Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις από τους αγοραστές

Δώδεκα φορές άλλαξε πρόσημο το ΧΑ για να κλείσει χωρίς ουσιαστικές μεταβολές. Το 26% του καθαρού τζίρου σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Απώλειες για Εθνική (2,5%), Alpha (5,1%), Πειραιώς (5,1%). Ανοδος για Μυτιληναίο (5,6%), MIG (2,6%).

Σε συνεδρίαση δύο ταχυτήτων εξελίχθηκε η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.
Το πρώτο δίωρο κινήθηκε με την “φόρα” της Παρασκευής, όπου ο Γενικός Δείκτης, έχοντας και Τραπεζικές βοήθειες, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1029,2 μονάδες (+1,45%).

Όμως ελάχιστα μετά τις 13.00 οι αγοραστές είχαν αρχίσει να χάνουν την “πρωινή τους φρεσκάδα”, οι Τραπεζικοί τίτλοι ξαναβρήκαν πωλητές, επέστρεψαν οι ρευστοποιήσεις στον ΟΠΑΠ, γύρισε σε αρνητικό πρόσημο ο ΟΤΕ και έμειναν μόνο οι ΔΕΗ, Coca-Cola και σε δεύτερο λόγο οι Μέτκα, Μυτιληναίος, Frigoglass, Motor Oil, MIG και Folli Follie Group, να δίνουν κάποιες βοήθειες στον Δείκτη, ο οποίος περιορίστηκε στις εναλλαγές προσήμων (άλλαξε περισσότερο από 12 φορές πρόσημο).

Οι ενδείξεις κόπωσης, περιόρισαν σημαντικά την δραστηριότητα και τις επιλογές των αγοραστών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 1,5.

Ο τζίρος παρουσίασε οριακή αύξηση, σε σχέση με αυτόν της Παρασκευής, με το 26% της συνολικής καθαρής αξίας συναλλαγών να αφορά μόλις δύο μετοχές και πιο συγκεκριμένα τις ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Μένοντας στο ταμπλώ του 20αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Coca-Cola, Frigoglass, Μετκα, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της Motor Oil και στο χαμηλό οι ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, υπενθυμίζεται ότι αναβλήθηκαν λόγω έλλειψης απαρτίας οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Alpha Bank και της Τρ. Πειραιώς, που ήταν προγραμματισμένες για το Σάββατο. Πλέον, οι αποφάσεις εξουσιοδότησης των δυο Δ.Σ. για την έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιακών Δανείων έως 2 δισ. ευρώ έκαστη, θα ληφθούν σε δεύτερες επαναληπτικές συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός της εβδομάδας.

Αύριο Τρίτη 29 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η ΕΓΣ της Πειραιώς ενώ την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου, επίσης στις 10, θα συνεδριάσει αυτή της Alpha Bank.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει προσδιορίσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες στα 7,3 δισ. ευρώ ενώ η Alpha Bank, με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 4,6 δισ. ευρώ.


Πολ Τόμσεν: Ανάγκη οργάνωσης της φορολογικής διοίκησης

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην οργάνωση της φορολογικής διοίκησης. Επίσης ξεκαθαρίζει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους προκειμένου η Ευρώπη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για περιορισμό του στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

H Ελλάδα έχει καλύψει τα δύο τρίτα ενός "μαραθωνίου", δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν. Ωστόσο, τόνισε ότι το τελευταίο "είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι", το οποίο απαιτεί "οικειοποίηση" του προγράμματος προσαρμογής από την Κυβέρνηση, τους πολίτες, τα συνδικάτα. Εκτιμά, επίσης, ότι "αν υπάρξει προσήλωση στο πρόγραμμα και θετική ετησιοποιημένη ανάπτυξη από το 2014, τότε είναι πολύ πιθανό ο δείκτης του χρέους προς ΑΕΠ να μειωθεί στο 124% το 2020, φτάνοντας έτσι σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς την ανάγκη νέου «κουρέματος»".


