Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 5 x 5 στο Χρηματιστήριο

Πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, με σωρευτικές απώλειες 3,67%. Σε ρόλο "ιππικού" ξανά η 3Ε. Πτώση 6,7% για ΔΕΗ. "Άλμα" 8,7% για Eurobank Properties, άνοδος για Alpha, Eurobank, ΕΛΠΕ.

Ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και όλες ανεξαιρέτως οι συνεδριάσεις είχαν σαν τελικό αποτέλεσμα το αρνητικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη.

Έτσι οι πωλητές έκαναν το 5Χ5 στον Γενικό Δείκτη που συμπλήρωσε την εβδομάδα με εβδομαδιαίες απώλειες 3,67%.

Παρά το γεγονός ότι ο Τραπεζικός δείκτης είχε και μία ενδιάμεση θετική ημερήσια μεταβολή, οι εβδομαδιαίες απώλειες έφθασαν στο 4,83%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 7,64%, ενώ ο Τραπεζικός “έχει προλάβει” να φθάσει σε απώλειες το 10,6% (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθ΄ όλα αρνητική εβδομάδα, έδωσε στο Χ.Α. και ρεκόρ τριμήνου, καθώς πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις είχαν να σημειωθούν από την περίοδο 25/10 έως και 1/11, όταν ο Γενικός Δείκτης σημείωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ασφαλώς, για αυτούς που παρακολουθούν στενότερα τις συνεδριάσεις, ακόμα πιο ανησυχητική είναι η εικόνα της συνεχώς μειούμενης παρουσίας των αγοραστών, σε όλο σχεδόν το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα, εδώ και αρκετές ημέρες, την σαφέστατη υπεροπλία των “κόκκινων” μετοχών στην τελική εικόνα της συνεδρίασης.

Όμως και στο τελικό πρόσημο του Δείκτη, η σημερινή συνεδρίαση έδειξε πως αυτοί που θέλουν την Αγορά χαμηλότερα, από σήμερα “έχουν τον νου τους” (!)


Πως κινήθηκε η μετοχή της 3Ε

Έτσι ο μόνιμος “μπαλαντέρ” των τελευταίων ημερών, που δεν είναι άλλος από τον τίτλο της Coca-Cola και ο οποίος κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις βρίσκεται σε “μόνιμη επιστράτευση” για να αποτρέψει τα χειρότερα, σήμερα οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν μετά τις 15.05, υπέστη τις “συνέπειες” των τελικών δημοπρασιών. Στις 17.00 η μετοχή της βρισκόταν στα 19,79 ευρώ με κέρδη 3,34% και στο υψηλό ημέρας και ο Γενικός Δείκτης στις 984,34 μονάδες. Όμως οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν τον τίτλο της Coca-Cola στα 19,30 ευρώ (+0,78%) και ο Δείκτης έκλεισε στις 977,27 μονάδες με απώλειες 0,96%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο 100λεπτο της συνεδρίασης, ο Δείκτης είχε αναρριχηθεί μέχρι τις 1002,49 μονάδες, σε μία προσπάθεια αντίδρασης (καθαρά τεχνικού χαρακτήρα), μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, όμως η “μάχη” του 1000αρικου χάθηκε μετά τις 13.05 και όλες οι προσπάθειες περιορίστηκαν για το τελικό πρόσημο του Δείκτη, με τους πωλητές να κερδίζουν τις τελευταίες εντυπώσεις.

Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα από τα “παιχνιδάκια” που δεν αποκλείεται να συνεχίσουν να γίνονται με το τελικό πρόσημο του Δείκτη, η τεχνική ανάλυση συνιστά σχετική εγρήγορση, καθώς όλο και περισσότερες μετοχές του 25αρη, στον ημερήσιο Macd, δίνουν σήματα εξόδου.

Ο Γενικός Δείκτης μπήκε στην αποφασιστική ζώνη στήριξης των 985 – 975 μονάδων και αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 951 – 941 μονάδες.

Σώθηκε χθες, αλλά χάθηκε σήμερα η στήριξη των 330 μονάδων για τον FTSE25 και η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 325 μονάδες. Ο εν λόγω δείκτης έχει δώσει σήμα εξόδου, με πρώτη αντίσταση στις 335 μονάδες και σήμα επανεπιβίβασης με διάσπαση των 339 μονάδων. Αντίθετα καθοδική διάτρηση των 325 και ακόμα χειρότερα των 320 μονάδων, θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση.

