Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έλλειψη κινήτρων και η παράμετρος... ξένοι

Χωρίς δέλεαρ και με συναλλαγές χαμηλότερες των 90-100 εκατ. δύσκολα θα δούμε πειστική συνέχεια της ανοδικής κίνησης. Τα "πονταρίσματα" των ξένων στις πτωτικές συνεδριάσεις. Οι επόμενες δοκιμασίες για ΓΔ-FT 25. Τα στατιστικά.

Με την... όπισθεν ξεκίνησε ο Φεβρουάριος. Με άτσαλη διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών, με επαναφορά των του μέτρου των «ανοιχτών πωλήσεων», κυβερνητικές αρρυθμίες (στο θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων), με ρυθμίσεις που χρήζουν προσοχής, με... black out για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Η υποχώρηση του Large Cap προς την περιοχή των 325 μονάδων (παρά την προσπάθεια αντίδρασης που εκδηλώθηκε (λίγο μετά τις 16.00-16.10) προς το κλείσιμο της συνεδρίασης ενίσχυσε το ενδεχόμενο της δοκιμασίας των κρίσιμων 318 μονάδων.

Λίγο χαμηλότερα «ελλοχεύουν» οι ακόμη κρισιμότερες 310 μονάδες και πλέον από Δευτέρα θα πρέπει να έχουμε τα...μάτια μας δεκατέσσερα. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να συνεκτιμάται στο εξής, είναι η εντεινόμενη αγωνία των κυβερνώντων να προωθήσουν σχέδια και προγράμματα που οι δανειστές θα υλοποιούσαν σε χρόνο πολύ. Η πιεστικότητα αυτή οδηγεί την κυβέρνηση να αποδέχεται (γιατί είναι υποχρεωμένη....) όλους τους όρους, που της επιβάλλονται.

Ρυθμίσεις, όπως αυτές που υποχρεώνουν στην διάθεση ακόμη και των θεωρούμενων απόρρητων στοιχείων κ.λπ , «πακεταρίσματα» όπως αυτό που προωθείται με τις ΑΕΕΠ και τα ακίνητα που έχει υπό τον έλεγχο του το ΤΑΙΠΕΔ, είναι συμπτώματα ακριβώς αυτής της πιεστικότατης συγκυρίας, ασφυκτικής και για τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Στουρνάρα.

Μπορεί να διαβάζεται άσχετο, αλλά οι επενδύσεις όπως γίνονται μέχρι τώρα περιλαμβάνουν και την συνδιαχείριση της «μαρίνας Μυτιλήνης» και την μακροενοικιάση της Κασσιόπης στην NCH Capital (σχετικό παρασκήνιο στον Εκηβόλο της 1/2) με τους όρους που επιβάλλει συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών. Και «επενδυτών» κατά τους πιο κακόπιστους.

Από 1/2 «γυρίζει σελίδα» και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/ΤΧΣ υπό νέα διοίκηση και με το νέο ισχυρό δίδυμο Paul Koster- Αναστασία Σακελλαρίου σε ενεργότερο ρόλο. Σε μία συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με μεγαλόσχημους παράγοντες να υπεραμύνονται του ιδιωτικού χαρακτήρα των ομίλων (αλήθεια, πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό και το σπουδαιότερο, πώς θα μπορούσε να το περάσει η κυβέρνηση στην καθημαγμένη κοινωνία) ξεκινά ίσως η καθοριστικότερη φάση της αναδιάρθρωσής του.

Μένει να φανεί στην πράξη κατά πόσο οι νέες ομάδες Επιτρόπων και συμβούλων, που έχουν αναλάβει τυπικά από τις 16/1 στις τέσσερεις συστημικές τράπεζες ενεργούν ουσιαστικό έλεγχο και εποπτεία. Θα τα δούμε όλα αυτά στην πράξη, συν τω χρόνω...

