Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Παλεύει" τις 340 μονάδες ο Large Cap

Πάνω από τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με βοήθειες από 3E, ΟΠΑΠ, αλλά και ΟΤΕ. Στις 340 μονάδες ο FTSE Large Cap, με εμφανή τη διάθεση - στάση αναμονής των επενδυτών.

Κρατά τις 1.000 μονάδες το Χ.Α. Χαμηλών συναλλαγών η προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλειονότητα των «ισχυρών χεριών», με τις τράπεζες να κερδίζουν πόντους, τη στιγμή που για βασικούς δείκτες επικρατούν μικτές τάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται πέριξ των 1.010 μονάδων, ελαφρώς υψηλότερα ο FTSE Large Cap στις 340 μονάδες, με τον τραπεζικό κατά 1,55% στις 210-212 μονάδες.

Η εικόνα της αγοράς είναι σε μεγάλο βαθμό μοιρασμένη, γεγονός που αποτυπώνεται στη σχέση ανοδικών - πτωτικών για τους τίτλους του Large Cap και του FTMid.

Τον 25άρη βοηθά η υπεραπόδοση της 3E και του ΟΠΑΠ, ενώ αντιδρούν οι μετοχές των Jumbo, MIG, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ.

Λίγο μετά τις 14:05, ανοδικά γύρισε και η μετοχή του ΟΤΕ στα 6,55 ευρώ. Όμως, πρωτίστως ο δείκτης ενισχύεται λόγω της αντίδρασης της 3E έως τα 18,60 ευρώ, του ΟΠΑΠ έως τα 6,57 ευρώ και πριν από 10-15 λεπτά και του ΟΤΕ.

Οι εξελίξεις από τον τραπεζικό κλάδο διατηρούν την Alpha Bank υψηλότερα προς το 1,32 ευρώ (2,33%), αλλά με την Εθνική λίγο χαμηλότερα στο 1,18 ευρώ.

Σημειωτέον πως το εύρος διακύμανσης για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κυμαίνεται στενότατα μεταξύ του 1,17 και του 1,21 ευρώ.

Από τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μικρά κέρδη καταγράφονται για Σιδενόρ, Σαράντη, Πλαστικά Θράκης, ΕΒΖ. Χαμηλότερα διαμορφώνεται η τιμή της μετοχής των ΓΕΚ Τέρνα, Intracom, Φουρλής, Τράπεζα Αττικής.

Από τις διεθνείς αγορές, έρχονται οι μάλλον αρνητικές ειδήσεις για την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., στην ευρωζώνη ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε στις 89,2 από 87,8 μονάδες, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για 88,2 μονάδες. Αντιθέτως, στην Ελλάδα ο δείκτης υποχωρεί τον Ιανουάριο στις 85,8 από τις 86,9 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Σημειωτέον πως η Κομισιόν δεν παρέθεσε στοιχεία που να αιτιολογούν την επιδείνωση του κλίματος στην οικονομία. Είναι ωστόσο ένα πρόβλημα.

Νωρίτερα, η ιταλική αγορά έπαιρνε βαθιά ανάσα από τη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοπρασίας 5ετών και 10ετών, το κόστος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2010. Το ενδιαφέρον είναι ότι η αποκλιμάκωση αυτή σημειώνεται περίπου έναν μήνα πριν από τις εκλογές στη γειτονική χώρα.

Από το Βερολίνο τα νεότερα που έρχονται για την Κύπρο επιβεβαιώνουν όσους εκτιμούν πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τον Μάρτιο και μετά και ύστερα από συνομιλίες της Αγκ. Μέρκελ με τη νέα ηγεσία της μεγαλονήσου.

Από τον χώρο του συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται περαιτέρω προς το 1,3550 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v