Σε κάθε περίπτωση και κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, η Αγορά δείχνει να έχει χάσει momentum και θα χρειαστεί χρόνο ή σημαντική είδηση για να επανακτήσει τον ανοδικό της βηματισμό.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σημαντικά κέρδη σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη και στο ξεκίνημα του NYSE (ο Ιανουάριος για τον S&P 500, είναι ο καλύτερος από το 1997).

Αντίθετα παραμένουν οι πιέσεις στα Χρηματιστήρια Μαδρίτης και Μιλάνου, με το πρώτο να ταλαιπωρείται από το πρόσφατο Κυβερνητικό σκάνδαλο και το δεύτερο από τις Τραπεζικές πιέσεις, καθώς Ιταλοί εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για τις δομημένες συναλλαγές των μεγάλων Τραπεζών της Χώρας, σύμφωνα με δικαστικές πηγές στο Reuters.

Οι πηγές σημείωσαν ότι δεκάδες υπάλληλοι των Monte Paschi, Unicredit, Intesa Sanpaolo, BNL και Credem ανακρίνονται από τις Ιταλικές Αρχές, για συμμετοχή σε απάτη και τοκογλυφία σχετικά με συναλλαγές δομημένων προϊόντων.

Από εκεί και πέρα και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Γερουσία, στις ΗΠΑ, ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στην Κυβέρνηση να δανειστεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της, με μια απόφαση που δίνει πίστωση χρόνου για οριστική συμφωνία.

Με ψήφους 64-34 στέλνει το θέμα στον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι θα υπογράψει τον σχετικό νόμο. Χωρίς αυτή την απόφαση, η Κυβέρνηση αντιμετώπιζε κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων της στα μέσα Φεβρουαρίου.


Τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη

Σε υψηλό 11 μηνών αναρριχήθηκε ο κλάδος μεταποίησης της Ευρωζώνης
με τους αναλυτές της Markit να δηλώνουν ότι πλέον η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι κοντά. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 47,9 ενώ η αρχική ένδειξη περιοριζόταν στο 47,5. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 46,1.

Αμετάβλητη σε επίπεδα ρεκόρ έμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη ενώ αντιθέτως, ο πληθωρισμός υποχώρησε στον στόχο που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, η ανεργία στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε και το Δεκέμβριο στο 11,7%, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των “27” έμεινε επίσης αμετάβλητη στο 10,7%. Επισημαίνεται, πως οι αναλυτές ήταν πιο απαισιόδοξοι προβλέποντας – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- άνοδο του δείκτη ανεργίας στο 11,9%.

Από πλευράς Κρατών, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Αυστρία (4,3%) ενώ ακολουθούν Γερμανία και Λουξεμβούργο με ανεργία στο 5,3%. Στον αντίποδα, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Ελλάδα στο 26,8% (στοιχεία Οκτωβρίου 2012) ενώ ακολουθεί η Ισπανία στο 26,1%.

Από την άλλη πλευρά, η επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2% τον Ιανουάριο από 2,2% τον προηγούμενο μήνα, δείχνει ότι οι Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης μειώνουν τιμές για να δελεάσουν τους καταναλωτές σε αυτό το περιβάλλον της υψηλής ανεργίας. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό διέψευσαν και την πλειονότητα των αναλυτών που – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters –προέβλεπαν ότι θα διατηρηθεί στο 2,2%.

Εν τω μεταξύ, στις 6 Φεβρουαρίου, συνολικά 27 Τράπεζες θα επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποσό 3,484 δισ. ευρώ που έλαβαν με τη μορφή μακροπρόθεσμου δανείου στο πλαίσιο του προγράμματος LTRO, όπως ανακοίνωσε η τελευταία.

Η Fitch υποβάθμισε σήμερα, καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου και της CPB. H κίνηση του οίκου ακολουθεί την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε "Β" στις 25 Ιανουαρίου.

Οι ομολογιούχοι των προβληματικών Ευρωπαϊκών Τραπεζών μπορεί να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν τα χρήματα τους το 2015, τρία χρόνια νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.

