Με δύο πρόσωπα η Σοφοκλέους

Η... σκοτεινή πλευρά της Σοφοκλέους βυθίζεται όλο και περισσότερο στο τέλμα των προβλημάτων της. Αυτό όμως που καθιστά ακόμη πιο επώδυνη την κατάσταση είναι η έλλειψη πληροφόρησης του κοινού, κάτι που... διεγείρει την υποτιμητική φημολογία. Από την άλλη, με ”πλάτη” την Εθνική ξεχωρίζουν λίγες μετοχές υγιών εταιριών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η Εθνική βάζει την ”πλάτη”, ενώ επιλεκτικά από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση αντιδρούν μετοχές συγκεκριμένων εταιριών.

Η ανάδειξη της Εθνικής σε κορυφαία επιλογή της Citigroup (βλ. σχετικό θέμα), σε συνδυασμό με την υψηλότερη τιμή-στόχο της Credit Suisse (στα 27,1 από 25,69 ευρώ), διαμόρφωσε από την αρχή αγοραστική τάση για τον τίτλο του πρώτου σε κεφαλαιοποίηση ομίλου του χρηματιστηρίου.

Έτσι, στις 11:40 στη μετοχή της Εθνικής είχαν πραγματοποιηθεί 665 πράξεις, συνόλου συναλλαγών 345.750.000 τεμαχίων, με τις εντολές αγοράς να φτάνουν μέχρι τα 25,16 ευρώ.

Στην έκθεση του ίδιου οίκου προσεγγίζονται και άλλες τραπεζικές μετοχές (βλ. σχετικό θέμα), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Η υπεραντίδραση της Εθνικής στηρίζει την επιχειρούμενη αντίδραση κυρίως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς από το MID-40 η τιμή 12 τίτλων διαμορφώνεται θετική.

Μετά από αρκετές συνεδριάσεις ξεχωρίζουν η επιθετική ζήτηση (μέχρι τα 21,7 ευρώ) για τη μετοχή των Folli Follie, οι εντολές αγοράς (μέχρι τα 7,16 ευρώ) στο Μυτιληναίο, οι υψηλές συναλλαγές στο Ιατρικό Αθηνών (στα 1,52 ευρώ), αλλά και η αντίδραση των Εθνικής Ακινήτων, ΔΟΛ, Chipita (στα 2,26 ευρώ), Νοtos, ΙΑΣΩ, ΟΛΠ και Τηλέτυπου (με ελάχιστες, όμως, συναλλαγές).

Στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η σχέση είναι ξεκάθαρα σε βάρος των ανοδικών, καθώς το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις Elmec Sport (υψηλή τιμή στα 1,65 ευρώ), Λύκος (3,28 ευρώ), Jumbo στα 6,22 ευρώ (με συγκριτικά υψηλές συναλλαγές), Lamda Development στα 3,16 ευρώ (μετά τη διόρθωση διαρκείας, που προηγήθηκε) και σε Καθημερινή, Ηλεκτρονική Αθηνών, Μινωικές Γραμμές, Χατζηιωάννου, Φοίνιξ, Υγεία και Βιοτέρ.

Στη... σκοτεινή πλευρά της Σοφοκλέους συνεχίζεται η πίεση σε μετοχές των Alfa Alfa Συμμετοχών (πλέον στα 11 λεπτά), Fanco (πλέον στα 32 λεπτά), ΑΕΓΕΚ (πλέον στα 37 λεπτά), Προοδευτική (πλέον στα 31 λεπτά), Νάουσα (πλέον στα 53 λεπτά), αλλά και σε Ευρωσυμμετοχές, Χαλυβδόφυλλα, Ευκλείδης, Sex Form, Πουλιάδης, Aτικατ, Κούμπας, Γενέρ και σε ορισμένες ακόμη, των οποίων η χρηματιστηριακή τιμή δεν υπερβαίνει πλέον το μισό ευρώ.

Πέραν, όμως, των περιπτώσεων που λίγο πολύ δικαιολογημένα ”υποφέρουν” στο ταμπλό, δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη η απαξιωτική εικόνα που εμφανίζουν μετοχές όπως, για παράδειγμα, η Olympic Catering.

Στο συγκεκριμένο τίτλο οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν (στις 11:45) τα 1.040 τεμάχια, οι εντολές αγοράς εμφανίζονταν προς τα 2,34 ευρώ, με αποτέλεσμα η τιμή να υποχωρεί κατά 7,87%.

Η περίπτωση της Olympic Catering δεν είναι η μόνη και προφανώς είναι ενδεικτική της γενικότερης... αποστροφής που δείχνουν ορισμένοι επιχειρηματίες (σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από άλλους) απέναντι στις μετοχές των ίδιων τους των εταιριών.

Για τη συνέχεια, η διόρθωση δεν αποκλείεται να οδηγήσει το Γ.Δ. σε ”δοκιμασία” λίγο χαμηλότερα των 2.810-2.815 μονάδων, με την προϋπόθεση πως δεν θα μεταβληθεί θεαματικά η στάση όσων πωλούν (επικίνδυνες μετοχές) κυρίως στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Πωλήσεις που συνοδεύονται από φήμες για λίγο πολύ γνωστά προβλήματα χρηματοδότησης και οικονομικής επάρκειας, που αναμφίβολα αντιμετωπίζουν αρκετές εισηγμένες.

Πιθανότερο θεωρείται το ενδεχόμενο της περαιτέρω επιβάρυνσης της τάσης στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ακόμη και αν ο FTSE-20 ισορροπήσει πέριξ των 1.570 μονάδων (0,15%).

ΣΗΜ: Ο κατήφορος διαρκείας ορισμένων μετοχών υπερχρεωμένων εταιριών αποτυπώνεται εύλογα στο ταμπλό. Αυτό όμως που βασανίζει την επενδυτική κοινότητα είναι η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης, ενημέρωσης για το τι πράγματι γίνεται με το προβληματικό κομμάτι της αγοράς.

Θα πείτε βέβαια πως εδώ δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβη στην περίπτωση εταιριών που τέθηκαν εκτός αγοράς (Δυναμική Ζωή) ή πήραν την άγουσα για την επιτήρηση (Intersonic).

Το χειρότερο αυτήν την περίοδο είναι πως υπό το βάρος των υπαρκτών προβλημάτων εντείνεται η υποτιμητική φημολογία, διαχέεται η αχλύς της αμφιβολίας και της επιφύλαξης, καθώς στην πλειονότητά της η κοινότητα δεν γνωρίζει τι ξημερώνει για αρκετές εταιρίες.

Το χειρότερο όλων όμως είναι πως η Αρχή εξακολουθεί να τηρεί την πολιτική τού δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς από τον -σε αποδεδειγμένα οικτρή οικονομική κατάσταση- κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας η Ελλατέξ φαίνεται πως... πληρούσε τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε καθεστώς επιτήρησης.

Αλήθεια, αυτήν την περίοδο πόσοι επενδυτές, ακόμη και μεταξύ των ειδικών της αγοράς, γνωρίζουν, για παράδειγμα, τι συντελείται στη Fanco, στην Alfa Alfa Συμμετοχών, στη Sex Form και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v