Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτι κουρασμένα παλικάρια (!)

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων και κοντά στο χαμηλό ημέρας υποχώρησε ο ΓΔ. Ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 9 συνεδριάσεων. Μόνιμα με θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ και Alpha Bank. Πτώση για ΔΕΗ (-3,96%).

Για πέμπτη φορά στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και η σημερινή αποδείχθηκε καταλυτική.

Έτσι, όχι μόνο ο Δείκτης έχασε το 1000αρικο, σε κλείσιμο, κλείνοντας αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας, αλλά μετά τις 14.25 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Ενδεικτικό της αργής αλλά σταθερής επιστροφής της επιφυλακτικότητας, η νέα βύθιση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων).

Εμφανής, πλέον, η έλλειψη αγοραστών, σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, είχε σήμερα σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να “οδηγήσουν την κούρσα”, σχεδόν από αρχής μέχρι τέλους και η τελική αναλογία να βρεθεί στο χειρότερο της ημέρας (!)

Τρία είναι τα ουσιαστικά ζητήματα που φαίνεται να προβληματίζουν για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Πρώτον, η επιστροφή του “short selling”, από 1ης Φεβρουαρίου, έστω και εκτός των Τραπεζικών τίτλων.

Δεύτερον, ότι ο Φεβρουάριος έχει αποδειχθεί αρνητικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη τα τελευταία έξι χρόνια.

Και τρίτον, ότι έχουν μειωθεί σημαντικότατα τα τηλέφωνα στις ΑΧΕ και από όσα χτυπούνε τα περισσότερα αφορούν πωλήσεις.

Από εκεί και πέρα και μέχρι τις 14.25 που ο Δείκτης “φόρεσε” μόνιμα τα “κόκκινα”, είχε προλάβει να αλλάξει 5 φορές πρόσημο και στην προσπάθεια να κρατηθεί υψηλότερα των 1.000 μονάδων συμμετείχαν οι Coca-Cola, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank. Αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank και ΟΠΑΠ κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank Properties, Folli Follie Group και Μέτκα και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Εθνική.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η διαφαινόμενη κόπωση του Δείκτη θα μεταφέρει το ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους, όμως το τράβηγμα των αγοραστών σε σημαντικά χαμηλότερα θέτει και το εν λόγω επιχείρημα στο κριτήριο της αμφιβολίας (!)

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το πρώτο σημαντικό “crash test” οριοθετείται στις 330 μονάδες, καθοδική διάτρηση του οποίου θα φέρει κάποιες πρώτες αμφιβολίες για την διατήρηση του ανοδικού κύματος, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 328 μονάδων θα οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη προς την επόμενη στήριξη των 320 μονάδων.

Σήμα επανατοποθετήσεων, μόνο με δύο κλεισίματα υψηλότερα των 340 μονάδων.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικά κλεισίματα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, “κόκκινα” ταμπλώ (με ελεγχόμενες απώλειες) στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο ξεκίνημα της Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν την Fed να ανακοινώσει στις 21.15 (ώρα Ελλάδος) τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Από εκεί και πέρα και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, στο 15% έχει ανέλθει το ποσοστό των καθυστερήσεων στα φοιτητικά δάνεια που χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 2010 και 2012, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τα δάνεια που χορηγήθηκαν το 2005 με 2007 βρίσκεται στο 12,4%. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την FICO, το μέσο φοιτητικό χρέος το 2012 αυξήθηκε στα $ 25.253 από 17.233 το 2005. "Η κατάσταση είναι απλά μη βιώσιμη και ήδη βιώνουμε τις συνέπειες" ανέφερε σε ανακοίνωση της η συμβουλευτική εταιρεία. "Όταν η αύξηση των μισθών είναι αργή και οι θέσεις εργασίας δεν είναι τόσες πολλές όπως παλιότερα, είναι αδύνατο για τους φοιτητές να συνεχίσουν να λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερα φοιτητικά δάνεια, χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την περαιτέρω Κρατική ενίσχυση της Καταλονίας αιτήθηκε η τοπική κυβέρνηση από την Κεντρική Κυβέρνηση της Ισπανίας, με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής ρευστότητας της Ισπανικής Περιφέρειας. Ειδικότερα, η Καταλονία κατέθεσε επίσημο αίτημα, για την παροχή 9 δισ. ευρώ από το ταμείο ρευστότητας της Κεντρικής Ισπανικής Κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7% το Q4 του 2012 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας.

