Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοναχικός... καβαλάρης η Coca-Cola

Πτωτική συνεδρίαση με τους τίτλους της 3Ε και του Τιτάνα να σώζουν τα προσχήματα. Επιβεβαίωσε το... January effect ο Ιανουάριος με άνοδο 8,69% για ΓΔ. Μηνιαίες απώλειες 9,16% για τράπεζες.

Σε συνεδρίαση που απλά επιβεβαίωσε την διαφαινόμενη κόπωση των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, εξελίχθηκε η τελευταία του μήνα, με την Coca-Cola, κατά κύριο λόγο και τον Τιτάνα, κατά δεύτερο, να προσπαθούν να κρατήσουν τα προσχήματα.

Αυτά μέχρι τις 15.29, όταν και ο Γενικός Δείκτης “είδε” το χαμηλό ημέρας των 970,45 μονάδων (-2,65%), καθώς από εκεί και πέρα ξεκίνησε μία προσπάθεια ανασύνταξης, που είχε σαν αποτέλεσμα οι Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και Κύπρου να γυρίσουν και να κλείσουν με θετικό πρόσημο, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Eurobank Properties και Jumbo. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι από τους παραπάνω τίτλους, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank Properties, Jumbo, Τιτάνας, Εθνική και Κύπρου.

Η προσπάθεια αντίδρασης του τελευταίου 90λεπτου, δεν απέτρεψε το αρνητικό τελικό πρόσημο για τον Δείκτη, που έτσι συμπλήρωσε την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.
Να σημειωθεί ότι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης είχε να “δει” από το διάστημα 13 έως και 18/12/2012.


Έκτος διαδοχικός ανοδικός μήνας για το ΓΔ

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση για τον μήνα Ιανουάριο, που αποδείχθηκε ο έκτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι ο Τραπεζικός κλάδος κινείται αρκετές ταχύτητες πίσω.

Έτσι το τέλος Ιανουαρίου βρήκε τον Γενικό Δείκτη με μηνιαία κέρδη 8,69%, ενώ αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τον πρώτο μήνα του έτους με μηνιαίες απώλειες 9,16%.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, η Αγορά συνεχίζει να δίνει ενδείξεις ελεγχόμενης διόρθωσης, όμως ένα “pullback” της τάξεως του 10% στον Γενικό Δείκτη, μπορεί να σημαίνει διόρθωση 30% σε επιμέρους τίτλους και αυτό έχει την σημασία του για όσους κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ή σε όσους θα προχωρήσουν σε μειώσεις θέσεων για να επανατοποθετηθούν σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Άρα, είναι σημαντικό για τους ενεργούς “παίκτες” να έχουν προσδιορίσει τα αυστηρά επίπεδα του “stop loss” ή έστω του “take profit”, παρά να εγκλωβιστούν στην λογική του προσδοκώμενου κέρδους.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τεχνική εικόνα, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να απέδρασε από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 970,45 μονάδων και να έκλεισε σημαντικά ψηλότερα, όμως το γεγονός ότι έστω και ενδοσυνεδριακά παραβιάστηκε η ζώνη 985 – 975, αφήνει “ανοιχτούς λογαριασμούς” για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Σε κάθε περίπτωση, υποχώρηση χαμηλότερα των 951 - 941 μονάδων (με κλείσιμο) θέτει εν αμφιβόλω το μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Έσωσε την στήριξη των 330 μονάδων ο FTSE25, όμως το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στις 326,45 μονάδες και αυτό αφήνει ερωτηματικά. Αν παραβιαστεί καθοδικά η στήριξη στις 325 μονάδες, δεν αποκλείεται ο εν λόγω δείκτης να αναζητήσει στηρίξεις στην ζώνη 310 – 305 μονάδων.

Εννοείται ότι από αύριο και μετά, που θα υπάρχει η μερική άρση απαγόρευσης του “short selling”, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία οι κινήσεις στην Αγορά Παραγώγων, τόσο όσον αφορά τον ημερήσιο δανεισμό τίτλων, όσο και στις πραγματοποιούμενες “ανοιχτές” πωλήσεις.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε Ασία και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, ενώ η νευρικότητα και τα “κόκκινα” ταμπλώ είναι τα χαρακτηριστικά των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς τις χθεσινές σημαντικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, τις διαδέχθηκαν σήμερα οι επίσης σημαντικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, που αντιδρά στο ξέσπασμα μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς στην Κυβέρνηση της Ισπανίας.

Από εκεί και πέρα, αμετάβλητα επιτόκια (0%-0,25%) αλλά και σταθερό ρυθμό αγορών χρεογράφων, διατήρησε η Federal Reserve κατά την τακτική συνεδρίαση καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής.
 
Επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του προηγούμενου μήνα, η επιτροπή Federal Open Market Committee ανακοίνωσε ότι οι αγορές ομολόγων θα παραμείνουν σταθερές στα 85 δισ. δολ. και τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα, μέχρι να υποχωρήσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 6,5%, εφόσον ο πληθωρισμός δεν απειλεί να ξεπεράσει το 2,5%.

