Αισιοδοξία με βλέμμα στην ”είδηση”

Ενδείξεις και προϋποθέσεις θετικότερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία τρία χρόνια περιείχε η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του 2005. ”Μικρές” τράπεζες, πληροφορική, τυχερά παιχνίδια, κατασκευές, ακτοπλοΐα, ιχθυοκαλλιέργειες, οι πολυπόθητες ειδήσεις φαίνεται πλέον ότι μπορούν να έλθουν από οπουδήποτε.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν η κυοφορούμενη εξαγορά στο χώρο των μικρότερων τραπεζών εκδηλωθεί άμεσα, όπως φαίνεται, δεν αποκλείεται η όποια προσπάθεια για διόρθωση να είναι περιορισμένης έκτασης.

Με εβδομαδιαία κέρδη 2,26% ξεκινά χρηματιστηριακά το 2005, με ενδείξεις και προϋποθέσεις θετικότερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Η ουσία είναι πως συντρέχουν λόγοι, αίτια και αφορμές για περαιτέρω ξεκαθάρισμα στη Σοφοκλέους και ενδυνάμωση ενός τμήματος, του πιο υγιούς της.

Η επιθετική αντίδραση από τα 2,40 ευρώ σε τιμή υψηλότερη και των 3 ευρώ για τη μετοχή της Εγνατίας, με κορύφωση μάλιστα χθες στο +1-%, ενισχύουν τις φήμες πως κάτι επίκειται.

Εάν αυτό είναι προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, εάν σχετίζεται με τη σταθερή εδώ και ένα μήνα βελτίωση της αποτίμησης της Γενικής ή με κάποιον άλλο σαφώς ισχυρότερο όμιλο, θα φανεί άμεσα.

Πάντως οι ενδείξεις παραπέμπουν μάλλον προς το δεύτερο ενδεχόμενο.

Πέρα από αυτό, διαπιστώνεται πως εκείνο το τμήμα της αγοράς που εξαρτάται από την παρουσία των ξένων, κατά κανόνα βαίνουν τεχνικά και εναρμονισμένα.

Ούτε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Εθνικής, που προσεγγίζει πλέον τα 25 ευρώ, είναι άσχετο της αυτόνομης επίλυσης του ασφαλιστικού για τον όμιλο, ούτε η επανατοποθέτηση των ξένων από τα 13 ευρώ στον ΟΤΕ, ούτε η αλλαγή φρουράς μειοψηφούντων μετόχων στην Cosmote, ούτε η νέα υψηλή τιμή του ΟΠΑΠ, ή η αντίδραση της Hyatt και της Intralot.

Στην αγορά δίνεται η εντύπωση πως από την περιφέρεια δρομολογούνται εξελίξεις, κυοφορούνται και ανακοινώνονται επιχειρηματικές κινήσεις που... νομοτελειακά οδηγούν προς το κέντρο του συστήματος. Δηλαδή τις τράπεζες.

Ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός τη μια εβδομάδα ο Μυτιληναίος εξαγοράζει το ποσοστό της Alcan στο Αλουμίνιο της Ελλάδας, την άλλη εβδομάδα η Attica Group αποκτά το ποσοστό του Φ. Βρυώνη στην HFD, στην Cosmote ρευστοποιεί ο Σαραντίτης και ενισχύει τη θέση του ο γνωστός ξένος θεσμικός, αναθερμαίνεται το θέμα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών, επανέρχονται σενάρια συνεργασίας ΟΠΑΠ-Intralot, βελτιώνεται η αποτίμηση των μικρότερων τραπεζών, οδηγείται σε τελειωτικό ξεκαθάρισμα ο κλάδος των εταιριών λύσεων πληροφορικής.

Οι ειδήσεις ”σκάνε” μεν με το σταγονόμετρο, συνοδεύονται όμως και προικοδοτούνται πλουσιοπάροχα από φήμες αν μη τι άλλο λογικοφανείς και διατρέχουν σημαντικότατο εύρος της αγοράς.

Από τις τράπεζες μέχρι την πληροφορική, από τα τυχερά παιχνίδια μέχρι τις κατασκευές και από την ακτοπλοΐα μέχρι και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Αν μη τι άλλο, το 2005 ξεκινά με υποσχέσεις για ουσιαστική αναβάθμιση ενός σημαντικότερου, συγκριτικά με πέρυσι, τμήματος της Σοφοκλέους.

Από τεχνικής πλευράς, μετά τις τελευταίες δύο ”δοκιμές” στις 2.801 και 2.802 μονάδες, φαίνεται πως επιχειρείται να διαμορφωθεί βάση-στήριξη στο εύρος των 2.760-2.800 μονάδων για τη συνέχεια.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,27%, υψηλότερα κατά 2,25% κινήθηκε ο FTSE/ASE 20, κατά 3,28% κέρδισε ο FTSE/ASE 40, άνοδο 0,22% σημείωσε ο FTSE/ASE 80 και κατά 2,26% ο FTSE/ASE 140.

Άνοδο 1,83% κατέγραψαν οι τράπεζες και 3,06% οι ασφάλειες, ενώ περί το 1,90% ενισχύθηκαν οι τηλεπικοινωνίες. Αντίθετα, η κλωστοϋφαντουργία σημείωσε πτώση 5,39%, 2% ο κατασκευαστικός κλάδος.

Όσον αφορά στις μετοχές, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε το κοινό της Κεραμεία Αλλατίνη (+31,3%), ακολούθησε η Γενική με κέρδη 18,4%, η Αττικής με άνοδο 15,7%, το προνόμιο της Εγνατίας Τράπεζας (+15,1%) και το κοινό της ίδιας (+14,8%).

Ακολούθησαν η Lavipharm (+14,5%), η Βιοτέρ (11,5%), η Intralot (11,5%), η Μουζάκης (11,5%) και η Aspis Bank (11,4%).

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Ινφορματικς (36,4%), η ΑΛΤΕ (-31,8%), το κοινό της Βις (31,4%), η Alfa Alfa Συμμετοχές (28,6%) και η Intersonics (27,8%).

Ακολούθησαν η Fieratex (-27%), η Domus AEEX (26,3%), το προνόμιο της Αλυσίδας (21,3%), το προνόμιο της Βις (21%) και η Quality & Reliability (20,4%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v