Το νούμερο ήταν αρκετά μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν ύφεση 0,6%. Σε ετήσια βάση, το Ισπανικό ΑΕΠ υποχώρησε το Q4 κατά 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2012 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 1,4%. Σημειώνεται, ότι η Ισπανική οικονομία συρρικνώνεται επί 18 συνεχόμενους μήνες.

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφηκε στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, για τρίτο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 89,2 από 87,8 τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ενίσχυση του δείκτη στο 88,2.

Το ποσό των 6,5 δισ. ευρώ, συνολικά, άντλησε η Ιταλία από την δημοπρασία ομολόγων 5ετούς και 10ετούς διάρκειας. Συγκεκριμένα, άντλησε 3,5 δισ. ευρώ από την δημοπρασία δεκαετών ομολόγων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,17% (έναντι 4,48% στην προηγούμενη δημοπρασία) που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010. Από τα πενταετή ομόλογα, άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο στο 2,94% από 3,26% προηγουμένως.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο στον Ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ. Το Ινστιτούτο Ιδιωτικών Ερευνών ADP ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 192.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα γίνουν 165.00 θέσεις προσλήψεις. Τον Δεκέμβριο είχαν γίνει 185.000 προσλήψεις στον Ιδιωτικό τομέα της Αμερικανικής οικονομίας.


Συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία

Συρρικνώθηκε η Αμερικανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2012
, καθώς οι Επιχειρήσεις μείωσαν τα αποθέματα τους και οι Ομοσπονδιακές δαπάνες σημείωσαν βουτιά εν μέσω των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον για μια συμφωνία που θα πετυχαίνει περικοπές δαπανών και αυξήσεις των φόρων.

Ειδικότερα, το Αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε οριακά 0,1% το δ΄ τρίμηνο του έτους όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ήταν η πρώτη συρρίκνωση του Αμερικανικού ΑΕΠ από το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Υπενθυμίζεται ότι το γ΄ τρίμηνο του 2012 η Αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1%. Για ολόκληρο το 2012, το Αμερικανικό ΑΕΠ κατέγραψε άνοδο 2,2% από ανάπτυξη 1,8% που είχε καταγραφεί το προηγούμενο έτος.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα πριν το τέλος της δεκαετίας, θεωρεί η Fitch. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι το 2013 οι πωλήσεις αυτοκινήτων θα υποχωρήσουν 3% στη Δυτική Ευρώπη, μετά από μια υποχώρηση 8,1% το 2012 στα 11,8 εκατομμύρια οχήματα.

Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της Fitch, η συνολική μείωση από το 2007 θα φτάσει το 23%. Η Fitch υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη των πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Αγορά αυτοκινήτων θα είναι αργή και θα ακολουθήσει στην καλύτερη περίπτωση το “μονοπάτι” της Ιαπωνίας, όπου οι πωλήσεις κυμάνθηκαν από το 1998 στο 25% με 45% κάτω από το υψηλό του 1990.


Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, στην πρώτη πεντάδα των πιο δυστυχισμένων Χωρών του Πλανήτη κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη Misery Index. Στη σχετική κατάταξη που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, τη θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ισπανία, ενώ ακολουθούν η Νότιος Αφρική και η Κροατία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση και έπονται η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Αίγυπτος και η Ιρλανδία. Ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώνεται από δύο παραμέτρους: τον δείκτη ανεργίας και τον πληθωρισμό.

Ο κίνδυνος μιας ακόμα χρεοκοπίας για το υπόλοιπο χρέος του Ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλός λόγω των σημαντικών κινδύνων που υπάρχουν με τη μορφή της αδύναμης οικονομίας, της εύθραυστης κοινωνικής σταθερότητας και του τεταμένου πολιτικού κλίματος.


Τι λέει η Moody's για Ελλάδα

Παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων στα τέλη του 2012 για παροχή μεγαλύτερης ελάφρυνσης στο χρέος, ξεκινώντας από το 2014, η Moody’s πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας απέχουν σημαντικά από τους Κυβερνητικούς στόχους και το consensus των οικονομολόγων. Η Moody’s εκτιμά ότι η Ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013 και επίσης πως θα αντιμετωπίσει ύφεση το 2014, ως αποτέλεσμα:

Της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης στη ζώνη του ευρώ.

