Διορθώνει και προβληματίζει

Με 18 μετοχές του FTSE-20 στο μείον και τη σχέση ανοδικών – καθοδικών να διαμορφώνεται στο 1 προς 5, δεν αποκλείεται να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα ο Γ.Δ. Προβληματίζει η μέχρι στιγμής επιφυλακτικότερη, σε σχέση με χθες, διάθεση αγοραστών για μετοχές του FTSE-20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με μόλις δύο μετοχές του FTSE-20 στο ”συν” και τις υπόλοιπες να υποχωρούν, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση όσων δεν είχαν πειστεί για τη διαμορφούμενη τάση.

Το στοιχείο που ενισχύει την επιφυλακτική διάθεση αφορά τόσο στην εμφάνιση πωλητών όσο και στην έντασή τους σε ΟΤΕ, Εθνική, Εurobank και Cosmote.

Στις συγκεκριμένες 4 μετοχές διαπιστώνεται πως συγκριτικά με τις προηγούμενες 3 συνεδριάσεις οι συναλλαγές είναι περισσότερες.

Στη δε μετοχή του Οργανισμού, μετά την καταγραφή υψηλής τιμής 52 εβδομάδων στα 13,70 ευρώ, ακολουθείται έντονη διόρθωση, που φέρνει τον τίτλο οριακά και πάλι στα 13 ευρώ.

Καθώς διαμορφώνεται αρνητικό κλίμα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, επιβαρύνεται το ούτως ή άλλως κάκιστο στη μεσαία και ειδικότερα στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Είναι ενδεικτικό πως νωρίς νωρίς η αναλογία ανοδικών – καθοδικών διαμορφώθηκε στο 1 προς 5, ενώ στις 11:40 το ποσοστό διόρθωσης 32 μετοχών ξεπερνούσε το 3%.

Πρόκειται, ούτως ή άλλως, για μετοχές προβληματικών εισηγμένων, κάτι που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το ”ξεκαθάρισμα λογαριασμών” ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της χρονιάς.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται 5 μετοχές τεχνικών εταιριών, 4 από τον ευρύτερο κλάδο πληροφορικής και 3 η χρηματιστηριακή τιμή των οποίων διαμορφώνεται χαμηλότερα των 20 λεπτών.

Διαπιστώνεται, όμως, πως υποχωρούν με ελάχιστα κομμάτια (από 40 έως 200 τεμάχια) μετοχές 11 εταιριών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς δεν αποκλείεται να υποχωρήσει χαμηλότερα ο Γ.Δ., καθώς χθες η ενδοσυνεδριακά ελάχιστη τιμή διαμορφώθηκε στις 2.801,3 μονάδες, μόνο που σήμερα η διάθεση των αγοραστών σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE-20 είναι σαφώς πιο επιφυλακτική απ’ ό,τι χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v