Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Coca Cola... αντίδοτο στις πληγές του ΧΑ

Η άνοδος της Coca Cola κατά σχεδόν 5% μετριάζει τις απώλειες  στο χρηματιστήριο. Σημείο-κλειδί οι 325 μονάδες για τον 25άρη. Ισχυρή πτώση έως 6% για ΔΕΗ. Ανακάμπτει πάνω από τις 980 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Επιμένουν οι πωλητές στο Χ.Α. Διευρύνονται οι απώλειες για βασικούς δείκτες-μετοχές, ενώ η χώρα βρίσκεται και πάλι σε απεργιακό… black-out.

Αφορμής δοθείσης, το Χ.Α. χαμηλώνει, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ως τις 975 μονάδες και να ανακάμπτει στη συνέχεια προς τις 985 μονάδες. Ο FTSE Large Cap οριακά στις 330 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 55 εκατ. ευρώ περίπου και τους εν δυνάμει αγοραστές να έχουν περιθώριο χρόνου και επάρκεια ρευστότητας για να περιμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Η αφορμή, κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, είναι ο απεργιακός πυρετός, με αιχμή τον χώρο της υγείας και τα μέσα μεταφοράς. Σε 24ωρη απεργία και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Το Χ.Α. έχει εισέλθει στη φάση όπου παρακολουθεί και αποτιμά πλέον την προσπάθεια επιβολής των μέτρων στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία. Η προηγούμενη φάση που σχετιζόταν με την υπερψήφιση των μέτρων από τη Βουλή προεξοφλήθηκε ανάλογα και αποτυπώθηκε ανοδικά.

Πολύ ευαίσθητος μηχανισμός, προεξοφλητικός, το χρηματιστήριο, δεν έχει λόγο να βιάζεται, μετά μάλιστα το ράλι του Ιανουαρίου.

Ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί και πάλι οριακά πάνω από τις 200 μονάδες, καθώς οι πωλητές επιμένουν σε Εθνική και Alpha Bank. Σημειωτέον πως για την Εθνική χαμηλό ημέρας έχει σημειωθεί, μέχρι τώρα, στο 1,12 ευρώ.

Η μετοχή της 3E ενισχύεται έως τα 19,05 ευρώ (5%), με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές. Στα 13,10 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Τιτάν.

Οι υπόλοιπες 23 μετοχές του δείκτη υποχωρούν από 1,33% η Μέτκα έως 5,78% η μετοχή της ΔΕΗ. Σημαντικές απώλειες και για Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, MIG, Βιοχάλκο, Frigoglass.

Ανάλογη κλίση και για τις δεικτοβαρείς μετοχές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με χαμηλά ημέρας τα 6,25 και τα 6,27 ευρώ αντίστοιχα.

Στον χθεσινό Εκηβόλο ανεβάσαμε διάγραμμα και τεχνική ανάλυση του 25άρη από τον calculator-analysis.gr. Το αφήσαμε και σήμερα καθώς η κλίση του δείκτη ήταν εμφανής στις τελευταίες συνεδριάσεις και η προσέγγιση του φίλου μας εύστοχη και αυτήν τη φορά.

Στο «κόκκινο» το σύνολο των μετοχών του FTMid, με απώλειες που φθάνουν το 6,58% για τη μετοχή του Ιατρικού Αθηνών.

Κατοχύρωση θέσεων σε Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλή, Intracom, ΕΒΖ, Πλαστικά Θράκης, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου.

Από τεχνική πλευρά, ο Large Cap χαμηλότερα πριν από λίγο και των 330 μονάδων, «βλέπει» πλέον αναπόφευκτα όλα τα διαδοχικά προς τις 318 μονάδες τεχνικά σημεία και στηρίξεις.

Το ότι οι μέχρι στιγμής συναλλαγές δεν ξεπερνούν αισθητά τον μέσο όρο Ιανουαρίου παραπέμπει σε μια μάλλον ελεγχόμενη διαμόρφωση τιμών και σε υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, καθώς υπάρχουν τεχνικά σημεία που μπορούν να αλλάξουν προς το χειρότερο το κλίμα.

Ο λόγος για τις 325 μονάδες του FTSE Large Cap και το ενδεχόμενο καθοδικής διάσπασης του 1,10 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v