Της αργής προόδου στην αναδιάρθρωση των ισχυρών κλειστών επαγγελμάτων, η οποία περιορίζει περισσότερο τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό και "εξασφαλίζει" ότι τα κόστη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έλαβαν χώρα και ειδικά λόγω των επιπτώσεων στους μισθούς, στα επιδόματα και στις συντάξεις, στοιχεία που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ως εκ τούτου την ιδιωτική κατανάλωση τα επόμενα έτη, η οποία αποτελεί και βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

Η Moody’s διατηρεί σταθερό το outlook της Ελλάδας και την αξιολόγηση στην κατηγορία “C” (κατηγορία χρεοκοπίας, με μικρή πιθανότητα ανάκαμψης).

Οι μετοχές των ΟΤΕ, Μέτκα και Motor Oil είναι εκείνες που προτιμά (most like) για το 2013 η National Securities. Ξεχωρίζει επίσης τις ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Frigoglass, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να εκπλήξουν ευχάριστα κατά τη διάρκεια του έτους.

Εκτιμά ακόμη πως θα προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον εισηγμένες με μικρή κεφαλαιοποίηση (κάτω των 75 εκατ.) που διαθέτουν εξαγωγικό προσανατολισμό ή κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο τους.

Συνολικά για το ΧΑ η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι θα προσφέρει ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ δηλώνει ότι προτιμά τις μη – Χρηματοοικονομικές εταιρείες από τις Χρηματοοικονομικές, όπως επίσης τις Επιχειρήσεις με ισχυρούς ισολογισμούς αλλά και εκείνες που διαθέτουν business models με έμφαση στις ταμειακές ροές.

Θεωρεί σημαντικό ζήτημα τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και τις συνακόλουθες αλλαγές που θα επέλθουν στους κλάδους του gaming και της ενέργειας. Εκτιμά ακόμη ότι τα πολιτικά θέματα δεν θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο φέτος, αφού δεν σχεδιάζονται εκλογές και η κοινή γνώμη δεν επιθυμεί νέες κάλπες.

Από εκεί και πέρα, στο ταμπλώ του 25αρη, η μετοχή της Coca-Cola συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αν και σήμερα υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 18,6 ευρώ (+2,59%). Αν συνεχίσει να κινείται “βόρεια”, η επόμενη σημαντική αντίσταση στα 18,96 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, στον απόηχο της θετικής έκθεσης της Goldman Sachs. Πιο συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζει στα 7,3 ευρώ από 4,6 ευρώ προηγουμένως την τιμή - στόχο η Goldman Sachs.
 
Ο οίκος επισημαίνει ότι στους κινδύνους για τη μετοχή παραμένουν το μακροοικονομικό αλλά και το θέμα του μονοπωλίου, για το οποίο θα αποφανθούν τα Ελληνικά δικαστήρια. Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ότι το ρίσκο Χώρας έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ διατηρεί τη σύσταση “neutral”. Αν η μετοχή δεν ξαναβρεί “βηματισμό” υψηλότερα της ζώνης 6,56 – 7,00 ευρώ, δύσκολα θα αποκτήσει καινούργιους “θαυμαστές”.

Προσπάθησε να δώσει αντίδραση, αλλά επέστρεψε σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι ο τίτλος του Τιτάνα, σβήνοντας όλα τα κέρδη του 2013 και απειλώντας χαμηλά 24 συνεδριάσεων. Τα 13,00 ευρώ είναι καθαρά ψυχολογικό όριο και η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στα 12,50 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο της ΔΕΗ που έστω και οριακά έχασε την πρώτη στήριξη στα 7,28 ευρώ. Αν συνεχίσει να κινείται “νότια” η επόμενη στήριξη στα 6,80 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη, ήπια, πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ, που όσο διατηρείται υψηλότερα των 6,00 ευρώ δεν απειλεί το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να κλείσει σήμερα, αντί της Παρασκευής το βιβλίο προσφορών για το νέο ομολογιακό δάνειο του Οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφεται σημαντική υπερκάλυψη με το επιτόκιο να κινείται κάτω από το 8,25%. Ο ΟΤΕ στοχεύει να αντλήσει, ανάλογα με τις προσφορές, ποσό έως 700 εκατ. ευρώ, ενώ ως βάση είχε τεθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλώ, η CPB προχώρησε σε διάψευση των φημών για πιθανές συζητήσεις με την Τρ. Κύπρου.