Επιπλέον η Fed ανέφερε ότι παραμένει ο κίνδυνος συρρίκνωσης της Αμερικανικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι παρατηρήθηκε καθήλωση της οικονομικής δραστηριότητας στο τελευταίο διάστημα εξαιτίας κυρίως, των κακών καιρικών συνθηκών.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 38.000 την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων ανέργων ανήλθε στους 368.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 350.000 αιτήσεις. Στην προηγηθείσα εβδομάδα είχαν εμφανιστεί στα ταμεία 330.000 νέοι άνεργοι.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, η προσωπική κατανάλωση βελτιώθηκε αισθητά τον Δεκέμβριο και αυξήθηκε 2,6% ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,8%. Τον Νοέμβριο ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης είχε αυξηθεί 0,8%.

Ο δείκτης μεταποίησης Chicago ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 55,6 τον Ιανουάριο, σημειώνοντας την καλύτερη εμφάνιση εννέα μηνών. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στο 49,5. Κάθε μέγεθος άνω του 50 υποδεικνύει επέκταση του κλάδο μεταποίησης. Τον Δεκέμβριο ο δείκτης, που αποτυπώνει την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην περιφέρεια του Σικάγο, είχε κλείσει στο όριο του 50.

“Όταν τυπώνεις χρήμα, τότε αυτό δεν διοχετεύεται ομαλά στην Αγορά. Διαχέεται πρώτα σε ορισμένα άτομα ή σε ορισμένους κλάδους και, σε αυτή την περίπτωση, εισέρρευσε στις μετοχές και – μέχρι πριν 5 μήνες – στα ομόλογα…
 
Πιστεύω ότι οι Αγορές θα τιμωρήσουν κάποια στιγμή τις Κεντρικές Τράπεζες με ένα «ατύχημα»” δήλωσε ο Marc Faber μιλώντας στο CNBC. “Είτε θα καταρρεύσει η Αγορά ομολόγων, δεδομένου ότι τα ομόλογα είναι πράγματι πολύ αδύναμα εάν αναλογιστεί την απεριόριστη ποσοτική χαλάρωση της Fed. Το άλλο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ενισχυθούν οι μετοχές σε επίπεδο φούσκας” κατέληξε.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

“Επιστρέφοντας εντός των τειχών, ο μέσος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στην Ευρώπη για το 2012 είναι 20,5% ενώ στην Ελλάδα για το 2013 μετά τις αλλαγές του Ν.4110/2013 ο συντελεστής φορολογίας Νομικών Προσώπων αυξήθηκε από 20% σε 26%.

Αντίστοιχα, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης έμμεσων φόρων στην Ευρώπη είναι 20%, ενώ για το 2012 στην Ελλάδα ήταν 23%”, αναφέρει μεταξύ άλλων η KPMG και προσθέτει: “Από την έρευνα είναι φανερό ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότεροι από όλες τις γειτονικές μας Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας που αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστή μας στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του Τουρισμού.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και τη γραφειοκρατία δυσκολεύουν κατά πολύ την προσπάθεια προσέλκυσης και διατήρησης επενδύσεων” (!)

Από εκεί και πέρα και στα πιο στενά όρια του Χ.Α., όπως προαναφέρθηκε, η Αγορά “οφείλει” πολλά σήμερα στον τίτλο της Coca-Cola (+4,93%), που δεν παρασύρθηκε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Μπορεί η μετοχή να υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 19,50 ευρώ, όμως συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και έκλεισε σε υψηλά 22 μηνών αφήνοντας πίσω της την αποφασιστική αντίσταση των 18,96 ευρώ. Επόμενη σημαντικότατη αντίσταση στην ζώνη 20,00 – 21,00 ευρώ.

Μπορεί ο τίτλος της Εθνικής να γύρισε σε θετικό πρόσημο και να έκλεισε στο υψηλό ημέρας, όμως ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,11 ευρώ (-4,31%) αφήνοντας πίσω του την στήριξη των 1,14 ευρώ. Αν η μετοχή συνεχίσει να κινείται πλαγιολισθητικά και δεν αντέξει η στήριξη στα 1,09 ευρώ, η τεχνική ανάλυση δεν αποκλείει και νούμερα χαμηλότερα του ευρώ (!)

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο της ΔΕΗ, που κυριολεκτικά σήμερα τρόμαξε τους “θαυμαστές του”, καθώς βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 6,69 ευρώ (-7,98%), για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια και να διασωθεί υψηλότερα από την στήριξη των 6,80 ευρώ. Επόμενη στήριξη στην ζώνη 6,30 – 6,20 ευρώ.

Τέταρτη μέρα απωλειών για τον τίτλο του ΟΤΕ που σήμερα ανέβασε και σημαντικά τον όγκο συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο έμπρακτο δείγμα ότι ανοίγουν και πάλι οι Αγορές για Ελληνικές Επιχειρήσεις έστειλε η επιστυχής άντληση 700 εκατ. ευρώ μέσω 5ετούς ευρωομολόγου. Το ύψος των προσφορών αλλά και η διαμόρφωση του ετήσιου τοκομεριδίου στο 7,875% αποτελεί θετική έκπληξη καθώς η αγορά περίμενε ότι θα διαμορφωνόταν στο 8% - 8,25%.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η έκδοση ομολογιακού δανείου ονομαστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 8,75% και λήξη τον Ιανουάριο του 2017, από τον Τιτάνα.

