Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καταλύτης ή διόρθωση προς τις 950 μονάδες

Μετά το πτωτικό 5Χ5, το ΧΑ αναζητά καταλύτη για να αναστραφεί η διορθωτική τάση. Προς τις 950 μονάδες (για ΓΔ) και προς τις 318 (για FTSE LC) «βλέπουν» την αγορά οι βραχυπρόθεσμοι. Σημείο συναγερμού το €1,10 για Εθνική.

Στην έλλειψη κινήτρων και στην παράμετρο των... ξένων αναφερόταν το euro2day στο σχόλιο στις 2-3/2.

Με τον Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει στις 977,27 μονάδες, τον FTSE Large Cap στις 328,41, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σε διόρθωση μετά την... κατάκτηση των κορυφών του 2011. Και με τις τράπεζες να μη διασώζονται ιδιαίτερα, παρά την κατά περίσταση επαναφορά του μέτρου των ανοιχτών πωλήσεων.

Επαναφορά αλά καρτ του short selling, που όχι μόνο προκάλεσε εύλογα ερωτήματα και συζητήσεις επί συζητήσεων στην αγορά, αλλά κι επέτεινε τις απορίες των παικτών μετά την τελευταία απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τη δήλωση του λεγόμενου flagging.

Σε αυτήν τη νέα (επιεικώς) ακατανόητη απόφαση των αρχών θα αναφερθούμε στη συνέχεια, καθώς η προηγούμενη εβδομάδα επιφύλαξε ένα αρνητικό σερί 5Χ5, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Είχε τονιστεί σε τελευταίες αναφορές-σχόλια του euro2day πως η απουσία καταλυτών, οι σταθερά κολλημένες στα 60,70 εκατ. ευρώ συναλλαγές κι η δυστοκία σε κυβερνητικό επίπεδο για τα αυτονόητα (εν προκειμένω, ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα) λειτουργούν ανασχετικά για τη συνέχεια.

Το σενάριο της επαναφοράς προς τις 1.050 μονάδες εξασθενούσε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, ενώ κατά γενική εκτίμηση οι νέες παλινωδίες στο θέμα του ΟΠΑΠ στοίχισαν στην αγορά κι άμβλυναν την τάση και την αρχική ορμή των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή -την επομένη του... περίεργου -20% στη μετοχή του ΟΠΑΠ -σ.σ.: ναι, την ημέρα που αγόραζε η Baupost όλως τυχαίως και συμπτωματικώς-, το euro2day αναφέρθηκε στο ομιχλώδες τοπίο των ιδιωτικοποιήσεων. Κάπου εκεί χάθηκαν η δυναμική και ο αρχικός ενθουσιασμός της προεξόφλησης. Στη συνέχεια ήρθε η αλά καρτ επαναφορά του μέτρου των ανοιχτών πωλήσεων, η- τουλάχιστον- αδιαφανής εικόνα με άνωθεν απόφαση των αρχών, για να κλείσει η εβδομάδα με απώλειες.

Πλέον, στην αγορά αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν σχεδόν νομοτελειακή τη συνέχιση της διόρθωσης προς τις 950 μονάδες για τον Γ.Δ. και αντίστοιχα για τον... 25άρη προς τις 318, όπως εξαρχής είχε θέσει τον πήχη χαμηλότερα η ομάδα ανάλυσης της eZMarket. Αυτά με την υπόθεση πως όντως σε αυτές τις περιοχές θα έχουμε μετρήσει σωστά τους κυματισμούς και θα επιβεβαιώνεται η τελευταία υποκίνηση πριν από την αναστροφή της τάσης.

Ωστόσο, προσώρας, εξακολουθούμε να μη βλέπουμε ορατούς καταλύτες, ικανούς να πυροδοτήσουν μία πειστική ανοδική αντίδραση. Για την ώρα, ισχύει για τον Large Cap η μέτρηση που έχει γίνει από τον calculator-analysis.gr (ανέβηκε πρόσφατα στον Εκηβόλο).

Στις τράπεζες δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την κατά 100% απορρόφηση-εξαγορά της Εμπορικής, τη δεύτερη κίνηση που κάνει μετά το 1999-2000, όταν είχε εξαγοράσει την Ιονική Τράπεζα.

