Μικτή εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ειδικότερα στις μετοχές των Φουρλή, ΓΕΚ Τέρνα, Νηρέα, Πλαστικά Θράκης κ.ά., με μέτριες όμως συναλλαγές.

Στις 10.55 αγοραστές στη μετοχή της Alpha Bank εξισορρόπησαν την τιμή στο 1,37 ευρώ, ενισχύοντας την εκτίμηση αρκετών πως και σε αυτήν τη φάση η μετοχή, ο τραπεζικός όμιλος είναι από τους σημαντικούς σηματωρούς της τάσης. Όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για ένα ευρύτερο μέρος του... ταμπλό και του Large Cap.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v