Τεχνικά και όσον αφορά την μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, παραμένει το ανοδικό momentum όσο ο εν λόγω τίτλος δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 6,00 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, το Χ.Α., σε συνεννόηση με την Επ. Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Alco για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και έως ότου ενημερώσει επαρκώς αναφορικά με τις πρόσφατες επιχειρηματικές της εξελίξεις. Ο τίτλος επέστρεψε στις συναλλαγές στις 11.19, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τα 0,5400 ευρώ (-22,3%) και έκλεισε στα 0,6350 ευρώ με απώλειες 8,63%.

Στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών και στην πλευρά των “κόκκινων”, οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-5,78%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 4% ακολούθησαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Eurobank και του 3% οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και MIG,

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στις 986,76 μονάδες με απώλειες 1,01%, ενώ ο τζίρος ενισχυμένος (κακό αυτό) έφθασε τα 74,1 εκατ. από τα οποία τα 3,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, Μέτκα, Coca-Cola).

Κακών εμφανίσεων συνέχεια για την τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές έναντι 119 πτωτικών και για 32 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Στα επιμέρους, μετοχή του μήνα ασφαλώς και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άλλη από τον Περσέα, καθώς με λίγες συναλλαγές σημείωσε μηνιαία κέρδη 721,2% και δείχνει να συνεχίζει (!)

Αξιοπρόσεκτο αγοραστικό ενδιαφέρον, ακριβώς στα τελευταία λεπτά για τον τίτλο της Ιντεάλ, που μπορεί από αύριο να έχει ενδιαφέρον, καθώς η γ.σ. αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,37 ευρώ ανά μετοχή (!)

Τέλος, διόρθωση με σχετικά αυξημένες συναλλαγής, σημειώθηκε στον τίτλο της ΕΒΖ. Η Αγροτική Τρ. (που βρίσκεται υπό ειδική εκκαθάριση) ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του Διαγωνισμού για την πώληση πακέτου μετοχών της ΕΒΖ, έλαβε έγκυρες δεσμευτικές προσφορές από τις παρακάτω εταιρείες: CRISTAL FINANCIERE SAS, μέλος του Ομίλου CRISTAL UNIOΝ, KRAJOWA SPOLKA CUKROWA S.A., LITEX COMMERCE JSC., SUNOKO d.o.o. Novi Sad. Η αξιολόγηση των προσφορών συνεχίζεται και το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί για οποιαδήποτε εξέλιξη, τονίζεται στην ανακοίνωση.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ολοκληρώθηκε ένας από τους καλύτερους μήνες των τελευταίων δύο ετών, με τον Δείκτη να “βλέπει” κλεισίματα και υψηλότερα των 1000 μονάδων, κάτι που είχε να συμβεί από το Καλοκαίρι του 2011, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Η αδυναμία των τελευταίων ημερών, οφείλεται και στην μερική άρση απαγόρευσης του “short selling”, κάτι που φαίνεται να φοβίζει την Αγορά.

Σε γενικές γραμμές, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, σε σχέση με το κλίμα που επικρατούσε πριν από επτά μήνες, όσον αφορά το κλίμα στο Χ.Α., όμως οι διορθώσεις είναι πάντα μέσα στα πλαίσια της Αγοράς, προκειμένου να αποκομίζονται σημαντικά κέρδη.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Versal ΑΕΠΕΥ, δεν αποκλείεται, μετά το πρώτο “σοκ”, η επιστροφή των “ανοιχτών” πωλήσεων να αποδειχθεί θετική για την Αγορά, για την οποία καθοριστικοί παράγοντες παραμένουν οι αυξήσεις κεφαλαίου στον Τραπεζικό κλάδο και οι απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις.


------ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η διόρθωση, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών.
Τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αυξήθηκαν στα 39.389 συμβόλαια.

Παραμένουν θεατές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.689, τιμή εκκαθάρισης 335,25) κινήθηκαν μεταξύ 329,25 και 337 μονάδων, με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και αυξάνοντας το premium στο 1%.

Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (15.000 ΔΕΗ, 5.000 CPB, 500.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6.694), Alpha Bank (8.881), Πειραιώς (4.256), Κύπρου (569), ΟΠΑΠ (2.731), ΟΤΕ (3.878), MIG (1.265), Eurobank (614), Μυτιληναίο (1.822), Ελλάκτωρα (1.242), ΔΕΗ (3.784), ΓΕΚ (1.081), Intralot (608), ΕΧΑΕ (438), Σιδενόρ (303), Τέρνα Ενεργειακή (282), Ελ. Πετρέλαια (219), Coca-Cola (246).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE large cap αυξήθηκε ελαφρά στα επίπεδα του 43%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα με 1.424 δικαιώματα (423 δικαιώματα αγοράς και 1.001δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (6.472.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v