Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Κατηφορίζει" προς τις 1.000 μονάδες

Δοκιμάζονται οι 1.000 μονάδες (για το Γ.Δ.) και απειλούνται οι 340 για τον FTSE LC. Καταλύτης της διόρθωσης η άρση των «ανοιχτών πωλήσεων» σε όλες, πλην των τραπεζικών, τις μετοχές. Πτώση για ΟΤΕ και 3Ε.

Διορθώνει το Χ.Α., παρά τη συγκριτικά καλύτερη, σήμερα, συμπεριφορά των συστημικών τραπεζών. Βασικοί δείκτες και μετοχές πιέζονται προς τις 1.000 μονάδες, με τον FTSE Large Cap χαμηλότερα των 340 μονάδων, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ο τραπεζικός δείκτης, με κέρδη περισσότερα στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, κρατούσε πριν από λίγο μέρος της απόδοσής του. Υποχωρούν όμως στην πλειονότητά τους μη τραπεζικές μετοχές-σηματωροί αλλά και η τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την πίεση - διόρθωση μη τραπεζικών μετοχών στη χθεσινή απόφαση της Κεφαλαιαγοράς για κατά περίσταση άρση των ανοιχτών πωλήσεων. Οι Αρχές προστατεύουν τις τράπεζες από το short selling, ωστόσο αίρουν την απαγόρευση ισχύος του μέτρου για τις μετοχές όλων των άλλων εισηγμένων. Αφορμής δοθείσης, που λένε…

Είναι ενδεικτικό πως μετά από περίπου μία ώρα συνεδρίασης μόνο οι μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank ενισχύονταν, ενώ 21 τίτλοι από το σύνολο των 25 του Large Cap διόρθωναν με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Στην περίπτωση μάλιστα του Μυτιληναίου ξεπερνούν το 4%, ενώ ρευστοποιήσεις έχουν ενεργοποιηθεί σε Ελλάκτωρ, Μέτκα, MIG, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν.

Η αξία των συναλλαγών, περίπου στις 11.30, στα 16 εκατ. ευρώ, με σχετικά υψηλό τζίρο σε Alpha Bank, MIG, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδιδαν τις ρευστοποιήσεις, πιέσεις σε μετοχές-κλειδιά του 25άρη και στη μη ανοδική διάσπαση των 350 μονάδων στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο εγκλωβισμός του δείκτη στο «πονηρό» εύρος των 340-350 μονάδων, η απουσία κινήτρων και δέλεαρ για μια άμεση και πειστική ανοδική συνέχεια, οδηγεί σε αναδίπλωση κυρίως βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Τουλάχιστον σε αυτό συντείνουν οι μέχρι τώρα κινήσεις τους και η διαγραμματική απεικόνιση του FTSE Large Cap και του FT Mid Cap.

Από τις μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύονται Fourlis, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Σαράντης, ενώ διορθώνουν Πλαστικά Θράκης, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΑΘ, Intracom, Τράπεζα Αττικής.

Την ίδια ώρα, η αγορά παρακολουθεί τις προσπάθειες των τριών κυβερνητικών εταίρων να συμφωνήσουν στα στοιχειώδη.

Προς ώρας, έχει προκύψει εμπλοκή με τη θέσπιση του νέου φόρου επί των ακινήτων, καθώς η διακομματική επιτροπή, παρά τις συνεδριάσεις της για πλέον των δύο μηνών, δεν έχει καταφέρει ακόμη να καταλήξει στο εύρος του αφορολόγητου ορίου, κατ’ επέκταση και στις νέες κλίμακες.

Μέτρο που αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, στις αντικειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων, κυρίως στις αστικές περιοχές, αλλά και στις βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ).

Στις διεθνείς αγορές επικρατούν μικτές τάσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με οριακές απώλειες στη Φρανκφούρτη για τον DAX (7.832 μονάδες) και οριακή αντίδραση στο Λονδίνο για τον FTSE 100 (6.307 μονάδες).

Παραμένει στα υψηλά το ευρώ και στο 1,3450 ως προς το αμερικανικό νόμισμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v