Με βάση πρόταση που έχει υποβάλλει η Γερμανία, η Ε.Ε. θα επιταχύνει το σχέδιο για την προστασία των φορολογουμένων από το κόστος διάσωσης των Τραπεζών, επιβάλλοντας, αν χρειαστεί, απώλειες στους κατόχους Τραπεζικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, το επονομαζόμενο "bail – in" αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2018. "Η πρόταση για το «bail-in» ήταν αρχικά για το 2018 και μετά" ανέφερε στο Reuters διπλωμάτης με γνώση των διαπραγματεύσεων, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τώρα συζητείται ως έτος εκκίνησης το 2015.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικανική οικονομία δημιούργησε 157.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, λιγότερες από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές. Αναλυτικά, στον Ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκαν 166.000 θέσεις εργασίας ενώ στο Δημόσιο το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 9.000 άτομα. Οι αναλυτές του Reuters, προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 160.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε προς τα πάνω τα στοιχεία για τις νέες θέσεις τον Δεκέμβριο και τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις για το Δεκέμβριο αναθεωρήθηκαν στις 196.000 από 150.000 και για το Νοέμβριο στις 247.000 από 161.000.

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 7,9%, από 7,8% το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 7,8%.

Δεν έχασαν τον χρόνο τους οι “υποψιασμένοι” διεθνείς αναλυτές και έσπευσαν να επισημάνουν ότι: “μερικούς μήνες μετά από τις Αμερικανικές εκλογές και την επανεκλογή του Ομπάμα, η Αγορά εργασίας στην Αμερική έρχεται αντιμέτωπη με τις πρώτες δυσκολίες. Είναι πλέον παραπάνω από εμφανές ότι κατά τη διάρκεια του 2012 υπήρξε χειραγώγηση των στοιχείων για την απασχόληση” (!)

Η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supply Management. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο 53,1 από 50,2 το Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Οι αναλυτές του Marketwatch περίμεναν ότι ο δείκτης μεταποίησης θα αυξηθεί στο 51. Κάθε μέγεθος άνω του 50 σηματοδοτεί επέκταση του κλάδου.

Στο 73,8 διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο η τελική μέτρηση του δείκτη μεταποίησης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan, έναντι 72,9 το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές του Marketwatch ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 71,5. Ο προκαταρκτικός δείκτης για τον Ιανουάριο ήταν στο 71,3.


Τι βλέπει η Citigroup για την Ευρωζώνη

Σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών βλέπει η Citigroup στην Ευρωζώνη, το επόμενο διάστημα, απόρροια της μείωσης της έξτρα ρευστότητας που υπήρχε στην οικονομία την προηγούμενη περίοδο και τώρα αρχίζει να απορροφάται.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ για την πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη έδειξε ότι ο Τραπεζικός δανεισμός περιορίστηκε το δ' 3μηνο του 2012, με την τάση να συνεχίζεται και το α' 3μηνο του έτους. Την ίδια ώρα, αρκετές Τράπεζες ανέφεραν ότι προχώρησαν στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων 3ετούς διάρκειας που έλαβαν από την ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας ότι η μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση της επιπλέον ρευστότητας που υπήρχε στην οικονομία συντελέστηκε.

Την ίδια ώρα, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και η Γαλλική Κυβέρνηση, το ευρώ βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από ότι πρέπει να είναι δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γαλλία παρακολουθεί στενά το ζήτημα αυτό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Citigroup, η Γερμανία, αν και δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση, είναι εμφανές ότι ανησυχεί για το ισχυρό ευρώ την ώρα που η οικονομία της Ιαπωνίας φαίνεται ότι κατεβάζει ρυθμούς.

Η Citigroup υπενθυμίζει ότι η Βελγική οικονομία μπήκε σε ύφεση, η Ιρλανδική ανεργία παραμένει στο 14,6% και η Αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δ' 3μηνο του 2012.

