Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δοκιμάζονται και σήμερα οι 1000 μονάδες

Ελεγχόμενη η μέχρι στιγμής διόρθωση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας προς τις 1.000 μονάδες. Σε δοκιμασία και οι 335-340 μονάδες για τον FTSE Large Cap. Δεν εμπνέουν ανησυχία, μέχρι τώρα, τα παράγωγα.

Διόρθωσης συνέχεια στο Χ.Α., με ελεγχόμενη ωστόσο τη διολίσθηση βασικών δεικτών μέχρι τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους. Για τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 997 μονάδες, για τον FTSE Large Cap μέχρι τις 335 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να κράτα τις 200-210 μονάδες και τον FTSE Mid σε οριακή διόρθωση προς τις 1.270 μονάδες με μέτριες συναλλαγές.

Αυτά στη μία περίπου ώρα της συνεδρίασης, και ενώ το Χ.Α. ανέκαμπτε με σύνολο συναλλαγών σχεδόν στα 8 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 11:30 συναλλαγές πάνω από 1 εκατ. ευρώ είχαν γίνει σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Λίγο χαμηλότερα, στα 6,51 ευρώ, η μετοχή του Οργανισμού, κατά 2,18% ψηλότερα, στα 6,55 ευρώ, του ΟΠΑΠ.

Δεδομένων των πιέσεων που δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ (προς τα 7,48 ευρώ), η υπεραπόδοση του ΟΠΑΠ θεωρείται σημαντική.

Με αποτίμηση 2,1 δισ. ευρώ ο ΟΠΑΠ και βαρύτατη στάθμιση στη διαμόρφωση των δεικτών, αναδεικνύεται σε απαραίτητο στυλοβάτη.

Μικρά κέρδη για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, απ’ όπου ξεχωρίζει το στενότατο εύρος διακύμανσης για την Εθνική (1,18-1,21 ευρώ), το επίσης σφικτό εύρος στο 1,29-1,31 ευρώ για την Alpha Bank.

Σε άλλες μετοχές του 25άρη συνεχίζεται η προσπάθεια μερικής κατοχύρωσης κυρίως βραχυπρόθεσμων θέσεων. Σε Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot, Βιοχάλκο και λιγότερο στα Ελληνικά Πετρέλαια και στην 3E.

Μικτή εικόνα και στον FTSE Mid για Φουρλή, Σωληνουργεία Κορίνθου, Σιδενόρ, αλλά και για ΓΕΚ Τέρνα, Intracom, Νηρέα και Πλαστικά Θράκης.

Στο επίμαχο, και λόγω επικαιρότητας, θέμα των «ανοικτών πωλήσεων», οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν είναι ανησυχητικές. Τουλάχιστον αυτό μας επισημαίνουν υπεύθυνοι τμημάτων ιδιωτικών χρηματιστηριακών, που αποτιμούν ως ικανοποιητική τη μέχρι τώρα κίνηση της αγοράς παραγώγων.

Ενδεικτικά, το σύνολο των ΣΜΕ επί μετοχών κυμαινόταν στις 370 χιλιάδες (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων), τα δε συμβόλαια επί δεικτών τις 34.000, αθροιστικά, συμπεριλαμβάνοντας θέσεις «πώλησης» και «αγοράς».

Όσον αφορά τον δανεισμό τίτλων, ο μη τραπεζικός με το μεγαλύτερο βάρος είναι του ΟΤΕ, όπου όμως και σε αυτόν δεν ξεπερνούσε τις 100.000 τεμάχια. Απόλυτα δικαιολογημένο μέγεθος.

Θα πρέπει ωστόσο να συνεκτιμηθεί πως πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν από τις συναλλαγές επί της πλατφόρμας της ΕΧΑΕ, ό,τι αυτό συνεπάγεται για αγοραπωλησίες που ενδεχομένως να γίνονται μέσω είτε OTC είτε άλλων μηχανισμών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v