Θετικό πρόσημο με... δύο όψεις

Το ότι κάτι συμβαίνει στις τράπεζες ενισχύεται πέρα από φήμες και από επιμέρους κινήσεις όσων γνωρίζουν το παρασκήνιο του κλάδου. Επιθετική η Εθνική, με κέρδη ο ΟΤΕ, πακέτο στην Πειραιώς, ενώ στα... τάρταρα πιέζονται μετοχές προβληματικών εταιριών. Αν μη τι άλλο η χρονιά ξεκινά με άκρως ενδιαφέρουσες ενδείξεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιμέρους κινήσεις εξάπτουν τη φαντασία των ανυπόμονων.

Σε επίπεδο Γ.Δ. η αγορά κινήθηκε και προς τις 2.822,2 μονάδες, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο και με τη συνδρομή ορισμένων προσυμφωνημένων πράξεων που προκαλούν αν μη τι άλλο το ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον έχει προκαλέσει το πακέτο 1.340.000 μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς (0,6% του μετοχικού κεφαλαίου) που πραγματοποιήθηκε στις 12.19 και στην τιμή των 12,50 ευρώ.

Όπως ήταν σε θέση να διαβεβαιώσουν στελέχη της τράπεζας, το πακέτο δεν αφορά τη θέση του ελληνικού δημοσίου ούτε κατευθύνθηκε προς την ίδια την τράπεζα.

Από την άλλη, για την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής (ξεπερνούν τις 850.000 τεμάχια), ενισχύουν τη θετική διάθεση.

Ανοδικά κινούνται, όμως, στα 25,62 ευρώ η Eurobank και προς τα 26,02 ευρώ η Alpha.

Δεν θα πρέπει βέβαια, να περάσει απαρατήρητη η κατά 1,9% αντίδραση του ΟΤΕ προς τα 13,48 ευρώ, ενώ προηγουμένως είχε καταγραφεί υψηλή τιμή ημέρας και στα 13,56 ευρώ.

Ένα επιπλέον στοιχείο που πριμοδοτεί τα όσα φημολογούνται και κυκλοφορούν στην αγορά αφορά τη νέα εντυπωσιακή- κατά 5,4%- υπεραντίδραση της Γενικής προς τα 9,56 ευρώ, αλλά και της Εγνατίας προς τα 2,97 ευρώ.

Με κέρδη αντιδρά κατά 4,72% η μετοχή της Αλουμίνιον της Ελλάδος στα 11,10 ευρώ, ενώ ακολουθούν S&B, Δέλτα Singular, Folli Follie, Notos, Εθνική Ασφαλιστική, ΕΧΑΕ, Μέτκα-Μυτιληναίος, Μαίλλης και ΕΠΑΤΤ.

Βέβαια, η χρονιά ξεκινά με διαφορετικές προϋποθέσεις για αρκετούς άλλους, καθώς η μία μετά την άλλη οι... προβληματικές περιπτώσεις της αγοράς βυθίζονται όλο και περισσότερο στην απαξίωση.

Για τη μετοχή της Alfa Συμμετοχών (βλ. σχετικό θέμα ΑΛΤΕ), το ποσοστό υποχώρησης προσεγγίζει το 19,1%, με την τιμή να ”κολλά” στα 17 λεπτά.

Στα 20 λεπτά διαμορφώνεται η τιμή της ΑΛΤΕ και στα 1,75 ευρώ της Alfa Energy.

Ανάλογη εμφανίζεται η εικόνα μετοχών, όπως Ευκλείδης, Γενέρ, Αττικάτ, Olympic Catering, ΑΕΓΕΚ, Εκτέρ και ορισμένων ακόμη.

Για τη συνέχεια, απομένει μέχρι την Τετάρτη να δοθούν τα πρώτα δείγματα γραφής της τάσης που θα αφορά τόσο στη θεατή όσο κυρίως στην... αθέατη όψη της Σοφοκλέους.

Γιατί το πιθανότερο είναι πως φέτος θα ενταθεί η διαδικασία ανάδειξης ορισμένων τίτλων και επιχειρηματικών κινήσεων, ενώ θα περιθωριοποιηθεί ένα σημαντικότατο τμήμα της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v