Είστε σίγουροι ότι έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα πράγματα;”, αναρωτιέται η Citigroup.
"Δεν μπορώ να συμμεριστώ την αισιοδοξία των Αγορών", διαμηνύει ο Joost van Leenders, στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas και εξηγεί:

"Στην Ευρωζώνη διάχυτη παραμένει η ανησυχία για τη χαμηλή ανάπτυξη και την αδυναμία των Tραπεζών να παράσχουν χορηγήσεις. Στις ΗΠΑ, το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Τα ανά τον Kόσμο εταιρικά αποτελέσματα μπορεί να εμφανίζονται καλύτερα των εκτιμήσεων της Aγοράς, αλλά αν τα παρατηρήσει κάποιος πιο προσεκτικά, θα αντιληφθεί ότι είναι απλά μετριοπαθή..."."Η αλήθεια είναι απλή:

Μπορεί να είναι πάντα δύσκολο να πας ενάντια στην τάση, αλλά πρέπει πάντα να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στους όποιους κινδύνους μπορεί να εμφανιστούν, ακόμη κι όταν όλα μοιάζουν θετικά", εξηγεί στο ίδιο μήκος κύματος ο Divyang Shah, επικεφαλής αναλυτής της IFR Markets.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Αγορά, περισσότερο αναζητεί την επόμενη είδηση – καταλύτη που θα την οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα και λιγότερο ότι επιστρέφει επικίνδυνα σε πωλησιακό σύνδρομο, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι τελευταίες αρνητικές συνεδριάσεις είναι μέσα στο πλαίσιο των αναμενόμενων ρευστοποιήσεων και κατοχύρωσης κερδών μετά από ένα πολύμηνο ανοδικό ράλι και ίσως χρειάζεται υπομονή προκειμένου να “χωνευτούν” οι τρέχουσες αποτιμήσεις και το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Αν και ο Φεβρουάριος είναι παραδοσιακά αρνητικός μήνας, αυτό δεν σημαίνει ότι όλος ο μήνας θα κυλίσει σε επιφυλακτικό τέμπο, καθώς θα αναζητηθούν οι επόμενες αγοραστικές αφορμές, έστω και μέσα από τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου που θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται μέσα στον τρέχοντα μήνα, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Σε βαθιά ύφεση ο ελληνικός κλάδος μεταποίησης

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε βαθιά ύφεση παραμένει ο ελληνικός κλάδος μεταποίησης σύμφωνα με όσα δείχνει ο δείκτης ΡΜΙ της Markit.

Ο δείκτης ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 41,7 από 41,4 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παραμένει σε μεγάλη απόσταση από το 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση δραστηριοτήτων.

Η ροή των νέων παραγγελιών περιορίστηκε τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα 11 μηνών, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής και της απασχόλησης. “Το νέο έτος δεν κατόρθωσε να φέρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο Ελληνικός μεταποιητικός τομέας οδεύει προς την ανάκαμψη. Αν μη τι άλλο, τα στοιχεία του Ιανουαρίου έδειξαν ότι η ύφεση ενδέχεται να επιδεινωθεί πριν παρουσιάσει κάποια βελτίωση, καθώς οι εισερχόμενες νέες εργασίες υποχωρούν με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί από το ξεκίνημα της έρευνας”, αναφέρει ο Φιλ Σμιθ της Markit.

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 9 Αυγούστου 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Στο Χ.Α. και στο ταμπλώ του 25αρη και σήμερα ο μεγαλύτερος προβληματισμός ήλθε από τον τίτλο της ΔΕΗ. Η Ελλάδα καταστρώνει σχέδια να σπάσει τη ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, υποστηρίζει η Wall Street Journal.

Επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους της Χώρας, υποστηρίζει ότι ετοιμάζεται το σπάσιμο της εταιρείας και η δημιουργία μιας “μικρής ΔΕΗ” με στόχο το 1/3 περίπου της περιουσίας (ποσοστό αντίστοιχο με το μετοχικό κεφάλαιο που ελέγχει το Δημόσιο) να αυτονομηθεί και να πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές.

Η Κυβέρνηση παράλληλα θα αναζητήσει στρατηγικό εταίρο για τη συρρικνωμένη πλέον μητρική. Το σχέδιο είναι υπό εξέταση, σύμφωνα με αξιωματούχο, και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και αν και ανέκαμψε σχετικά από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 6,27 ευρώ, δείχνει μάλλον δύσκολο να μην ξαναβάλει σε δοκιμασία την ζώνη στήριξης 6,30 – 6,20 ευρώ.

Πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο του ΟΤΕ, δεν μπορούν να θεωρηθούν λίγες, όταν μάλιστα συνοδεύονται με συνεχή αύξηση του όγκου συναλλαγών. Η μετοχή έχασε την στήριξη των 6,03 ευρώ και έκλεισε ακριβώς επάνω στο ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, ενώ μέσα στην ημέρα είχε υποχωρήσει μέχρι τα 5,85 ευρώ. Αν συνεχίσει να κινείται “νότια” οι επόμενες στηρίξεις στα 5,89 και 5,50 – 5,30 ευρώ.

Τέσσερις Τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Βουλγαρία, Globul, με το deal να εκτιμάται ότι θα κλείσει περίπου στα 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή του Reuters. Η Globul, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής στη Χώρα, έχει τεθεί στο στόχαστρο της Turk Telekom, της Turkcell, της Νορβηγικής Telenor, οι οποίες ήδη διενεργούν due diligence στα οικονομικά της εταιρείας.

Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν έως τις 18 Μαρτίου και μια συμφωνία αναμένεται εντός του Μαρτίου ή του Απριλίου. Ωστόσο, πηγές του πρακτορείου σημειώνουν ότι ο ΟΤΕ ενδέχεται να αποφασίσει ακύρωση της πώλησης μετά την διασφάλιση 700 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγου.

Οριακά χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 2,00 ευρώ ο τίτλος του Ελλάκτωρα που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν δεν δώσει άμεση αντίδραση, δεν αποκλείεται να αναζητήσει στήριξη στην περιοχή των 1,82 ευρώ.

Όμως και πιο, θεωρητικά, “αμυντικές” μετοχές, αρχίζουν να “γέρνουν”. Έτσι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Motor Oil που δείχνει να επιστρέφει μετά από μία πρώτη επαφή με την δύσκολη ζώνη 9,00 – 10,00 ευρώ. Τα περιθώρια ανεκτής, τεχνικά, υποχώρησης εξαντλούνται στα 8,60 ευρώ.

Παραμένει θετική η Gitigroup, διατηρώντας τη σύσταση “buy” και την τιμή – στόχο στα 9,3 ευρώ, επισημαίνοντας πως αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος με 5,4 φορές τα κέρδη του 2013, όταν ο μέσος όρος του κλάδου είναι στις 10,8 φορές. Το discount στη μετοχή μοιάζει αδικαιολόγητο, αναφέρει η Citi, αν ληφθούν υπόψη και οι λειτουργικοί δείκτες που υπολογίζει για την εταιρεία.

Η αποδοτικότητα των επενδεδυμένων κεφαλαίων (δείκτης Return on Capital Employed) των Ευρωπαϊκών Διυλιστηρίων, για το 2013 πάντα, εκτιμάται στο 7,4%, ενώ της ΜΟΗ υπολογίζεται ότι θα είναι ακριβώς διπλάσια στο 14,8%. Τέλος, η Citi επισημαίνει ένα ακόμα στοιχείο, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία: η απόδοση των ταμειακών ροών, μέτρο που λαμβάνει υπόψη τόσο τις τρέχουσες όσο και τις κεφαλαιακές δαπάνες της εταιρείας, αποδίδει 27,9% έναντι 11,5% για τον κλάδο.

Τιμή-στόχο τα 9,70 ευρώ και σύσταση “outperform” για τη μετοχή της Motor Oil θέτει η Alpha Finance, τονίζοντας πως το “σήμα” για επαναξιολόγηση της μετοχής θα σταλεί από τη διαδικασία της δανειακής απεξάρτησης.

Η Alpha Finance υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της Motor Oil στη χρήση 2013 και πλέον τοποθετεί τα κέρδη ανά μετοχή στα 1,18 ευρώ (αύξηση 4% σε ετήσια βάση), επικαλούμενη την υψηλότερη φορολογία που θα αντισταθμίσει εν μέρει το όφελος από τη θετική πρόβλεψη για τα μεσαία κλάσματα πετρελαίου.