Θετική η Citi για τις ελληνικές εξαγωγές

Ιδιαίτερα θετική για τις προοπτικές των Ελληνικών εξαγωγών εμφανίζεται η Citi, σε έκθεσή της στην οποία προβλέπει "υπεραπόδοση" της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα Κράτη - Μέλη της Ευρωζώνης. Ο διεθνής οίκος, ο οποίος τον Ιανουάριο επανέλαβε την πρόβλεψη του για έξοδο της Χώρας από το ευρώ, υποστηρίζει ότι οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποφέρουν αποτελέσματα για την Ελλάδα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική κατανομή στις εξαγωγές αγαθών, τις παραγγελίες για εξαγωγή μεταποιητικών αγαθών και την πορεία των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, προβλέπει ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία θα αποδώσουν καλύτερα σε σχέση με τα άλλα Κράτη - Μέλη.


Bill Gross: Δεν έχουν γίνει πολλά στην Ελλάδα το τελευταίο 12μηνο

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όμως το τελευταίο 12μηνο δεν έχουν γίνει τόσα πολλά, υποστήριξε ο Bill Gross της Pimco σε συνέντευξή του. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει τελειώσει και προειδοποίησε τους επενδυτές να μην καταλήγουν σε λάθος συμπεράσματα από την ηρεμία στις Αγορές κεφαλαίου.
 
H Παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε έναν νομισματικό πόλεμο, υποστήριξε ο Bill Gross, προτείνοντας στους επενδυτές να "πουλήσουν δολάριο, να διακρατήσουν ευρώ και να αγοράσουν χρυσό, λάδι, τέχνη και κρασί". "Δεν είναι μόνο οι Ιάπωνες που χρησιμοποιούν τη νομισματική πολιτική για να υποτιμήσουν το νόμισμα τους. Ακόμα και οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί έχουν μπει στον αγώνα. Βρισκόμαστε σε ένα νομισματικό πόλεμο" ανέφερε ο κ. Gross στη Γερμανική εφημερίδα “Welt am Sonntag”. "H κατάσταση θυμίζει τη δεκαετία του 30 τον περασμένο αιώνα. Και τότε υπήρχαν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις" πρόσθεσε.

"Για την Ευρώπη, δεδομένων των διαφορετικών συμφερόντων μεταξύ των Κρατών – Μελών, θα είναι μια δύσκολη απόπειρα η υποτίμηση ή ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος. Για Χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ένα πιο υποτιμημένο ευρώ θα ήταν προτιμότερο. Ωστόσο, μια εύρωστη οικονομικά Χώρα όπως η Γερμανία, μπορεί να δραστηριοποιηθεί στις Παγκόσμιες Αγορές χωρίς νομισματική υποτίμηση" υποστήριξε ο κ. Gross.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά τα πρόσημα στο κλείσιμο των μεγάλων Ασιατικών Αγορών, ενώ στο ίδιο τέμπο δείχνουν να ακολουθούν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και οι πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Στα 167,8 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι Τραπεζικές καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4% ή κατά 6,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα στα τέλη Νοεμβρίου. Οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί και αυξάνονται σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου, παραμένοντας ωστόσο σχεδόν 30% χαμηλότερα από τα υψηλά που είχαν καταγραφεί το Δεκέμβριο του 2009.

Οι Ισπανικές και Ιταλικές Τράπεζες μείωσαν την έκθεσή τους σε Κρατικά ομόλογα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, οι Ισπανικές Τράπεζες μείωσαν τα holdings τους σε Κρατικά ομόλογα κατά 4,3 δισ. ευρώ, μετά από μια αύξηση κατά 4,4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Τα συνολικά holdings των Ισπανικών Τραπεζών σε Κρατικά ομόλογα, σε τρέχουσα αξία, υποχώρησαν σε 256,5 δισ. ευρώ.

Οι Ιταλικές Τράπεζες μείωσαν τα holdings τους κατά 13,5 δισ. ευρώ, με την συνολική αξία να υποχωρεί στα 356,7 δισ. ευρώ. Οι Ελληνικές Τράπεζες, μείωσαν τα Κρατικά ομόλογα που κατείχαν, κατά 4,3 δισ. ευρώ σε 20,1 δισ. ευρώ, ενώ οι Πορτογαλικές Τράπεζες μείωσαν την έκθεσή τους κατά 2 δισ. ευρώ.

Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αγοράσει άλλα Ευρωπαϊκά ομόλογα και ενδέχεται να μετατρέψει μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε ευρώ, σε άλλα νομίσματα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Γερμανική “Handelsblatt” ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Dmitry Medvedev.

