Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: «Παλεύει» ξανά το 1.000ρικο

Στα επίπεδα των 1.000 μονάδων το ΧΑ. Με νέα υψηλά για την 3E, βοήθειες από Alpha, επιβεβαίωση του 1,10 για την ΕΤΕ. Μετρημένες, μέχρι στιγμής, οι κινήσεις στα παράγωγα. Αυξημένος τζίρος σε ΟΤΕ, που «βλέπει» πάλι τα 6,30 ευρώ.

Έως τα επίπεδα των 999 μονάδων αντιδρά το Χ.Α., με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές απ’ ό,τι στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

Η ενεργοποίηση αγοραστών από τα χαμηλά της συνεδρίασης, σε εμφανώς καλύτερη σχέση απ’ ό,τι εχθές, δημιουργεί την αίσθηση πως θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο στη συνέχεια.

Ο FTSE Large Cap σταδιακά μετά τις 10.55-11.05 ανέβασε στροφές, δημιουργώντας δεύτερη τοπική κορυφή προς τις 335,5 μονάδες, λίγο ψηλότερα της αρχικής.

Ωστόσο, και οι δύο δείκτες δοκιμάζουν, αλλά δεν πιάνουν τους πρώτους στόχους, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια. Παρατηρείται όμως προσπάθεια από την πλευρά ορισμένων χεριών να μην κινδυνεύσει λ.χ. το 1,10 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, η χαμηλότερη τιμή της οποίας σημειώθηκε στο 1,16 ευρώ και η υψηλότερα στο 1,10 ευρώ.

Συγκριτικά με τις τελευταίες συνεδριάσεις, καλύτερη εικόνα παρουσιάζει και η μετοχή της Alpha Bank. Μέτριες συναλλαγές σε Πειραιώς και Eurobank, που θα λέγαμε ότι αποτελούν -άτυπα βέβαια- τη δεύτερη ταχύτητα της τετράδας των συστημικών.

Είναι δε άξιο αναφοράς πως η αποτίμηση ενδεικτικά της Eurobank Properties στα 347 εκατ. ευρώ πλησιάζει πλέον σε απόσταση λίγων εκατ. ευρώ τον τραπεζικό όμιλο, η χρηματιστηριακή αξία του οποίου έχει συρρικνωθεί στα 352 εκατ. ευρώ. Αναμφίβολα, ακόμη ένα σημείο των καιρών, των ανατροπών που έχουν συντελεστεί και συντελούνται στην οικονομία, στο... ταμπλό, στο χρηματιστήριο. Η μετοχή της Eurobank Properties κερδίζει 6,84%.

Έως τα 6,68 ευρώ διόρθωσε αρχικά η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες υποχρεώθηκαν -λόγω του ανοδικού ανοίγματος- να κυνηγήσουν μετοχές σε υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι είχαν τη δυνατότητα να πράξουν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ενδεικτικά, σημειώνουμε πως για παράδειγμα η ελάχιστη χθεσινή τιμή για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα σημειώθηκε στα 2,25 ευρώ, ενώ σήμερα δεν έχουν γίνει πράξεις κάτω από τα 2,40 ευρώ. Στοιχείο που, όπως σημειώνουν μεθοδικοί παίκτες, υποχρεώνει τους εν δυνάμει αγοραστές να ενεργοποιηθούν σε τιμές κατά τι υψηλότερες των χθεσινών χαμηλών.

Έτσι, πρακτικά, ανεβαίνει λίγο ο μέσος πήχης για αρκετές μετοχές της «μεγάλης» και της «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης. Εάν αυτό το στοιχείο συνδυαστεί με τη λελογισμένη κίνηση στις αγορές παραγώγων, μας επιτρέπει να κινηθούμε λίγο πιο άνετα στη συνέχεια.

Τουλάχιστον, με τη μέχρι τώρα εικόνα, φαίνεται πως το 1,10 ευρώ της Εθνικής θα διαφυλαχθεί και ότι οι 325 μονάδες ίσως αποτελέσουν σημείο αναφοράς, κυρίως για όσους κινούνται στο όριο των τριών (το πολύ) συνεδριάσεων.

Η ανοδική φορά της μετοχής της 3E (σε νέο υψηλό στα 19,45 ευρώ) διευκολύνει την προσπάθεια ανάσχεσης της τελευταίας πτωτικής κίνησης, διευκολύνει τους παίκτες της υποκείμενης αγοράς, κυρίως όμως όσους δραστηριοποιούνται στα παράγωγα.

Λόγω της στάθμισής της, η μετοχή υπερκαλύπτει τις μικρές απώλειες της μετοχής του ΟΠΑΠ, ενισχύει την Alpha Bank. Παράλληλα, καθιστά πιο ενεργούς όσους τοποθετούνται σε Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, MIG αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς του FT Mid.

Λίγο μετά τις 11.30 ο Γ.Δ. κυμαινόταν στις 999 μονάδες (1,34%), ο 25άρης κατά 0,73% υψηλότερα στις 334,70 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 14 εκατ. ευρώ. Από αυτά περίπου τα 3,4 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στη μετοχή του ΟΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v