Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνητρα για τη... φυγή προς τα εμπρός

Ισχυρό καταλύτη αναζητά το ΧΑ για να απεγκλωβιστεί από το "πονηρό" εύρος των 340-350 μον. (Ftse LC). Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες παρά την απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς. Και πάλι προς το 1,10 ευρώ "δοκιμάζεται" η ΕΤΕ.

Επιλεκτικές κινήσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη στάσιμο στις 1.013,79 μονάδες και τον Ftse Large Cap στις 341,05 μονάδες.

Με τις συναλλαγές στα 70,2 εκατ. ευρώ (με 35,1 εκατ. τεμάχια) και τον τραπεζικό δείκτη να κλίνει περισσότερο προς τις 206,94 μονάδες, μετρώντας απώλειες 2,70%, κι ενώ το κλίμα ήταν βαρύ για πολλοστή συνεδρίαση.

Στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος κάνει λόγο για "... ενδείξεις κόπωσης, που περιόρισαν σημαντικά τη δραστηριότητα και τις επιλογές των αγοραστών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 1,5.

Ο τζίρος παρουσίασε οριακή αύξηση, σε σχέση με αυτόν της Παρασκευής, με το 26% της συνολικής καθαρής αξίας συναλλαγών να αφορά μόλις δύο μετοχές, και πιο συγκεκριμένα του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ.

Μένοντας στο ταμπλό του 25άρη, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Coca Cola, Frigoglass, Μέτκα, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της Motor Oil και στο χαμηλό ο ΟΤΕ, η Εθνική και η Alpha Bank".

Τραπεζική διόρθωση, που ήρθε παρά τον... συγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με απόφαση της οποίας παρατείνεται η απαγόρευση του short selling ΜΟΝΟ για τις τράπεζες μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ενέργεια που δίχασε την κοινότητα, καθώς άλλοι έκαναν λόγο για κατά περίσταση εφαρμογή μιας μη ισόνομης πρόνοιας υπέρ ενός συγκεκριμένου κλάδου για πολλοστή φορά. Βέβαια, αρκετοί ήταν αυτοί που επικαλέστηκαν την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας και την κρισιμότητα της κατάστασης για τον κλάδο.

Εν πάση περιπτώσει, η κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματά της κι οι εντυπώσεις μένουν πάλι υπέρ των τραπεζών. Παρ' όλα αυτά, ο κλαδικός δείκτης δε γλίτωσε τη νέα υποχώρηση και δοκιμασία προς τις 205 μονάδες, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Μάλιστα, η εικόνα των τριών από τις τέσσερις συστημικές μετοχές επέτεινε την επιφυλακτικότητα για τη συνέχεια. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Εθνικής διόρθωσε στο 1,160 ευρώ με 3.016.615 τεμάχια, της Alpha Bank στο 1,30 ευρώ με 2.375.324 και στο 0,295 της Πειραιώς με 5.795.323 τεμάχια.

Ομολογουμένως αρνητική έως ανησυχητική εικόνα, πού να... επιτρέπονταν και οι ανοιχτές πωλήσεις. Πάντως, το σκεπτικό της Κεφαλαιαγοράς είναι εύλογο από τη στιγμή που ο κλάδος βρίσκεται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και τρέχει το θέμα της διαμόρφωσης της μέσης τιμής (βάσει της οποίας θα γίνουν οι ΑΜΚ).

Ωστόσο, επιφυλάξεις έφερε και η συμπεριφορά πολλών μη τραπεζικών μετοχών- σηματωρών, καθώς αρκετές είτε προσεγγίζουν βραχυμεσοπρόθεσμες αντιστάσεις είτε δοκιμάζουν ισχυρά πολυετή σημεία αναφοράς.

Το γεγονός πως για ακόμα μία συνεδρίαση -τρίτη ή τέταρτη κατά σειρά- ο... 25άρης μένει εγκλωβισμένος στο... πονηρό εύρος τιμών των 340-350 μονάδων παραπέμπει στην απουσία καταλυτών.

Ισχυρών καταλυτών, ικανών να κάνουν τη διαφορά. Και με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν τα 70-80 εκατ. ευρώ, εμμένουμε στην εκτίμησή μας πως δύσκολα (υπό αυτές τις συνθήκες) το Χ.Α. μπορεί να οδηγηθεί σε πειστική ανοδική διάσπαση με στόχο τις 380-400 μονάδες (σ.σ. για τον Ftse Large Cap).

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πολύ δύσκολα μπορεί να προκύψει κάποιος... joker από την επίσκεψη Σαμαρά στην Ντόχα ή από τις παρουσιάσεις του Γ. Προβόπουλου σε ξένους θεσμικούς και σπίτια.

Αναμφίβολα, χρήσιμες κινήσεις, απαραίτητες στην προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος (υπαρκτή, όπως καταγράφεται και στη μείωση των spreads του 10ετούς τίτλου), αλλά δεν είναι από αυτές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αμέσως μόχλευση και να αλλάξουν θεαματικά το κλίμα μέσα σε λίγες μέρες.

Μία παράμετρος που μένει να αποσαφηνιστεί σχετίζεται με τον χρόνο υλοποίησης των ΜΟΔ (μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου) και των ΑΜΚ (μέχρι τα τέλη Απριλίου), με τις τράπεζες να επιδιώκουν να δοθεί παράταση 2-3 μηνών.

Ενδεχομένως, περισσότερα γι' αυτό το θέμα να γίνουν γνωστά στην αυριανή παρουσίαση του νέου Τ.Τ. από τον Παν. Θωμόπουλο, επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v