Το ποσό των 6,63 δισ. ευρώ άντλησε η Ιταλία από τη δημοπρασία ομολόγων, έναντι του στόχου για 5-6,75 δισ. ευρώ. Η Ρώμη άντλησε 4 δισ. ευρώ από διετή ομόλογα με μηδενικό κουπόνι, καθώς και 2,63 δισ. ευρώ από ομόλογο BTPei που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2018. Το επιτόκιο για το 2ετές ομόλογο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010, καθώς διαμορφώθηκε στο 1,434%, έναντι του 1,88% στην αντίστοιχη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιανουάριο στην Ιταλία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, όπως ανακοίνωσε η Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία (Ιstat) και διαμορφώθηκε στο 84,6 από 85,7 το Δεκέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τότε που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων το 1996, ανέφερε αξιωματούχος της Istat.


Διαφωνίες Γερμανίας με ΕΚΤ για Κύπρο

Σε σύγκρουση με τις Γερμανικές Αρχές για το θέμα της Κύπρου φαίνεται να οδηγείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται στο Γερμανικό περιοδικό “Spiegel”. Το περιοδικό αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi συγκρούστηκε πρόσφατα με το Γερμανό Υπουργό οικονομικών Wolfgang Schaeuble για το θέμα της Κύπρου.

Στην τελευταία συνεδρία του Eurogroup, αναφέρει το περιοδικό, ο κ. Draghi απέρριψε το επιχείρημα που προσπάθησε να αναπτύξει – και δημοσίως – ο Γερμανός Υπουργός ότι η Κύπρος δεν είναι συστημική και δεν αποτελεί απειλή για την Ευρωζώνη. Το επιχείρημα του κ. Schaeuble στηρίζεται στο ότι η Κύπρος αποτελεί μόλις το 0,2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να είπε στο Γερμανό Υπουργό ότι δύο Κυπριακές Τράπεζες έχουν εκτενή παρουσία στην Ελλάδα και ότι πιθανές ανησυχίες για την Κύπρο, θα μπορούσαν να διαταράξουν την εύθραυστη ηρεμία που άρχισε να επέρχεται στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Ελλάδας.

Η προσωρινή άρση του ορίου για το χρέος απαλείφει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την αξιολόγηση “ΑΑΑ” των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Fitch Ratings. Σύμφωνα με την Fitch, η συμφωνία για ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο σχέδιο μείωσης του ελλείμματος που θα συνάδει με την διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης, πιθανότατα θα οδηγούσε σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης “ΑΑΑ” και σε αναθεώρηση του outlook σε “σταθερό” από “αρνητικό”. Απουσία ενός τέτοιου σχεδίου, το “αρνητικό” outlook πιθανότατα θα συνοδεύονταν από μια υποβάθμιση αργότερα το 2013.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 4,6% τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν, κατά μέσο όρο, ότι οι παραγγελίες θα αυξηθούν 2%. Τον Νοέμβριο το μέγεθος, που αποτυπώνει τις επενδυτικές διαθέσεις των επιχειρηματιών, είχε αναπτυχθεί κατά 0,8%.

Πτώση σημείωσε το Δεκέμβριο ο αριθμός των Αμερικανών που υπέγραψαν συμβόλαια για την αγορά μεταχειρισμένων κατοικιών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η National Association of Realtors ανακοίνωσε ότι ο δείκτης για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα υποχώρησε 4,3% σε σχέση με το Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις 101,7 μονάδες.

Από το Δεκέμβριο του 2011 ο δείκτης σημειώνει άνοδο 6,9%. Τα στοιχεία της NAR ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο της τάξης του 1%.


Απαγόρευση short selling για τράπεζες

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή 637η/28.1.2013 συνεδρίασή του αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) μόνο για τις μετοχές των Πιστωτικών Ιδρυμάτων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και απαρτίζουν τον FTSE ΧΑ-ΧΑΚ Τραπεζικό Δείκτη, για διάστημα τριών μηνών και συγκεκριμένα από την 1η Φεβρουαρίου 2013 μέχρι και την 30η Απριλίου 2013.

