Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδύναμος κρίκος οι τράπεζες στη Σοφοκλέους

Εγκλωβισμένος μέχρι νεωτέρας ο FTSE Large Cap στο "πονηρό" εύρος των 340-350 μονάδων. Κοντά στις 1.010 μονάδες ο Γ.Δ. Χαμηλότερα οι τράπεζες, με μεγαλύτερες πιέσεις για την Alpha Bank και ηπιότερες για την Εθνική.

Παίρνουν τα αρχικά κέρδη τους οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Μικτές τάσεις επικρατούσαν λίγο μετά τις 11.10 για βασικούς δείκτες και μετοχές, με την αξία των συναλλαγών σε μάλλον μέτρια επίπεδα, καθώς δεν ξεπερνούσαν τα 30,5 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται πέριξ των 1.010-1.020 μονάδων, ο FTSE Large Cap στη ζώνη των 340-350 μονάδων, με απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη λόγω της Alpha Bank και σε εμφανή αδυναμία να υπερβεί την πρώτη ισχυρή αντίσταση ο FT Mid.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank βαραίνει με απώλειες 2,92% τον κλαδικό δείκτη, έχοντας κάνει 1,4 εκατ. τεμάχια στις 13.10. Περίπου 1,5 εκατ. τεμάχια έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική, περίπου 3,5 εκατ. στην Πειραιώς, άλλο 1,8 εκατ. στη MIG και σχεδόν 1,4 εκατ. τεμάχια στην Κύπρου.

Πρακτικά, μέχρι τώρα, μιλάμε για μια συνεδρίαση μέτριας συναλλακτικότητας, με επιφυλακτικούς τόσο τους πωλητές όσο και τους αγοραστές.

Είναι ενδεικτικό πως ο Large Cap παραμένει, στη μέχρι τώρα διάρκεια της συνεδρίασης, εγκλωβισμένος μεταξύ των 340 και των 350 μονάδων, περιοχή που από τα σχόλιά μας την Πέμπτη έχουμε χαρακτηρίσει ιδιαίτερα πονηρή.

Στα 7,79 ευρώ ενισχύεται η μετοχή της ΔΕΗ, με συναλλαγές χαμηλότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων δύο εβδομάδων, στα 6,73 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με επίσης μετριότερο τζίρο, ενώ ο ΟΠΑΠ διορθώνει κατά 0,76% στα 6,51 ευρώ.

Συγκριτικά, στον ΟΠΑΠ η συναλλακτικότητα και ο τζίρος είναι ανώτεροι του μέσου όρου του αντίστοιχου διαστήματος. Στον ΟΠΑΠ έχει γίνει πακέτο 41.345 μετοχών στα 6,58 ευρώ (στις 11.05).

Από πλευράς απόδοσης ξεχωρίζουν Frigoglass με αυξημένο τζίρο, Μυτιληναίος με υψηλές συναλλαγές, αλλά και Τέρνα Ενεργειακή, Μέτκα.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση επικρατούν μάλλον πτωτικές τάσεις στις μετοχές Αττικής, Σωληνουργείων Κορίνθου, Fourlis, ΕΥΑΘ, Σιδενόρ, ΕΒΖ, Ελληνικών Καλωδίων.

Συνεχίζουν ανοδικά, αλλά με χαμηλότερη απόδοση στα πρώτα 25-35 λεπτά της συνεδρίασης ΓΕΚ Τέρνα, Πλαίσιο, Νηρέας.

Στις διεθνείς αγορές επικρατούν επίσης υποτονικές τάσεις και διαθέσεις χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις για τους δείκτες DAX και CAC 40.

Παραμένει ενισχυμένο το ευρώ έναντι του δολαρίου, κοντά στο επίπεδο του 1,34 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v