Παικτικά το...ταμπλό μετρά την χαμηλή τάση, λόγω ΔΕΗ. Με αφορμή ίσως και το δημοσίευμα της WSJ, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες προτίμησαν να κατοχυρώσουν και άλλες θέσεις τους παρά να ριψοκινδυνεύσουν ένα ενδεχόμενο «τράβηγμα» του ΧΑ πάνω από το 1000ρικο τη στιγμή που η αγορά έχει ξεμείνει από κίνητρα και οι περισσότεροι επιμένουν να κάνουν ταμείο.

Οι ξένοι, όποιοι εν πάση περιπτώσει δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, συνεχίζουν να αγοράζουν σε πτωτικές συνεδριάσεις με ενδεικτικότερη την περίπτωση του Baupost στον ΟΠΑΠ (εξαιρετικό το δήγμα του Χαμαιλέοντα και οι...συμπτώσεις) τα hedge funds φέρεται να είναι οι κυριότεροι ξένοι παίκτες -αυτή την περίοδο- ή να ενισχύουν τα ποσοστά τους όπως φέρεται να συνέβη με το Silchester Intr. Investors στη ΔΕΗ (στη συνεδρίαση της 1/2). Το λονδρέζικο fund του Stephen Butt έχει εμφανώς το 13,80% της Επιχείρησης (σύμφωνα με τα στοιχεία του ase.gr της 28/1) και λέγεται πως επανατοποθετήθηκε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σε πτωτικές συνεδριάσεις, όπως ήταν της 1/2, τα ισχυρά χέρια φαίνεται να ακολουθούν την τακτική του 1 προς 2 (αγορές/πωλήσεις) σε μετοχές που τους έχουν αποφέρει διψήφιες υπεραξίες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό το «μάζεμα» που επιχειρείται από τα «κάτω» σε μετοχές της «μεγάλης» αλλά και της «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης. Μια απλή ματιά στην συμπεριφορά (διακύμανση/συναλλαγές) των Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και Φουρλής, Σιδενόρ, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΧΑΕ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ιντρακόμ κ.λπ. ενισχύει τα προαναφερόμενα. Εκτίμηση, που ενισχύθηκε με την διακύμανση δεικτών/μετοχών λίγο μετά τις 16.20-16.30 (στη συνεδρίαση της 1/2) και την επιχείρηση «τραβήγματος» .

Για τη συνέχεια πληθαίνουν οι πιθανότητες παράτασης της δοκιμασίας για τον...25άρη με κρίσιμη τεχνικά περιοχή στις 325 μονάδες. Κάτι, που καθιστά ορατό το ενδεχόμενο διολίσθησης του Γενικού Δείκτη προς τις 950 μονάδες.

Στα υπόψη, πως και στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου ο τζίρος δεν ξεπέρασε το μέσο όρο των 75 εκατ. ευρώ. Έχει αναφερθεί επανειλημμένα, πως χωρίς κίνητρο, δίχως δέλεαρ και με συναλλαγές χαμηλότερες των 90-100 εκατομμυρίων ευρώ δύσκολα θα δούμε πειστική ανοδική διάσπαση των 350-360 μονάδων για τον Ftse Large Cap.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 977,27 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 3,67%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 4,03% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με απώλειες 9,52%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε μόνο ο κλάδος του εμπορίου (+1,33%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (-15,51%), Υγεία (-11,74%), Πρώτες Ύλες (-10,24%), Τηλεπικοινωνίες (-9,64%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΠΕΡΣΕΥΣ (146,21%), Λεβεντέρης (53,40%) ΑΕΓΕΚ (50,43%), Unibios (38,03%), Yalco (33,33%), Μαίλλης (27,19%), Βαρβαρέσος (22,22%), Φιερατέξ (19,58%), Sprider (19,35%), Νάκας (15,70%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βαράγκης (-40,97%), Αλκο (- 35,27%), Logismos (- 34,96%), Τηλέτυπος (-34%), Ιλυδα (-32,31%) Προοδευτική (-26,79%), PC Systems (-25%), Παίρης Πλαστικά (-23,24%), Olympic Catering (-22,73%), και Ντρουγκφάρμπεν (-20,82%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v