Για τη λήψη της ανωτέρω απόφασης το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και τις πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις στη Χώρα. Επισημαίνεται ότι πριν τη θέση σε εφαρμογή της απόφασης της Ε.Κ. αναμένεται σχετική γνώμη της ΕSMA, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Ε.Ε. για τις ανοικτές πωλήσεις.

Απόλυτα επιφυλακτική η πρώτη αντίδραση από την συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου, που περιορίστηκαν στο να επισημάνουν ότι η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει την αδυναμία του εγχώριου Τραπεζικού κλάδου, ενώ την ίδια ώρα ο ΟΠΑΠ που περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για το μονοπώλιο και μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης, εκτίθεται σε πιθανή υποτιμητική κερδοσκοπία (!)
Από εκεί και πέρα και μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη και όπως προαναφέρθηκε, σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη προσέφεραν Coca-Cola και ΔΕΗ.

Για την περίπτωση της δεύτερης, το τμήμα ανάλυσης της Beta Sec. αναφέρει: “ Η πτώση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευνοούν τη ΔΕΗ και η ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι θα της αποδώσει οφέλη 120 εκατ. ευρώ, καθώς θα αγοράσει 40 εκατ. δικαιώματα ρύπων, κατά 3 ευρώ χαμηλότερα. Η ΔΕΗ υπολόγιζε ότι το κόστος για τους ρύπους θα έφτανε τα 350 εκατ. ευρώ όμως η πτώση της τιμής μπορεί να της προσφέρει ένα όφελος περί τα 120 εκατ. Ευρώ.

Επίσης, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι, λόγω των αυξημένων εισροών στους ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών Μονάδων που προκύπτουν από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιόδου, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά υδατικά αποθέματα, είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των φραγμάτων, την αποφυγή πλημμυρών, κλπ.

Τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ είναι στο επίπεδο των περίπου 2370 GWh, αυξήθηκαν κατά περίπου 46% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του περασμένου έτους (περίπου 1620 GWh) και κατά 18% σε σύγκριση με το στατιστικά μέγιστη αποδεκτή επίπεδα της ίδιας περιόδου. Για το λόγο αυτό, η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η υδροηλεκτρική παραγωγή ήταν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου. Περιμένουμε ένα ευνοϊκό μείγμα, το μείγμα της παραγωγής και μεγαλύτερων περιθωρίων κέρδους EBITDA το 1ο τρίμηνο, λόγω αυτής της εξέλιξης”.

Η υπέρβαση των 20,00 ευρώ (κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής) έφερε σήμερα κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον τίτλο του ΟΛΠ, έστω και με χαμηλότερα όγκο συναλλαγών. Σύμφωνα με την διοίκηση, η τρέχουσα χρονιά θα είναι μια επίσης κερδοφόρος χρήση για τα οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού και καλύτερη από το 2012.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Frigoglass, που όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αύξησε εντυπωσιακά τις συναλλαγές και έκλεισε σε υψηλά 17 μηνών.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Frigoglass, στα 7 από 6 ευρώ προηγουμένως, δίνει η Alpha Finance ενώ διατηρεί σύσταση "outperform". Η υψηλότερη τιμή-στόχος σχετίζεται με τη βελτίωση των προβλέψεων για τις ταμειακές ροές ως αποτέλεσμα των μικρότερων αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας θα ανέλθουν στα 0,33 ευρώ το 2013 και θα αυξηθούν στα 0,55 ευρώ το 2014 καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης.

Αύξηση των συναλλαγών για Μυτιληναίο και Μέτκα, με τον πρώτο να συμπληρώνει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έχοντας σα πρώτο στόχο την αντίσταση στα 5,80 ευρώ.
Από την άλλη, η Μέτκα όσο δεν απειλεί την ζώνη 11,20 – 11,00 ευρώ, τόσο ενισχύει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 12,20 ευρώ.

Περίπου στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης έκλεισε η μετοχή της Folli Follie Group, ενώ μετά τις 17.00 και πιο συγκεκριμένα στις 17.09 μεταβιβάστηκε το 1,39% της εταιρείας στα 12,97 ευρώ ανά μετοχή. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω “πακέτου” 933.080 τεμαχίων.
 