Παράλληλα προβλέπει ότι το καθαρό χρέος της χρήσης 2013 θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, φέρνοντας το λόγο καθαρό χρέος/EBITDA στο 2,8 από 3,4 (εκτιμώμενο μέγεθος χρήσης 2012). Βάσει αυτής της εκτίμησης, το μέρισμα ανά μετοχή θα μπορούσε άνετα να διαμορφωθεί στα 0,50 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και νέα υψηλά 22 μηνών είναι ο απολογισμός για τον τίτλο της Coca-Cola. Παραμένει η σημαντική αντίσταση στα 20,00 – 21,00 ευρώ.

Στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Intralot, οκτώ ήταν οι διασωθέντες με θετικό κλείσιμο τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+0,78%), Eurobank Properties (+8,69%), Jumbo (+1,41%), Alpha Bank (+0,79%), Eurobank (+1,14%), Ελ. Πετρέλαια (+0,85%), Τιτάν (+0,91%) και Πειραιώς (+0,36%).

Από την άλλη, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-6,72%) και Τέρνα Ενεργειακή (-5,14%). Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Εθνική και Κύπρου και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 65,2 εκατ. από τα οποία τα 5 αφορούσαν “πακέτα”, (ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola) ενώ και πάλι κακή ήταν η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές έναντι 108 πτωτικών και για 28 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Στα επιμέρους, αξιοπρόσεκτη κινητικότητα στις ΑΕΕΑΠ και πιο συγκεκριμένα στις Eurobank Properties (+8,69%), Trastor (+4,49%), Pasal (+5%).

Το σχέδιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων για τη δημιουργία επενδυτικής εταιρείας ακινήτων στην οποία θα εισφερθεί τμήμα της Κρατικής περιουσίας, αλλά και τις διεργασίες για συμμετοχή μεγάλων ξένων επενδυτών (όπως της Fairfax στη Eurobank Properties) συνδέονται οι αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), που φέρνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την Κεφαλαιαγορά.

Πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της Fourlis, που υποχώρησε μέχρι τα 2,21 ευρώ για να κλείσει στα 2,28 ευρώ (-4,20%) με αυξημένες συναλλαγές. Καθοδική διάτρηση (με κλείσιμο) χαμηλότερα των 2,25 ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 2,10 – 2,00 ευρώ. Στα 2,4 ευρώ από 1,8 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή η Piraeus Sec. διατηρώντας τη σύσταση “neutral”.
 
H χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η Fourlis θα καταγράψει ζημιές 8,9 εκατ. ευρώ το 2012 και πωλήσεις 418,7 εκατ. Το βασικό σενάριο της Piraeus Sec. προβλέπει ότι η εταιρεία θα καταφέρει να μειώσει τις ζημιές το τρέχον και το επόμενο έτος.

Με κέρδη, από την αρχή του έτους, 884,85%, σήμερα έδωσε ενδείξεις “κόπωσης” ο Περσέας και ίσως χρειάζεται προσοχή (!)

-----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ συνεχίζεται και η συρρίκνωση στον όγκο συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να προσγειώνονται στα 36.954 συμβόλαια.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.459, τιμή εκκαθάρισης 332) κινήθηκαν μεταξύ 330 και 340,75 μονάδων, διατηρώντας το premium στο 1%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (12.800 Μέτκα), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4.714), Alpha Bank (5.668), Πειραιώς (3.425), Κύπρου (2.706), ΟΠΑΠ (1.408), ΟΤΕ (7.863), MIG (1.221), Eurobank (155), Μυτιληναίο (1.296), Ελλάκτωρα (229), ΔΕΗ (5.043), ΓΕΚ (564), Intralot (631), ΕΧΑΕ (616), Σιδενόρ (181), Τέρνα Ενεργειακή (133), Ελ. Πετρέλαια (156), Coca-Cola (202), CPB (200).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 46% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 590 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (333 δικαιώματα αγοράς και 257 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Διευκρινίζεται ότι, με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (1/2), στις μετοχές για τις οποίες επιτρέπονται οι ανοικτές πωλήσεις δεν ισχύουν οι προηγούμενες υποχρεώσεις των επενδυτών αναφορικά με τη δήλωση ανοικτής πώλησης (flagging) και τον κανόνα εισαγωγής εντολής σε μεγαλύτερη τιμή από την τελευταία καταρτισμένη συναλλαγή (uptick rule) (!!!)

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης για τα 50 στα 6,40 ευρώ και για τα άλλα 50 στα 7,60 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (6.972.506 τεμ.).


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v