Νέο χαμηλό τριών μηνών για την μετοχή της Τρ. Αττικής, που όπως δείχνει πολύ δύσκολα δεν θα συναντήσει την τιμή της επικείμενης ΑΜΚ (0,30 ευρώ).

Δέκα οι τίτλοι που έκλεισαν με θετικό πρόσημο, στο ταμπλώ του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+0,66%), Eurobank Properties (+1,12%), Folli Follie Group (+0,51%), Alpha Bank (+0,78%), Eurobank (+1,43%), ΕΧΑΕ (+0,59%), Μέτκα (+0,18%), ΟΠΑΠ (+1,56%), Κύπρου (+0,83%), Πειραιώς (+0,69%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Jumbo.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνα, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 19 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1013,56 (12.28) και χαμηλό τις 994,02 (16.51) και έκλεισε στις 996,82 μονάδες με απώλειες 0,84%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 50 εκατ. από τα οποία τα 1,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή, εκ νέου, η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές έναντι 103 πτωτικών και για 35 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Στα επιμέρους, συνεχίστηκαν τα “πονταρίσματα” για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις στην ΑΕΓΕΚ, (3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), η οποία ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι ελέγχει και το 13,18% της ΕΚΤΕΡ, ενώ 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Μαϊλλης.

Τουλάχιστον εντυπωσιακή η κούρσα του Περσέα, ο τίτλος του οποίου, με ελάχιστες συναλλαγές, από τα 0,0460 ευρώ (κλείσιμο 14/1) καταγράφει κέρδη 391,3% (!)


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η πιστωτική υπερεπέκταση που κορυφώθηκε τη διετία 2007-8 ήταν, όπως είναι γνωστό, η βασική αιτία της χρηματοοικονομικής κρίσης που λόγω της παγκοσμιοποίησης σύντομα επεκτάθηκε παντού, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Τη μετεξέλιξή της σε ευρύτερη οικονομική, κοινωνικοπολιτική και τελικά κρίση αξιών την βιώνει ήδη ο Πλανήτης, ενώ ο προβληματισμός είναι μεγάλος καθώς οι μέχρι σήμερα γνωστές συνταγές των οικονομολόγων (μεγαλύτερου ή μικρότερου βαθμού δράσης από το κράτος) δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί.

Σε σχέση με το Χρηματοοικονομικό Σύστημα, η κρίση οδήγησε στον εξανεμισμό των ιδίων κεφαλαίων των Τραπεζών προκαλώντας την ανάγκη για άμεση ανάκτησή τους, η γνωστή σε όλους διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους καθώς θεωρήθηκε ανεπιθύμητη η επανάληψη της χρεοκοπίας Τραπεζών μετά το προηγούμενο της Lehman Brothers.

Καθώς όμως η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με κρατικά κεφάλαια παντού, ανέκυψε ένα νέο πρόβλημα: η υπερχρέωση των Κρατών, αναγκάζοντας τις Κυβερνήσεις σε επώδυνες για τα ευρέα κοινωνικά στρώματα πολιτικές λιτότητας, που αναπόφευκτα στη συνέχεια προκάλεσαν ύφεση και μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Επιπλέον, τέθηκε το ερώτημα εφαρμογής τρόπων ώστε το Τραπεζικό Σύστημα να είναι στο εξής ασφαλές. Για το σκοπό αυτό, στις ΗΠΑ (από τις οποίες είχε ξεκινήσει η κρίση) διαγνώστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η πρωτογενής αιτία ήταν η κατάργηση της διάκρισης μεταξύ Εμπορικής και Επενδυτικής τραπεζικής (πόρισμα επιτροπής Volcker) που συντελέστηκε το 1999.

Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η εύρεση τρόπου σαφούς διαχωρισμού ανάμεσά τους ώστε η επενδυτική τραπεζική που μετεξελίχθηκε σε τεραστίων διαστάσεων “στίβο στοιχηματισμού” να μη συγχρωτίζεται με την εμπορική τραπεζική που αφορά κυρίως την πραγματική οικονομία.