Στο υψηλό ημέρας και στο υψηλό 23 μηνών έκλεισε η μετοχή της Motor Oil, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κλείνοντας επάνω στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 9,00 ευρώ. Ο τίτλος θα χρειαστεί το “κάτι παραπάνω” για να υπερκεράσει την θεωρητικά ισχυρή αντίσταση των 9,50 – 10,20 ευρώ.

Στο ταμπλώ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και Τιτάνα, με απώλειες μεγαλύτερες του 5% οι Πειραιώς και Alpha Bank, του 2% η Εθνική, ενώ με μικρότερες απώλειες έκελισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Κύπρου, Intralot, Jumbo.

Από την άλλη, τα μεγαλύτερα κέρδη για Frigoglass (+9,91%) και Μυτιληναίο (+5,66%). Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Motor Oil, Folli Follie Group, MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 20 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1029,2 (10.37) και χαμηλό τις 1009,58 (13.51) και έκλεισε στις 1013,79 με απώλειες 0,07%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 70,4 εκατ. από τα οποία τα 12,4 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ, Folli Follie Group).

Ένδειξη επιφυλακτικότητας η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές έναντι 98 πτωτικών και για 20 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες κυμάνθηκαν από 6 έως 30%.

Χαμηλότερα του 25αρη, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται με την Αμερικανική Rhone Capital, υπογραμμίζει η S&B Βιομ. Ορυκτά, διευκρινίζοντας ότι εάν πετύχει η δημόσια πρόταση (στα 5,80 ευρώ) θα προχωρήσουν σε squeeze out, αλλά η έδρα θα παραμείνει στην Ελλάδα. Οι διευκρινίσεις που παρείχε οδήγησαν και σε άρση της προσωρινής αναστολής για τη μετοχή, που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στα 5,65 ευρώ (-6,15%).

Από εκεί και πέρα, νέα υψηλά 59 μηνών για την Έλτον, ενώ δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσαν Επίλεκτος και Αεροπορία Αιγαίου.

Για την δεύτερη υπενθυμίζεται ότι το καθαρό αποτέλεσμα του εννεάμηνου μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε ζημιές ύψους €8,67 εκατ., σημαντικά επιβαρυμένο σε σχέση με ζημιές €2,72 εκατ. το 2011. Η εξέλιξη του κόστους των καύσιμων και της ισοτιμίας του ευρώ ήταν οι βασικοί λόγοι για την επιδείνωση, πέραν φυσικά της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης κάμψης της ζήτησης από Έλληνες καταναλωτές. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε €180,9 εκατ. την 30.09.2012.

Σύμφωνα με την διοίκηση, η εκτίμηση για το σύνολο του έτους είναι για ζημιές για τρίτη συνεχή χρονιά στα επίπεδα του 4-5% του κύκλου εργασιών της εισηγμένης.

Επιμένει πλαγιοανοδικά, με λίγες συναλλαγές ο Σαράντης. Νέα, υψηλότερη τιμή- στόχο για τη μετοχή, στα 4,1 από 2,55 ευρώ δίνει η Piraeus Sec. διατηρώντας σύσταση "neutral". Όπως αναφέρει, η αύξηση στην τιμή-στόχο συνδέεται με σημαντική μείωση των εκτιμήσεων για το κόστος κεφαλαίου της εταιρείας. Ωστόσο, παρά την νέα τιμή-στόχο, τον ισχυρό ισολογισμό και τις προβλέψεις για κερδοφορία, η ΑΧΕ θεωρεί τη μετοχή πλήρως αποτιμημένη σε αυτά τα επίπεδα τιμών, εξ ου και η ουδέτερη σύσταση.

Τουλάχιστον εντυπωσιακή, παραμένει η χρηματιστηριακή εικόνα της Lamda Development, με τον τίτλο να φλερτάρει με νέα υψηλά 35 μηνών και τις ανεπιβεβαίωτες φήμες να αναφέρονται σε πιθανή “συμμαχία – έκπληξη” για την διεκδίκηση του Ελληνικού (!)