Με πλεονέκτημα έναντι των άλλων, συστημικών η Alpha Bank, παρ' όλα αυτά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι στο ταμπλό. Επικίνδυνα σε χαμηλά επίπεδα, όπως η Εθνική, με τον... εφιάλτη του 1,10 ευρώ να παραμένει ζωντανός.

Για τις μη τραπεζικές, με αφορμή και τις κινήσεις αντιστάθμισης μέσω ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά κυρίως με μοχλό τη , έχουμε να πούμε για την... περίεργη απόφαση της Κεφαλαιαγοράς. Το θέμα ανέδειξε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, αφορά δε τις μετοχές για τις οποίες επιτρέπονται ανοιχτές πωλήσεις και δεν ισχύουν οι προηγούμενες υποχρεώσεις των επενδυτών. Δηλαδή, με το λεγόμενο flagging και τον κανόνα εισαγωγής εντολής σε μεγαλύτερες τιμές από την τελευταία καταρτισμένη συναλλαγή (uptick rule).

Επιχειρήσαμε να βγάλουμε άκρη, αλλά στην ελληνική χρηματιστηριακή κοινότητα ισχύουν οι... κανόνες από τον... Άννα στον... Καϊάφα, η ανάληψη ευθύνης αλά... Πόντιος Πιλάτος, η απόσειση ευθυνών και άλλα τινά γραφικά.

Σε αυτήν την ομιχλώδη συγκυρία, έρχεται και έτερη νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας καθίσταται υποχρεωτική η διάθεση ακόμη και των απόρρητων στοιχείων μιας υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείας σε εν δυνάμει αγοραστή (και όχι σε όποιον έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά). Ρύθμιση που ορισμένοι παράγοντες θεωρούν φωτογραφική εν όψει κρίσιμων διαδικασιών.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η συνέχιση της προκλητικής τακτικής διορισμών και εξωπραγματικών αμοιβών στο ΤΧΣ. Με το ΦΕΚ (της 30ής/1) και με την υπογραφή του Γ. Στουρνάρα διορίζονται τα νέα μέλη στο Δ.Σ. του ΤΧΣ με αμοιβές προκλητικές, δεδομένης της δραματικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα και η κοινωνία. Σε σημείο που ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους (η ΔΗΜΑΡ, διά στόματος Δημ. Χατζησωκράτη) να διαχωρίζει τη θέση του λέγοντας πως "σε μία πραγματικά κρίσιμη φάση της κοινωνίας ΚΑΙ οι αμοιβές των τραπεζών που σχετίζονται με το Δημόσιο θα πρέπει να προσαρμόζονται στην ελληνική πραγματικότητα. Και ΟΧΙ στα δεδομένα ιδιωτικών τραπεζών και των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων - δανειστών μας".

Πράγματι, είναι άξια απορίας όχι μόνο τα κριτήρια ενός ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ αλλά κι ο άνωθεν ορισμός αμοιβών, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μισθό του διοικητή της ΤτΕ ή ακόμη χειρότερα του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, που υπογράφει το σχετικό ΦΕΚ. Επιεικώς ατυχής χειρισμός, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, που βρίσκει ήδη μπροστά του ο Γ. Στουρνάρας, προκαλεί τριγμούς στο Μαξίμου και πονοκεφάλους εντός και εκτός Ν.Δ.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά και γινόμαστε ίσως λίγο κουραστικοί για να αποδώσουμε ένα μέρος της εικόνας, που τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει και πάλι να... χλομιάζει και σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό αποτυπώνεται εύγλωττα και στο ταμπλό.

Σε αναζήτηση καταλυτών, λοιπόν, μόνο που η εβδομάδα ξεκινά με περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Με περισσότερα μείον, παρά συν. Για να δούμε, θα μπορέσουν να σημειωθούν ανατροπές και να λειτουργήσουν όντως οι 950 μονάδες ως εφαλτήριο για την τεχνικά εφικτή αντίδραση του Χ.Α. προς τα επίπεδα των 1.100 μονάδων;

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v