Στο μεταξύ, η ασφάλεια του Τραπεζικού Συστήματος έχει συνδεθεί με την αυστηροποίηση των κανόνων της Βασιλείας αναπροσαρμόζοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και διαμορφώνοντας σε υψηλότερα επίπεδα τη σχέση ιδίων κεφαλαίων προς το σύνολο του ενεργητικού (Βασιλεία ΙΙΙ).

Με δεδομένο δε ότι οι μέτοχοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες, όλες οι Τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν το ενεργητικό τους.

Όλες δηλαδή προβαίνουν στη διαδικασία της αποεπένδυσης ρευστοποιώντας περιουσιακά στοιχεία τους, όπως ακίνητα, συμμετοχές και κυρίως δάνεια από το χαρτοφυλάκιο τους. Σε μια φάση δηλαδή κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Επιχειρήσεων αδυνατεί λόγω της εντεινόμενης ύφεσης να εξυπηρετήσει το δανεισμό της και επιζητεί τρόπους άντλησης ρευστότητας για να αποφύγουν τη χρεοκοπία, οι Τράπεζες πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, εκείνη της αποπληρωμής του δανεισμού!

Η διαδικασία αποεπένδυσης, με κυριότερη τη μείωση των χορηγήσεων, θα οδηγήσει σε μείωση του ρόλου των Τραπεζών στην οικονομία με παράλληλη ανάπτυξη του “σκιώδους” Τραπεζικού Συστήματος, δηλαδή των φορέων που θα απορροφήσουν τα προσφερόμενα δάνεια, αφού προηγουμένως προβούν σε ένα εύλογο “κούρεμά τους”.

Βιώνουμε επομένως την ανάπτυξη των διαφόρων τύπων επενδυτικών φορέων, όπως τα hedge funds, τα private equity funds, τα distressed funds, το venture capital, τα pension funds, τα mutual funds, τα SPVs, τους επενδυτές τιτλοποιημένων αξιών κοκ που θα πάρουν τη σκυτάλη από τις τράπεζες.

Το ύψος δε των στοιχείων του ενεργητικού που εκτιμά το ΔΝΤ ότι πρέπει να μειώσουν ξεπερνά τα 2,8 τρισ δολάρια μόνο για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Έτσι, είναι βέβαιο ότι στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, το τραπεζικό σύστημα θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με εκείνο της προηγούμενης. Θα είναι μικρότερο και ασφαλέστερο.

Οι δε επιχειρήσεις και άλλοι φορείς, ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα, θα έχουν συνηθίσει σε νέα δεδομένα, σε σχέση με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών τους, καθώς πολύ μικρότερο μέρος θα διενεργείται μέσω του Τραπεζικού Συστήματος και πολύ μεγαλύτερο από εξωτραπεζικούς φορείς (non-bank finance) με κυρίαρχη τη διαδικασία έκδοσης ομολογιακών δανείων στο βαθμό που θα καλύπτουν τις σχετικές προϋποθέσεις από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το Χ.Α., η περιοχή των 1.000 μονάδων εμφανίζεται ως “οροφή”, καθώς απαιτούνται γεγονότα ή ειδήσεις που θα εμφανίσουν τα τρέχοντα επίπεδα της Αγοράς ως... κατώφλι. Η διορθωτική κίνηση των τιμών είναι μέσα στους χρηματιστηριακούς κανόνες του παιχνιδιού και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, αναφέρει ο Σύμβουλος Επενδύσεων της TECGroup.


---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν και οι συναλλαγές.
Τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών υποχώρησαν στα 24.118 συμβόλαια.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.055, τιμή εκκαθάρισης 337,25) κινήθηκαν μεταξύ 336,5 και 346 μονάδων, ακολουθώντας τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και διατηρώντας το premium στο 0,35%.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.541), Alpha Bank (7.663), Πειραιώς (2.351), Κύπρου (917), ΟΠΑΠ (619), ΟΤΕ (1.158), MIG (377), Eurobank (671), Μυτιληναίο (801), Ελλάκτωρα (420), ΔΕΗ (2.335), ΓΕΚ (830), Intralot (456), ΕΧΑΕ (178), Σιδενόρ (414), Τέρνα Ενεργειακή (521), Βιοχάλκο (159), Ελ. Πετρέλαια (192), Coca-Cola (104).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξήθηκε το ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE large cap με τα τερματικά να δείχνουν 1.423 options (447 calls και 976 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα σημείωσε μικρή υποχώρηση στο 42%.

Δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (6.472.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v