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θετική ήταν η εικόνα των Αγορών την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για μετάθεση της απόφασης για αύξηση ή/μη του ορίου χρέους των ΗΠΑ για τις 19 Μαΐου σε συνδυασμό με τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα οδήγησε τον S&P 500 πάνω από τις 1,500 μονάδες (επίπεδα Δεκεμβρίου 2007), επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

O DAX, λόγω των παραπάνω και σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη (η Πορτογαλία βγήκε στις Αγορές με έκδοση 5ετών Κρατικών ομολόγων για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια και εγκρίθηκε η ταμειακή δόση των €9,2 δισ. από το Eurogroup για την Ελλάδα) βρέθηκε πάνω από τις 7,800 μονάδες (επίπεδα Ιανουαρίου 2008). Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι η ανακοίνωση για διενέργεια δημοψηφίσματος του Ην. Βασιλείου για το ευρώ δεν προκάλεσε ουσιαστικές πιέσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο, καθώς αυτή υπερέβη το 1,345 (επίπεδα Φεβρουαρίου 2012).

Αλλά και στο εσωτερικό, ο ΓΔ κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 1,000 μονάδες, καθώς η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα, η πιθανότητα λογισμού του αναβαλλόμενου φόρων στην κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών και η σταδιακή επαναλειτουργία των ΜΜΜ τροφοδότησαν το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και από τη σημαντική υποχώρηση του spread των 10ετών ομολόγων το οποίο έκλεισε στις 867 μονάδες (τιμή 55,5 μονάδες και απόδοση 10,2%, όταν στις 31/05/12 ήταν στις 14 μονάδες με απόδοση 29,9%) επίπεδα στα οποία βρισκόταν στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2011, όταν ο ΓΔ ήταν στις 1.600 μονάδες.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί κάτι το οποίο μάλλον δεν σχολιάστηκε επαρκώς και αυτό γιατί η εικόνα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη φαντάζει ως σαν να έχει υποχωρήσει παρά τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ την τρέχουσα εβδομάδα (περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,5% και 3,6% το 2013, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπει συρρίκνωση κατά -0,2%).

Αυτό δεν είναι άλλο από την αποχώρηση του Γιούνκερ από το προεδρικό θώκο του Eurogroup και την αντικατάσταση του από τον Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών Ντάισελμπλουμ, με την Ισπανία μάλιστα να είναι η μόνη που αντιτάχθηκε στην επιλογή του. Το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί απώλεια για την Ελλάδα και ενδεχομένως για τις υπόλοιπες Χώρες του Νότου.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα δείγματα της στάσης του Ντάισελμπλουμ, το γεγονός ότι προέρχεται από μια Χώρα που συντάσσεται με τη Γερμανία δημιουργεί μια επιφυλακτικότητα απέναντί του, ενόψει των σημαντικών πολιτικών, και όχι μόνο εξελίξεων, στην Ευρωζώνη τους προσεχείς δυο μήνες, όπου θα αποκαλυφθούν οι προθέσεις του και με την Κύπρο, πολύ πιθανόν, να είναι το πρώτο σημαντικό τεστ της θητείας του.
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη τάση, ο αναλυτής της Solidus Sec. εκτιμά ότι το κλίμα παραμένει θετικό, αλλά θα χρειαστούν επιπλέον “καύσιμα” προκειμένου ο Δείκτης να ξεπεράσει τις ενδείξεις κοπώσεως και να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα.


-----ΧΠΑ

Με υποχώρηση ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του FTSE25 όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να περιορίζονται στα 31.091 συμβόλαια.

Ανενεργά τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.035, τιμή εκκαθάρισης 342,25) κινήθηκαν μεταξύ 341,75 και 351 μονάδων, εμφανίζοντας χιερότερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και μειώνοντας το premium στο 0,35%.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4.558), Alpha Bank (8.003), Πειραιώς (3.654), Κύπρου (744), ΟΠΑΠ (2.470), ΟΤΕ (2.800), MIG (1.326), Eurobank (816), Μυτιληναίο (1.507), Ελλάκτωρα (427), ΔΕΗ (2.209), ΓΕΚ (779), Intralot (265), CPB (250), ΕΧΑΕ (408), Σιδενόρ (137), Τέρνα Ενεργειακή (204), Βιοχάλκο (130).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap ανέβηκε στο 40%, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να περιορίζεται στα 217 δικαιώματα (162 calls και μόλις 55 puts).
Δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων σε: Ιντρακόμ (3.000 τεμ.)

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.026.249 τεμ.), Εθνική (6.472.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v